Jet - En vecka, sju åsikter

Dag tre - barfota eller skor

Det är så uppdelat i hästvärlden, en del tycker att alla hästar ska ha skor, och andra är barfotafanatiker som försöker övertala alla att slita av skorna på deras hästar. Det finns inget mitt emellan.

Ville var bara skodd fram när vi köpte honom, under den fösta vintern var han även skodd bak för broddarnas skull. Våren 2010 fick Ville överrullningsskor som är mer naturligt utformade. Ville fick bättre steg och en bättre hovform, målet var att kunna ta av alla skor så småningom. Skälet då varför Ville skulle bli barfota var för att vår hovslagare inte hann med att sko hästarna och vi då skulle bli tvungna att byta, vilket vi absolut inte var sugna på. Så Ville blev barfota häst och var det i nästan ett och ett halft år. Just nu har Ville specialskor som förhoppningsvis hjälper honom att bli bättre i benen.


Överrullningsskorna, liksom lite rundare

Fördelen med barfotagång är många, en del hästar får bättre steg, det är mycket billigare och lättare att sköta om. Det många inte vet är att hoven fungerar som en pump[1], när den slår i marken utvigdas hoven och blodet pumpas ner, när den sen tar upp hoven så får hoven sin ursprungliga form och blodet pumpas upp. Sätter man på skor så försvinner den funktionen till viss del och blodgenomförseln i benen och hoven minskar. Hoven fungerar också som en stötdämpare, och har man skor på en så får ledarna ta större smällar.

Nackdelarna med barfotagång är att en del hästar inte har så pass bra kvalitet på hovarna att de klarar det, dessutom kan det ta upp till ett år innan en ny hov som klarar att gå barfota har vuxit fram.

Jag tycker det är viktigt att man vet för- och nackdelarna innan man bestämmer vad som är bäst. Har man en häst med bra hovar tycker jag definitivt man ska testa att ha de barfota, för det är ju faktiskt bättre för hästen. Det jag däremot tycker är fel är om man har en häst med dåliga hovar, att låta den gå barfota fast har ont.

Ville klarar sig bra utan skor, ibland är det lite problem på grusvägar och man får titta noga så att han inte går på en vass sten, men annars funkar det. Vi har dessutom boots som vi använder när vi vet att underlaget inte kommer att fungera.


Ville klarar sig bra utan skor



[1] http://www.ungdomstrav.nu/files/kursplaner/Hastenshovar.pdf

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0