Jet - nackspärr

Detta suger, efter avramlingen igår har jag fått nackspärr och kan med möda kolla åt höger. Det drar ner mot axeln och även svanken fick en ganska ordentlig smäll.
Det skulle ha varit nödvändigt att rida Lucern idag eftersom vi ska träna imorn, men ibland går det inte att få som man vill. Tog mig istället en ordentlig chilldag, ska ta tag i mitt liv imorn.
Kärde btw box idag på gympan, har länge varit sugen på att börja men inte haft tiden. Så skönt att få slå av sig. Dock var inte box det bästa för nackspärren
Ibland tycker jag det är fint med suddiga bilder, lite stämning, som på denna där bakgrunden syns bra men man ändå kollar på Lucern och mig

ida - oldies

När jag startade våran stationära dator för att skriva ut lite bilder så kollade jag lite snabbt på bilderna som fanns på den datorn. Hittade massa gamla bilder från Lillås, Skogslotten ja you name it ;) Så under en period framåt komemr det dyka upp lite minibildbomber med gamla bilder på mig, kanske är lite kul o se eftersom ni bara vet hur mitt liv sett ut sen jag startade bloggen?

Smakprov!

ida - inget stall...

Stannade hemma från skolan idag för jag mådde illa i morse. Så blir inget stall i det underbara vädret idag.. Men jag planerar att åka dit i morgon och trimma lite dressyr :)

Jet - longering

Har alltid tyckt att longering är otroligt tråkigt, att bara stå där i mitten och kolla på när hästan springer. Dra åt lite inspänningstyglar och mana på när det behövs. Nja, inte så populärt. Tror också att Ville tycker det är pest och pina, ser aldrig så glad ut när jag försöker.
Tömmkörning tycker jag är mycket roligare, då kan man arbeta hästen mycket bättre. På sista tiden har det också bara gått bättre och bättre när jag tömmkört. Behöver bara smacka en gång och springa lite på stället för att Ville ska komma fram i riktigt härlig trav!
Skulle vilja att löslongera Ville en gång för att se hur det går. På bilden är det Trixi som springer lös på ridbanan

ida - Dag1. En bild på favorithästen


Självklart eller?

Jet - passet

Ridpasset idag gick helt okej, men inte toppen. Lucern var lite ofokuserad i början. Hon har vilat två dagar och ridit ut en dag, så något annant vore konstigt. På slutet gick det bättre, särskilt i vänster varv där hon gick riktigt fint. Dock hade kameran dött så blev inga bilder på den braiga biten.
Testade ett annat shabrak och det låg verkligen inte bra, ville ha ett vitt så tog ett dressyrshabrak, men det fungerade inte på den här sadeln.
Haha på sista bilden tyckte Lucern vi skulle ta galopp över bommen jag hade planerat att skritta över. Aja tycker det är kul i alla fall.

Jet - otursdag

Största otursdagen idag, slår verkligen de flesta med hästlänger. Vi tar det från början.
Cyklar hem från skolan i det vackra vårvädret och tänker på Ida som ska följa med till stallet när jag plötsligt kommer på att det är för varmt för att cykla med halsduk. Tar av mig den för att lägga den i cykelkorgen, när den plötsligt fastnar i framhjulet. Cykeln drar på väldens tvärnit medans jag försöker bromsa, varför bromsa? Random reflex.

Mamma får komma och hämta mig och cykeln med bilen, satte mig vid vägkanten och alla som körde förbi glodde massor. Pappa har nu lyckats få loss skiten och min vita favorithlasduk av ull som har hållt mig varm hela vintern är svart.
Red Lucern på banan, mer utförligt och fler bilder angående passet kommer, tar nu bara avtrillningen. Det låg en bom på ridbanan som vi säkert hade gått över 20 gånger. Jag skrittade av, det var ganska mörkt och jag rider över den. Jag tror hon inte såg den och plötsligt så nuddade hon den, för över bommen tar hon världens hopp åt sidan/frammåt och jag flyger av som ett löv. Oftast är jag ganska bra på att liksom rulla över när jag trillar av, så att smällen inte blir lika hård. Dock inte denna gång, rumpan fick ta hela smällen.
Nu drar det i hela ryggen och huvudet gör ont. Kan inte lyfts tungt och slog nästan sönder ett finger när jag försökte brodda i en jävla brodd

ida - 30 dagar

Ja kör en 30 dagar nu när alla redan har kört de, mest för lite mer updatering och att ni ska lära känna mig bättre! :)

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning


ida - bloggbråk... igen

Finns säkert ingen människa som missat bloggbråket mellan Lamia och Linn Olsson. Jag är så sjukt trött på bloggbråken och att det alltid ska vara så jävla synd om alla och den andra har alltid gjort fel o kasta smutts över nätet massa innan osv. Man blir bara jätteförvirrad efter att ha läst bådas inlägg om bråket och att "välja sida" är nästintill en omöjlig uppgift eftersom båda hävdar att ingen gjort fel...
Så jäalv omoget

www.linnolsson.se                                           vs.              http://lamiamichelle.se/

ida - all hat i världen...

... Till min mobil. Jag skulle byta lösen till ett ord från siffror. Skrev tydligt in KÖTTBULLE 3 gånger. Sen när jag sparat och låste mobilen och skulle öppna igen funka de inte. Jag testade med små bokstäver, stora köttbullen köttbull osv. Den måste ha läst sig. ALL hat ivärlden till den!

Har jag tur så får mamma köra in den idag så någon duktig tekniksnilla får låsa upp den åt mig.

DÖDÖDÖDÖ!

ida - ubs o.O

Glömde totalt bort att berätta hur dagens dressyrlektion gick. Hehe sitter lite i mina egna tankar...

Jag fick iaf rida Svalan. Var inte jätteexited men endå kul o rida en annan häst, tror de mesta exitment drog ned på att hon har en grymt obekväm hoppsadel som jag sitter som skit i. Men jag lyckades haffa en dressyrsadeln idag så de problemet löste sig!
Passet gick bra, lite rörigt så jag ibland kan undra vad folk håller på med. Men ja försökte fokusera på mig själv och min ridning. Svalan va ganska lat och tappade väldigt mycket bjudning när hon var tvungen att samla sig. Så fort jag gav henne minsta lilla frihet att springa på glatt stadigt över tygel så bara for hon iväg några steg. Och så fort jag satta henne i lite arbete var de som handbromsen la i.. Lite halft skänkeldöv var hon med så det var inte så lätt att få fram henne.

Jobbade mycket med att få upp henne i nacken för att hon inte ska gå o hänga. Och stundvis var hon riktigt fin. Skumpig trav har hon med så men dressyrsadeln hjälpte ganska rejält. Lite kramp i ljumskarna men det är sånt ja får ta. Var iaf roligaste passet på länge när jag kännt att inte bara jag fårr ut något utav det utan att hästen förhoppningsvis tränade någon muskel på någotvis :)

Jet - första skoldagen

Hemma efter en jobbig skoldag, har värsta gruppabetet på länge och vill bara lägga mig ner och ge upp. Börjar även vecka med ett prov, vilken lärare lägger provet första dagen efter lovet?
Syster tar stallet idag, hon var borta hela lovet så tycker det är ganske rättvist.
Ikväll ska jag träna, tror det kan bli kul. Hörs vänner

ida - dressyrlektion

Idag väntas dressyrlektion på skogslotten. Antar att jag får rida svalan eftersom jag kikadepå listan förra veckan när jag hade md Trixi och då stod ja på henne. Men vem vet? Kanske blir något helt annat. Eftersom jag rider så pass tidigt nu (kommer hem halv 8) så hinner jag updatera inna jag ska sova :)

Första gången jag red Svalan. I början av sommarn tror jag? Analysera att jag sträcker ut tungan...

Jet - Tips från coachen

Att konditionsträna hästen genom att galoppera ett visst antal minuter, skritta några, för att sedan börja galoppera igen, tycker jag alltid är väldigt tråkigt. För att göra det roligare kan man ställa ut ett eller två hinder på långsidan som man kan rulla över ganska många gånger.
Vill man göra övningen svårare så kan man ställa upp två hinder på linje och öka och minska antalet galoppsprång imellan

ida - insperation


Jet - min vän Ida

Har kännt Ida sen jag gick i sexan eller sjuan, vi började rida i samma ridgrupp på Skogslotten. I början pratade vi med varandra varje vecka, men inte mer. För typ två och ett halvt år sen så sågs vi första gången utöver ridlektionerna när vi tog hans om ponnyridning i Sonstorp.

Ida är en spontan person med stora mål och gillar att ta tag i saker. Hon är inte en sådan som vill hoppa över grovjobbet för att nå målen utan gör allt noggrant. Hon har lätt till skratt, snabbtänkt och rolig. Med Ida kan man ohämnat göra skumma saker, hon dömer inte personer och tar det mesta med ro.
Idas stora styrka inom ridningen är att hon är väldigt följsam och får allt att se så lätt ut, fast hon kanske säger till hästen så gör hon det med väldigt lätta hjälper. Över hinder följer hon med utan problem och utan att störa hästen. Hon är modig, men gör inga sjuka saker, kommer på lösningar och är inspirerande.
En annan bra sak är att hon vågar testa nya saker, tex. när jag hjälper henne med ridningan och jag förklarar en sak på mitt sätt så försöker hon verkligen göra det.
Jag tror Ida kan komma långt med vad hon en väljer att göra eller bli. Brinner hon för något så satsar hon
Jag älsar dig mina fina vän



ida - min vänn jet

Jag träffade Jet genom skogslotten, vi började rida i sama grupp. Vem som hoppade in minns jag inte och jag minns inte häller hur länge sedan de var men jag var ganska liten. Först tyckte jag att Jet va jätteläskig (tyckte så om alla människor när ja va liten) Men jag såg endå upp till henne eftersom hon var jättemycket duktigare en mig. + att hon hade en egen häst som hon tävlade med, hur coolt va inte de när man var liten?

Våran vännskap måste ha växt fram genom ridgrupen. För några år sedan hade vi en mysig liten grupp där alla kände alla och kunde prata om allt. Ingen tog illa upp för den fick hoppa lägre o det var ingen avundsjuka eller skitsnack. Det var nog den bästa gruppen jag någonsin ridit i och vi kom varandra ganska nära. Tyvärr splittrades den sommaren 2011 då de redan hade kommit in några nya och 2 stycken slutade.

Några terminer efter det slutade även Jet. Vid det laget hade vi spenderat ganska mycket tid tillsammans blandannat ridläger samma sommar och så hade Jet följt med som cotsh åt mig på några tävlingar.

Vi lyckades vell hålla kontakten hyffsat endå eftersom vi bor utanför varsin ände av samma skitstad. Men det var inte förens vi startade Aqipage tillsammans som vi "tog tag i saken" Nu har vi kontakt nästintill varje dag via fb, sms osv. Vi träffas mest i hästsammanhang men det händer att vi ses utanför det med. Inte så ofta så de skulle jag vela ändra på :)


Jet betyder väldigt mycket för mig då hon är en av de få personerna jag verkligen kan vara "mig själv" med. Eller inte helt bokstavligen men ja kan göra de konstigaste sakerna med utan att ha en tanke på att hon ska dömma migeller tycka jag e konstig, eftersom jag vet att hon är lika galen hon med ;) Jet är vad man skulel kunna kalla -den perfekta kompisen-. Hon är snäll och vill alltid ditt bästa, oavsett om det i den situationen är att ge dig en lavett (tack o lov har jag slupput...) eller om du behöver en stor kram! Hon ser helheten och antagligen utan att ens tänka på det. Hon kan vara väldigt serriös i de situationerna när det behövs men hon kan även 2 skunder senare göra något konstigt o vipps ligga på marken i garv.

Jet är också en förebild innom ridning för mig. Kanske int epå samma vis som Patrick Kittel osv men hon har en väldigt sund syn på hästar och ridning och vill precis som med sina vänner att de ska ha de aölltid ska ha de så bra som möjligt. Hon drar sig inte för skitjobbet utan kastar sig i det även om det så är att plocka bajs ur vattenkoppen! ;)  

All kärlek i världen universum till dig kompis!♥


ida - bilder från idag

Förlåt att det nog sådan tid för min updatering. Men det tar så lång tid att lägga upp alla bilder eftersom det bara går att ta en i taget. Det vore verkligen något för blogg.se att förbättra att du kan ladda upp en hel mapp istället för o sitta i timmar med en puttig bild i taget.

Bilderna jag lägger upp nu är bara ett urval av alla 300 bilder vi fottade idag, Jet fottade de mesta och jag har redigerat dem. Trixi skötte sig exemplariskt, ja varva lite med och utan sadel bara för att hon blir ganska nonchalant när jag rider barbacka då jag inte kan lägga min vikt extremt överdrivet åt ett håll om ja skulle behöva tillrättavisa henne. Jet fick pröva lite i slutet o de gick vell helt ok? De svåra var väll för hennes del o svänga. Men som sagt, lite nonchalant bitvis idag.

När vi hade ridit klart släpte vi henne o gash vilken trav hon fick! Hon har travat så innan men då har inte kameran varit med, så glad att jag fick de på bild med. Knäppishästen hoppade hindret utan mig med...

När Trixi va klar fixade vi stallet snabbt och red sedan på Balder och Dinanett. Ca en halvtimma i padocken och sen en rejstur runt gärdet! Riktigt mysig dag :)



Knäpishäst ^^ Hoppas bilderna va värda att vänta på! Vill ni se flera så släng in en komentar ;)

Jet - hos Ida


Jet - ridningen igår

Red på ridbanan med Lucern igår, har saknat ridbanan massor och nu är den verkligen helt perfekt. Lagom fast men ändå sviktande. Mums.
Stundvis gick Lucern toppen, hon lyssnade fint men var lite pigg. Mellan galoppfattningarna körde hon lite race trav men inte värre än att det går att lösa. Tänkte på det som vi tränade på i torsdags, att hon ska ta lite kvickare steg och alltid kolla åt det håll hon ska och det gick väldigt bra
Tycker att Ida snart ska komma och ta bilder på mig så vi slipper denna hemska kvalle :)

ida - fotografering

Idag kommer Jet ut och fottar mig och Trixi. Känns som hon gör det lite väl ofta ibland. Haha men bildgalen som jag är är jag i ständigt behov av nya bilder. Hatar när bloggare använder ridbilder från samma pass i var och varannat inlägg. Desutom har jag inga bilder när jag rider utan träns så de måste införskaffas!

Har lite ångest vad jag ska ha på mig dock... Jag måste iaf börja med sadel. Men ska jag ha lindor eller benskydd eller ingenting? Ska jag ha pösiga "chilla" kläder eller strickt och stilrent? Humn, har aldrig tagit bilder när jag rider utan träns så lite svårt o veta vad som blit bra på bild ;)

Från sist, då med min kamera. Tur att Jets kamera har lite mer skills ;)

Jet - back on track

Har haft fullt upp de hela förra dagen och dagen innan det. Igår träffade jag Ida för att senare dra på maskeradskolfest. Haha ja vet inte vad jag ska säga om den, lite dåligt och ganska mycket bra kanske. Lite som skolfester brukar vara

Klädde ut mig till holländare med knallorange skjorta och holländska flaggan som ögonskugga

Nu ska jag i vilket fall ta tag i bloggandet igen
Holländare, nunna och mimare

För er som inte vet så är från Holland, flyttade hit när jag var 2

Jet - Lite tips

Ville hade tappat tre broddar och Lucern en, och hagen är ju lagom geggig och mysig. Hålen var helt fyllda med smuts, men kom på en taktik som gjorde allt mycket lättare!
Hatar att ta ut smutsen eftersom det tar en sådan tid, men kom på att man kan spruta rent hålen med en sprutflaska. Sjukt smidigt, första tar man bort det mesta av smutsen med en sömn, sen sprutar man i massor med vatten.
Är väll förmodligen inte den första som kommer på det, men tyckte jag kunde dela det med er i alla fall

ida - taggar!


Även om jag inte kunde vara där kan jag endå följa vad som händer ;)

ida - underbara häst

Fick en smärre chock över hur bra Trixi lussnade på mina hjälper från första början utan att bara vända och springa emot utgången. Så otroligt duktig var hon! När jag skulle bryta av eller göra halt så räckte det med att jag rätade upp mig, satte mig lite tungt, klämde med knäna och sa proo. Igår behövde jag tatag i mamen lite högre upp men de va inte ens tanken på idag!

När jsg tänker efter är det ganska sjukt hur vi egentligen rider vära hästar idag, men alla möjliga skarpa bett för att kunna hålla dem. Det absolut naturligaste (eller minst onaturliga) för hästar borde bara att rida med endart hjälper som tryck och vikt. Jag har ridit lite på trixi i grimma och grimskaft barbacka men det har aldrig gått något vidare. Idag satte jag på sadeln, och hoppade upp hela utan träns. Red ifs med grimma o grimskaft 5 min för o se så hon inte va jättepigg o ohejdbar. Men efter de kunde jag rida runt som de vore de enda hon gjort i sitt liv.

Att det inte behövdes någon inlärningstid på flera veckor steg för steg för o göra detta tror jag beror på att det ligger i hästens natur, ex att gå undan för tryck (när jag lägger spöt på halsen för att svänga) Sen beror det på hur motagliga hästarna är och hur mycket av "grunderna" man använder i ridningen annars.
Jag hoppade upp lite och testade på Balder. Dock hade jag träns men tog aldrig i tglarna. Till en början var han väldigt bestämd med att gå emot utgången men tillslut kunde jag göra ungefär liknande med Trixi; gasa, bromsa och svänge någolunda.

ida - kan inte få nog av den!

Så himla gullig, tröttnar aldrig! HAHA

ida - utmana ödet

Ska snart till stallet och fixa. Hade tänkt utveckla de vi gjorde på ridbanan ivåg, nämligen att rida utan något som hällst huvudlag. Mamma fökjer med så får se hur rädd hon kommer att va (a) Men jag ska köra på sadel först så jag kan luta mig extremt åt olika håll och inte dippar av om hon skulle vända på en femöring vilket jag skulle tro att hon kan om hon vill ut ^^

Men först och främst ska jag galopera runt lite så hon är ganska trött. Är hon pigg när jag börjar tror jag inte de kommer gå att svänga utan att hon gasar eller bromsa. Mamsen kan säker filma en snutt så ni får se resultatet ;)

ida - vardagsblogg

Har startat upp min vardagsblogg igen. Vill skriva lite mer "vanliga" inlägg och det känns inte som jag kan göra det här. Men största fokus kommer alltid ligga här, bara lite upd på sidan av ibland på www.idaevertsson.blogg.se :)


ida - om jag hade letar d-ponny just nu

Dressyr ponny
Dressyr ponny. Hästar säljes
Typ: D  -  Inriktning: Dressyr  -  Kön: Valack  -  Födelseår: 2002  
Namn: Wybor  
Val. född 200,2 147 cm i mkh. En ponny med mkt utstrålning och kvalite. Tävlad under vuxen ryttare upp till Mvs med 65 %, lätt för skolor och samling. För någon som vill satsa upp till FEI och SM under året kanske... En super snäll ponny i all hantering. Tycker om att komma ut i skog och mark oxå. Van vid trafik. För mer info, ring!
http://youtu.be/T_aKB1E1PIg
 
 
 
Pris   150 000 kr




Dressyrponny för de högre klasserna
Dressyrponny för de högre klasserna. Hästar säljes
Dressyrponny för de högre klasserna. Hästar säljes
Typ: D  -  Inriktning: Dressyr  -  Kön: Valack  -  Födelseår: 2004  
Utstrålning som heter duga! Riktigt fin dressyrponny.

Connemaraponny efter Lofty Roderick.
Vi skall sälja vår underbara prins och hoppas att han hamnar i ett bra hem hos en ryttare som brinner för dressyr, naturligtvis varvat med annat kul.
Vår härliga ponny har under sista året visat att han kommer att gå långt inom dressyren och har fått mycket fina lovord från både tränare och domare. han startade nyligen sin första LA och fick 66% och detta är bara början...Älskar att visa upp sig, tycker att det är roligt att komma ut på tävlingsplatser, underbart snäll inga olater alls. Den här ponnyn är en riktig guldklimp och vi älskar honom över allt annat så vi är mycket noga med att han kommer i rätta händer, det finns helt enkelt ingen som honom! Han är slutmätt till 147 cm, högrest och bär upp långa ryttare väl, nuvarande är 174 cm.Tränar både terräng och hoppning på LC nivå, men dressyr för de högre klasserna, kan öppna, sluta och förvänd galopp. Snäll att rida ut på och älskar tömkörning! Han har varit i vår ägo sedan han var fyra år då vi köpte honom direkt från uppfödaren. Vi har ingen brådska med att sälja honom och kommer att fortsätta och träna och tävla tills dess att den rätte dyker upp, priset stiger där med i takt med utvecklingen.
Säljes på grund av övergång till stor häst och ryttarens intresse för hoppning.
 
Startade sin första L:A på 66,05 %
 
Pris  85 000 kr



Underbar dressyrponny
Underbar dressyrponny. Hästar säljes
Underbar dressyrponny. Hästar säljes
Underbar dressyrponny. Hästar säljes
Typ: D  -  Inriktning: Dressyr  -  Kön: Valack  -  Födelseår: 2003  
Namn: Gorgeous  
NF fx, val, f 03, 147cm. Supersnäll i all hantering. Regelbundet tränad för auk. tränare. Massor av vinster och plac i dressyr LB/LA. Nu startklar för högre klasser. Fin i skolorna och den förvända galoppen.Utmärkelse som lovande dressyrponny på kvalitetsbedömning. Underbar ponny att träna och tävla dressyr med! Kommer att gå långt!
Ponnyn säljes pga ryttarens ålder.
Ring eller maila för mer info, bilder och film.
http://www.youtube.com/watch?v=IU7bUjLB2Qk
 
 
 
Pris   110 000 kr

ida - lite filmer från idag

Galet rolig tur hade vi! Trode ärligt talat inte Nikita va så jädra snabb. Trixi skötte sig ganska bra, hon tog bettet o stack 2-3 gånger men när hon sticker brukar de inte vara så långvarit utan efter några energiska galoppsprång liknande ryggrullningar bruar de gå att återfå kontrollen.

När vi rejsat klart travade vi av på ridbanan, fick en spontan ide o fira utan tyglar då jag visade Jet att ja kunde svänga med sköt o skänklar+vikthjälper. Den iden slutade med att vi (iaf jag) galopperade runt banan och kunde svänga hyffsat i trav och på en halv lngsida gå från galopp till halt utan att ta i tyglarna ^^ Så i morgon ska jag utmana ödet och rida utan sadel och träns. PRÖVA INTE HEMMA om ni inte känner hästen!
Ja vet vad Trixi skulle hitta på om hon skulle dumma sig och jag vet vad hon aldrig skulle göra ;)


Jet - hos IDa

Sitter hos Ida och väntar på henne när hon duschar. Vi har varit i stallet och red ut, film kommer! Körde race över ängarna och testade på lite nya saker.
Jag red Nikita som fick världens fart, haha trodde inte den hästen kunde vara så snabb. Härligt var det, dock lite geggigt och isigt på vissa ställen så man blev tvungen att kolla noga vart man red
Passar på att visa en av favotbilderna som jag knäppt på Trixi och Ida

ida - tror jag har hittat världens snällaste häst

Helt sjukt va tokiga avstånd människan trcker av hästen på. Kolla 40s ex, en "vanlig" häst skulle dragit niten men denhär hästen kastar sig utför bara för ryttaren ber den om det, även om risken att kracha är grymt stor.

Mål

Ett av våra mål är att börja blogga för horsespot. Men vi har lång väg dit och det kommer krävas mycket för att nå fram.

Jet - träningen

Tränade för tränare med Lucern, det är andra gången jag tränar för tränare. 

I början var hon ganska spänd, men fick lite tips på hur jag ska göra för att få henne koncentrerad och då gick det mycket bättre. Skulle vara lite mer bestämd och våga ta i lite, rider nämligen väldigt mjukt, och Lucern skulle alltid kolla åt det håll hon ska.

Ett tag fick Lucern världens fart, och ni skulle sett hennens trav. Haha inte konstigt att jag har lite svårt att sitta ner ibland

ida - mysigt ridpass

Första ridpasset på ridbanan i år. Jättemysigt! Solen sken o de var jättevarmt, jackan åkte av efter typ 5 minuter. Red mest dressyr o skuttade några hopp, men gick inte vidare då hon rev mest o krånglade massa med avståndet. Men i slutet var hon ganska fin och följsam, innerkänkeln spökar lite som vanligt men kelt ok idag! Tränade mycket på galoppfattningar från skritt på rakt spår eftersom de e en av de svårare sakerna hon vet :)

Söt ponny innan ridpass!

ida - vakna med ett leende på läpparna

Ja ni läste du rubriken. Går inte att vakna sur när solet tittat in mellan persiennerna. Allt jag kan tänka på nu är dendär jädra ridbanan. Men om några timmar rdar ja med min Nattis ut o rider, o då ska den förhoppningsvis vara helt ok!

Denhär underbara synen mötte mig när jag vakna!

ida - apptips


Fick nyss tips från en annan bloggare om en grym app. Photosynth heter den och är helt gratis. Den kan ta bilder 360 grader. Du kan altså ta en panoramabild runtom hela rummet. Ganska mycket grymmare med direktupdatering på bloggen med en helbild av omgivningen istället för en vanlig platt bild av den.

Som ni ser hade jag inge superskills på dehär. Men ungefär såhär ser min utsikt ut ifrån min "bloggpossition";)

ida - är det något fel på mig?


Min fot är inte i en naturlig vinkel?
Jag har alltid haft svårt för dehär med att mina tår pekar utåt. Jag har kämpat så gott ja kan, o i vissa lägen kanske dem kan komme till ett acceptabelt läge. Men så fort jag behöver driva eller något annat (som bilden åvan) så åker tårna ut. Jag vet inte om det har något med att jag verkligen inte kan driva med vaden. Känns inte som jag får någon respons då.

Mina tår är somsagt mitt grövsta sitsproblem och jag tror aldrig det kommer bli helt korrigerat, tror det är något som är lite snett i mina knän eftersom när jag vrider om hela benet så tårna pekar rakt fram så lyfts jag automatiskt uppur sadeln.

Har ni några förslag på övningar/hjälpmedel man kan använda om tårna pekar för mycket utåt. Jag är söker på att jag inte är den enda med detta problem!


Jet - ridstrumpor

Jag tycker inte om att ha på mig ridbyxor utan ridstrumpor, det är nästan så att jag vägrar. På ett sätt det nästan oproportionerligt ut, benen ser liksom tjackare och kortare ut. Är det bara jag?

Krisar det är det ju inte något jag tänker på för länge, men helst inte.
Här med vinterfavoriterna, ull strumpor från HM, varma som eld

ida - min förebild

Min förebild innom både hästar och bloggvärlden är Linn Ingvarsson. Har följt hennes och Ingrid Skoogs blogg derssyrmupparna i flera år. Älskar deras blogg och beundrar hur de kan föra den framåt och utväckla den hela tiden. Linn är också en otroligt duktig ryttare och jag håller med i nästan alla hennes åsikter innom hästvärlden.

ida - spåning över tävlingar 2012

Har suttit och kollat genom tdb efter lite tävlingar 2012. Har hittat några som jag ska satsa på o rida. Alla kommer jag säkert inte komma iväg på, men ska försöka satsa på så många som möjligt.

8 aprill mjölby ridklubb Lb+La

14 aprill norrköpings fältrittklubb (div 3) Ryttartest + Lb

1 maj norrköpings fälltrittklubb Lc+Lb

19 maj åtvidebergs ridklubb (div 3) Ryttatrest + Lc/Lb?

27 maj valla ponnyklubb (div 3) Ryttestesr + Lc/Lb?

2  juni bjärka-särby ryttarförening

27 juni föreningen mantorps  ryttarna Lc/Lb/La

19 juli heda ridklubb Lc/Lb/La

11 augusti föreningen nyckel ryttarna Lc/Lb/La


ida - det närmar sig!

Det har ju vari plussgrader här i finspång några dagar i rad nu, så all snö är så gott som borta och isen är på god väg att försvinna den med. Jag var hos Trixi idag och bara kollade hur ridbanan såg ut, vart faktist glatt överaskad! Det är fortfarande ganska mycket is på den, men just nu är det 4+ och regnar och de ska vara 5+ och sol hela dagen i morgon. Jag konstaterade att runt 1-2 i morgon borde ridbanan vara ridvänlig.

Det är nästan så att det skulle gå att skrittarbeta redan nu :)


Jet - Lucern igår

Igår så red jag Lucern väldigt tidigt på morgonnen i ridhuset. Fanns tre andra ryttare, men det fungerade bra i alla fall.
På de bilderna som jag la ut från förra gången i ridhuset så gick hon ju inte riktigt i form enligt konstens alla regler, men hon jobbade på bra med ryggen och bakbenen. Igår kom hon ihop mycker mer i formen men med samma bjudning, så det var riktigt härligt.
Arbetade galoppen ganska länge, så när vi var klara var hon helt genomsvettig.

Uteritt a la Ville y Lucern

Idag red vi somsagt ut på Ville och Lucern. Gick väldigt bra förutom att de inte fanns någon stans att rida, de var halt o träligt nästan överallt. Men vi red några varv på en maratonbana och lite i en hage. Lucern skötte sig fint och gick ganska fint emot slutet. Ville tyckte de va skitkul med någon ny på ryggen att köra runt med. Haha han testade endel men aldrig något taskigt som att bocka eller så utan han tog bettet o sprang iväg ohejdbar efter Lucern några gånger. Mysig uteritt trotts de något träliga väder.

ida - idag

Ska snart åka iväg till Jet, ska rida ut på hennes ponny Ville tillsammams med Jet och lucern. Kan bli mycket intresant! Så blir inte så jättemkt updatering men jag ska försöka blogga lite från Jet sen :)

ÄLSKAR denna bil, förstår inte hur kvinnan gör för att få så underbart fina bilder?

Jet - ridning på skogslotten

Red på skogslotten igår, har ju igentligen slutat men saknade allt och alla så mycket att jag bestämde mig för att rida en lektion.
Själva ridningen gick inte så toppen, men det var skönt att få rida på ordentligt utan att behöva tänka efter för mycket och bara rida.

Jag red Fame, i början motarbetade jag henne lite, men på slutet gick det mycket bättre och hon slappnade av mer. Fick rida massor med sitsen vilket alltid är nyttigt, behöver också rida mer med sitden på Lucern. Ville behövs inte så mycket sits.

ida - bästa ridturen på länge

Isan på grusvägarna äa nästan helt borta och det är bara slask och porös is på dem. Så olle och jag red runt sonstorp. Va ute ungeför 1.5 timmar. Men vi tog det väldigt lugnt och skrittade mest, lite galopp o trav med. Hade galopptävling en gång o Balder va så himla gullig för han verkligen försökte sträcka ut sig så mycket han bara kunde. Haha.
Vädret var underbart och hästarna var taggade och glada, bästa ridturen på länge!

ida - lite ändringar

Blev lite ändringar på dagen då jag inte vaknade fören nyss. Vaknade ganska sur men insåg snabbt att solen sken o de fanns en liiiten changs att snön var borta! Så jag for upp ur sängen och drog upp persiennerna o såg dennaunderbara syn av bar mark. Så jag åker iväg en sväng till stallet med bror. Updaterar när vi kommer tillbaka :)

Jet - fråga

Får man tävla dressyr med en islandshästsadel? I TR tror jag det står att sadeln måste vara av engelsk modell, men är en islandshäst sadel av engelsk modell? Klurigt.
Någon som vet?
Ganska lik en vanlig, denna från prestige, bild från agersta ridshop


ida - äntligen... en BRA ändring i tr!


Ett tag där med hysterin om de nya reglerna för märken känndes de som svenska ridsportet kunde slänga sig i väggen.
MEN entligen har det kommit upp en ändring som jag vill ge en fet j**** HISS till. Ni se ju den röda rutan ;)


Jag är absolut inte självisk eller över självgod. Men den regeln hade inte suttit fel förra året när jag red på 74% (plera% över de vinnande laget) Men det tyvärr inte gick lika bra för mitt lag.  Så jag bockar och tackar svenska ridsportförbundet för denna regel!

ida - i morgon


Jet - Ponnyn i hagen

Red Villeman tidigt på morgonnen när snön fortfarande var frusen. Snön hade ett hårt islager överst, men eftersom snön inte var djup så gick det att rida ordentligt när man hade gjort ett litet spår.
Ville var kung idag, tränade på avsaktningar och igångsättningar då det är det som stärker hästarna, och han var så sjukt fin! Travade fint genom snön med stora steg. Vädret var härligt, soligt och minus någon grad, Ville var bäst och allt var toppen.

ida - dagens dressyrlektion

Turen var på min sida och vi kom iväg till lektionen. Hon var spänd och kändes lite konstig i början, innerskänkeln existerade inte i hennes värld idag. Hon var aldeles för hög i formen och hon stressade runt o känndes allmänt obekväm.

Efter ett tag vart de bättre och jag kunde länga ut halsen mera på henne, men fortfarande döv för inner. Vart dock inga extrema inramlingar inåt som de brukar kunna bli iaf :) Vi tränade på enkla byten på serpentiner. Duktig va hon eftersom hon har svårt med o fatta galopp från skritt, speciellt höger. Men ja fick lite tips så nu vet jag hur jag ska hålla kvar henne i formen genom fattningen så att hon inte slär sig fri i själva momentet när hon fattar.

I slutet var hon relativt avspänd och jag kom dit jag ville med passet. Fick i uppgift av Nina o träna upp en ny muskel på halsen. Så de blir o rida i låg o rund form enda fram till tävlingarna drar igång!

Jet - träns

Working träns med clips - Dyón
Har i säkert över ett år varit sugen på det översta tränsat från Dyon, men eftersom det är så pass dyrt så är det väll Hööks kopian som lockar mest. Ska kanske till hööks imorn men eftersom jag är pank så får vi väll se med det jag kommer hem med.

ida - gimp2

Har suttit ett tag o lekt lite i gimp2. Skulle försöka göra en grå kall bild lite mera djup o något mer färg.

Jag blev väldigt nöjd med billden, vad tycker ni?

ida - går på repeate på högsta volym i mina högtalare


ida - lektion

Ikväll är det dressyrlrktion för Nina. Längtat sin en galning! Kom förövrigt hem halv 7 i morse efter en natt hos farmor i finspång så jag är inte den piggaste.

Men somsagt ridlektion idag. Har jag tur får jag med mig Trixi. Beror lite på hur vägen ser ut och om Monika har fått tillbaka sin transpoert från lagning. Skulle vara sjukt kul och sjukt behövande o få ta med Trixi och rida lite ordentligt. Det är nästintill omjöjligt hemma nu eftersom kramsno och en häst utan snösulor inte går ihop. Så håll en tumme för mig att transporten är färdig nu så får ni en utvärdering ikväll! :)

Från förra dressyrlektionen, då för anita.

Jet - ute i skogen

Red ut med Lucern i skogen tillsammans med en annan i stallet, skrittade mest men det gick att galoppera på vissa ställen. Hon tyckte som vanligt att det var väldigt roligt att få komma ut i skogen och tempa liten. Glömde att ta på mig stövlarna så mina skänklar flög lite varsom, kan verkligen inte rida utan.

Jet - promenad

Gick promenad med Ville i skogen förut. Travade så ofta det gick, men eftersom Ville sprang på stigen fick jag ta snön bredvid. Som ju var lagom blöt och tung. Vill tyckte det var riktigt kul, så jag fick löpa på ordentligt.
Hade med mig en hovkrats i fickan och fick ta bort styltor två gånger. Tur att han är världens snällaste så man att man ha grimskaft mellan knäna medans man kratsar hovarna.

Jet - Ville

Även Ville gick i ridhuset igår, red många svaga skänkelvikningar och öppnor med fokus att han inte skulle tappa yttersidan.
I galoppen och i början tappade han den ganska mycket, men det kommer bli bättre när han orkar mer. Han var väldigt mjuk och följsam och det märks att vi tönnkört väldigt mycket, jag kan nästan sakta av med bara rösten. När vi hade en sadel kunde jag sakta av med hjälp av vikten i stigbyglarna och genom att spänna magen, men utan sadel är det mycket svårare så då får rösten stå för det.

Ida-toppenpass!

Blev ingen bloggning igår för vi kom hem från stallet så sent. Runt halv 11 tror jag? Hanna red Ivar ganska länge och med ganska stor fokus på att hålla kvar han i formen i övergångar och varvbyten. Ja tycker det gick väldigt bra och det är stor skillnad på hästen sen Hanna började rida den. När hon hade trimmat dressyr ett tag o vi tyckte hästen hade gjort sitt så byggde bag upp en hinderserie på ena långsidan. Först vart det räcke,sex språng, räcke + att det var en "bro" i mitten som hon var tvungen att pricka. Efter några gånger på de så gjorde jag bron till ett hemmabyggtvsmalhinder. Skulle tagit kort på det men glömde totalt bort de. Duktiga va de, fick hjälpa dem lite påntraven ibland men jag tror och hoppas att det var uppskattat av Hanna :)image description

Jet - ridningen

Målet idag med Lucern var att vänja mig vid hennes nya sadel, och det gick över förväntan fast jag glömde ha på mig helskodda ridbyxor. Hon var mjuk, lugn och följde med bra. Mamma filmade och lade märkte till att jag måste rida mer med sitsen och kräva lite mer, så det ska bli nästa gång.
Även denna gång lade jag upp stigbyglarna och kämpoade vidare med att sitta ner, vissa stunder går det toppen och vissa stunder klarar jag inte att sitta still. Förmodligen släpper det väll också så småningom.
Fler bilder kommer sen

Jet - Tips från coachen

Om vantarna är kalla/blöta när man håller på med hästen eller mockar och så, så finns det ett toppenställe att värma de på. Kräver att hästan har täcke ;)
Ja ni ser ju pilen

Ville i sitt rosa täcke som är hittills är det enda som sitter helt perfekt på honom. 200 gr från Hööks

Jet - ingen bra bloggning

Bloggade dåligt igår, men var knappt hemma. Efterskolan åkte jag direkt till stallet för att mocka och fixa, men båda hästarna fick vila. Efter det var det utgång, åt mat med mina fina vänner, så hade lite bråttom.

Jag gillar kontrasterna i mitt liv, kommer hem från skolan halv fem där jag har haft dubbelkompetens och varit i industrin, åker sen till stallet i mjukisbyxor och gummistövlar och när jag kommer hem kastar jag mig in i dushen för att en timme senare vara fixad och firar med vännerna.
Ska till ridhuset snart så tycklte det paddade bra med en bild av Ville och syster i somras

Ida - hästar=träning

Många tycker det är roligt att säga att hästar och ridning är en fjollsport. Men de personerna har antagligen aldrig prövat att hålla på med hästar. Det är inte så lätt att konka på 10 kiloshinkar med vatten, mocka flera boxar eller hålla emot om en häst på 500kg vill springa ifrån dig. Och det är bara stallarbetet.. Sen kommer ridningen. De flesta kompisar som har varit med o ridit med mig har tyckt att det är jättejobbigt o rida, ( de som inte ridit så mycket ) men även när du är mer erfaren är det träning att rida. Oavsett om deg är att sitta kvar på den bockande unghästen eller spänna magen för att få en korrekt hållning i dressyr. Jag kan inte räkna på 2 händer hur många gånger  jag haft träningsverk efter ett ridpass eller armar och ben har känns som spagetti.
Det jag vill säga är att de som säger att hästar är en fjollsport antagligen aldrig har testat på det själv ;)

Ida - @svärtinge

Chillar med min vänn Hanna i svärtinge. Har inte datorn med mig men mobilen funkar ;) i morgon ska vi ha kalas på skogslotten och efter det ska Hanna rida sin medryttarhäst Ivar. Har för övrigt tränat zumba. Jobbigt som satan... Men vafan beach 2012 here I come!

ida - LOV

Äntligen sportlov! Lite dålig updatering igår eftersom jag inte var i stallet och hade massa o göra, men på lovet kommer jag nog bara vara i stallet och blogga. Kommer inte ha tid för annat. Har ni förslag på vad ni vill läsa om så släng in en komentar! :)

Jet - Lucern

Lucern fick ridas på vallen, det blåste kall snö, underlaget var sämst och hon fick en ny sadel som jag inte kan sitta i. Den är typ 20-30 år gammal, hård som sten men ligger toppen på henne. Så får helt enkelt vänja mig vid den, det borde gå. Är glad att den ligger bra på henne.
Ridningen gick ju då inte toppen, imorn får hon vila men på lördag ska jag kanske till ridhuset.
Lucern med Villes dressyrsadel, som tyvär är lite smal för henne

Jet - trött på vintern

Idag tömmkörde jag Ville på ridbanan, och det gick bra. Han lyssnar bättre och bättre för både frammåtdrivande och bromsande. Underlaget är ju sådär, så  det blir mest igångsättningar och avsagtningar till trav istället för långa sträckor. Byten av gångart stärker musklerna och sträckor av trav bygger kondition.
Ville fick de största styltorna han har haft på länge, gick på spetsen som om han hade klackskor. Så himla trött på det här nu, dessutom hade han tappat en brodd och hans lockiga ben var fulla med is som man får dra bort med händerna. Mysmys.
Villes permanent efter jag tagot bort snön. Får väll klippa bort en del om det fortsätter så här, men tycker det är ganska sött.

Känner att det är dags för andra bilder än på Villes ben. Ha en bra kväll.

ida - happyface!


Länkbyte

www.toppryttare.nu www.toppryttare.nu www.toppryttare.nu www.toppryttare.nu www.toppryttare.nu www.toppryttare.nu www.toppryttare.nu www.toppryttare.nu www.toppryttare.nu

Jet - Tips från coachen

Tror de flesta vet det här, och det är något man nästan inte klarar sig utan att kunna.
Om hästen har snösulor så ta en hammare och slå några gånger på utsidan av skon så släpper den nästan. Då är det bara att ta hovkratsen och "vippa" ur den. Supersimpelt och sjukt effektivt! Man sparar ganska många minuter på det
syns ganska dåligt men han har största sulan på höger

ida - taggade?

2 dagar kvar till lov, någon mer en jag som taggar?!

Jet - Toppen häst!

Red Lucern på ridbanan idag, och det gick så himla bra! De tre senaste gångerna har det gått sådär, men idag släppte det. Kändes som vi sammarbetade istället för att motarbeta varandra. Allt föll inte på plats på en gång och hade en liten ovisshet angående yttertygeln men på slutet löste det sig helt okej.

Snön på ridbanan var ganska djup, och på vissa ställen var det is under, så det blev mest skritt och några racksträckor trav. Vill dessutom inte jobba henne för hårt när snön är lite djup.
Gillar skuggorna lampan ger, ser ut som en kon

Ida - älskade ridbana ♥

Red för första gången på 3 månader på ridbanan! Har inte gått innan eftersom det har varit stelfruset och ett tunnt lagen med snöis uppepå. Men nu är det så mycket snö att vi beslöt oss att testa idag. Var helt undebart o rida runt på ridbanan, bara känslan av 4 väggar! Lysena va såklart på eftersom Nattis och jag red så sent som halv 7. Gick bra men vart lite halt i ena hörnet emot slutet. Men de beror mest på styltorna som uppstår med jämna mellanrum...

Red barbacka på bettlösa så ingen serriös ridning. Tränade galoppfattning från skritt på längsidorna som gick prima! Lekte runt lite i slutet vilken ja va proo på ;) Stod upp på fötterna i trav tillomed. Försökte galopp men enda gången jag lyckades få fram henne i det var när hon fick ett litet ryck o slängde med hela framdelen så fick glida ned på rumpan för att undvika en snygg avramling.


ida - svar på komentar

Puff  ([email protected]) om ida - ricinolja:
ååh... kan inte du prova och säga om det är värt det? :D haha...





Sv: Klart jag kan! Tar en förebild idag och en efterbild när jag märker att de hänt något, förhoppningsvis bara om några veckor :)

Jet - strömedel

Ville står på halm, och halm är typ den ände jag kan mocka.

Jag vet att många inte tycker om halm som strömedel eftersom det ät tungt att mocka. Jag håller med, det kan vara ganska tungt. Men jag tycker det är väldigt enkelt att mocka det, fast det är tungt så går det lätt att skilja smutsigt från rent. Det är inte som spån där man behöver skaka på grepen hela tiden.
Jag har testat en del, när Ville fick för sig att halm=mat så fick vi byta till torv för att bryta de där tankarna. I torv är det svårt att se vad som är vad, allt är liksom brunt. Spån är nog de vanligaste, något lättare att mocka än torv men inte alla som vill ha spån i gödselstacken. Papper tycker jag är obehagligt att mocka och spån/torv blanding känns lite onödigt.
Den stora fördelen med halm är ju att hästan har något att hålla på med hela tiden, men det är ju som sagt inte alltid det fungerar.
Hittade ingen bild på Ville i boxen men utgår från att alla vet hur halm ser ut ;)

Frågestund a la Aqipage!


Vi kör igång en frågestund eftersom vi har sett många nya läsare! Ni skriver bara en liten komentar med en eller flera frågor, vill ni precisera er på någon av oss är de bra om ni skriver att frågan är till Jet eller Ida. Får vi tillräckligt många frågor svarar vi i ett videoinlägg!
Frågestunden avslutas i helgen.

ida - favoritbilder på Trixi

Delar med mig av mina absoluta favoritbilder på Trixi. Jet och Elinore är fotografer till alla bilder.  Släng görna in en komentar vad ni tycker om dem! :)



ida - tävlingssug

I hopp om att tiden till tävlingarna börjar ska minska så slänger jag upp lite bilder från tävlingarna 2011


ida - ricinolja

Detta hör inte till hästdelen så scrolla ned om ni inte vill läsa om sånt som inte har me hästar o göra ;)

Idag ska jag köpa ricinolja, läste om det på olika bloggar för igår och det verkar otroligt bra! Man ska ha de i håret 30 min innan man duchar 3g i veckan, det sägs att håret kan växa upp emot 5 cm i månaden istället för 1 cm som de fleats hår växer. Lite skaptiskt till "biverkningen" att färh försvinner väldigt fort. Eftersom jag färgar mitt hår kan de bli ett problem... Men jag får gå runt med halvurblekt hår i typ 3 månader o hoppas på att håret växt en dm tills dess! Just nu skulle jag vela ha mitt hår typ 2 dm längre. Det skulle altså om jag har tur; ta 4 månader.
Är det någon av er läsare som har testat detta? Vad tyckte ni?

Denna tjej har använt ricinolja i ensast 1månad! Ja ni ser ju skillnaden ;)


Jet - ringskor

Ville har ringskor fram, och jag tycker det fungerar finfint, om det inte vore för styltorna. Det är verkligen helt sjuk hur mycket snö som fastnar i de, och hur hårt det sitter. Tror jag och syster sammanlagt kämpade 20 min med snön. Har han dessutom smuts i hoven sitter det som limmat.

ida - kom sommar kom!

Hatar verkligen vinter. Kan vara mysigt att tolka lite kanske men det räcker som det är snö i max en månad? Jag struntar fullständigt i om det blåser, regnareller är soligt och varmt, bara underlaget är bra att rida på. Men det är vell så vi hästmänniskor tänker antar jag. Bara ridbanan är torr eller stigen o skogen inte är stelfrusen.

Jag vill ha sommar nu! Tänkt att kunna trimma dressyr på banan, känna svetten rinna i pannan och känslan av att du faktist tränar när du rider. Kunna galopera i shorts o linne över ett stort fällt och känna vinden i håret. Det är sånt jag saknar så mycket. Insekterna och flygfäna följer med paktet. De är värt de. Jag har inte ridit Trixi ordentligt på en plan yta som ridbana eller ridhus på nästan 2 månader. Där kan su snacka depprimerande.

Men jag hoppas ni håller tummarna med mig att vi ska vakna och snönn är borta och solen skiner en vacker dag!

Kan sitta flera timmar och titta på bilder från sommaren.


Jet - ridningen

Ridningen idag gick ju inget vidare, jag red dåligt, var ofokuserad och kunde inte koncentrera mig på rätt saker. I början kändes det jättebra, men sen tappade jag fokus. Det var två som longerade och några som red.

Imorn är det uteritt med syster som gäller, men efter det tar vi nya tag.
Jag och Lucern i somras

ida - varning!

Tänkte dela med mig av en dålig erfarenhet jag fått.

För något år sedan köpte jag ett träns på hööks, det reades ut för 150 kr. Det såg skitfint ut i affären och kvaliten var gelt ok! Jag smörjde in det ordentligt med fett en gång innan jag använde det precis som man ska för att det inte ska spricka. Jag hann rida i det en enda gång innan jag upptäckte massa sprickor som hade blivit i lädret. Det spracka altså bara av att jag stalde in tränset och red med det i en timma. Riktigt besviken vart jag.

Efter det kollar jag NOGA innan jag köper något i läder. Hällre att lädret är lite mer år gummihållet en att det är blankt och plastigt, för då är risken stor att det spricker.

Ungefär såhär såg tränset ut på hemsidan, fast med ett annat pannband.


Jet - ingen sadel

På grund av missförstånd så blev det ingen sadel idag heller, men det är sådant som händer. Förmodligen blir det nu om tre veckor. Villes päls börjar bli lite "ruggig" på ryggen av barbackaridningen så nu funderar vi på att köpa en stor westernpadd att ha så länge.
Kollade lite på westernpaddar och märkte att man kan köpa en för 3000 kr utan problem. Den på bilden kostar dock bara 490 kr, ska även kolla på tradera om jag hittar något

länkbyte

Tycker ni ska gå in och kolla på denna tjejs blogg. Intressanta inlägg och fina bilder! :)
http://theresiasandahl.blogg.se/
http://theresiasandahl.blogg.se/
http://theresiasandahl.blogg.se/
http://theresiasandahl.blogg.se/


ida - hästmänniskor...

... Tänker- Gud va bra att de regnar imr, då blir ridbana vattnad!

... Får panik när hästans kvällshö är 20 min sent, när du själv egentligen inte ätit sen frukost.

... Smackar och sprattlar med benen när du tittat på världscuphoppningen.

... Börjar blanda in hästord i de "vanliga" språket, såsom volt ist för cirkel o galopp isf springa.

... Skiter i läxan för att hinna rida.

... Har alltid ordning o reda i stallet trotts att ditt rum ser ut som enn bombnedslag (CHECK!)


Jet - fyra saker ni inte visste om Ville

  1. Villes favorit sysselsättning är att äta. Alltså ni skulle sätt han igår när hästarna fick gå in. Vi öppnar grinden till hagen och sen får de gå inte till stallet själva. Halva vägen framme så ser alla hästar något läskigt och tvärnitar, spänner hela kroppen och kollar på det läskiga, alla utom Ville, han går ner i diket och äter.

  2. Ville är en av de smartaste hästarna jag känner. Han lyckas alltid klura ut hur saker fungera, hur han ska se ut för att få mat, att det är smartast att tjuvnypa en annan häst när den landar efter en stegring och vad som är bra att lägga ner energi på.

  3. Skulle Ville vara en människa så tror jag han skulle vara den odrägligt smarta personen i klassen som vet svaret på allt, som inte går att motså med sin charm och som vet att han är bäst.

  4. Jag känner mig helt säker på honom, jag känner honom så pass bra att jag vet vad han reagerar på, jag vet hur mycket han reagerar och jag tror jag aldrig kommer att rida en annan häst som jag är så trygg med som honom.

ida - min högsta drömm

Blev grymt inspererad när jag läste ett inlägg som Linn på dressyrmupparna hade skrivit. Om vad hon hade tänkt göra efter gymnasiet. Och nu tänkte jag dela med mig av min.

Detta är altså inget jag kommer räkna med utan bara något att sträva efter. Men för att klara det måste bloggen växa sin större och jag måste suga åt mig kunskap som en svamp de närmsta åren. Komma ut och tävla högre klasser och göra mitt namn någolunda kännt. Vilket kommer bli nästintill omöjligt på 3 år. Men jag gör ett försök.

Jag ska gå mina 3 år på gymnasiet på real och få hästskötarexamen, efter det ska jag börja ta in ponnyer för tillridning. Främst hopponnyer som behöver ridas till i dressyren men även lättare problemponnyer. Den enda tanken jag har på stall nu är att hyra in mig i Monicas stall och hyra deras gäststuga eller köra dit en husvagn? Det skulle vara drömmjobbet för mig att ha precis när jag slutat gymnasiet. Och skiter det sig ska jag gå hippologen och flytta utomlands.

Men detta är som sagt bara en drömm men jag ska göra allt för att få drömmen att bli verklighet.

ida - ingen vanlig sadel...

När man rider dressyr spelar sadeln in mycket i din sits. Du ska visserligen sitta bra i alla sadlar, men i vissa är det lite svårare. Trixix sadel är en va dem, speciellt om man har långa ben. Jag har lärt mig hur jag ska kompansera upp det för att inte hamna i stolsits, men det tog ett bra tag innan jag hittade rätt i den.

Jag hittade lite bilder på min vänn Elinore när hon red Trixi första gången, hoppas hon inte dödar mig nu, haha xD


Jet - ridning och tömmkörning

Fick sluta kvart över tre, så blev typ helt lyrisk när jag cyklade hem och hade massor med tid. Haha vad alla tycker är sent blir jag glad över ;)

Börade med att rida Lucern på ridbanan, har säkert inte ridir där på minst en månad eller så, och han var ganska pigg. Underlaget var inte att hurra för och ridbanan var lite läskig, i början gick det inte så bra men på slutet löste vi det.
Efter det tömmkörde jag Ville, och han gick som en klocka! Stora kliv och lyssnade toppenbra. Behövde bata hooooa lite för att han skulle sakta av. Dock så fick han ganska höga snöstyltor så jag kunde inte hålla på så länge.
Imorn kommer vi förhoppningsvis äntligen få våran nya sadel, jag slutar två, börjar nio och har inte många läxor. Kan nänstan inte bli bättre



ida - underbart va ordet

Så himla härligt de va o hoppa! Fick rida Figaro, en fet liten c-ponny. Var galen i han för 2 år sedan då jag också tävlade honom. Stel som en planka o eftersom innerskänkel inte existerade i hanns värd o jag red på hackamore så gick de inte riktigt o få genom något.

Figaro som vanligtvis brukar vara seg o trälig hade riktig rejserfart! Eller ja va på han lite från början så han tagga på. Hoppade travkombination och serie med räcke -2språng- 2studs - 2språng- räcke. Blev lite tokigt med avstånden några gånger eftersom han lite tumlar fram. Men såg det ganska tidigt så kunde fixa till det utan att det blev någon extrem fel. Gullig ponny som kör ned huvet efter hindrena o rullar ryggen lite xD Haha kunde inte mer en skratta!

Jag och Figaro ridläger 2010. Jag kommer väl ihåg hur rädd jag var när jag skulle hoppa vattenmattan som var 3m lång med den feta lilla c-ponnyn!

ida - mot skogslotten!

Mot skogslotten och hopplektion!


KUNG!


JEt - sju saker ni inte visste om mig

Jag har alltid bråttom men kommer nästan aldig försent. Det man inte har i huvudet får man ha i benen, som min gamla musiklärare sa. Ni skulle se mig på väg till skolan.
Såfort jag är själv och ser en spegel drar jag en ful min. Just nu är det fönstret som är spegel, är ganska bra på det men ingen är bättre än syster.
Jag går fort. Passar ju ganska bra till den översta, men gillar heller inte när det går långsamt, som att gå. Tar största kliven samtidigt som jag svänger på höfterna.
Har godislöfte. Slår vad med en i min klass vem som klarar det längst, idag har jag klarat en vecka. Äter inte godis, bakverk, choklad eller kakor. Helt sjukt svårt.
Är seriös i stallet, men inte i skolan. Går nog in en sorts hästmood när jag går till stallet, bestämda Jet med ett pressat tidsshema.
Kan inte le utan att visa tänderna, och tandställning. Ler jag med stängd mun ser det ut som jag ska slå någon, har förstört ganska många skolfoton med den minen.
Är rädd. Word laggar och labbrapporten jag har skrivit på i ca två timmar är inte sparad. Fuck.

ida - så länge sedan

Idag ska jag göra något jag inte gjort på riktigt länge. Jag ska hoppa! Senste gången jag hoppade var maskeradhoppningen smo va mer en en månad sen. Jag red ju i en dressyrgrupp förut och då vart de ju inte så mycket mer o hoppa en när Blixten bockar...

Ni kanske uppmärksammade att jag red i en dressyrgrupp. Jag ska från idag byta tillbaka till min "gamla" grupp. Jag har funderat på det länge och haft långa diskussioner med Hanna. Tänker dock inte dela med mig någon av våra tankar eftersom vissa av er skulle tycka att jag va skitkonstig ;)

Somsagt idag börjar jag i gamla gruppen och passar bra att det är hoppvecka eftersom jag är äckligt hoppsugen. Bara jag inte får bockmaskinen Blixten så kmr jag antagligen sitta med ett stort fett leende på läpparna!

Im sexy and I know it!

ida - resten av bilderna


ida - underbart väder!

Kunde inte önskat mig ett bättre väder till en ridtur idag! Underlaget var dock piss eftersom de va runt 0 grader och hästarna inte har några sulor så blev det styltor ibland.

Hästarna skötte sig bra, kunde inte rida ordentligt pga underlaget men gick lite fina bilder iaf. Påhemvägen tog vi "galoppvarvet" det är när vi reder över hela gärdet där det är 2 långa galoppsträckor. Första biten skötte sig Trixi helt ok! Händer inte ofta men hon höll sig hyfsat i skinnet, flög dock som ett spjut när Nikita kom i närheten.

Sista backen är en backe som fört lutar lite svagt uppför och sista biten är den ganska brant. Den går också upp emot stallet och brevid deras stora del av hagen. Jag viste att Trixi skulle dra lite där o tagga eftersom hon vet att det brukar vara rejs där. Så jag satt inte på spänn men lite beredd ifall hon skulle börja stegra, eftersom hon gärna gör de om hon taggar. Jag hann inte ens vända nosen upp emot backen innan hon stack iväg. Från skritt till full rulle på någon rekund! SWOOSH sa de o vipps så hade vi gått från skritt till sken. Tack o lov lyckades jag återfå kontrollen efter en liten bit och saktade av till skritt innan hon fick förtsätta galoppen o sträcka på benen.

Efter vi hade ridit tolkade vi efter Balder. Jet va lite skeptisk i början men tror hon tyckte det var ganska kul ;) Jag ramlade dock av 3 gånger när jag satt bak eftersom Jet gled bakåt på mig i uppförsbackarna och då tappade jag greppet om styret och gled av. Var ganska blöt i rumpan efter kan jag säga.

Smakprov från idag. Flera bilder kommer senare ikväll när jag har tid.

Jet - zumba

Allvarligt, jag kan inte dansa, tydligt gick jag åt fel håll ett antal gånger. Jag klarar av att vifta med benen, men inte samtidigt som armarna.

Sov som sagt över hos Ida idag, väldigt mysig men tydligen var jag lite osocial mot henne, sommande vid halv elva och hon väckte mig vid halv tio någon gång. Hade några timmars sömn att ta igen helt enkelt. Följde med till stallet och red ut, jag red på Nikita, en halvblods nordis blandning som måste vara en av de snällaste hästarna. Gjorde allt som man bad om och supermysig. Underlagat var inte det bästa så kunde inte rida henne helt ordentlig, men hon var fin, jag gillade henne och följer gärna med igen.

Det är Ida som har alla bilder så vänta på henne.

Nu ska det pluggas!
Jag och min fina vän

ida - skulle inte tacka nej till min drömhäst


Ida - nya bilder

God morgon! Jag är uppe med tuppen, men Jet sover just nu som en gris...

Idag ska vi dra iväg till stallet igen och rida. Min kamera följer med så det blir lite bilder i det underbart fina vägret! Har fått abstinens varje gång jag ridit när det är sol utan att någon han kunnat fotta. Min kamera suger, men Jet är endå grymm och kommer ta jättefina bilder sen!
Här är lite bilder från senaste gången hon fottade med min kamera.


Jet - tips från coachen

Har testan ganska många hästtidningar och den som slåt alla med stor marginal är Hippson. Har läst den ganska länge och den är lätt bäst. Har även en bra hemsida full med insperation och bilder.

Skaka rumpa, skaka rumpaaaaaaH!

I morgon ska vi göra något som inte händer allt för ofta. Nämligen dansa zumba! Jag (ida) har gjort det en gång innan men aldrig Jet.
Kan bli mycket intressant, men det är ju bra att träna andra saker en bara ridning. För en varierad träning ;)

Tror ni vi klarar sånahära kordinerade rörelser? ;)

Jet - hos IDa

Sov tre timmar innat så är ju lagom pigg och fresch. Är bu hos Ida, ska sova här och följa med henne till stallet imorn.

Hände inte så mycket i stallet idag, var något trött och hade missat att det var systers stalldag. Åkte dit och mockade i alla fall.

Planen för imorn är att rida Lucern efter jag och Ida har kört Zumba. Bara det kan bli spännande eftersom jag verkligen inte kan dansa

Bloglovinbyte?

Är det någon som är intresserad av ett bloglovinbyte?
bloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovin

ida - kunde inte hålla mig borta

Hade från början idag bestämt mig o försöka ha en hästfri dag. Vilket gick ganska dåligt. Beslöt mig redan en halvtimma efter att jag vaknat att jag skulle åka till stallet endå, var så himla ridsugen.

Gick helt ok. Testade rida utan svanskappa men jag märkte skillnad direkt när jag trava för det kändes som hon inte ville  sträcka ut frambenen, som att hon var rädd om dem och väldigt stel. Slängde av sadeln och red barbacka. Var väldigt halt och blev aldrig någon serriös ridning pga att min missnöjdhet med sadeln satt kvar i bakhuvudet.

Högervarv var hon väldigt fin och gick o reglera i formen med ett hyffsat lika stöd på tyglarna, lite mer på ytter men det är ju det jag har strävat efter. Vänster var lite lika bra då hon bara la huvudet på sne och ville inte böja genom bålen alls. Fick parera upp med många uppresande tygeltag på yttersidan för att hålla huvudet någolunda rakt.

Längtar verkligen efter att ridbanan blir ridbar, i somras tyckte jag det var jobbigt när de lutade lite i ena hörnet att hästen tröck lite inåt. Men det är ingenting emot att rida på ett gärde där det lutar åt alla möjliga håll.

ida - hästar tar tid

Något jag tänker ganska ofta på är hur mycket tid hästarna faktist tar i mitt liv. Även fast jag inte har någon egen häst spenderar jag säker mer en min fritid i stallet. Det är ju också av egen vilja, så det känns skönt att ha någonting  man brinner för väldigt mycket.

Men tänk om jag inte hade hästarna? Hur mycket dötid jag hade haft. Hur mycket tid jag kunde lägga på mitt utseende. Jag kan vara ganska utseendefixerad ibland, nu kommer jag låta som värsta blondi; men tänk vad bra jag skulle kunna se ut om jag la all tid jag har i stallet på mitt utseende?

Denna fråga har jag och min vänn Hanna diskuterat flitigt ett antal gånger, utan att komma fram till något annat att det endå är sjukt värt att hålla på som vi gör, jag skulle aldrig byta hästarna emot något annat!


ida - tävlingsoutfit

Hade jag haft pengar i överflöd hade jag köpt detta;

ida - hiss till tr-regler

Jag tänkte ge en stor hiss till 2 regler i tr som jag tycker var helt rätt beslut att ändra!

Den första är att det är tillåtet att tävla dressyr på pullarnosgrimma på ponny förstår inte varför det skulle vara någon fel med det? Bettet ligger mer löst i munnen och det kunkar möjligt lite bättre på starka hästar. Jag rider Trixi på både achenosgrimma och pullarnosgrimma och jag märker ingen störra skillnad.

Den andra regeln som började gälla från 2012 är att det är tillåtet att tävla dressyr på rakt bett på båda ponny och storhäst helt rätt! Eftersom ett rakt bett kan är mildare en ett smalt 2 eller 3 delat tränsbett. Jag är personligen inget stort faaan av det raka bettet eftersom de hästar jag ridit det på har blivit väldigt stumma i munnen och hänger sig gärna lite i handen. Men det finns säkert hästar som går jättabra på det.

Jag hoppas det kommer komma flera bra ändringar i tr. Nästa att hoppas på är vell att det ska bli tillåtet att tävla bettlöst. Enligt mig borde det vara en självklarhet eftersom man endå eftersträvar samma form. Man får inte precis något handikap för att man rider bettlöst ;)

ida - jobbigt

Något jag tycker är väldigt jobbigt ät när man pratar med kortfattade människor. Altså att man bara får ett kort svar på en fråga och har svårt att inleda en ordentlig konversation.

Jag måste poientera att jag inte ogillar kortfattade människor, som ofta är väldigt blyga. Utan jag tycker att det blir så otrelvligt på något vis. Det gäller inte bara när man pratar irl utan på sms och allt möjligt. Det ska vara lätt att prata med folk och kunna prata om vad som hällst, blir så tråkigt om det bara blir frågot och svar. Sen älskar jag verklingen inga pratkvarnar, men ibland h'llre det en någon som knapt vågar prata.

Jag är själv väldigt blyg av mig, har svårt att prata med nya människor och skämms otroligt om jag måste ringa och ex beställa saker på telefon när jag pratar med någon jag inte ens känner. Men jag tvingar mig själv att prata och "bryta isen" och sen är de problemet löst.

Tolka detta inte som att jag ser ned på tystlåtna människor, utan bara att jag är en väldigt pratglad tjej och jag tycker det är ganska otrevligt när man inte försöker.


Jet - tre hästar

Red tre hästar idag, först Ville, sen Lucern och sist Fillan. Frida äro sjuk så tog på mig den fina connemaran.

Ville fick komma ut i skogen, han var pigg och glad, sådär lite småbusig att han tycker saker är något läskiga så att han kan låtsas skygga lite. Nu är ju inte han den som drar iväg i världens bock, han ruskar lite på huvudet och tar ett extra stort galoppsteg. Villeman :)

Lucern red jag i ridhuset en snabbis eftersom jag som vanligt var sen. Det gick toppenbra, efter onsdagens besvikelse gick hon som en klocka. Vi började lite vart vi slutade sist så det kändes skönt. Hade även systers ord i huvudet, får nämligen inte mesrida.

Drog sen till skolan

Sen Fillans tur, även hon fick kommu ut i skogen. Pigg och glad, galoperade där det gick men mest skritt.

ida - rubriklös

Hatar ruubriker, blir alltid samma. Dagens ridning osv.

Det gick bra o rida med Frida, Balder är ju snäll så han lutsade henne runt. Trixi reagerade ingenting på svanskappan. Lite spänd när jag tog på den, men rörde sig mer framåt och var mycket  piggare. När vi har rejsat dem senaste gångerna känns det lite som detär något som står emot. Men idag bara for hon! Kunde knapt hålla henne sista gången. Sadeln låg betygligt bättre efter ridturen en den hade gjort utan svanskappa. Men ska nog lägga den någon cm längre bak och dra åt svanskappan lite mer nästa gång så det ligger exakt på samma plats :)

Det jobbiga är sadelgjorden som drar sadeln lite framåt...

ida - hem, äta -> stallet

Hemma från en endå helt ok skoldag. Så glad att det är HELG bara! Så nu ska jag äte, invänta Frida och åka till stallet. Bilder och utvärdering av svanskappa kommer ikväll :)
 
Märks tydligt när jag har en "bad hair day" då e de hästsvansen och halsduken som åker fram ;)


Jet - hård stack

Den största fördelen med den här ihållande kylan måste nog vara att gödselstacken fryser till is. Är ganska bra att man kan tömma vart man vill utan att riskera att hamna i något djupt sumphål. Eller vad säger ni? ;)

ida - mocking, fodring och svanskappeinpassning

 

Hemma från stallet för ett tag sen! Tog inte mycket mer en en timma men då fick jag mycket hjälp av Nattis som bara hade en häst att fixa.

Prövade också svanskappan. Det var lite klurigt o få dit den under sadeln men med lite rå muskelkraft från Nattis och hennes vänn så lösde det sig. I början tyckte hon den var skitäckligt och knep ihop med hela rumpan, antagligen för att hon inte haft någon svanskappa på sen i början av sommaren. Men bara jag tog det lugnt och lät henne vänja sig vid det succesivt så var det inga problem. Hon fick stå med den en stund tills att hon såg helt avslapnad ut, då fick hon ett jätteäpple och återgå till kvällsmaten.

Jag tror och hoppas att en svanskappa kan löra problemet med att sadeln glider fram. Jag läste nyss ett inlägg på Sofia Gennes gamla blogg teamSL HÄR; http://teamsl.se/?p=654 Jag tycker det är mycket läsvärt och hon har en bra syn på det hela.

Då återstår bara hur det går att rida med den, men jag ska rida med min vänn Frida i morgon så då får jag ta för och efterbilder och rida och se så hon inte går ock spänner sig med den, men de tror jag inte blir något problem. Hon kan vara lite nervig ibland men de släpper nästan alltid oavsett vilken situation det handlar om :)


ida - när jag har tråkigt hemma

När jag är ensam hemma och har tråkigt brukar jag sminka mig anolunda och ta massa olika kort, sätta mig ned och redigera dem. Lite spontanredigerain, man mäsker lite vart det tar slut lixom ;)

Här är utväcklingen på en bild som jag tog och redigerade igår.


Nöjd med slutresultatet med tanke på vilken usel kamra jag har. Kommer verkligen sakna picnik när det försvinner. Det är där jag redigerar alla bilder mer nogrant.

ida - stallfix

Idag och i morgon är det jag som har atallet, altså måste jag mocka och fixa till 5 hästar. Eller måste och måste jag har valt det själv ;) Idag ska jag också testa sätta svanskappa på Trixi med, det finns en som följde med den nya ponnyn Suprice. Eftersom den är en c-ponny med ganska lång rygg så borde den passa Trixi med.

Jag updaterar om resultaten ikväll!


Btw så kommer inte Jet kunna blogga idag eftersom hon har ett fyllspäckat schema ;)

Vi klättrar hällre långsamt uppåt och stannar där, en spurtar upp och ramlar ned igen


ida - önskeinlägg

Önskeinlägg från Nathalie (http://nattesuominen.devote.se/)
Bild på stallet och var hästarna står


Jet - ändrade planer

Som vanligt då

Det blev ingen sadelinpassning idag, inget något skulle kunna något åt men ändå lite besviken. Planen var då att istället plugga och blogga awesome men en vattenledning i gäststugan hade gått sönder. Så den senaste en och halva timmen har jag moppat golv.

Efter maten ska jag till stallet och rida till ridhuset tillsammans med syster, kameran ska med så förhoppnbingsvis blir det lite bilder. Planen ligger att träna lite bommar, men även mycket mjukgörande då hon fått stå i några dagar.
Nu ska jag återgå till att bevisa energiprincipen, sen labbrapport om strålning och sist lite hållbarhetslära. Jippi



ida - gimpredigering

Det var roligt att iallafall några ville veta hur jag redigerar mina bilder :) Är somsagt inget proffs så frågar ni Jet gör jag säkert något gravt fel.
Laddade nyss ned ett program och spelade in när jag gjorde det, blir mycket enklare. Men det stängdes ned och nu får jag inte upp det. Så får bli en hedlig gamal väldigt jobbig printscreen.







Efter här ska det vara en bild med en kurva men den försvann. Men på den ska du dra övre kurvan lite uppåt och den undre delen lite nedåt :)










Viktigt under hela redigeringen är att det är lagret synlig som är markerad. För sen när du vill kolla skillnaden kan du trycka på ögat till höger om texten synlig :)
Hoppas ni förstod någolunda. Orkade inte förklara allting eftersom jag redan suttit med detta inlägg i 2 timmar... 

ida - my problems with food

Detta ämnet hör visserligen inte så mycket till hästar, men jag tycker endå att det behövs tas upp.

Det finns många fördomar mot människor som har problem med mat. Är du tjock äter du antagligen jättemycket skräpmat och tränar inte, och är du jättesmal äter du ett salladsblad om dagen och motionerar ned minsta lilla fett som finns på kroppen.
Visserligen har en majoritet av faller med matproblem dessa förutsättningar. Men långt ifrån alla.

Jag har problem med mat. Jag har hört människor säga till mig att jag är anorexibarn osv. Men det är verkligen inte så. Jag äter häller inte skräpmat 3-4 gånger om dagen, utan jag äter fel mat. När jag kommer hem från skolan äter jag inte en macka eller frukt, utan jag kollar om det finns kakor eller något i godislådan.  Ibland får jag extrema begär om äckligt onyttiga saker som; choklad, chips, bacon osv.
Det var säkert 3-4 månader sedan jag åt tillräckligt mycket sallad och grönt till en måltid. Jag undviker alla grönsaker och äter inte gärna frukt om det inte är i stil med; hallon och glass eller jordgubbar.

Jag skulle själv kalla mig för en matmissbrukare med tanke på den mängd fel mat jag äter.

Sen finns det personer som är motsatsen till mig. Dem äter rätt och motionerar, men är rundare en "normen".

Om du rider och tränar är det extra viktigt att äta ordentligt innan. Jag märker själv skillnad på när jag har ätit en frukt eller ordentlig mat innan ridpasset, eller om jag har ätit en chokladbit eller helt enkelt ingenting. Att låta matvanorna gå ut över träningen är något som jag inte tycker är ok. Du ska ge dig själv och hästen bästa möjliga sätt att utvecklas och träna när du har chansen. Jag själv och även mamma måste påminna mig ibland att äta ordentligt innan jag rider. En viss period där jag misskötte det väldigt grovt tog även min ridlärare upp vikten med att äta rätt innan träning.

Det jag vill säga är altså att man inte ska dömma hunden efter håren, och poientera vikten med att äta rätt innan träning.

Tjäna pengar på din blogg!

Vi tjänar lätt och enkelt snabba pengar på bloggen utan att behöva lyfta ett finger!
Det går till så att du blir medlem på hemsida, lägger ut anonser och när dina läsare klickar på dem så tjänar du pengar. Lätt som en plätt ;)

Klicka på anonsen nedan för att komma till hemsidan.

Jet - downdag

Kom hem från skolan idag och var deppdeppdepp och trött. Hade fysik från 8-16 så det kanske kom naturligt. Nu är det pluggpluggplugg. Depp inlägg men imorn får vi förhoppningsvis en ny sadel så kanske lite gladare inlägg
Vet inte om du läser det här Ingrid men jag tycker vi ska ses snart! :D

ida - sadelproblem

Ridningen gick bra, hon ville inte riktigt gå fram men det kan bero på att gärdet är lite hårt och buckligt. Hon blev mer eftergiven i sidorna snabbare idag så, så när jag kände att det inte gick att få en bättre känsla så tränade jag lite travökningar. Intervaller, skritt, samlad trav, ökad trav, samlad trav, skritt osv :)
Jag har uppmärksammat att sadeln åker fram en bit när jag har ridit, så därför har jag dem senaste gångerna lagt en dubbelvikt teddypadd under framvalvet för att få upp det och hindra sadeln från att åka fram. Men idag tog jag ett före och ett efterkort, tänkte dela med mig av det;
Före

När sadeln ligger såhär långt bak är det bra marginal till bogbladen, eftersom hon har så stora bogblad behöver sadeln ligga här för att den inte ska förhindra hennes röreöseföbmåga.


Efter

Här ligger sadeln i något som skulle kunna vara ett normalläge för vissa hästar. Men pga hennes stora bogblad ligger sadeln på tok för långt fram.

Är det någon som har några förslag på altenativ utan att behöva köpa en ny sadel? Sadeln ligger bra när den ligger lagom långt bak så jag funderar på att testa med en svanskappa nästa gång jag rider.

ida - back to normal

Riktitg skönt att datorförbudet är slut nu! Kan börja blogga som vanligt o slippa göra flera tidsinställda på en gång :) Idag ska jag med Nattis till stallet o rida ut i mörkret. Så jag updaterar mera i kväll

Jet - klantig

Jag måste lätt vara en av de klantigaste personerna, vem annars börjar blöda på tummen och klämma nageln under tio min?
Hoppar upp på Ville barbacka i ett fullsatt ridhus och åker av igen?
Hoppar av på plan-is och trashar knäna i två veckor?
Slår ansiktet i en gren som är på ögonhöjd?
Tappar mobilen när jag sitter ner och håller i den?
Säger fel saker hela tiden?



Tur jag är bland folk som kan skratta åt det med mig

ida - gimp och jag

Tidigare har jag haft en "provapåtid" på photoshop. Men nu är den slut. Och eftersom picknic stänger ned om ca 2 månader har jag laddat ned gimp 2.

I början fattade jag ingenting och klassade det i jämnförelse med paint. Men när Jet hahde klurat lite och försökt lära upp mig så har jag lyckats förstå mig på det endel. Ja kan inte klistra ihop olika lager till en ubersnygg heder (Ennu ;)) Men jag har i alla fall fått ett hum om hur jag ska göra för att plocka fram det snygga i bilderna. Jag redigerade nyss en bild så jag tänkte visa den?
Före:

Efter:

Jag tycker det blev en mer somrig känsla över bilden. Vad tycker ni?
Om ni vill kan jag visa i ett inlägg hur jag redigerar mina bilder? :)

ida - ...

Den värsta känslan i världen, oavsett situation,
är när man gör att man kan och försöker till det yttersta utan något som hellst resultat.


ida - förslag?

Är riktigt sugen på en ORDENTLIG fotografering. Typ en halvdag o ta massa bilder, men ett ordentligt genomtänkt tema. Inte att jag inte har massa såna bilder men skulle vela ha några nya. Har ni några förslag? Här är några andra fotograferingar som kanske ger lite insperation.

ida - hjälmkamera

Tycker det är tiktigt coolt med dessa. Men eftersom dem sitter så pass högt får man inte riktigt "the feelin"


Så gulligt att han berömmer hästen efter varje hinder ^^

Jet - hatälskar

Har någon slags hatälsk relation med den här skylten

Där vi bor har det varit ganska mycket snack om vart man får rida, och vart man inte ens får tänka tanken om det. När vissa ställen förbjöds blev de plötsligt väldigt duktiga på att sätta upp skyltar, och här är en av dom.

Det jag gillar med den här skylten är att det står ridväg på, så alla fattar man får rida där. Just den här vägen korsar ett motionsspår och ibland kan det hända man får skit av en arg löpare som inte tyckte man hade rätten.

Det dryga med den här skylten är nog texten "ingen vinterväghållning, sandning och plogning utföres ej". Jag förväntar mig inte att de någonsin skulle ploga en ridväg, men just att de vill trycka lite extra på den punkten irriterrar mig måttligt
Aja, får väll vara glada för vägarna vi har

Jet - ett bra shabrak

Jag tycker shabrak ska vara tjocka, stora rutor med bred passpoal. De ska liksom vara lite hårda och inte sladdriga, och plus om insidan är lite mjuk. Även passformen är viktigt, och väldigt induviduel. På Ville får inte manken vara för hög eller kantig, hale shabraket ska vara en böjd linje, men inte för böjd bak.
Såhär tjockt



Denna passpoal och passform

ida - påväg

Nu är den beställd och ska vara här på fredag! Skönt! Behöver verkligen en ny mobil då min gamla är tappad i stangolv X antal gånger. Alarmet ringen inte när det ska, den stänger av sig själv när den känner för det och volymknappen är insjunken och har fastnat...


ida - i fokus inför tävlingssesång 2012

Det är inte bara jag som behöver slipa på både det ena och det andra innan tävlingarna drar igång, utan vissa saker som jag behöver vara stenhård med på Trixi för att kunna ta ett ordentligt kliv i procentklassen. Då jag vet att hon har alla förutsättningar och har fått många lovord från olika dommare skulle det vara så synd o slösa bort potencialen på något litet som att hon faller bakom hand.

Det är något hon antagligen från början är inlärd att gå lite bakom hand och det är därför mycket svårt att bli av med. Men det tar sig, men väldigt långsamt.

För att träna bort denna "ovanan" ska jag fört träna på att rida henne i en låg och rund men endå ganska öppen form. Gärna lite framför hand. Och när det funkar bra göra samma i en liten högre form, utan att jag ska behöva bära upp henne som ni såg att jag fick göra endel på bilderna från dressyrträningen.


Men jag tror att det kmr gå prima så det är bara att kämpa på och så hoppas jag ni håller tummarna för oss  2012 ;)

ida - behövlig i mitt fall

De flesta önskar sig säkert massa olika onödiga saker till sin häst, precis som jag (till trixi då) Snygga shabrak, blingpanband, nya snygga tävlingstäcken osv.
Men en sak jag verkligen behöver är en sitsbåge. Jag har slarvat otroligt mycketmed min sits i vinter. Man rider runt i en stor pösig jacka och tänker "det är ingen som bryr sig om jag sitter som en banan när jag skrittar ut i skogen" Men utan att tänka efter vilken dålig ovana man tränar in och hur mycket muskler som man förlorar i ryggen.

Så en sitsbåge står högt på önskelistan nu, då skulle jag få en liten extra hjälp på traven att hitta tillbaka lite till min "normala" sits, från den sk. skogsmullesitsen.


Jet - dagens klantigaste

Drog på mig massor med kläder eftersom jag misstänkte jag skulle vara i stallet ganska länge. Klarade det dock på ganska kort tid.

Red först ut med Lucern och gjorde dagens klantigaste, nämligen råka smälla huvudet i en gren som hängde lite lågt. Tjockaste, minst 8 cm i diameter först mot hjälskärmen och sen rakt på näsan för att sen stöta imot mina tänder. Det första jag säger till den som jag rider med är att alla tänder sitter fast och att näsan inte är bruten. Det första jag bryr mig om liksom ;)

Lucern gillade uteritten, när vi galloperade en liten bit så kom några sparkar av ren glädje

Tömmkörde sen Ville, och helt sjukt vad jag frös. Höll inte på så länge men Ville var riktigt fin, särskilt i traven. Han ville in, drog sig hela tiden lite mot öppningen


Ville efter tömmkörningen och taggar mat

ida - galopprejs och tolkning

Idag re jag och Hanna ut på Trixi och Nikita. Red inteså mycket serriöst eftersom Hanna var trött, så vi galopperade några längor istället-vilket hästarna tyckte var väldigt roligt.

Efter det tolkade vi men snowracer bakom Balder, men utan att någon red. Typ som att köra med vagn fast vi hade en pytteliten snowracer. Haha ramlade av några gånger när Hanna inte styrde ordentligt eller det guppade för mkt. Körselen var ingen ide att pröva eftersom den skulle vara enorm på lilla Balder. Så vi körde på sadeln, funkade prima det med ;)

Såhär for vi fram på grusvägarna som vilda hulliganer!


Jet - ny sadel

På onsdag kommer vi förhoppningsvis ha en ny sadel! Till Ville har vi nu en dressyrsadel, Jessica Crown, som måste vara den skönaste som finns, men jag tycker inte den ligger kvar så bra på Ville, den ligger bättre när syster rider.
En Jessica Crown


Innan Crownen hade vi en Bates Innova dressyrsadel, även den är väldigt skön, men den låg på Villes bogblad, så det funkade ju inte heller bra.
Bates Innova


Den skönaste och bästa sadeln vi har haft är en crown allround som jag inte vet modellen på. Den låg bra på Ville men tyvärr blev syster och jag förstora för den så den hamnade i bakvikt
Crown allround

Jag hoppas att det kommer bli en nu Crown i allround modell men en storlek större.

Alla sadlar vi har haft har varit anpassade, men det är inte alltid det går så bra. Lita på magkänslan.

Jet - träningsvärk

Som jag skrev för tre veckor sen så skulle jag börja träna mycket mer, och det går åt rätt håll! Har tränat cirka tre gånger i veckan, och denna vecka är jag uppe i fyra. I nulägest skriker min kropp av träningsvärk och det är nog inte många muskler som inte ömmar. Planen för idag är att powerwalka lite så att värken släpper. Sen så ska jag rida en eller två hästar.
Jag tror inta att jag är starkare, för på tre veckor bygger man inte många muskler, men jag känner mig starkare. Nu kämpar jag vidare, någon som hänger på?


Det här gärdet ska jag rida och tömmköra hästarna på, fast nu med snö och kyla

ida - dm collektion

Dressyrmupparna släpte ju en dressyrkollektion i höst. Vilket får en stor hiss från mig!

Älskar att dem har beige i båda olika färgvalen (blått och brunt) så att man kan matcha de bruna piken med ett brunt schabrak och ett beige ;) Supersmart. En outfit i brunt skulle sitta perfekt i min garderob! En i blått skulle inte häller skada.





ida - smygbloggning!

När mamms o papps sover kan jag alltid passa på att smygblogga lite ;)

Statistiken är påväg åt rätt håll. Vilket vi kán tacka Jet för! Jag ska försöka blogga lite under veckan, men eftersom jag inte lyckades få tag på min Iphone idag kmr jag inte kunna bligga från den iaf.
Men somsagt, ska försöka ta lite bilder i morgon och slänga upp.

Keep on going♥


Jet - lättviktsstigbyglar

Är ganska sugen på att köpa ett par lättiksstigbyglar och spraya dom i en fin färg, typ blå

Jet - chaps

Då jag inte kan rida med bara skor så funderar jag på att införskaffa mig ett par chaps, problemet är ju bara att det ska vara så svårt att hitta ett par som är så pass långa och tajta som mina måste vara. Dessutom vill jag inte att de ska gå över vristen, tycker inte det är snyggt. Såg att Hööks hade ett par men de är nog förkorta.

SILHOUETTE LEGGINGS
De översta är från Mountain Horse och som jag tyckte såg helt okej ut, men de från Dyon slår ju lätt de översta. Sjukt snygga!

I vilket fall, chaps står på inköpslistan när jag tänker lägga pengar på ridsaker

Ida - @ Hannas place

Sitter hemma hos Hanna och choklad. Snart tar vi bussen till bondeland. Hanna sover där och i morgon åker vi och rider. Kameran följer med men det kan bli svårt o lägga ut bilderna pga mitt datorförbud.
Kram!

Jet - motivation

Ibland kan motivationen tryta, särskilt på vintern verkat det vara vanligt.

Förra vintern tyckte jag inte alls allt var så rolig, vet inte vad som var fel men tyckte inte stallet var så kul. Gick inte till stallet med samma glädje som nu, tyckte om att rida men det kändes som om jag lika gärna kunde göra något annat och viljan att utvecklas var inte stark. Tyckte då att jag alltid hade bråttom till allt som skulle göras, med mycket läxor och annat shit. Slutade senast tre.

Idag går jag åtta till fyra alla dagar förutom en dag varannan vecka, pluggar massor men älskar att vara i stallet. Kan vara helt slut när jag kommer hem vid halv fem och fattar inte hur jag ska orka med stallet, men när jag åker dit efter maten så blir jag toppenpigg. När jag sen kommer hem från stallet vid halv tio mår jag bra.

Ganska konstigt egentligen, att man kan bli så pigg av att göra något.
Jag i januari 2011, var så trött på vintern så tog på mig sommarkläder. Haha ja den vintern var ju ocskå lite kallare och längre

Jet - äntligen helg!

Idag var planen att rida i ridhuset, men eftersom jag var så trött när jag kom hem så bestämde jag mig för att ta ett mysigt pass på gärdet i månskenet. Ville var supermjuk i munnen och tyckte nog också det var ganska skönt att skritta, gärdet var så buckligt att mycket annat inte gick så bra.

Kallt som tusan, känns som det blir kallare för varje dag. Idag hade jag på mig ännu mer kläder än igår, men något smartare klädd så idag kunde jag kolla bak någorlunda bra.

När vi kom in från kylan fick Ville lite varm havre och betfor, mums tyckte han.

Nu är det i alla fall fredag, och mycket kommer gå på plugg, men annars är det stall som gäller. Ska även försöka fixa lite nya bilder.
Det här är en av de äldsta, och finaste bilder, jag har tagit. Början av 2009 tagna med en usel kompaktkamera, men ibland behövs det inte så mycket.

ida - wanties från hööks

Tycker hööks får in mer o mer snygga produkter faktist. Har kollat genom både katalogen och onlineshoppen. Om jag hade en sisådär 4-5 tusen hade jag köpt allt på direkten ;)

Jet - rida lätt

Märkte för kanske ett halvår sen att när jag rider lätt ute i skogen så rider jag alltid lätt på vänster sittben, det var inget jag tänkte på förut eftersom jag inte märkte det, började bara rida lätt utan att ens fundera på saken. Men när jag märkte det försökte jag ju bryta den ovanan, lättare sagt än gjort.

Det spelade ingen roll om jag tänkte att nu skulle jag sitta på höger sittben, hamnade ändå alltid på vänster, fick alltid byta. Det konstiga är ju att jag inte visste om jag hamnade på höger eller vänster, men när jag kollade ner var det alltid vänster.

Nu har det blivit bättre, vet fortfarande inte vilken jag hamnar på, men nu är det lite mer 50/50.
Varför man ska akta sig för det är att hästen kan bli överansträngd om man hela tiden sitter på samma sittben, den sidan får ju ta mer tyngd.
Jag och Ville i skogen 2010

Jet - rädda hästar

Har alltid tyckt att hästar blir mer på tårna när man rider ut tillsammans och ska gå först, än när man rider ut själv. Så en gång frågade jag någon som vet väldigt mycket om hästars beteende hur det egentligen var, eftersom jag tyckte hästar borde vara lugnare när de är flera. Hade ganska fel.
De flesta hästar blir mer spända när de går första på grund av att de blir som "flockledare" när de går först, alltså måste vara extra uppmärksamma för faror.

Om man har en spänd häst som kan tycka det är lite läskigt med olika saker, så pass att man inte vill rida ut själv, så är ju ett tips låta den gå först så mycket som möjligt. Visserligen blir den lite osäkrare än om den vore själv, men om det skulle krisa så har ju en annan häst för att komma förbi det läskiga. Går det bra när hästen går först så kan man nästan vara säker på att man kan rida ut själv sen. Men kanske alltid bra att ha med sig en hästvan människa första gången. Eller bara satsa

Jet - det finns ingenting som heter för fult, bara för kallt

Drog tillsammans med syster till stallet efter skolan efter att jag tjockat i mig alldeles för mycket med mat. Red ut en promenad i mörkret, men månen sken så starkt att allt fick skuggor. Det slutar aldrig att förvåna att månen kan reflektera så mycket ljus, nu var det ju till och med halvmåne och något molningt. Travade där det gick, men blev mest skritt
Det kallt ute, kallare än vad det har varit den här vintern, så Ville fick ha på sitt tjocka täcke idag. Han är ju inte rakad så innan har han bara haft sitt 200 gramtäcke, men idag fick han på sitt 400.

Haha ni skulle sätt mig när vi skulle rida ut, rånarluva, ridbyxor, långkalsoner, mjukisbyxor, säkerhetsväst, vinterjacka, ristövlar och som toppen på i:et en reflexväst. Kunde allvarligt inte vända på huvudet längre än några centimeter. Kände mig ju sådär vacker, men allt bättre än att frysa. Tur vi inte mötte någon
Snyggingar i stallet


Haha nästan så jag skäms

Jet - ser bra ut..

Exakt så här ser blogg.se ut när jag kommer in på sidan, vilket ju inte heller är så ofta. Blir så trött på det.

Och om jag ändå tjatar om tråkiga saker så är det mina händer, de är så torra att det gör ont att ta på hudkräm. Just nu ser de ut som jag slagit ner någon, helt röd på knogarna. Bara jag som har det problemet?

ida - dressyrbilder del.2


ida - dressyrbilder del.1

Nu har jag varit duktig o redigerat alla bilder från i måndags. Jag som hatar o redigera massa bilder. Men dem kommer upp i 3 omgångar under veckan :)

ida - hej datorförbud!

Ja rubruiken säger ju en hel del...
Jag har lyckats dra på mig ett datorförbud en vecka framöver. Anledningen var att jag chillade lite väl mkt en morgon.

Nu till de mindre dåliga nyheterna. På lördag sitter jag förhoppningsvis med en I-phone i min hand. Och då kan jag iaf blogga hemifrån! Sen återstår de hur fort jag skaffar gratis surf. Men komemr kunna blogga endel. Någon sms-inlägg kanske jag kan slänga in under dem 3 dagarna ni blir utan mig.
Men jag har förberett lite ridsintsällda så det kommer upp, så vi får hoppas att Jet är riktigt duktig på att updatera till lördag då! ;)

Hare bra!
/ Ida

Jet - ridhuset

Ikväll red jag Lucern i ridhuset, i början var hon ganska spänd, och jag kanske med, men efter lite trav gick det bättre. Hörnen är fortfarande något läskiga, men det går bättre för varje gång. Ganska snabbt började jag med ett litet hinder som jag hade byggt upp, och en av de första gångerna var jag på väg att åka av. Men jag tror hon tycker det är kul, och det är det som är det viktigaste.
Planerna för imorgon är att rida ut tillsammans med syster, ska försöka knäppa lite nya bilder då.
Även idag följde Frida med, undrar ibland vart jag skulle vara utan henne ;)

blogg.se nere

Blogg.se är helt nere, i alla fall hemma hos mig, är nu i skolan. Har verkligen inte kunnat blogga nått alls så jag hoppas de fixar det snart.

I alla fall, allt är bra med mig och hästarna. Igår gick jag en promenad med Ville, en ganska lång som jag trodde skulle ta över en timme, men han komma hem på fyrtio minuter. Han var pigg och glad så vi skrittade på ordentligt. Det var ganska mysigt, snö, månsken, mörkret.

Jag är för nuläget ganska dränkt i läxor, men det är nog sådant man får ta om man går plugglinje. Planen för ikväll är att rida i ridhuset på Lucern efter kvällsmaten och plugga innan det.

Ha det gott så ska jag försöka uppdatera ikväll igen


Jet - bomfria sadlar

Skulle så gärna vilja testa en bomfri sadel, bara för att testa liksom. Läste en del om de och tydligen så ska man komma mycket närmre hästen, men blir det att rida barbacka då? Eller barbacka med stöd? Tydligen är de inte heller så bra att använda på hästar med för hög ryggrad eftersom den bomlösa inte fördelar vikten helt jämnt.

Skulle som sagt vara kul att testa och se om det verkligen är så bra
Det här en Star-Trekk bomlös dressyrsadel. Ser ganska vanlig ut :)

Lucern 30/1

Red Lucern i ridhuset i måndags när jag hade studiedag, och jag är riktigt nöjd med resultatet.

Jag red inte med dressyrsadeln eftersom jag märkte att den inte ligger så jättebra, något tajt. I allround sadeln tycker jag det är väldigt svårt att hitta balansen, dessutom glider den lite på hennes rygg om jag sitter snett, vilket jag gör ibland. Sitter jag och vinglar blir hon vinglig.

Jag är inte van vid storhäströrelse, men eftersom det inte gick bra när jag red lätt så bestämde jag mig för att lägga upp stigbyglarna och utmana mig själv lite. Att rida lätt gick inte alls för jag studsade bara runt på hennes rygg. I början gick det hemskt, kände mig som en riktig nybörjare, men tror det kan vara nyttigt ibland så man verkligen förstår hur svårt det är att rida. Men på slutet gick det, hon har ju faktiskt riktigt skön trav, och när man sitter där och allt känns perfekt har man det där fula smilet i facet som om man äger hela vägen.

Men just då känns det faktiskt så.

På sportlovet ska vi vara med på en tvådagars kurs, först dressyr och sen markarbeta, så nu är det hård träning som gäller

bilder från i måndafs, på understa bilden är Frida och Fillan som förljde med till ridhuset

ida - grattis till mig!

Hipp hura på min födelsedag!


RSS 2.0