Grattis bästa!

Idag fyller min underbara bästa syster 18 år!




jag älskar dig


mallorca

I morgon bitti åker jag till Mallorca och blir borta en vecka. Jag har ingen aning om jag kommer att ha tillgång till något wifi men isf kan jag blogga lite från mobilen. Annars för ni förlita er på Jets updatering och mina tidsinställda.

// Ida


nice kaninbajs

Springen runt som en packad höna just nu. Är så mycket som ska göras innan vi åker, tvätten hänger på tork, städar rummet, har packat väskan proppfull och endå har jag bara fått ned en bråkdel.. I em ska jag rida de två bruna med så ja får en liten paus från springandet ;)

// Ida


Om jag inte skulle hålla på med hästar

Funderade för ett tag sen vad jag skulle göra hela dagarna om jag inte vore i stallet typ varje dag.
Skulle nog fortfarande spela fotboll, slutade i slutet av nian på grund av skador och fortsatte aldrig


Saknade tider

När jag har tid tycker jag om att fotografera, skulle jag fortfarande i samma utsträckning som förut så skulle jag nog vara ganska bra nu



Skulle förmodligen lägga en förmögenhet på skor, älskar skor


Gymma varje dag, älskar att träna, men har inte tiden eller orken när jag kommer hem från stallet

Glida runt med en vit Iphone 4

Ändå skulle jag inte vilja byta

Ingen bra dag

Sitter med dunkande huvudvärk efter en allmänt deppdag. Jobbig skoldag, tråkiga nyheter, inställd resa och lite annat.

Trillade även av Lucern idag. Red ut tillsammans med Ida, hon på Villeman och jag på Lucern. Båda hästarna pigga och glada. När jag rider ut på Lucern brukar jag ha små ponnysporrar ifall hon skulle protestera lite. Plötsligt i den sista galoppfattningen så skuttar hon till lite av glädje, samtidigt som hon skyggar för en annan häst. Jag tappar balansen och råkar sporra henne i ljumsken, förmodligen ganska hårt. Lucern fortfarande uppskärrad av den andra hästen, en sporre i magen + en ryttare som snitter snett bestämmer att det får räcka.

Efter tre bockar och en tvärnit låg jag på backen.

Landade på rumpan och fick inte alls ont, förutom i huvudet som jag redan hade ont i. Lucern stannade fint vid Ville och jag hoppade upp igen. Söta häst :)


3 dagar till mallis!

Gud vad jag längtar! Ska bli så skönt att komma bort från allt vardagsbestyr och rutiner och bara chilla i en vecka.

Tror detta var vårat hotell. Och om jag inte minns fel så skulle det förutom alla cafeer, resturanger, span osv finnas 10 pooler!


// Ida

snubblat och fallit .hårt.

Idag var nog den värsta dagen på länge. Jag vet inte vad det beror på men jag har varit riktigt deppig i em. Känndes skit när jag red, bröt nästan ihop. Kunde inte fokusera, tittade på hästen och kännde att jag hade gjort något fel. Kännde mig överskattad och bortgjord. Jag hoppas verkligen av mela mitt hjärta att det beror på något som att; det regna, jag var helt själv o harvade runt på banan, trött, stress eller någonting annat.

Jag kännde inte minsta lilla sug eller glädje med att rida och det var nästan lite skönt att jag inte behövde rida de två bruns som var planerat idag. Det kan också vara så att det gått upp för mig efter omvalet att jag inte kommer kunna fortsätta rida Trixi på samma vis. Visst på helgerna är det klart att jag kan med i veckorna kommer jag ju bo en timma bort.
I hopp om att få tillbaka suget kollar jag på lite gamla underbara bilder.

// Ida

mysigt moppeväder


Dyngsur och trasig rygg

Lagom till att skolan slutade så började det regna och blåsa. Men tro inte att det stoppar mig! Haha lagom depp när jag åkte till stallet.
Vände på mina planer och började rida Lucern, kan inte säga att det gick mycket bättre idag alltså.
Shampoonerade även hästens svans, och det har jag säkert inte gjort på ett halvår. Den är svart och sjukt tjock, så man såg inte hur smutsig den var, men att borsta den var ju typ omöjligt. Längtar efter att få se hur den ser ut när den är torr.
Promenerade även med Ville, och efter det var jag dyngsur. Ska hålla tal på fredag så passar på att lära mig det nu så fort som möjligt, och det fungerar toppen att göra när man går i regnet.
Skulle slutligen ta av den fina lilla shetlandsponnyn grimman, och skada min rygg. Gjorde samma sak för kanske en månad sen, och nu kom det tillbaka. Stod lutad mot boxen i några minuter innan jag kunde gå, har nu dränkt det i liniment och hoppas på det bästa. Jag vill kunna träna imorn.



ingen ridning

Blev ingen ridning. Regnet började ösa ned så fort jag satte mig på moppen. Men jag åkte bort till stallet endå och mockade osv. Riktigt mysigt o stå och plocka bajs i en box, ironiskt? Men ibland kan det vara skönt att stå ock småplocka i stallet, speciellt om man är stressad eller lagom irriterad på något. Klippte även manen på Trixi, den var dock blöt så slutresultatet kan bli väldigt intressant. Men det värsta jag vet är att knoppa med lång tunn man. Den ska självklart inte vara för kort men ungefär 1.5dm och ganska tjock så att det inte bara blir ett tunnt snöre längst ut ;)


// Ida

Dåligt humör

Är på så sjukt dåligt humör. Hade spexsfotto med klassen idag och det sög så *****mycket. I hopp om lite uppmuntring och ränsning av tankarna åker jag bort o rider putti! Känns som en evighet sen, även om det bra var 3dagar...
// ida

Fång

I Holland växte det redan blommor, träden var gröna och gräset frodande grönt.


Såg igår nar jag var och hämtade Lucern att gräset börjar komma upp och hästarna är som dammsugare på backen för att få i sig så mycket som möjligt.

Det är nu i våren hästarna får fång som snabbast, och det är kanske svårt att förstå, men det är de små skotten som kan vara de farligaste. Hästarna har inte fått i sig så mycket energirikt utöver kraftfoder och hö, och de skotten + rötterna är små energibomber.

Så även fast det kan vara lockande att låta hästarna stå ute några extra timmar varje dag nu när det är ljust till nio så kan det vara värt att fundera på att ta in de tidigare i alla fall. Till gräset har fått växa till sig en bit, när rötterna står kvar.


Snart så ser hagarna ut såhär igen

Lång dag

En lång dag, kom hem klockan nio efter föräldrar möte. Har nu lite svåra val framför mig onför tvåan, men det löser sig nog.
Hade en tre timmars lång lunch efter ett nationellt prov så passade på att cykla hem för att rida en häst. Det var Lucern som stod på shemat, och det gick verkligen hemskt. Antar att det behövevr gå dåligt ibland för att man ska kunna känna att det går bra.
Det viktiga är att man kan släppa det, jag är visserligen inte den som sitter och ältar över det länge. Hästen står inte och planerar att den ska motarbeta ryttaren så det har ändå ingen idé att vara arg på den.
På torsdag ska jag träna med Lucern och tills dess ska jag fundera på vad jag gjorde fel och vad jag ska ändra.
Ovisad bild på laget, skulle vara snäppet finare om alla hälsade samtidigt :)

helt slut

Ligger just nu däckad i sängen. Har en grym träningsverk + är jättetrött så orkar inte skriva något megainlägg. Jag rider nu också 2 hästar extra då en bekant har ramlat av och brytit sig, men jag väljer av personliga skäl att lämna de utanför bloggen så om jag skriver att jag har ridit "de två bruna" vet ni vad jag menar. Så jag rider i snitt en timma om dagen nu. Ganska nice endå eftersom jag inte behöver träna något utan får den träning jag behöver av att rida.


// Ida


dethär med dressyrdomare

Dressyr är egentligen den klantigaste grenen du kan fastna för. Det finns inga klara regler och allt handlar om bedömning utifrån en enskilld individ. Till skillnad från hoppning där du får 4 fel när bommen ramlar, ramlar inte bommen får du inte 4 fel.

Alla dressyrdomare ska ha gått samma utbildning och lära sig bedömma på samma sätt. Men endå har dem så helt olika åsikter. Vissa dommare kollar bara på hästens form och vissa är superpetiga med vägarna, det är så olika från person till person.

Sen är det också väldigt olika hur de använder betygsskalan. Enligt min personliga åsikt tycker jag dommaren ska kunna använda i stort sätt hela skalan. Ofta är dem lite fega enligt mig, ja är det en perfekt travökning som inte kunde gjorts bättre, ja våga då sätta en 9a istället för att fastna i 5-6-7. Jag har ridit för aldeles för många dommare som har kört fast i träsket med sina 5or och 6or. Och de protokollen är ofta väldigt tråkiga att läsa. Något jag tycker är väldigt viktigt är att motivera sin satta siffra så ofta det går. Kanske inte på varje punkt men inte bara skriva "bra" och sätta en 6a utan beskriva "detta behövs för en 7a". Det är inte många sådana komentarer jag fått på sistone och jag tycker det äe det som är viktigast. Att veta varför jag fick den poengen jag fick och varför jag inte fick högre. Ett "bra" säger ju inte ett skit om vad jag gjorde bra eller dåligt?

Något jag har noll tollerans för är negativa dommare som bara trycker ned ryttarna. Jag har haft turen att aldrig behövt rida för något riktig tjurtant. jag har aldrig fått någon nervärderande komentar. Jag har haft turen när jag tävlade Baltazar förut och skumt nog föll han de flesta dommarna i smaken. Han hade ordentligt med hull och de såg tydligen förbi hur tung i handen han vart ibland. Trixi är ingen lite hitt bland dommarna då hon iaf i dagsläget är lite för smal och de giller inte häller att hon stundvis blir lite bakom lod. Det är också något domare dömmer, tror mest på ponntävlingar. Det är sjukt att de favoritiserar hästar efter hull och färg (har varit med om båda) Visst kan du nämna i programet att ponnyn ser något mager ut. Men det ska inte gå ut över procenten. Då många som jag inte tävlar på egen häst står jag ganska mycket utanför Trixis foderstat.

Något jag tycker är väldigt bra är programträningar för dommare. Att variera mellan att träna för tränare och dommare (iaf för tävlingsryttare) En tränare går mer ned på grunden med "problemen" Samtidigt som en domare ser det mer "ytliga" så man får veta hur de tänker när de dömmer ett program.

Dressyrptogramsträning för Mari Carlgren


// Ida

Hemma!!

Varit nere i Holland hela helgen, riktigt roliga saker på gång nu alltså! Taggad till tusen och håller tummarna..

När allt är klart så berättar jag


En trevlig helg i alla fall, med mamma och syster.

Nu ska jag ta tag i mitt liv med, massor att göra, både roliga och snäppet värre. Träning med Lucern på torsdag, ska även försöka hoppa henne någon gång under veckan. Sen så väntar ju även ett litet berg med läxor.

Ville ska ridas, men det är bara kul eftersom han blir roligare och roligare att rida för varje gång typ. Helt mjuk, följsam och snäll. Man kan bara sitta helt stilla och rida





Btw, mina blåa ridbyxor är borta. Hoppas de dyker upp så smånigom


dagens dressyrlektion

Lektion på skogslotten i sin dagliga tur idag. Red greyson en liten vit c-ponny. Vi tränade inte på något speciellt kännde jag. Badade men skolan idag + att jag druckit dåligt så fick vätskebrist och hela huvudet snurrade lite lagom hela lektionen. Greyson var väldigt stel och jag red som en kratta, fick aldrig något riktigt stöd i handen och skunpade bara runt som en tölp. Störde mig grymt mycket på andra saker också undertiden jag red så jag antar att jag lät det gå ut lite för mycket över min egen ridning.

// Ida

filmen

Hade lektion för Ebba idag men jag började med att rida Palett lite, mest för att hon skulle ta lite vara på all energi. Riktigt fin ponny! Med lite jobb trot jag den skulle kunna bli jättefin :) Men just nu har den inte riktigt orken till samling vilket märks ganska tydligt i galoppen när hon inte okrar bära sig sjlv utan knäpper va nacken och springer framåt.



// Ida


helt slut

Dagen har gått i ett. Började med att skutta upp ur sängen klockan 8. Efter det har jag inte haft en minut till att vila. Jag har ridit 4 hästar, haft en ridlektion och mockat 3 boxar och fixat mat för 3 fodringar år 3 hästar. Hann dock se världscuphoppningen men det är bara de 2 timmarna jag suttit stilla idag. Men just nu håller jag på att ladda upp en liten kortfilm från en av hästarna så den kommer så fort jag är klar.

Trixi på ridtur idag


// Ida

trött

Sjukt trött efter 4 timmars sömn inatt. Klockan ringen kvart i 8 i morgon med så det är bara att gå upp o klistra ett leende på läpparna. Men nu ska jag lägga mig och förhoppningsvis skriva något vettigt i morgon..

Godnatt! :)

// Ida

ida - vad hände med att växa?

Jag behöver verkligen ett par nya vita ridbraxor. Mina har börja spricka i sömmen runt hela knät och jag börjar bli rädd när jag går omkring för att de ska kunna bli en lite trostitt närsom typ när jag hoppar upp i sadeln eller sätter mig ned. Det komiska i de hela är att jag har ett par sproilans nya vita ridbyxor som jag ALDRIG tävlat i. Köpte dem lite spontant på en rae för 2-3 år sedan? Tänkte ungefär såhär "vafan 170 e ju barnstorlek, passar dem inte u växer jag säkert i dem" Det var ju den perioden jag trodde att jag skulle va 170 lång och väga 55 kg när jag slutade växa. Men tydligen har de inte hännt ett skit förutom att mina ben blivit några cm länre..

Helt sjukt att jag fortfarande inte kan ha dem efter nästan 3 år..


Vem vill rida runt i ett par ridbyxor som sitter som en sopsäck på röven lixom?


idag

Efter det lyckade speakerjobbet begav jag mig hem och tog dirrekt moppen till Trixi. Vart lite sen men som tur va kom Nattis och red lite i padocken med mig. Jag red ganska lugnt och red mycket volter i låg form. Red även lite ökningar och enkla/halvflygande byten (fråga nt haha) Och i slutet var hon jättefin och avslappnad!

Snyggingen sjäklv!

(ber om ursäkt för väldigt rörigt skrivet inlägg men jag är så trött så det e omöjligt att konsentrera mig..)

// Ida


att träna på till nästa tävling

Just nu är jag extremt sugen på att säätta mig och trimma dressyr riktigt ordentligt. Det med förra tävlingen var att jag fick lite "bekräftelse" vad jg behöver träna vidare extra med. Bland annat formen (viket jag visseligen redan viste) och hennes ökningar + små volter i galopp då hon gärna kryper ihop lite.
 
Så det jag ska träna lite extra på de kommande 3 veckorna åker till mallis om 1 vecka så de blir bara 2 veckor o träna.. Men då ska jag träna mycket på;

Samling och ökning
I både låg rund form och högre lite öppnare form. Mycket ökningar på diagonalerna, medellinjen osv men även på större volter för att kunna reglera böjningen samtidigt. Kanske i slutet av passet bara trava framåt 5 min i låg förm för att hon ska ta för sig så mycket som möjligt vilket hon är lite seg med även om hon har en väldigt taktmessig bra trav.
Formen Har många bra övningar i bakhuvudet jag kan göra. Variera formen mycket mellan låg och hög. Inte slarva som jag kan ibland och tänka " det är lättare att få genom henne när hon gåt i sin comfortzoon" Utan från första början direkt lyfta upp och fram nosen när hon vill bocka in den lite.
Fattningar Även om jag fick bra betalt på fattningarna i söndags så gjorde jag dem några meter för tidigt eftersom det ofta blir pankaka om jag fattar på rakt spår. Första ärevarvet vert katastrof när Trixi började passa med huvudet högt i skyn med mig sittandes och asflabbade på ryggen. Ne man jag vill kunna fatta galopp på rakt spår, utåt/inåtställd osv, att hon ska lyssna på mina hjälper och inte vad som känns bäst för henne.
Hon ska följa med mina tygeltag Mycket de som orsakar att hon kryper ihop aldeles för mycket på mindre volter är att hon inte följer och accepterar min innertygel. Därför ska jag rida småsmå serpentinbågar och åttvolter i slutet av varje pass för att hon ska följa min innertygel utan att ramla inåt vilket vart ptoblemet sist jag tränade på det att hon tillslut ignorerade min innerskänkel.
Accepterandet av min innerskänkel Ett av de "stora" problemen som alltid varit är att Trixi är enormt nonchalant emot innerskänkeln och de sidförande skänklarna. Så jag ska bli mycket tuffare med det och sätta henne på plats eftersom hon vet vad jag menar men vill bara inte göra så. Även få bättre kontroll på bakpartiet som för tillfället är ganska omöjligt att rubba på i ett läge som; Öppna, sluta och förvända sådana med.

Innan varje pass ska jag fundera ut vad jag vill träna på och lägga upp träningen nogrant.


// Ida

just nu

Just nu förbereder vi (Hanna o ja) os för dagens något intressanta aktivitet. Nämligen att sitta som speakers på skogslottens dressyrtävling. Dehär kan ju gå hur som hällst.. Jisses!


// Ida

bilder från söndags

Något sena men jag hoppas ni gillar dem. Det är Jet Alice och Clara som har fottat.


// Ida


aldrig mera rejs i skogen

De två senaste gångerna jag har varit ute och rejsat i skogen har Trixi sträckt sig. Och båda gångerna har varit tillräckligt nära inpå för att reducera träningstillfällens innan tävling markant. De har ju endå gått att reda ut o lösas ganska bra båda gångerna.

Jag älskar verkligen att ut och ta ett riktigt rejs i skogen någon gång då och då. Och jag tror det är uppskattat från hästarna med att någon gång i månaden få springa allt man kan och sträcka ut på benen. Det är även bra för bjudningen och att hålla dressyrträningarna i padocken inspererade. Jag VILL kunna släppa Trixi i skogen någon gång då och då, men efter de senaste 2 sträckningarna vet jag inte om jag vågar. Är så himla rädd att det ska hända något igen. Så innan nästa tävling tror jag det får räcka med dressyrtrimmningspass i paddisen och lugna turer i skogen..

Från ridlägret i sommar.. Går bara att beskriva med ett ord; ÅÅÅÅH!

//Ida


vikten med "naturlig" ridning

Jag väljer att kalla det "naturlig" ridning eftersom de ja tänkte prata om alla andra hjälper du kan rida med utan att behöva dra ett bett i munnen eller andra hjälper som är tillgjorda, dvs inte naturliga så som vikt, tryck osv.

Jag hade en period där jag red mest bara utan träns, jag hade sadel men endast för min egen balans och för att inte störa hästen. När jag red så använde jag mig endast av det naturliga hjälperna. Ville jag svänga lutade jag mig inåt och la ett tryck på yttersidan i form av skänkel eller ett tryck med spöt på halsen. Även om jag inte rider så like mycket längre så har jag kännt en stor skillnad på ex avbrott och halter. När jag rider dressyr behöver jag knapt ta i tygeln för att göra ett avbrott utan det räcker med att sträcka på mig, uta mig lite bakåt och säga "whooo".

Jag säger inte att alla ska rida runt utan träns för att träna halter, tolka det inte så! Utan jag vill poientera hur viktigt det är med de grundläggande naturliga hjälperna för att sedan kunna avancera och lägga till de "onaturliga" hjälperna utan att behöva rida endast med dem.

Roligt att hon hoppar bättre utan någon som drar henne i munne. Eller inte roligt utan ganska logiskt ;)

// Ida

r.i.p picnik


trixi och nikita

Igår red jag Trixi och Nikita. Eftermidagen börjadelagom bra när jag hittade Q utanför staketet nere på ett upplöjt gärde.. Så tog ruchen ned och fångade henne. Det var inget svårt utan problemet kom när vi skulle över diket hon hade hoppat över för att komma till gärdet. Vi stod där i några minuter när hon bara backade och backade o surade. Men tillslut efter lite morrande och hö så skuttade hon fint över diket.

Först red jag Trixi i padocken. Testade rida på gramanen och den hjälpte endast på de viset att jag kunde sitta helt stilla med handen med en lätt kontakr och att hon endå höll en stadig form. Så tog dän den efter uppvärmningen. Det jag tränade extra på var ökningar i trav, förvånd galopp och samling i småsmå volter i trav och galopp. Försökte hålla henne i en låg öppen form men ibland kröp hon ihop och då övergav jag henne några sekunder för att sedan leta tillbaka igen.

Efter det tog jag in Nikita. Hon var inte alls glad över att vara ensam i stallet och hoppade runt och gnäggade massa. Kunde knapt borsta hästen. Gash!!! Drog på gramanen eftersom jag skulle rida och möta Nattis och Miranda och sist när Jet red ut på Nikita fick hon knapt stop på henne + att hon är grymt fjantig av sig och skyggar för allt från stenar och pinnar till traktorer och hus.

Påväg emot Nattis skulle vi gå lite på en liten assfaltsväg. Vi kom fram till 2 hus på ena sidan och Nikita börjar redan innan vi var brevid att skruva sig. Så jag stannade eftersom det kom en bil bakifrån. Men precis när bilen skulle köra förbi vänder hon och försöker sticka hem. Fick stop på henne ganska direkt och skulle låta bilen passera. Och då backar hon nästen in i bilen!?! Höll på o slå ihjäl hästen.. Sen skulle vi förbi husen och de gick inte om vi inte red på andra sidan i full trav framåt. Men rätt vare e så vänder hon igen och försöker sticka hem. Som tur va skötte hon sig så fort Miranda kom med i bilden men man kan ju inte tro att hon har varit ridskolehäst med handikaputbildning.


Hoppade lite samma hinder som ja gjorde med Jet förra veckan men la på så de blev lite högre. Och även med mig så drog hon iväg en bra bit efter! HAHA

// Ida

Felstavning

Är det bara jag som blir sjukt irriterad när någon stavar fel? Kan verkligen sitta och kolla på ordet och vara missnöjd när jag ser det.

Sen att jag själv stavar som en kratta är skitsamma. Haha skriver alltid fel bokstav bara för att jag skriver snabbare än vad mina fingrar klarar av. Ska bättra mig.


Rök fritt, skum tomte, skygg lapp. Eller hur var det nu? ;)


dom 999 saker jag aldrig skulle göra

Känner att det är lite dålig bloggning från min del, men jag gör mitt bästa!

I vilket fall, tänkte yttra min åsikt om en sak, nämligen Tyras hästblogg, darios.se. Antar att i alla fall några av er läser den?

Alltså vad är det för fel på på dessa människor som klankar ner henne för allt hon gör med hennes häst! Det är ju helt sjukt. Nu sist lade hon upp bilder på ett dressyrpass, fick massor komentarer om att hästen gick bakom lod, på bogarna och massor annat skit.

Okej jag håller med för viss del, men inte om allt om hennes häst. jag skulle aldrig driva en blogg som hon gör, lägger ut filmer på hästar som hon provrider. Men det är hennes val, och det är väll förmodligen därför bloggen är så stor? Hon gör det ju bra, det ska hon vara stollt över. Och jag kan faktsikt förstå om människor blir provocerade av att hon inom några månader ska köpa två hästar, ska köpa en hästgård + otroligt mycket ny utrustning hela tiden.

Men i alla fall, det gör mig nästan arg att man ens kan skriva ngt sådant till en annan människa, jag fattar det inte. Jag fattar inte vilka personer som gör det. Det går bara in i min hjärna att man ens orkar lägga ner tid och energi på att hata en annan människa som man inte känner.


Bild från darios.se

och angående titeln, Kent – 999. Texten är faktisk bra


gårdagens hopplektion

Hann inte skriva hur det gick igår. Kom hem sent så ville bara lägga mig direkt.

Men jag fick rida Grayson, en mellanstor c-ponny. Har inte ridit han mycket alls innan så de skulle bli intressant att hoppa han. Den uppfattningen innan jag hade om honom var att han kunde hoppa höghus om man bara övertala han, men gjorde man inte de kunde de bli lite tjuvstop.

När vi red fram var han väldigt stel och oliksidig. Bet fast i högertygel och var inte riktigt på min sida. Hoppade fram och efter de hoppade vi bana med 2 räcken en oxer och en kombination på 90-95 cm. Först vart de lite missförstånd. Drog ned ett räcke när vi kom lite nära och sen stannade han på nästa, men hoppade snällt andra gången. Skulle ta om räcket han stannade på en gång men han bytte inte galopp när jag bad han så vi kom in i fel galopp och gjorde ett byte i anridningen, och jag var lite tvekande måste jag erkänna o slutade rida. Så vi kom helt fel vilket jag tar på mig helt. Men andra gången när jag fick leta lite avstånd utifrån hoppade han som en pärla!
Avslutningsvis hoppade jag en minibana på 2 hinder med ett räcke och en oxer något hål högre en förra banan. Men då gick det mycket bättre när jag viste att jag var tvungen att leta lite avstånd utifrån. Jag är iaf jättenöjd med passet och jag tror Grayson tyckte de va lite kul iaf eftersom han nästan aldrig får hoppa några höjder så ofta :)

Grayson och Ellen Gårdfalk2011
Bild lånad från skogslottens hemsida.

// Ida


musiklyssnandet går över styr..

Jag lyssnar väldigt mycket på musik. Måste ha tillgång till de under hela dagen annars får jag spatt. Sen spred det sig till att jag var tvungen att rida fram med det. Som ni kan läsa här; http://aqipage.blogg.se/2012/march/ida-musik.html#comment. Men nu har begäret spridit sig ennu längre! Jag måste ha musik när jag åker moppe.. ÖCH när jag sover.. Sov utan musik, ja eller mobilen ramla ur sängen i lördags och då drömde jag massa skumma läskiga drömmar om Jet eftersom vi sov skavfötter.

Så framöver kommer jag aldrig våga sova utan musik!


// Ida

trixis aktivering

Var nyss i stallet och red Trixi. Hade bestämt innan att inte rida fokusera så mycket på form och lösgjordhet utan mer på bjudning. Började att rida fram i skritt trav och galopp ö.t minskade och ökade mest för att hon skulle komma igång.

När hon hade fått upp flåset efter galoppen återgick jag till trav. Red volter på kortsidorna och längningar på långsidorna. I början stod hon emot lite och ville bara springa fortare utan att länga på steget, men efter några gånger släppte det. Gjorde så i båda varven innan jag gjorde några ökningar på diagonalen som gick jättebra! Dock red jag lätt hela tiden eftersom jag dels red i hoppsadeln med mjukisbyxor och sen tyckte jag att det skulle störa henne mer om jag satt o skumpade. Efter en kort skrittpaus gjorde jag exakt samma sak i galopp. Travade av i ett friskt tempo så att hon skulle sträcka ut ordentligt. Även när jag samlade traven mera så märktes det att hon fick mer swung i steget och vart inte riktigt lika markbunden.

Under hela passet red jag i en ganska låg och väldigt öppen form. Höll inte på och plockade i henne utan hon fick söka stöd själv. Föll hon lite bakom lod övergav jag henne helt i handen några steg för att sen börja om igen. Jag är ganska förvånad över att hon kunde hålla sig i en sån öppen form hela passet, men det var delvis för att jag satt väldigt still med handen. Hade jag satt mig ned och krävt ytterligare lite samling tror jag att hon hade tippat in nosen lite extra.




// Ida


Jet - Tips från coachen

För att få bort löddret som hamnar i sömmen som mellan lädret och sulan på skor när man putsar så kan man använda en tandpetare. Vik duken runt tandpetaren och dra bort allt. Fungerar säkert också lika bra med en hovkrats eller saxspets om man skulle vara i stallet




hoppsugen

Eftersom det blev ändrade planer och ingen hopplektion såska jag hoppa i vuxengruppen idag. Känns som en halv evighet sen jag hoppade sist, och det stämmer ju nästen eftersom det var drygt 3 veckor sedan. Trixi känns inte som någon större ide att hoppa eftersom om hon inte slarvar med frambenen gör hon det med bakbenen.

Sen tycker hon det är skitkul att komma ut och tävla hoppning! Jag har visserligen bara varit på skogslotten på diverse klubbhoppningar men då blir det som en helt annan häst när hon är ensam på en stor bana och massa människor som tittar på henne. Även om hon slarvar så bjuder hon mer på hinder och "offrar" sig lite mer ifall hon skulle komma tokigt inpå.

Men hoppning på lektion är det ju bara var tredje vecka så missar man en vecka blir det 1.5 månader mellan varje. Men vi får se hur de går idag. Hoppas på o få hoppa en liten gaen häst!

Jag och lektionsponnyn Fame på lektionsdm 2011


// Ida

Jet - när löddret blir grönt vet man att man har väntat för länge

Seriöst. Borde göra det här lite oftare

ida - sluta låssas som om hästen gör det av egen vilja

Just nu står eurosport på på teven. Slängde en kort blick och såg någon som slog en häst kraftigt med spöt upprepande gånger.

Självklart var det galopp jag hade tittat på. Jag tycker det är sjukt hur de behandlar hästar för att de ska springa fortare och vinna ett lopp? Det snackas mycket om rollkur i dressyr, men det visar sig kan vara bra i stretchande syfte för överlinjen i många fall. Men att slå en häst så hårt du kan för att få den att ta ut sig till det yttersta.. Jag kan inte se något rätt i det? Fick en sjuk ånestfyld känsla i magen när jag såg detta. Urs..

"Sluta låssas som om hästen gör det av egen vilja"
Jag har verkligen ingen respekt för människor som valt att ägna sig åt denhär grenen.

ingen lektion idag

Blev ingen lektion idag eftersom ja hade andra viktiga saker att göra.  Men vad jag förstod för hanna kanske det var lite tur att jag inte var där, hade säkert gått upp i taket ifall..

Men i morgon ska jag ta en sväng till Trixi. Först tänkte jag rida ut men jag åker antagligen bort själv och då blir hon så tittig och jobbig så hon får ett pass på banan. Hon har ju trotts allt vilat idag och tävlingen i söndags tror jag inte tog ut alla hennes krafter. Så får se om jag rider ett mindre avancerat pass i morgon. Ger min inte in på några avancerade sidvärdsrörelser eftersom risken för träningsverk är ganska stor. Men jobbar nog mest bara genom henne i en låg och rund form hela passet :)


// Ida

film från lagklassen


Film lånad av molly (http://mollymyranochcosmos.blogspot.se/)

// Ida

Jet - failbilder


Den klassiksa, första gången jag sitter på hästen, hoppar ett litet kryss och hästen tjurar ihop och börjar "hoppbocka". HAha sjukt nära på att åka av här





Säger åt Q på skarpen så fick lite protester, här är när hon slutat och jag vänder mig mot Ida. Skrek säkert något i stil med att jag satt kvar. Fulaste minen





Passar inte in bland failbilderna men måste bara visa hur fin hon blev sen





Ja vad ska jag säga. Han blev inte träffad





Ville fick gå med haklapp för att han drog sönder täcken. Massor med täcken








Passar inte in bland hästarna, men ser ni ens felet? Kolla noga








Ville stannar innan "hindret" och häver sig över. Jag skäms









Skulle träna avstånd mellan två bommar, kommer i galopp men Ville tycker inte det passar



Travarstilen






Men har är ju inte helt hopplös


dagens resultat

Idag gick ju somsagt första omgången av div 3 av stapeln. Och ska jag vara helt ärlig trode jag det skulle vara tufare "motstånd". Det fanns ju riktigt duktiga rttare men över lag var det en stor skillnad från förra året.

Dressyrryttartestet:
Red fram i ungefär 45 min. Fokus låg mycket på att hon skulle gå fram för skänkel och massvis med galoppfattningar eftersom det är de som har strulat som mest. Väl inne på banan så vart hon jättespånd mest pga att hon tyckte dommaren va skitläskig. Men det var inte värre en att hon slingrade sig lite första uppridningen och jag fick jobba som en idiot med innerskänkeln varje gång vi red förbi. Kändes helt ok efter. Kommer på mig själv efter att jag varit på banan att jag inte tänkt ett dugg. Annars brukar man ju påminna sigsjälv om något speciellt typ "upp med händerna" men jag bara rider! xD

Slutade individuellt på 70 välbetalda% som räckte till en seger i den individuella klassen. Laget skrapade ihop med blandade potter 63,125% vilket inte va illa pinkat för första gången! Och även de räckte till en seger med laget :)



Lb:1
Red fram i 30 min vilket va betydligt kortare. Men kände att hon skulle vara ganska trött redan då. Red många ökningar och samlingar, halter och fattningar för att få lite bjudning. Väl inne på banan var hon mer avslappnad en klassen innan. Nu i efterhand kände jag att jag kunde ha ridit lite nogrannare över lag. Men full fokus var på att hålla huvet nere och gå fram. Galoppfattningarna som jag fasade för av hela mitt liv fick jag 7 or på båda 2 trots att jag smygla dem i hörnet 2m innan bokstaven ;) Annars var det som drog ned % formen. Dommaren var extremt petig vad gällande att hon gick lite bakom lod. Så det är något jag är fullt medveten om och bland de "huvudproblem" jag jobbar med dagligen. Slutade på 62 % som jag endå är väldigt nöjd med. Svårt att veta hur petiga dommare är med hästens form, de är ju endå ett lb-program på lokal nivå då jag tycker att den inte ska dömmas så hårt som den oftast gör. Så utan alla avdrag för formen hade vi säkert kunnat knappra ifatt de 2 %som var upp till placering :)


Kort konstaterat kan vi säga att det är bättre när dommarna ska dömma min sits och inte hästens form ;)


Bildbomb kmr i ett separat inlägg. Denna bild är fottad av ?Alice? Uhlin!

//Ida


Jet - ridövningstips

Har man idé-torka på vad man ska göra så vill jag tipsa om Hippsons ridövningar som finns på hemsiden. LÄNK.

Finns både avancerade och lätta övningar, hoppning som dressyr. Dessutom en utförlig förklaring och tydliga bilder. Skapligt mycket snyggare än mina snabbt ihopslängde ;)



ida - andra starten

NU startar jag andra gången, denna gången en lb:1

Jet - tävlingsupdate!!

Åkte hem efter Idas första klass, och kan säga att det går sjukt bra för dom!

Här kommer lite bilder


ida - sjukt beroende

Något jag är sjukligt beroende av är sugrör. Inte att jag är besatt av själva sugröret utan jag typ MÅSTE ha ett sugrör när jag ska dricka. Jag har det hela tiden även om ja bara ska ha lite vatten till glass ex? Sen dricker jag ju inte typ mjölm med sugrör för de skulle BARA vara skummt. Men juice, läsk, vatten, oboy osv. Så när jag storstädar på mitt rum händer det att jag hittar ett par dussin sugrör! xD


ida - första start

EXAKT NU startar jag första starten med laget, håll en tumme för mig och önska mig lyckatill!

ida - sjukt


Plocka bort de 2 översta bommarna, sen kan vi börja snacka om jag skulle komme över!

ida - upplägg framridning

I morgon bär det av till NFK (norrköpings fältrittklubb) för den första omgången i div 3. Till skillnad från förra tävlingen har jag nu ett ganska exakt planering hur jag ska gå till väga när jag rider fram.


-Skritt på långa tyglar 5 min.

- Skritt på korta tyglar, öppnor skänkelvikningar och volter, med fokus på att hon går fram för skänkel och flyttar för innerskänkeln. Låg och rund form.

- Trav likadant som skritter, öppnor, skänkelvikningar och volter. Fokus på samma saker som tidigare.

- Galopp på fria tyglar. Rulla några varv och göra några ökningar på långsidorna för att hon ska fram för skänkeln.

- Galopp på korta tyglar. Svaga öppnor och större volter.

- Skrittpaus.

- Rida genom henne lite ordentligare och överböja i trav och galopp. Lite beroende på hur hon känns då :)

ida - förberedelse

Ikväll kommer Jet som ska vara min hästskötare och groomer i morgon. Men hon sover här i natt´så hon kan hjälpa mig med allt fix kvällen innan. Mycket roligare och går snabbare om man är 2!

Vi ska:
*Rida Trixi 30 min skritt och trav.
*Tvätta hela ponnyn 2 gånger
*Putsa sadel och träns pedantiskt
*Knoppa
*Fläta svans
*Packa matpåsar
*Plocka fram alla lindor/paddar/schabrak
*Spåna transporten

*putsa mina stövlar
*Lägga fram all min utrustning och packa
*Planera framridning
*Lägga os tidigt


KLARA favouritbilden från förra tävlingen, trotts att ja ser ut som en fet bebis..

Jet - massor hästar

Sitter på balkongen i solen och njuter, ska snart ta tag i lite läxor men först ska jag njuta att litet tag till.

Satt i vilket fall och funderade på vilken tur jag har, särskilt nät det gället hästar. Imorse så red jag Lucern igen, och även denna gång skuttade jag över lite hinder. Hon har blivit så duktig och vi har blivit ganska tajta. Och det är inte ens min häst.

Nu ikväll ska jag till Ida och rida Q, en unghäst. För ett par dagar sen red jag Nikita en pigg 21 åring, galopperade i skogen. Hemma har jag en underbar ponny. Det är inte många som får rida så månge olika hästar, som inte ena dagen rider ut på en häst, tävlar med en annan och slutligen hoppar med en tredje.

Jag är glad










ida - om alla hästar var så

Har snackats en hel del om denna häst på fb för ett tag sen. Tänk om alla hästar var såhär underbara! Om alla fick lära sig rida på en sänhäs häst! ååååh ^^

ida - sjö

Skulle longera Trixi idag, när jag till min fasa insåg att den lilla bäcken (1m bred) hade svämmat över till en stor flod (10-15m) Det brukar bli så på våren. Men just idag hade hästarna på något vis tagit sig över dit! Jag som hade trasiga stallskor hade ju inte en schangs att komma över utan att halva benen skulle få bada.

Jag försökte desperat att kalla in hästarna med hjälp av en hink och lite havre, men de bara tittade på mig som jag vore koko. Men jag hade tur i oturen att Nikita inte hade vågat sig över jättepölen. Så jag slängde på henne grimman o grinskaftet och hoppade upp, hade aldrig rifit henne barbacka eller i grimma men de gick ju bra! Kom över sjön och red på Trixi över den tillbaka. Hade alla hästar varit där vet jag inte hur jag hade gjort?

Denna syn möttes jag av när jag letade efter hästarna..

Här ser ni hur brett de egentligen ska va ;)

ida - full rulle idag

Idag har jag inte suttit stilla länge. Jag har haft ridlektion, longerat trixi, städat, lagat mat, duchat och snart ska jag till Trixi igen och kyla hennes framben då de har varit lite svullena, men inget alvarligt.

Ridlektionen gick förövrigt jättebra! Palett är en mysig men väldigt pigg ponny så ibland gick det lite fort men hon har utvecklats med sin ryttare väldigt mycket sen sist jag såg dem! Lektionen varade i ungefär 45 min och efter det ville både mamman och ryttaren att jag skulle hoppa upp och rida lite eftersom jag "kände" hästen ganska väl och den behövs ridas genom lite då den faller mycket inåt i speciellt vänstervarv. Det är även bra för ryttaren att se hästen med någon mer erfaren påo ryggen så hon vet vart hon ska sträva.

Jag och Palett för typ 2 år sedan..

Jet - markarbete

Tränade för tränare igår med Lucern, brukar alltid rida dressyr men den här gången tränade vi lite markarbete. Lucern har inte hoppat mycket alls, och tyckte att bommarna var lite läskiga, det var med skräckblandad förtjusning hon gick över dom. Söta häst

Är i vilket fall väll nöjd, det var otroligt roligt rida. Lucern var frammåt och glad.

Hon hoppar väldigt mycket med ryggen, och när hon i början tog superman hoppen över hindrerna så blev det lite svårt att följa med, men vi gjorde vårt bästa. Det dumma var att sa åt Ida att använda glansspray i manen så den gick ju knappt att hålla i




ida - fredag den 13e.

Hatar otursdagen. Är ju lixom inte vitskeplig men de e klart att de känns lite skummt. Men går något skit idag har jag ju något att skylla på!

Min Fredag den 13e börjarde iaf helt ok, hih ;)


ida - när trixi inte vill mer

Läs innan ni ser filmen så de inte blir missförstånd.
När de tar emot för kära lilla ponnyn eller hon tycker att hon har jobbat färdigt för dagen kan jag få en sånhär fin reaktion. Egentligen intet farligt eftersom ni kommer se att de lätt som en plätt att sitta kvar eftersom hon bara "kör" med huvudet och halsen. De flesta dagar räcker det med att sitta kvar med stödet i handen och då brukar hon ge sig efter ett halvf varv på volten ungefär. Men när vi filmade detta va de inte en schangs att jag fick ta henne i munnen som ni kmr se. Därför är enda utvägen att lätta handen och rida ut ur problemet bara framåt!

Haha jag hoppas ni skrattar lika mkt som jag! Den e ju nt vacker när hon gör såhär xD

O ja jhon har nockat mig en gång, tack o lov fick hjälmskärmen värsta stryken. Och hon har också skrapat mitt knä emot träsktaketet på samma sätt..
Såhär hemma är det ju ingen big deal, men när hon gör så på tävlig blir ja faktist lite lagom förbannad på henne xD

ida - ridlärare nästa?

I morgon ska jag göra något nytt! Jag ska vara ridlärare åt en liten tjej. Eller liten och liten, tror hon är runt 10 om jag minns rätt? Och det är nämligen ingen mindre en tjejen som äger min fd "Sköthäst" Palett.
För er som inte vet red jag till Palett under 2010 då hon var i stort sätt ostopbar när hon kom.

Men somsagt blev jag tillfrågad om jag ville hålla en lektion av tjejens mamma. Tycker det är ganska kul när man kan hålla en sån kontakt med ägarna till hästar man har ridit en tid tillbaka!

Hur tror ni de kommer gå för mig? Kan bli mycket intressant, ska nog försöka sova lite i natt så barnen inte blir rädda för mig! xD

ida - två bilder från i måndags


Jet - uteritt

Åkte bort till Ida under morgonnen red ut. Först fick vi rida säkert i en halvtimme, jag på Nikita och Ida på Trixi, över grusvägarna innan vi kom fram till den perfekta stigen. Eller stig och stig, snarare en underbar sandväg men några svängar i. Som var helt super toppenasnice att dra race på!
Alltså det är helt sjukt hur snabb Nikita är, man tror inte det när man ser hästen, men den springer snabbare än Trixi. Och Trixi kan man verkligen tro att hon är snabb!

I vilkett fall en av de roligaste uteritterna jag ridit, var borta i drygt två timmar


Hittade en slags grop som vi la lite kvistar bakom att hoppa över. Men Nikita tog ju tyglarna i egna händer, hoppade stort och drog iväg hem efter hindret. Om ni kollar på videon så ser ni hur lång tid det tog för mig att få stopp på henne. Haha knäppa häst, jag bara satt och skrattade


ida - "storstädning" mittinatten @ my place!

FÖRE:




EFTER:

ida - dagens träning

Idag var det andra träningen med laget. Vi red fram självständigt några minuter och sen red vi genom programet ett antal gånger. Jag är ju somsagt först vilket funka ganska bra i ridhuset i alla fall. Men sen vet man aldrig riktigt hur hon blir på nya ställen. Men jag tror det kommer gå bra! :)

Jet - ridpassen

Igår
Planen var att hoppa, men eftersom ridbanan såg ut som en vattenpöl fick jag skippa den idén. Istället så drog jag och Lucern till ridhuset. Vet inte vad de hade gjort där men underlaget var hemskt, riktigt tungt och hemskt. Passade därför på att arbeta skritten, men travade även förståss, dock inte så länge och med många skrittpauser. Men ridningen gick väldigt! Lucern var riktigt lugn, nästan lite långsam. Annars är hon alltid så frammåt och snabb, så det var en ganska skön avväxling.
Idag
Eftersom hästarna hade fått gå på ett sådant taskigt underlag igår så bestämde syster och jag att inte grusvägarna. Inte något vi brukar göra. En grusväg är helt underbar, bred och helt rak. På den kan man galoppera i bredd, vilket var precis det vi gjorde. Tror att både Ville och Lucern tyckte det var härligt!
Vet inte vad som hände här, mitt ben och Lucern huvud ser enorma ut

ida - min största rädsla

Min allra största rädsla gällande hästar och ridsport är inte att skada mig alvarligt eller förlora en häst jag älskar, utan det är att tröttna. Jag har sett så många vänner som i tonåren tröttnat på hästar och har andra ambitioner en att rida och tävla.

Det har funnits tider då jag kännt att jag kört fast. Inte orkat åka till stallet och känner ett behov att göra andra saker som "normala" barn gör. Vist ibland tror jag alla behöver en liten paus från hästarna eftersom det verkligen är en livsstil och det utesluter mycket annat man kan göra i livet. Jag VET att det är hästar jag vill hålla på med enda fram till dödsbädden. Men jag är rädd, vad skulle hända om jag helt plötsligt tröttnade på hästar? Inte kände någon lust att åka och rida och göra massa andra saker istället. Enda sen jag var liten har jag ju varit inställd på att det är såhär jag ska spendera mitt liv, på en hästrygg. Men vad skulle hända om det beslutet helt plötsligt sopades bort? Jag har inget annat jag skulle kunna tänka mig att ägna mitt liv åt. 

Jag tror inte jag är den enda som spekulerar runt " TÄNK OM.."  

ida - just nu

Sitter på Greta som Nattis lånar som sälskapshäst till Miranda. Mysig tur i duggregnet i skogen :) Men tror vi ska galoppera snart så kan inte skriva mer! Vi körs ikv. Då ska jag skriva om hur dagens träning gick.

ida - this made my day!

Igår hittade jag något som jag letat så länga efter så att jag slutat leta. Nämligen mitt rosa flecetäcke och 2 st matchande lindor. Jag hade dem på skogslotten när Trixi och Q stod där men när de flyttade hem så glömde jag kvar sakerfna och trode de va borta för gott </3

Men idag när jag i min hast stressade in och ut ur vita boden såg jag dessa underbara rosa skapelserna hänga där på en sadelhängare. Gissa om jag blev glad överlycklig!?

ida - fotograferingstips!


Jag läste på dressyrmupparna om en app som spelade upp olika gnägganden. Självklart laddade jag ned den men blev lite besviken när det lät väldigt falskt och inte alls likt en häst. Men jag beslöt mig för att pröva på hästarna i Brystorp och se dreas reaktion.
Detta är vad som hände;
image descriptionimage descriptionimage description
Ja ni ser ju själva. Nästa gång jag fottar ska jag LUGNT använda denna app. Då behöver man inte stå med påsar och godis för o få hästen o dra fram öronen utan bara trycka på en knapp! Hur smidigt? ;)


ida - dagens andra pass

Eftersom dagen vart långt ifrån som jag hade planerat så beslöt jag mig för att följa med mamma och rida igen i hennes grupp eftersom jag kommer missa en lektion när jag är på Mallis. Ville inte behöva rida något serriöst så jag fick rida Benjamin x'D Barbacka körde jag med eftersom jag bara tyckte de skulle bli intressant om jag ramla av, men hon fick bara till en liten bock så de blev ingen tårta.

I början va han sjukt oliksidig, bet fast i högertygel och bara sprang på. Men emot slutet vart han jättefin och mysig! Han ser ut som en liten köttbulle som kan springa på tygel lixom ;)

ida - första träningen med laget

Som jag misstänkt blev jag utpekad att rida först då de andra var väldigt snabba med att säga att de absolut inte villa vara först. Fast jag red ju först förra året och ska jag vara ärlig litar jag inte riktigt på någon annan att hålla tempo/vägar en mig själv..

Vi tränade mest på lite vägar och delar ur programet. Jag stalde inte lika höga krav på henne idag eftersom vi inte red någon sidförande rörelse. Hon va stundvis jättefint i formen o tuffade på, men så fort jag ville ändra något som att vända eller ändra gångart så fick jag en protest. Men jag tror det kommer gå bra på söndag, håller en tumme i alla fall :)

Blev inga bilde från idag. Men tror Alice knäppte något kort på oss så ska se om ja kan få tag på dem!

Jet - chapsen



Svårt att få en ordentlig bild på svarta saker


Som sagt, nya chapsen. Tycker de är fina och sitter som en smäck. Ska iväg och inviga dom snart, jag hoppas de ger bra stöd.

Ridningen får nog bli i ridhuset, det har regnat kontinuerligt sen igår eftermiddag. Jag blev dyngsur när jag var ute och powerwalkade.


Jet - sega hästar

Den här övningen är perfekt för hästar som har en tendens att hamna i "botten" när man byter gångart. Helt enkelt att de segar ihop lite vid igångsättningar och avsaktningar. Funkar också bra för att få lite frammåtbjudning. Det är syster som tipsade om det här så tacka henne om det fungerar ;)
Man lägger ut tre eller flera bommar på en volt. Man kommer i trav över bommarna och fattar galopp direkt efter, lite mer än en halv volt senare saktar man av till trav igen för att fortsätta över bommarna.
Det får gärna gå lite fort, om hästan vill det, eftersom det är målet med övningen. Men man ska inte flänga runt. Håll isåfall inte på för länge i varje varv Tänk på att ha bommarna inte ska ligga för tajt, det ger bara negativ effekt.
Sen kan man också vända på övningens syfte för hetare hästar, helt enkelt träna lydnad

ida - dagens dressyrlektion

Idag flyttade Trixi till skogslotten och ska bo där till onsdag. Hade lektion idag och dressyrträningar med laget tisdag och onsdag så det kändes ovärt att åka med transporten fram och tillbaka 3 dagar i rad.

Idag var det somsagt "valig" lektion. Trixi var betydligt mjukare en hon brukar redan från början, MEN hon var sjukt stoig och tjurig. Så fort det tog emot någonstans så tjurade hon emot (passar, slänger med huvudet, springer som en kamel, stannar osv) Speciellt om jag bad henne flytta rumpan som hon självklart inte lyssnar på. Då går jag på och petar lite med spöt för att tydliggöra vad jag vill. Men vad göa  hon inte då? Jo hon går EMOT spöt. Altså mtsatt håll jag bad henne om.

Vi tränade hörnpaseringar och red mer "vanligt" utan övningar denna gång. Jag fick i galoppen rida mycket förvänd sluta, och det var inte de lättaste på den hästen kan jag säga.  Stundvis var hon jäettefin och hon var över lag mycket bärigare i formen en tidigare gånger,  tror inte ens Nina bad mig släppa ut nosen någon gång så det var ju något bra.

Men det känns somsagt som vi kört på ett sånhär typiskt stop. Vi har kört fast på ett fel och kommer inte förbi de. Men de är ju inte de första stopet vi stöter på så så småningom hoppas jag att det släpper med. Ni taggar jag 2 dagar till med dressyrträning!
image description

Jet - ny utrustning

Åkte till hööks i Linköping idag för att köpa lite smått och gott som tömmkörningsspö, stübben sadeltvå och hästschampoo. Men även ett par nya chaps till mig. Märkte till min förskräckelse att dragkedjan på ett av mina stövlar börjar bli traschat. Så bestämde mig för ett par chaps istället för nya stövlar.


Hade igentligen inte velat ha riktigt den här modellen, men dessa satt bäst. Dessutom mycket snyggare på min än bilden då mina är tajta.







Blev också ett nytt regntäcke till Ville, får hoppas det sitter lika bra som hans 200gram som också kommer från hööks


bilder

ida - gamla bilder

Hittade massa bilder på Q från i somras när jag kollade genom hårdisken. Tänkte bjuda lite på mina favoriter :)

Jet - film

Hittade en gammal film på mig och Rosa när vi hoppar

Tycker faktiskt att vi inte är så dåliga, har full koll på vägen och ser ut att ha ganska kul ;)


ida - film från igår


Snälla försök att ta mig på allvar även om jag rider utan sadel i mjukispjuks ;)

ida - uteritt

Kvällen spenderades i stallet med Hanna. Först red vi ut på Q och Nikita. När vi red förbi en tomt så bankade de till i deras garage som vi var precis bakom så båda hästarna for ut på gärdet¨på andra sidan i full kareta. Det roliga var att ag bara funderade på om Hanna satt kvar. Och hon hade bara kollat efter om jag satt kvar xD Galoperade ganska mycket på varierat underlag, och ingen brall från Q's sida. Blev lite nervig en gång men det vart inte värre en så.

Nikita skyggade för de mesta och Hanna höll på att flyga av när hon upptäckte en sten i vägen. HAHA ska försöka ladda upp en bild på den!

Vet att ni älskar min outfit!

Haha stenen som nästan fick Hanna att käka grus!

Chillar gaaalet i min nya solstol!

Jet - Hanns

Spenderade gårdagen till största delen med Hanna, lite shopping och lite så. Galet Nice.


Hanna i somras


Lärde känna Hanna för ganska länge sen på skogslotten, vi har jobbat tillsammans, gått på samma ridläger och ridit i samma ridgrupp. Tappade kontakten lite när jag slutade på skogslotten så var riktigt kul att få träffa henne igen :D


ida - mår sååå illa

Min kost de senaste 3 dagarna har varit upp åt helvete. Den har mest bestått av pomme, godis, chips, glass.. ja you name it! Mår så sjukt illa så jag skulle kunna spy när som. Men nu ska jag fixa mig och försöka överleva en em på stan med Hannibanni. Ikväll åker vi till hästarna och rider. Så updaterar då!
image description
 Mina påskägg från igår ^^

ida - varför inte rida på påskdagen?

Vaknade halv 12 idag. For till stallet direkt och möttes av Peter som glatt ropade "Är du här idag med? Även fast det är påsk? Trode nt s skulle de!" Haha varför skulle jag inte? Vi hade gäster här men de var ju bara på kvällen.
Jag red Trixi först. Ungefär 30 min dressyr i början. Hon kändes ganska fin, mjuk men väldigt tjurig, men endå framåt :) Hoppade sedan några småbanor som hon var väldigt entusiastisk över, men de försvann snart och pommarna började ramla som plockaepinn. Då var det ingen ide att fortsätta enligt min åsikt eftersom hon bara tröttnar på det och slarvar. Så travade av och skrittade av lite snabbt.

Efter Trixi tog jag Q. Var lite tveksam om jag skulle longera innan eftersom hon hade vilat igår och det blåste en hel del idag. Men jag utmanade mig själv och gjorde inte det. Istället travade jag väldigt länge i båda varven innan jag började galopera. Lite seg och stel i början men bjudningen kom så fort hon fick ett hinder framför näsan! Hoppade även på henne lite småbanor, också en grind på 75 cm som hon lätt skuttade över. Eftersom jag inte gav henne någon längre skrittpaus så blev hon trött emot slutet och precis som med Trixi så föll några bommar emot slutet. Men hon var sååå duktig endå även om hon var trött så försökte hon ta sig över på ett eller annat sätt. Travade och galopperade lite efter jag hade hoppat då jag fortfarande hade lite bjudning kvar.
Övrigt skötte hon sig ennu en gång exemplariskt och de enda hon gjorde var att tjura lite när jag fattade galopp. Tror jag faller för den söta lilla hästen mer och mer..

ida - vikten av att rida olika hästar

Något ja tycker är väldigt viktigt är att rida olika hästar.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren tävlingsryttare är det enligt min åsikt väldigt givande att rida olika hästar. Ridningen är lite som att cykla. Har du lärt dig rida en gång sitter det i huvudet vilka basicrörelser du utövar. Men gör du ett längre uppehåll kan mcket av kunskapen du samlat på dig förtvina.

Om du BARA cyklar på en cykel med handbroms blir du van med handbroms och kommer ha väldigt svårt att ställa om direkt till en cykel med pedalbroms. Det är precis lika dant som med hästar. Du vänjer dig vid att rida en häst på ett vist sätt. Men sen när du sätter dig på en annan häst kanske det inte funkar över huvudtaget?

Därför är ridning på varierade hästar otroligt viktigt för att utvecklas och samla så mycket kunskap som möjligt. Ridskolor är därför en ideal att börja rida på. Där får du lära dig att rida sega,pigga, känsliga, stela hästar osv. Ja alla typer.

Jag skulle aldrig kunna fortsätta utvecklas utan att rida olika hästar. Jag har haft perioder där jag har fått rida en och samma lektionshäst lite för länge och då blir det gärna att man kör fast i samma spår tillslut. Jag fick sedan rida lite andra hästar och någre veckor efter det när jag satte mig på hästen jag körde fast på så löste sig problemet. Just för att jag hade hittat insperation från en annan häst.

Jag och ridskolahästen Svalan.

Jet - innan Ville

Innan vi köpte Ville så hyrde vi en ponny ett år, Hafodyrynys Rosemarie, eller Rosa som vi kallade henne. När Rosa kom hem till oss var hon femårig bestämd dam som inte kunde hoppa. Dessutom hade hon med sig hennes föl som skulle avvänjas efter några månader, vilket vi iofs inte skulle göra.

Kanske inte det optimala som första häst, men jag älskade den ponnyn. Utstrålningen, glädjen, piggheten.


Början var hemsk, haha kommer ihåg att när syster skulle rida ut för första gången att de knappt bort till vägen.

Första gången vi provred

Men vi var envisa, dessutom är Rosa en väldigt snäll ponny, även fast hon hade lite attityd så var hon lättlärd, tålmodig med oss, och ville vårt bästa. Travade man barbacka och man höll på att åka av så sacktade hon snällt av.

Varken syster eller jag var ju så jättebra ryttare, liksom drygt fem år sedan hon kom till oss.


Vi lärde henne hoppa, men hoppade aldrig några höjder. Dock var hoppa och dra ett race på gärdet hennes absoluta favoritsysselsättningar. Snacka om att äga på att fatta från stillastående!


Våran första, och ändra clearround. Haha btw, kolla mitt hår! Sjukt långt.



Sjukt söt ju








Hon var en sådan som kom när man ropade
Rosa var ju inte våran, vi hyrde henne bara. Efter knappt ett år blev hon för liten och fick åka tillbaka till uppfödaren.
Samma dag som hon åkte, stallvän bredvid
Det sjuka är att jag nästan började gråta när jag skrev det här, även fast det var så länge sen. Fattar inte att jag fortfarande kan sakna henne. Leta reda på lite tävlingsresultat, och tydligen har hon vunnit några L:B i hoppning. Stolt. Funderar på att maila tjejen som rider henne nu.

ida - nattblogg.

I brist på annat och överskottsenergi så får de bli ett nattinlägg för ovanligheternas skull. Just nu nördar jag fb, som förövrigt står still. Kollar hästar på hastnet och lyssnar på musik.
The Red Jumpsuit Apparatus – Cat And Mouse
The Red Jumpsuit Apparatus – Your Guardian Angel
Otis – Six Little Eggs - Remix, Studio Edit
The Red Jumpsuit Apparatus – Face Down (Acoustic)
Shinedown – Simple Man - Acoustic


Vet att ni älskar min tröja..


ida - uteritt i skitvädret

Idag red jag ut med Jet. Hon re på Lucern och Jag red på Ville. Precis som i övriga sverige är vädrett skitdåligt och det snöade massa när vi red så de vart bara en kort sväng. Skrittade mest och travade och galopperade en bit. Ville var pigg och väldigt stark, vart väldigt mycket häst att hålla i när han ville springa iväg.

När vi hade ridit åkte vi hem och bakade scones, sen tog vi lite bilder. Får se om ja vågar lägga uppnågon här sen ;)
image description
Boysen fick stå för bild! En shettis i sina gamla år som står i samma stall som Jets häst. Såå söt!

Jet - lookalike kavaj


Horze till vänster och Pikeur Diana till höger.

Tycker den från Horze faktiskt är riktigt snygg, såg den i en Hippson tidning och föll lite. Dock så syns den ju att det är en liten kopia av Pikeurs populära (och snyggare) kavaj, men med en prisskilnnad på 1200 så vet jag vilken jag skulle välja

Jet - bra tips!

Ett av mina bästa ridtips är att träna lite grunder varje gång man börjar rida.

Det är simpelt, efter att man har skrittat fram så gör man några halter och igångsättningar från hallt till skritt. Hästen ska lyda på en gång, både vid avsaktningen och igångsättningen. Hjälpen man ger ska vara liten, det ska räcka med sitsen.

Lyder inte hästen vid igångsättningen så tycker jag man ska säga till den på en gång. Piska till den lite eller kör in sporren i sidan. Det är bara bra om hästen börjar trava, låt den trava en liten bit samtidigt som man berömmer. Nästan gång så kommer gå lättare.  Det kanske låter lite grymt, men jag tror det är bättre att man redan från början visar vad man vill istället för att ”tjata” med skänkeln hela tiden. Det är då en häst blir skänkeldöv.

Lyssnar hästen inte på avsaktningen så tycker jag däremot inte att man ska rycka hästen i munnen. Gör istället om avsaktningen så pass ofta att den stannar snabbare. Låter lite som jag har dubbelmoral, men eftersom jag är van vid att rida lite ”segare” hästar så har jag lärt mig att frammåtbjudningen är prio ett.

Vad är då idén med den här övningen? Egentligen ganska lätt att fatta, lyssnar inte hästen på små hjälper från hallt till skritt så kan man ju drömma om att det kommer ske med lätta hjälper från skritt till galopp. Målet är att allt ska se lätt ut.

Gjorde det här massor med Ville, och med honom, när han är riktigt fin, räcker det att jag trycker ner hälarna och sträcker lite på mig och han gör en perfekt avsaktning från vilken gångart som helst.

 

Syster och Ville i en perfekt hallt.


Ida - efterlängtade lov!

Denna termin i skolan har verkligen varit skitjobbig. Massa nationella prov och andra viktiga betygsgrundade uppgifter. Ja väldigt jobbigt som sagt. Men nu är lovet äntligen här och jag har massa roliga saker planerat! Ska rida lektioner och träningar, umgås med vänner och tävla! Självklart kommer bag blogga en hel del nu när jag får lite mera tid på dagarna :)
image description
Ni får ursäkte ev stavfel. Så grymt trött somnar snart o skriver dehär inlägget på mobilen...

Jet - säger som det är

Jag har pluggat till ett fysik prov på fyra kapitel sen i fredags på typ all min fia tid. Hade det i onsdag, tog nästan tre timmer. Planen för den dagen var att göra massor, men la mig på soffan när jag kom hem och låg där tills tio på kvällen med ett dundrade huvud.
Det har helt enkelt inte fungerat alls med att uppdatera bloggen.
Men nu är det LOV (!) och jag är fit for fight igen. Ska göra massor förinställda så förvänta er bättre uppdatering.

ida - skogstur

Idag fick det bli en skogstur med Monika och hennes man Peter. Vi var ute i ca 1 timma och skrittade mest. red växlande skogsstigar och grusvägar. Jag slängde på dressyrsadeln på Trixi för att jag skulle rida lite mer "ordentligt" även fast jag red ut, vi behöver all träning vi kan få innan första omg i div 3 nästa helg.

På grusvägarna red jag först några skänkelvikningar men övergick efter ett tag till att rida slutor. I skogen kortade och längde jag formen hela tiden, allt för att hon skulle ha en upgift att fokusera på. Som jag säkert nämnt tidigare är hon väldigt tittig ute, speciellt om hon går först eller ensam. Men ger jag henne en upgift att fokusera på hela tiden blir det inte lika mycket fjanterier.
image description

ida - ser mörkt ut..

Hade tänkt rida dressyr på Trixi i morgon. Men det ser mer en mörkt ut för våran del..

ida - ett vanligt ridpass

Tänkte skriva ned hur ett vanligt pass på banan ser ut för Trixi och mig. Självklart är hörlurarna och musiken med!

Jag börjar med att skritta fram på långa tyglar i ca 2 varv åt varje håll, efter de skrittar jag en hel del på korts tyglar. Gör halter känner att hon gåt undan för skänkel osv.
När jag börjar trava låter jag henne ofta gå i en ganska öppen form. Inte över tygeln men lite beroende på dagsform. Jag travar ofta utåtställd på fyrkantspåret för att få upp stöd på yttertygeln. Jag vill kunna släppa innertygeln i några sekunder och att hon fortfarande litter kvar i samma form.
Så småningom börjar jag lägga lite voler men fortfarande utåtställd. Beroende på dagsform kan jag börja rakrikta och så småningom ställa över inåt.
När jag börjar galoppera brukar jag bara ställa mig upp i lätt sits på helavånga tyglar och låta henne rulla på själv. Jag försöker stå så stilla som möjligt och målet med det är att hon ska fortsätta hålla igångutan att jag behöver va på henne hela tiden. Är hon lite extra seg kan jag mana på lite någon långsida eller två. Detta gör jag i båda verv innan jag sätter mig ned och smått börjag jobba galoppen. Precis som i traven börjar jag utåtställd, även på volter. Och efter hand ställer jag om inåt.
När jag har kommit så långt brukar hon få en kortare skrittpaus.
Efter de beror på vad jag vill få ut från passet men oftast börjar jag jobba traven nu. Volter, sidförande övningar osv. Sedan gör jag samma i galoppen och blandar de 2 gångarterna. Avslutningsvis brukar jag rida lite förvänd galopp runt hela fyrkanten och även på större volter eftersom jag märkt att hon har tappat mycket styrka i galoppen under vintern.
Avslutningsvis travar jag av på stora volter i låg form och till sist skrittar jag av.

ida - oldies

Hitta massa gamla bilder. Då jag red de små shettisarna Abbe och Olivia. O gud vad jag saknar den tiden!

ida - trixi och Q

Idag red jag både Trixi och Q, precis som igår.
Jag började med Q. Longerade inget idag utan hoppade upp och red direkt, spände dock sadelgjorden liiite i taget undertiden jag red ifall hon skulle ha en släng av sadeltvång. Travade fram en stund, väldigt stel och oliksidig men tufade på i de tempo jag bad om. Framåtbjudningen va nt på topp så jag tog beslutet att galopera efter inte alls många minuter. Ett ganska vågat beslut men ingenting hände så jag kunde rulla i galopp några varv.

Hon fick sedan en kort skrittpaus innan jag började hoppa lite på ett minikryss. O jisses vad duktig hon är. Första gången jag hoppade henne (i somras) småklev hon över och stannade efter hindret. Men nu bjuder hon och tar egna beslut, kommer hon lite utifrån går hon av stort och kommer hon lite i botten kravlar hon sig över på ett eller annat sätt :) La upp krysset till et 60 cm räcke och skuttade över det några gånger med. Hon skötte sig galant och det känns helt underbart att jag kan ge en klapp på halsen o lätta på röven även direkt efter hindren utan att vara rädd för att hon ska dra en brall!
image descriptionimage description
Haha söte! ja lämnade henne i hagen direkt när jag var klar utanför padocken, hon stod där enda tills ja hade gått in i stallet då hon insåg att hon va fri x'D


Efter Q var det Trixis tur. Först red jag dressyr i ca 40 min. Hade en diskussion om innerskänkeln i början då hon inte var så munter på mig. Red öppnor på långsidorna. skänkelvikningar och volter i trav och galopp. Fiin va hon. Som avslutning hoppade jag lite. Avslutade med en grind 5 eller 6 språng fram till ett räcke på 80 cm. När jag trode jag var klar fick jag en uppenbarelse! BÄNKEN ! Ja har länge skämtat om att de skulle vara kul att hoppa över bänken som numera står i ena hörnet. (den på bilden åvan) Men de har mest blivit ett skämt. Men ja beslöt mig för att göra ett försök. Haha knäppis. Men hon pallrade sig över de me! Hoppade lite med huvudet mellan frambenen eftersom bänken va så läskig men nu har vi gjort det med. Nästa gång tar vi Q ;) Haha ne skämt å sido..
image descriptionimage description
Skulle ni våga hoppa över den?;)

seg häst?

När Trixi är lite seg brukar jag göra liknande denna övning för att få upp lite flås och bjudning. Jag har ingen datormus i närheten så pekplattan fick göra ritandet idag vilket resulterar i ett något slarvigt utförande.

För er som inte fårstår ska du rida i valfri gångart. Jag brukar börja med galopp och sedan övergå till trav.
Du rider runt hela fyrkantspåret. På kortsidorna ska du rida samlat och¨på långsidorna ska du rida fram. Är hästen extra seg är det bättre att skita i formen och dra te den me spöt i ändan en gång. På kortsidorna kan det även vara efektivt att lägga en voolt i valfri storlek eftersom jag i alla fall har tycker att hästarna har lätt att vika sig lite inåt när de taggar i hörnet innan ökningen.


ida - gymnasiebesök.

Klockan tre idag ska jag och min moder vara på vretagymnasiet i Linköping. Som många av er vet velar jag mellan realgymnasiet i norrköping och vretagymnasiet i linköping. Men nust nu lutar det år vreta. Det svåra men äver superniceiga blir att om jag går där måste jag bo där i veckorna och får sköta ALLT själv. Mat, tvätt, städa osv.

Men inget är somsagt bestämt en. Men mamma ville se skolan innan jag gjorde omval så hon vet hur de ser ut där jag går om de blir så. Så vi ska få en guidad tur runt hela skolan. Kul liv, hoppas ingen känner igen mig bara OM jag börjar där sen..


ida - smal

Trixi har varit väldigt smal i slutet av vinter nu början på våren, och hon har även blivit väldigt orkelös. Hon har nästintill fri tillgång till hö när hon står inna och hon får 5 dl betfor, 1 l havre och 5 dl kornkross om dagen. Jag vill bara att gräset ska popa upp och hon ska gå o äta sig sådär lagom rund som hon var i sommar. Det är ju svårt att bygga muskler om de inte finns lite fläsk att ta av.

Dehär hullet tycker jag klär henne aldeles utmärkt!

Just nu tkr jag hon är lite väl spinkig..


ida - min dag i bilder

image descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage description

ida - beting!

Idag har jag ledigt! beting.. Vi har bara två lärare denna dag och båda är borta så vi får jobba lite hemma. Asnice! Jag ska försöka rida om det är fint väder. Kanske släpar med mig någon vänlig själ som också är ledig ;)


Jet - checklista

Innan jag lämnar stallet brukar jag alltid kolla lite saker.
- Om alla hästar ser glada och fräscha ut

- Om alla boxar är stängda

- Om alla eluttagen, som radion, är utdragna

- Så att dörren till logen är stängd

- Att det är släckt överallt

... Och att båda dörrarna är stängda

Något ni är extra noggranna med?


ida - dagens dressyrlektion

Red dressyr på skogslotten idag. Fick rida BlackBurn, väldigt intressant då jag bara ridit honom en gång det senaste åter. Större delen av passet gick det skit. Han krullade gärna ihop sig lite, men så fort jag försökte släppa ut honom kändes det som jag förlorade all kontakt och han vart springig och spänd. Stel som en planka i vänstersidan, men så fort jag försökte ta egenom något så stressade han upp sig.

I slutet gick det iaf väldigt bra när vi red skänkelvikning i trav och öppna i trav och galopp. Förövrigt väldigt rolig häst att rida. Synd att han är så känslig bara så att passet mer går ut på att sitta stilla en att faktist rida.

Söta pojkar! (BB till vä)

ida - jag har gjort det jag aldrig trode jag skulle vågade..

I går efter att Jet och jag ridit Balder och Trixi tog i en skogstur på Q och Nikita. Jag började på Nikita och Jet på Q men efter ungefär 15 min så bytte vi. Jag vet inte varför men jag har utvecklat någon sorts rädsla emot Q. Inte att jag bokstavligen är rädd för henne men utan att jag drar mig för att rida henne.

Anledningen till detta tror jag är att de smärtsamma flygturerna och bockserierna från förra året. De sitter ganska hårt ingraverat i minnet. Just då vet jag ju att jag var tvungen att hoppa upp så fort jag flög av, men nu när hon vilat hela vintern har det inte varit något tvång.

Tillbaka till uteritten. Först kändes det ganska veligt så fort jag skulle galoppera, men de släpte mer och mer i slutet. När vi började närma os hem igen kunde jag tillockmed öka galoppen raskt samtidigt som rumpan inte satt fastklistrad i sadeln. Jag tror inte ni förstår hur underbar känsla det var att inte behöva vara rädd att ramla av! Kanske låter lite överdrivet. Men det var faktist ganska "stort" för mig :)
image description
I vår hoppas jag att jag tar mig mod till och kan åka iväg på någon cl-hoppning med den lilla hästen som jag vemodigt lovat Monika flera gånger om xD

ida - premiär i nya kavajen

Hade tröttnat på min gamla kavaj något katastrofalt så köpte en ny lite på inpuls. Den gamla var lagom lång men satt som en sopsäck. Jag vill ha en kavaj som iaf var i närheten av att sitta på kroppen och inte 1 dm utanför.

Är riktigt nöjd med den nya, de enda negativa är att jag insåg lite sent att den är mer mörkblå en svart men det syns inte så väl. Och sen är den lite kort i armarna och skulle kunna vara lite längre över lag. Men en kavaj som sitter tajt och är lagom lång på mig kommer jag aldrig att hitta. Det gäller att prioritera rätt ;)

Gash kolla fläskislåren..!

ida - dagens aktivering

Idag kom Jet och red med mig. Först red vi Trixi och Balder på Banan. Balder var fint pimpad med  lidor på de små benen, som faktist gick över förväntan att linda med tanke på de korta korvbenen. Tänker inte skriva direkt hur de gick, bilderna får tala för sig själva!

Åååh jag kan inte sluta stirra på han!

ida - svar på komentar

hanna om ida - Tävlingen:
hej!
tycker du har riktigt fin sits ! Men jag har tänkt på en sak, du sitter med väldigt låga händer på nästan alla bilder, något man lätt glömmer men som är viktigt att komma ihåg :) annars tkr jag du sitter riktigt bra !:D







Tack så mycket! Dethär med att mina händer är lite för låga är faktist något jag gör medvetet. Om jag sitter med händerna i en något högre possition bryts vinkeln från armbågen till bettet och det ser ut som att jag bär upp hela hästen i handen vilket jag tycker ger ett mycket klumpigt intryck. Självklart ska jag inte rida runt med för låga händer, men jag jobbar på en mellanväg ;) Sen är det så att Trixi gärna är en häst som går väldigt hög i nacken och lite bakom hand, och när jag vill få henne i en något lägre rundare form behöver jag sänka händerna något.


De går inte att gemföra bilderna med varandra eftersom den vänstra bilden är tagen för nästan ett år sedan.
Men ni kanske förstår ungefär vad jag menar?