Emelie - !

Förlåt för att jag inte bloggade igår men hade ingen lust alls.
Men igår va jag i stallet ialla fall,red med sadel på Bodi i paddocken och tränade på att trava igen,kan ju säga att vi blev ovänner när vi skulle rida ut,han va allmänt jätte jobbig, sprang rakt ut i skogen , vägrade att stanna, lyssnade verklingen inte alls.Blev så himla irreterad!

Idag ska va jag ute & red med Therese & någon bekant åt henne runt berget.Trodde att jag skulle dö, det vaså himla kallt,haha! Men det va en trevlig tur annars..

Önskar er även ett gott nytt år!




Ida-Underbart väder!

Gick upp halv 10 o lyckades parvla mig till Nattis kvar i 10. Vi åkte till stallet o pysslade om hästarna. Hennes foderhäst kom ju igår ;) Riktigt mysig såg den ut! Vi red ut på ett gärde mitt i skogen. Var så himla mysigt väder så ja slängde med kamerad, dock med knapt något batteri så blev inte så mkt bilder. Men hoppas ni nöjer er med dem få BRA bilderna det blev? Nattis e ju ingen mästerfotograf direkt ;) Blev ingen seriös ridnign då gärdet luta åt lite olika håll så min häst bara välte inåt hela tiden...
Nattis och Miranda


Jag och Trixi

Tror Nattis hade lite svårt o hitta fokus... Haha

Jet - Ville and so on, part 1

Innan Ville hyrde vi en b-ponny i ett år, en femårig Welchs-cob av ponny typ, Rosa. Rosa var mitt allt, har haft sjukt roligt med den ponnyn. Det var vi som lärde henne hoppa, hon var ängeln, red man barbacka och man höll på att trilla av så saktade hon av, men även pigg som stryk, älskade att gallopera!



Under sommaren 2007 letade vi efter en liten storhäst eller en ponny. Efter både konstiga fullblodskorsningar och riktigt stora hästar + massa andra så hamnade vi hos en som sålde tre ponnys. Ville, en fux och en arabkorsning tror jag. Jag gillade fuxen mest, syster gillade Ville mest. Eftersom Ville var större än fuxen så blev det han. Vi tog kontakt med ägaren innan dom vi köpte de från. De i Holland. De visste inte att Ville var i Sverige och fick nog en smärre chock, trodde de hade sålt honom till en man med en dotter, men istället försvann han till Sverige. 

Ville blev veterinärbesiktigad på klinik, men inte röntgad. Ville gick igenom U.A.


En av de första bilderna på Ville

Dagen efter vi hade lämnat tillbaka Rosa så hämtade vi Ville. Jag tror det var för nära på för mig, jag hade fortfarande inte släppt taget om Rosa när Ville kom, jag var ju inte så gammal, bara 12. I början vågade jag inte gilla Ville för att jag kände mig skyldig. Dessutom var jag lite rädd för han, han är ju faktiskt mycket större än Rosa. Det första halvåret gillade jag inte Ville så mycket. Ville är totalt inte som Rosa var, han är en dominant häst i hagen, men väldigt snäll. Vill Ville något annat så får man vara bestämd, men har gör gärna som man vill. Dessutom har han inte samma motor som Rosa, som jag var van med. Men Ville kan om han vill, och nu betyder han massor för mig.

Man kan väll säga att vi hade en lite dålig start, det visade sig att han hade hovröta när vi köpte honom, men det försvann snabbt efter lite behandling. Redan efter några veckor blev han halt, men det var på grund av att en liten sten fastande i hans ena bakhov.

Han var för stark för mig, han gick bara ibland i form när jag red, i skogen kunde jag inte alltid få stopp på honom direkt och han kunde vara lite nonchalant. Men jag gillade honom.


Hurså liten? :) önskar nästan jag var så liten igen

Det låter som Ville är en hemsk ponny, men det är han verkligen inte! Han har en otrolig charmig personlighet när man lär känna honom. Dessutom är han väldigt trygg, Ville har aldrig sprungit iväg med mig totalt okontrollerbart, han hoppar hellre än vägrar, han går vart an ska gå, han gör som man om man gör rätt, och man behöver inte vara väldigt skicklig för att få honom att göra det.

När vi provred hästar gick jag omkull med en häst som stegrade och landade på mig, först backade den och sen stegrade.  Jag kommer inte ihåg själva smällen, bara den hissnade känslan i magen när man var på väg ner. Och när jag låg på backan och ser hästen kravla upp. Där emellan är det helt tomt. Problemet var alltså att jag just då inte klarade av hästar som backade, och i början när Ville testade mig så kunde han börja backa, och jag kunde få panik. Men Ville har aldrig stegrat med mig.


Ida-Att sätta in en heder

Jag fick förfrågan om jag kunde skriva ett inlägg och förklara hur man sätter in en heder, o självklart kan jag det!

Du börjar med att ladda upp en bild som vanligt. Beroende på hur bred bloggen är. Jag tror våran är i 800. Så du laddar upp bilden i rätt storlek och sparar.







Sedan klickar du på bilden och då ska den komma upp i ett eget fönster. Då ska du kopiera adressen i adressfältet.







Efter det går du till stilmallen, stilmallar kan se väldigt olika ut men alla ska ha ett avsnitt som heter "HEDER" Där letar du upp denhär rutan (*********) och klistrar in adressen du nyss kopierat. Sen är det bra om du förhandsgranskar för att se om du behöver ladda upp den i större eller mindre format.




Sen ska du fixa inställningarna för hedern så att den passar bra. Först börjar du med att justera höjden. Då får du skriva in ett nummer istället för de som står och förhandsgranska, man får lite pröva sig fram på det. Efter det brukar jag ta bort paddingen, altså det vita som är runtom hedern på en del. Det finns padding top, padding bottom och padding left. Alla dem ska stå på 0px.


Gör en sista förhandsgrsnakning innan när du tror du är helt klar och spara sedan :)
Jag hoppas ni förstod skapligt, det är bara o säga till om ni vill att jag ska instruera om någonting annat!

Jet - Villes lurviga ben

Haha kolla Villes ben! När vinterpälsen började växa så lindade vi hans ben på natten, och nu ser hans ben ut såhär. Det är nästan omöjligt att få bort leran


Jet - En vecka, sju åsikter

Dag fyra – säkerhetsväst

Jag tycker, som många andra, att säkerhets västar är obekväma, förstör sitsen och är sjukt fula. Man har inte samma kontroll över armarna då kanterna är i vägen, dessutom blir axlarna låsta.


Jag har nästan alltid en på mig, men inte när jag rider dressyr på Ville eller andra ponnysar jag litar på och inte när jag tävlar. Lucern rider jag alltid med säkerhetsväst, i alla fall nu i början. Jag känner inte hennes rörelsemönster på samma sätt som jag känner Villes, dessutom kan hon hoppa till åt lite vad som helst.

Det jag vill komma fram till är att jag inte gillar väst på något sätt, men att jag använder den, för en olycka händer så lätt. Och när man ligger där på marken och känner hur en häst har trampar på bröstkorgen och alla revben är hela så var det värt det på alla sätt.

På hopplektion i somras

Jet - veterinärbesök och ridning

Var som sagt med Ville till veterinären idag, och han blev friskförklarad! Något stel i vänster has men visade inget på böjprov. Nu ska vi sätta igång honom långsamt och de tre första veckorna nästan bara skritt. Mycket tömmkörning och många raka spår. Jag har bestämt att jag kommer att skriva om vår tid med Ville + alla veterinärbesök så att ni får en riktig uppfattning om vad som har hänt.

 

Innan vi åkte så red jag Lucern. I början gick det hemskt, hon sänkte ner huvudet, tog tag i bettet och sprang iväg. Att skritta gick inte heller, hon steppade eller tog väldigt små, spända steg. I de lägen vet jag aldrig riktigt vad jag ska göra, jag försöker bryta mönstret, men vet inte med vad. Försökte med övergångar, tempoväxlingar och vändningar, och det gav självklart lite effekt men inte så mycket som jag hoppades på. Efter en halvtimme kom någon förbi som jag kanske pratade med i någon minut, och sen släppte det. Lucern gick som en klocka, gick både att sänka och höja formen, öka och minska tempot och sakta av när jag ville! Ska komma ihåg att en liten minipaus mitt i det dåliga kan hjälpa massor.


Såg nu att bilden var lite suddig, men aja, det får duga :)

Ida- Glöm inte!

Tycker Jet och Emelie är ganska urusla på o blogga nu. Bäst de har en jävlit bra förklaring! ;) I mitt liv har de förövrigt inte hänt mer en att jag har varit o tränat sumba med Hanna! Fick en chock de första sekundrarna, typ stod dubbelvikt av garv.. Men de va faktist ganska kul när man väl kom igång. I morgon ska jag dra till Trixi o träna lite på det Jet sa.
Ni har vell inte glömt frågestunden? Den hittar ni HÄR: http://aqipage.blogg.se/2011/december/fragestund-a-la-aqipage.html

Ida- To do 2012

Hanna och jag har fixat ihop en lista vi ska försöka göra allt på under 2012! Eller så mycket som möjligt iaf ;) Den som har gjort mest vid nästa årsskifte vinner, lätt som en plätt!
  1. Göra snöängel i bikini
  2. Vinna en hopp eller dressyrtävling till häst
  3. Lägga en spya in public
  4. Ge någon en riktig och ärlig bitchslap
  5. Springnota
  6. Vara vaken 48 timmar utan sömn
  7. Kopiera sin rumpa på en kopiator
  8. Cykla på en tandencykel
  9. Ha sex på en offentlig plats
  10. Testa röka bara för att vi är stencoola
  11. Bli så packad så man spyr
  12. Springa längs med drottninggatan mitt i natten
  13. Kissa på en offentligplats
  14. Hälla badskum i en fontän och bada
  15. Festa nykter
  16. Sjunga högt på en buss med minst fem personer i
  17. Skrika vårskrik
  18. Krama en helt okänd människa
  19. Bada näck
  20. Ha sex på skogslotten
  21. Snatta något för ett värde av minst 20 kronor
  22. Starta ett förhållande med någon
  23. Ge en kille en fet diss
  24. Få MVG/A på ett prov
  25. Skicka ett kärleksbrev som flaskpost
  26. Tacka nej till sex och ge en utförlig förklaring
  27. Säga ja till något fast magkänslan säger nej och man inte vågar
  28. Flyga flygplan
  29. Besöka två andra länder
  30. Flörta med en jävligt ful person
  31. Flörta med en jävligt FULL person i nyktert tillstånd
  32. Krama en fyllis/A-lagare
  33. Vara vaken/ute hela natten och sedan gå till skolan/jobbet nästa dag utan att sova mellan
  34. Sova under stjärnorna
  35. Kyss en person helt oväntat
  36. Vara packad flera dagar/kvällar/nätter i rad
  37. Klä ut dig till motsatta könet och spendera en dag på stan
  38. Äga en iphone
  39. Äta frukost på McDonald’s
  40. Skaffa en homosexuell vän
  41. Kyssa någon på tolvslaget på nyår 2012/2013
  42. Skriva ett hemligt brev och lägga i en av skolans böcker
  43. Vara vegetarian i en vecka
  44. Köpa tamponger på ICA med en målad mustasch i ansiktet
  45. Prata i en banan som om det vore en telefon in public
  46. Ge någon en riktig utskällning
  47. Planka på bussen/spårvagnen
  48. Bada när det är under 15 grader i vattnet
  49. Skaffa jävligt snygga magrutor
  50. Fortsätta var best friends forever!
Tror ni vi klarar allt? :)

Ida-Mämämä mange!

Sitter hemma hos Hanna och lyssnar på musik! Vi har varit både i stan och ingelsta eftersom det inte fanns ett skit i stan :/ Men kom hem med ett par strumpbyxor, knähöga strumpor, en stickad grå tröja och halsduk o mössa. Nu ska Hanna städa klart och packa så åker vi hem till hennes pappa o chillar! I morgon ska vi upp tidigt och -tro det eller ej- DANSA SUMBA??!!?? Haha farmor tyckte jag skulle prova de, o snäll som jag är drar jag med mig Hanna. Underbar vänn som ja har så följer hon med trotts att det är Hennes födelsedag :'D
SnyggHanna!

Emelie - 28-12-2011

Snart är det slut på det här året,snacka om att tiden går fort, och snart fyller jag 15år,tyckte att det inte va så länge sen jag fyllde 12,hehe. Idag blev det bara att jag åkte till hästarna och gav dom mat,för det va såå dåligt väder så jag hade ingen lust att rida.Men imorgon ska jag rida, ska bara ta hål i näsan först, nervös, ja det är jag! men men.. :)

Den där rean på Hööks lockar mig som satan,har hittat jätte mycket jag vill ha men jag kan inte slösa pengar på de nu för jag har lovat mina kompisar att jag ska följa dom och shoppa kläder i Östersund..Rakarns alltsåå..
Bara för att retas lite med Bodi ska jag köpa en rosa disco grimma åt honom sen om det blir några pengar över..Då tror nog ännu fler att han är ett sto..haha..


Ida-Barbacka

Hade tänkt skriva ihop min åsikt om att rida barbacka. Eftersom jag för tillfället rider Trixi barbacka mer en helften av dem gångerna jag rider henne.

Många tror att det inte blir någon serriös ridning när man rider barbacka, att man har svårare att bedöma sitsen och att man blir instabilare och att det lätt blir "oroligt" uppepå hästryggen. Det är klart att detta stämmer på VISSA personer. Mig tex, ja känner att när jag rider dressyr barbacka blir jag mera fokuserad och koncentrerad på hästen. Eftersom jag tycker att sadeln mest är i vägen och förhindrar mina hjälper mer en dem stärker.

Det är också klart att det blir anolunda att bedömma sitsen. Det är klart att det inte blir lika dant eftersom man har plockat bort sadeln. Men utan den ska man även där sträva efter en lodrät korrekt sits. Om du kan sitta teoretiskt korekt i balans barbacka, blir det lätt som en plätt att göra det samma i en sadel eftersom du har alla möjliga stöd för sitsen i den, kåpor, bakvalv, framvalv osv.

Sen kanske man ska ta upp trycket på ryggen med? En sadelär ju till för att fördela trycket på hästens rygg. Men samtidigt måste vi se att en sadel faktist väger ett antal kilo. Sitter du snett i en sadel blir trycket över ryggen ojämn på en större uta. Om man sitter snett barbacka blir trycket på en mindre uta, men intensivare. Men när du sitter barbacka har du hästens ryggrad som riktlinje vart du ska sitta. Om du sitter rakt i sadeln som i sin tur litter lite snett på hästen är det inte lika lätt att veta att du verkligen sitter rakt över hästen. 

Jag tycker det är väldigt bra att variera sin ridning varav sadel och barbacka. I början kan det vara lite vingligt, men efter massvis av träning sitter man som klistrad på hästryggen även utan sadel.

Jet - Tips från coachen



Under vintern när hagarna ser ut som bassänger och vattnet är så kallt att man inte vill tvätta svansarna hela tiden så är det bästa man kan göra att fläta dom. Jag lovar, det fungerar toppenbra. Man får borsta och fläta om cirka varannan dag men svansen håller sig mycker renare. Kanke inte så smart att göra på sommaren på grund av flugorna men nu är det toppen!

Ida-Mot stan!

Mot stan och Hanna! Bloggar ikv ;)

Ida-Film

Glömde bort att Jet filmade med min sumpiga mobilkamera i slutet av passet. Sämst kvalit'e men man ser ju i alla fall att det är en häst o jag ;)

Glöm inte frågestunden!: http://aqipage.blogg.se/2011/december/fragestund-a-la-aqipage.html

Ida-Tjugoåttonde december tvåtusenelva

Kom nyss hem från stallet och har lämnat Jet vid bussen. Trixi skötte sig väldigt bra idag! Jet fick hoppa upp o rida runt på henne då det är lite svårt o komma med råd och tips när man inte vet hur hästen är. Av hennes 10 min i sadeln tyckte hon att Trixi tog aldeles för lite stöd på ytter. Så hon red lite på Trixi o sen hade hon såklart lättare att hjälpa mig.
Måste säga att jag kan bli väldigt arg på Jet när hon ska hjälpa mig (älskar dig endå) xD Men de faktum att det faktist händer någonting efter hennes hjälp! Jag tror inte jag ridit en enda gång för henne och INTE fått en sk "aha-feeling" Egentligen tycker jag det ger mer en o rida på skogslotten faktist, eftersom Jet så dramatiskt letar upp problemet och tar tag i det!

Men på slutet va hon riktigt fin. Jets rekomendation var att rida upp massa stöd på ytter och arbete i en rund o låg form då hon i det läget kommer biffapå halsen ordentligt till tävlingssesången startar lagom ;)

Jet och Trixi! som ni ser med endast stöd på ytter ;)

Söt häst!

Tycker hon ser ganska biffig ut på denna bild!

Emelie - underbart.

Kom precis hem ifrån stallet. Det gick verklingen suuper, det blev lite bilder iaf men inga på mig och hästarna. Knäppte lite kort på Jennie,men hon ska knäppa på mig imorgon.

Först red vi i paddocken och bara " busade " och hoppade och så, haha ni skulle sett jennies snygga avramling!

haha, Jennies kille satt och skrattade så han nästan började gråta, jag med faktiskt, himla fult va det!
Bodi värkade " nere " idag,inte lika glad som i förrgår,men men.
Jag ska be jennie filma imorgon också, när jag rider eftersom jag har fått många förfrågningar om det :)
Efter att vi hade ridit orce & Bodi tog vi ut saga och hoppade lite, eller ja jennie fick hoppa för jag vågar inte,höhö!

Emelie - usch.

Hej alla! Snart far jag till stallet,det skulle följa en tjej och fota men jag får inte tag på henne så hon får väl göra de imorgon då. Har ju alla hästar idag så det blir nog några timmar i stallet. Jag tänkte ta med mig filmkameran och filma när jag rider,om jag hittar den! Kameran tar jag med i vilket som, när jag kommer hem tänkte jag ha en åsikt, för det är en sak jag stör mig väldigt mycket på.


Jet - you kind of mean alot to me

Snart drar jag mig mot Ida för lite bilder och så, vet inte hur mycket jag kommer hinna blogga idag, ska träffa helt andra vänner på kvällen. Men annars hörs vi imorn, njut av denna dag för det är inte så långt kvar på lovet, räknade ut det igår.

På fredag ska vi till veterinären igen så håll tummarna. Vi hoppas på det bästa! :)

Frågestund a la Aqipage!


Det har äntligen börjat rulla in lite komentarer på bloggen och statistiken är påväg upåt vilketär otroligt roligt att se! Så vi tänkte köra igång en liten frågestund, ni får fråga vad ni vill om vad ni vill. Blir frågorna för privata kan vi dock välja att inte svara på dem. Får vi tillräckligt många kan det hända att i alla fall någon av os svarar i ett videoinlägg :)
Ni skriver ett av våra namn (den ni vill ställa frågan till) och sedan en fråga. Ni får såklart ställa flera frågor!
//Ida, Jet och Emelie


Ida-Duktiga vänner jag har!

Insåg att jag inte bloggat på ett tag då jag spenderat dem senaste 2 dygnen med min kära vänn Hanna! Vi har bytt julklappar, chillat och kollat på film. Trotts att jag är världens fegaste människa egenligen så lyckades jag ta mig egenom ALLA 3 milleniumfilmerna! Under den andra filmen som vi såg på bioduken så klamrade jag mig fast tätt intill Hanna o kröp ned under täcket vid dem hemskaste scenerna. Riktigt bra filmer, men dock så groteska...

Idag har vi färgat mitt hår och varit stallvärdar. Jag fick ett sms från Monica som undrade om jag ville rida Trixi på lektion och det tackar jag ju inte nej till dirrekt? "hippibarn" som jag är så red jag barbacka vilket inte fick ett så gott välkommnande av min ridlärare. Men hon fick finna sig i den situationen eftersom jag själv tycket att jag har en bättre inverkan när sadeln inte är i vägen. Lektionen gick ganska bra, några hon blev lite tjurig när jag fötsökte ta egenom vänstersidan.. Och när hon börjar passa och kör upp huvudet är det snabbaste och korrektaste sättet att smacka på o sen när hon galopperat en bit, ta tillbaka och börja om. Eftersom hon inte rids ordentligt på vintern så blir det svårt att åstakomma något perfekt under en timma. Men det släpte lite mer i vänstersidan i slutet och hon hade en superfin samlad och rund galopp sista stunden! :)

Jag har inga nya bilder på mig o Trixi. Men i morgon kommer Jet och fottar os så då hoppas vi på nya fina bilder! Ni får stirra på en gamal så länge ;)

Emelie - svar!

" hänger inte riktigt med i svängarna, hade inte ni typ "skilts åt"? Men kul att du rider honom igen, för ni passar riktigt bra tillsammans :) "

Såhär äre..Bodi är inte min längre. Men jag är där varje dag & jag får fortfarande ha honom som om han är min!

Jet - En vecka, sju åsikter

Dag tre - barfota eller skor

Det är så uppdelat i hästvärlden, en del tycker att alla hästar ska ha skor, och andra är barfotafanatiker som försöker övertala alla att slita av skorna på deras hästar. Det finns inget mitt emellan.

Ville var bara skodd fram när vi köpte honom, under den fösta vintern var han även skodd bak för broddarnas skull. Våren 2010 fick Ville överrullningsskor som är mer naturligt utformade. Ville fick bättre steg och en bättre hovform, målet var att kunna ta av alla skor så småningom. Skälet då varför Ville skulle bli barfota var för att vår hovslagare inte hann med att sko hästarna och vi då skulle bli tvungna att byta, vilket vi absolut inte var sugna på. Så Ville blev barfota häst och var det i nästan ett och ett halft år. Just nu har Ville specialskor som förhoppningsvis hjälper honom att bli bättre i benen.


Överrullningsskorna, liksom lite rundare

Fördelen med barfotagång är många, en del hästar får bättre steg, det är mycket billigare och lättare att sköta om. Det många inte vet är att hoven fungerar som en pump[1], när den slår i marken utvigdas hoven och blodet pumpas ner, när den sen tar upp hoven så får hoven sin ursprungliga form och blodet pumpas upp. Sätter man på skor så försvinner den funktionen till viss del och blodgenomförseln i benen och hoven minskar. Hoven fungerar också som en stötdämpare, och har man skor på en så får ledarna ta större smällar.

Nackdelarna med barfotagång är att en del hästar inte har så pass bra kvalitet på hovarna att de klarar det, dessutom kan det ta upp till ett år innan en ny hov som klarar att gå barfota har vuxit fram.

Jag tycker det är viktigt att man vet för- och nackdelarna innan man bestämmer vad som är bäst. Har man en häst med bra hovar tycker jag definitivt man ska testa att ha de barfota, för det är ju faktiskt bättre för hästen. Det jag däremot tycker är fel är om man har en häst med dåliga hovar, att låta den gå barfota fast har ont.

Ville klarar sig bra utan skor, ibland är det lite problem på grusvägar och man får titta noga så att han inte går på en vass sten, men annars funkar det. Vi har dessutom boots som vi använder när vi vet att underlaget inte kommer att fungera.


Ville klarar sig bra utan skor



[1] http://www.ungdomstrav.nu/files/kursplaner/Hastenshovar.pdf

 


Emelie - rubrik

Jaa,fin rubrik. Igår vad jag till stallet & red. Red med sadel förförsta gången på jätte länge.Bodi kan inte trava " rent " men igår, igår travade han jätte fint,helt otroligt, och han har inte själva " rytmen " eller vad vi nu ska kalla det så man kan inte sitta lätt på honom, men igår,då kunde jag det,ni skulle bara sett mitt smile asså!
Efter att ha typ vart i paddocken i 30min tog jag en sväng runt byn :)

Hehehe,ja han är lite småtjock!



Idag blir det inge stall,har jätte ont i halsen & stannar hemma & vilar lite..Imorgon & på Torsdag tar jag hand om Therese´s hästar också,så då blir det mycket ridning & jag ska försöka fixa någon som kan följa och fota när jag rider.

Ni anar inte hur sugen jag är på det här täcket asså!

Jet - En vecka, sju åsikter

Dag två - utrustning

Tyckte det passa bra att skriva om utrustning nu när SvRF har ändrat om reglerna för loggar, för er som inte har märkt det så får loggan inte vara större än 1*3 cm. Alltså en centimeter hög och tre centimeter bred. Det är först om man har blivit sponsrad av ett företag som man kan ha större märken

Jag kan inte riktigt förstå varför de har den här regeln, men jag kan tänka mig två skäl: De vill tona ner märkeshysterin eller så vill de att ryttarna som har blivit sponsrade ska kunna utmärka sina sponsorer bättre. Jag tror definitivt på det andra, tror inte kommittén i SvRF bryr ett skit om märkeshysterin.

Jag har nästan inget av något dyrt märke, det är inte det att jag inte har råd men att jag väljer att lägga mina pengar på andra saker. För hur värt är det egentligen att ha ett schabrak för 900kr? Detsamma med träns, Ville har ett träns och det kommer från (håll i er nu) City Gross! Haha köpte det för fyra år sedan när vi precis köpt Ville och vi har inte köpt ett nytt. Jag gillar att vara fin även i stallet, men jag tror man kan köpa samma kvalité för mindre pengar. Det jag vill komma fram till är att jag tycker det är onödigt med tretton svarta träns, 25 olika benskydd och över sextio schabrak. Det finns enligt mig deffinitivt bättre saker att lägga pengar på, men alla väljer väll själva.



Ville i sitt City Gross träns, visserligen med nytt pannband och ny nosgrimma :D

 


Jet - Jul

Såhar säg jag ut när vi firade Jul, så himla mysigt med Jul
Utöver det ni ser på bilderna så fick jag också ett till par ridhandskar, en trådlös datormus, en plånbok och ett läppstift som jag kommer att droga till det är slut + lite andra småsaker

Jet - Syster gör spansk skritt

Här är alltså filmen på när Syster och Ville gör Spansk skritt, och stretchar lite på mitten. Jag kommer ihåg när de började träna på det och så fort Ville blev irriterad kastade han med frambenen, men nu har han lärt sig när det ska göras. Jag tycker de är otroligt duktiga!


Vill ni bara se den spanska skritten så spola till slutet, det är den bästa!

Ville sprudlar nu av överskottsenergi, så jag hoppas vi kan börja träna ordentligt snart igen

Jet - Ridningen idag

Red först ut en skrittpromenad med Lucern och Syster som tömkörde Ville. Lucern fick gå först nästan hela vägen, vilket gick ganska bra. Hon tycker att badkar som är upp och ner är riktigt läskiga, men det löste sig tillslut. Ibland studsar hon lite upp och då blockerar jag mig själv. Jag gick omkull med en häst som stegrade för ganska många år sedan, men rädslan har inte släppt. Lucern är väldigt känslig på det sättet, hon känner av när jag spänner mig, så det blir ju bara en ond cirkel. Jag tror inte Lucern är en sådan häst som stegrar, då hon är en trevlig individ, men när jag rider en häst som går med handbromden i och känslan är den samma som när jag gick omkull så tänker jag inte normalt längre.

I vilket fall, när vi kom hem red jag lite dressyr på ridbanan som äntligen hade blivit så pass torr att den gick att rida på. I början var hon ofokuserad och sprallig men sen släppte det och det kändes riktigt bra!

Rider lätt så därför inte finaste sitsen

Jag har mina nya ridbyxor, ridhanskar och tröja på mig. Älskar julklappar!

Emelie - Jag älskar dig mest av allt i hela världen.


Jet - Filmen



Haha här är filmen, det var väldigt lätt att ladda upp den bara jag som inte hittade koden. Haha så sjukt svårt var det ju inte! Så för alla ni som inte sätt den var det alltså filmen från igår. Idag har vi firat jul och jag fått massor med härliga klappar. Bilder kommer. Dessutom ska jag och syster nog göra en film med Ville imorn där han gör början till Spansk skritt och även steg för steg hur man lär hästen. Hon är mycket bättre på det än mig så det är nog henne bilderna är på.

Imorn ska jag också försöka skriva nästa åsiktsinlägg och rida Lusern. Förhoppningsvis i ridhuset igen. Kanske kan hitta någon som vill ta bilder.

Idag red jag ut tillsammans med syster som tömkörde Ville, Lusern var mer spänd idag än förra gången vi var ute i skogen, men det kan vara så ibland


Bild från i somras, härligt väder

Ha det gott

Ida-Hatar rubriker...

Hejsan alla underbara! Statistiken är inte på topp o de förstår jag eftersom det inte är meningen att ni ska sitte o dega framför datorn som mig på jul utan öppna paket o umgås med massa männsikor! Det händer inte mycket intressant i mitt liv just nu... Är förövrigt förkyld, vilket ja ska jobba bort me apelsiner imr (y) HAr blivit lite lite hästinlägg men ska förhoppningsvis till stallet i morgon om jag orkar. Sen på tisdag ska ja färga mitt hår o stallvärd. Onsdag märks, torsdag med. Fredag ska ja träna sumba med Hanna :O haha kl 10 på morgonen... Kmr ju dö! Stå med massa tanter o skaka på rumpan och tuttarna ^^
Men ska försöka skriva ihop något åsiktsinlägg i morgon!
PUSS

Namnlista!

Om ni, precis som vi, är emot TRs nya regler angående loggor så tycker vi att ni ska klicka in er på denna namnlistan och skriva under. Än så länge är det hela 1422 underskrifter!

 http://www.namnlista.se/alla-vi-som-ar-emot-ridsportsforbundets-nya-regel-om-loggor-pa-utrustning/

 


Emelie - Svar!

Eva om Emelie - Godjul!:
åh, linnet är jätte fint :D var kan man hitta det?




Hej Eva, Linnet kan du hitta på Gina tricot !

Emelie - Godjul!

Lite försent kanske..Men godjul på er alla underbara läsare! Min dag har varit heeelt perfekt faktiskt. Det blev inge stall,för det hann jag verklingen inte,Men imorgon ska Bodi få en julklapp av mig :)

Iår fick jag
* Xperia mini pro
* 1000kr
* Fjärrutlösare
* En tröja
* smink
* smycken
* gratis håltagning i näsan

är sjukt nöjd iaf. :)

Och nyårs löften är

* Gå ner i vikt
* bi kär
* bli bättre i skolan
* Få bättre kontakt med min pappa

Och jag hoppas att det blir av,men det här året ska bli ett bra år!

Här får ni en bild på mig som jag knäppte nyss, nya tröjan och nya mobilen!

Ida-Julklappar!

Tänker inte räkna upp allt jag fick, ni  får en bild ist:)

Fick tillräckligt mycket pengar för att ha råd med en Iphone! Så nu är en bestäld, själcklart går jag emot strömmen och beställer en Iphone 3gs! Har alltid tyckt att 3an e snyggare. + att den enda skillnaden är typ att det är lite sämre kamera. Och ja har ju en systemkamera så jag behöver ingen bra mobilkamera ;D

Jet - Merry Christmas!

Tycker inte någon borde läsa den här bloggen idag, alla borde fira jul och ha mysigt! Lite dubbelmoral kanske då jag sitter och skriver. Men jag firar ju inte jul förens imorn. Haha, God Jul i vilket fall!

Red som sagt Lucern i ridhuset för första gången, och jag är riktigt nöjd. Jag trodde inte det skulle gå att arbeta henne alls, men i mitten gick det riktigt bra. I början ville hon inte gå nära sargen eller speglarna men efter ett tag vande hon sig. Förmodligen blev hon lite trött i huvudet på slutet för då koncentrerade hon sig inte längre, nästan som hon blockerar sig själv lite. Men som sagt riktigt nöjd

Syster filmade en liten snutt, det här var på slutet. Hon går inte i en riktigt ärlig form någon gång, fast hon arbetar på bra med bakbenen, hon var som sagt lite spänd. Så döm inte för hårt :)

Videofy vill inte riktigt sammarbeta, men tryck på länken så kommer ni till filmen

 


Ida-GOD JUL!

God Jul alla älskade läsare!♥


Ida-Snart jul!

Om bara någon timme är det julafton! Jag har längtat ihjäl mig, har inte riktigt någon jul-feeling. Men den kommer nog snart antar jag. Vill öppna passa paket och vräka i mig massa julgodis! Se på kalleanka göra alla möjliga juliga saker :) Vad har ni högst upp på önskelistan? Själv har jag såklart en iphone. Skulle ja få de skulle mitt liv vara räddat ;D Något jag mer skulle BEHÖVA är en extern hårdisk eftersom alla bilder, filmer och musik är som en enda stor röra i min dator och den går bara segare och segare...

Jet - gör inte som jag vill

Blogg.se har de senaste dagarna inte gjort som jag vill

Skrev ett förinställt inlägg i onsdags som skulle komma upp igår, men nej. Sen så försäkte jag ladda upp det lite snabbt imorse men det gick ju inte heller. Kopierade in det på nytt nu ikväll, så inte direkt toppen uppdatering från min sida.

Igår slutade jag skolan, så då var det utgång. Idag har jag shoppat och klippt mig så har inte varit i stallet idag heller. Men imorgon på julafton så ska det ändras! Ska förhoppningsvis med Lucern till ridhuset för första gången, jag tror inte hon har varit i ridhus innan så det ska bli riktigt spännande. Därför passar jag på att göra det på julafton så att det är tomt. Syster riden en annan häst, faktiskt Lucerns bästa vän, så att hon inte ska bli helt ensam.


Märkte precis att massor med bilder från de fyra första månaderna i 2010 är borta. Och det suger. Väldigt många favorit bilder som borta!!! fuckfuckfuck.

En av mina absolut favoritbilder på Ville, tagen i januari 2010, tur att jag hade en blogg då


Också en bild från början av 2010

F*N!!!!




Jet - En vecka, sju åsikter

Det här är alltså mina åsikter, jag säger inte att de är rätt men det är vad jag tycker. Tycker ni att jag har fel så får ni klart säga till, håller jag med er så kanske jag ändrar mig. 


Dag ett - travare

Travare är adlade för att trava fort på en travbanan, deras karriär börjat tidigt, är kort och intensiv. För att en travares muskler, ligament och senor ska hålla måste den ha en bra träning, där den inte travar fort för ofta och för mycket.

De flesta varmblodstravare har ett ganska dåligt sadelläge och rak rygg, de är tunt byggda och inte avlade för ridning. Det är fel att säga att travhästen inte är skapad för att bli riden på, för det är ingen häst.

Fördelen med att ha en ridtravare är att de flesta är väldigt välhanterade. Tränarna och skötarna i stora travstall är väldigt hästvana, så ridtravare brukar vara riktigt trevliga hästar. Kanske bättre första häst än en tjurig, stor och gammal dressyrhäst?

Nackdelen är förstås att deras senor och ligament kan ha tagit stryk av travet, så ska man köpa en fd travhäst så måste man vara beredd på det. Dessutom brukar travhästar ha en väldigt stark tävlingsinstinkt eftersom de är tränade att trava först. Det kan bli obehagligt när man rider med någon annan häst. Med mycket träning går det såklart att lösa problemet. Men det man hör mest om är att travare inte kan gallopera, vilket enligt mig inte stämmer. Personligen tror jag även det kan gå att träna, förmodligen mycket jobb, men det borde inte vara omöjligt.

Jag tror man ska vara försiktig med att döma, alla travhästar har inte helt sabbade senor, alla travhästar blir inte ostoppbara bakom en annan häst och självklart finns det ridtravare som kan vara stjärnor på att hoppa, men upp i Grand Prix kommer de nog aldrig.


Det här är en ridtravare som gåt trav innan, inte så ful va? ;)

Personligen tycker jag travhästar är fina hobbyhästar, men det är inte en hästras jag själv är intreserad i


Jet - En vecka, sju åsikter

Det här är alltså mina åsikter, jag säger inte att de är rätt men det är vad jag tycker. Tycker ni att jag har fel så får ni klart säga till, håller jag med er så kanske jag ändrar mig. 


Dag ett - travare

Travare är adlade för att trava fort på en travbanan, deras karriär börjat tidigt, är kort och intensiv. För att en travares muskler, ligament och senor ska hålla måste den ha en bra träning, där den inte travar fort för ofta och för mycket.

De flesta varmblodstravare har ett ganska dåligt sadelläge och rak rygg, de är tunt byggda och inte avlade för ridning. Det är fel att säga att travhästen inte är skapad för att bli riden på, för det är ingen häst.

Fördelen med att ha en ridtravare är att de flesta är väldigt välhanterade. Tränarna och skötarna i stora travstall är väldigt hästvana, så ridtravare brukar vara riktigt trevliga hästar. Kanske bättre första häst än en tjurig, stor och gammal dressyrhäst? 

Nackdelen är förstås att deras senor och ligament kan ha tagit stryk av travet, så ska man köpa en fd travhäst så måste man vara beredd på det. Dessutom brukar travhästar ha en väldigt stark tävlingsinstinkt eftersom de är tränade att trava först. Det kan bli obehagligt när man rider med någon annan häst. Med mycket träning går det såklart att lösa problemet. Men det man hör mest om är att travare inte kan gallopera, vilket enligt mig inte stämmer. Personligen tror jag även det kan gå att träna, förmodligen mycket jobb, men det borde inte vara omöjligt.

Jag tror man ska vara försiktig med att döma, alla travhästar har inte helt sabbade senor, alla travhästar blir inte ostoppbara bakom en annan häst och självklart finns det ridtravare som kan vara stjärnor på att hoppa, men upp i Grand Prix kommer de nog aldrig. 


Det här är en ridtravare som gåt trav innan, inte så ful va? ;)

Personligen tycker jag travhästar är fina hobbyhästar, men det är inte en hästras jag själv är intreserad i

Ida- Asso Idaa!?

Hejsan alla läsare! Var ju med Hanna i stallet idag :) Tyvärr är snön så gott som borta, så blev ingen tolkning utan vi red ut en sväng i stället. Haha Balder va så sur så han stanna ibland o när man gick på honom började han kicka. Skitkul eftersom det alrdig var någon ramlaav-varning eftersom han är så liten. Trixi va allmänt fjantig o lite hyper. Hon stalde sig med Hanna ett tillfälle o de hon sa va "ASSO IDA?" Haha, dålig fantasi? Eller så va hon inte så skräckslagen.. Mitt svar va typ "LÄTTA I HANDEEEEN!!!" Haha, tror hon blev lite skrajj eftersom hon hoppade av ganska raskt efter att hon hade lättat i handen o galoperat en bit ;)

Allmänt mysig tur :)

Snygg muffinsvänn!


Ida-Sovmorgon

God morgon underbara läsare! Jag vaknade nyss o ligger nu med datorn i knät o tv framför sängen. Riktigt deppväder idag, skulle egentligen tolka med Hanna men det är flera plussgrader ute så snönn är snart så gott som borta. Så får se om vi lyckas tolka endå eller om det får bli o rida? Jag antar att ridbanan iaf har tinat upp lite det översta lagret, även om det är fruset under. Ska bli sönkt oåka ut till stallet o tänka på lite annat.. Med tanke på vad som hände igår. Tänker inte gå in på det eftersom ja bara tjuter så fort jag ser den tomma buren eller hör en sorjlig låt. Men mitt marsvin Lillen blev avlivad igår, och det har totalt förstört min matlust.


Emelie - stallleeet!

Kom precis hem ifrån stallet. Trodde att jag skulle frysa ihjäl där ett tag faktiskt..Jag & Therese red en sväng runt berget & hade med alla tre hästarna,galopperade i djup snön , såå himla mysigt..Bodi fick nå ryck & försökte slänga av mig, hahaha!


Såhär såg jag ut idag iaf!

Ida-Att förlora någon man älskar

Tänkte dela med mig av den hemskaste uplevelsen i mitt liv, det hemskaste som kan hända-Att förlora någon man älskar. 

Jag red på ett ställe som heter Lillås. Där red jag under 2.5 år. Jag började min "karriär" där när ägaren sökte någon som kunde rida till hennes shettis som blivit aldeles för bångstyrig utav för lite ridning efter inridning. (Det var faktist Emmy som äger Trixi som red in shettisen) Han hette Abbe och var en brun valack på då 6 år.
Jag började rida honom lite smått. I början var jag ofta rädd och osäker eftersom jag inte hade så mycket erfarenhet, jag var inte ens 11 år då. Jag åkte dit o red när jag hade tid men det blev aldrig någon korringeringsridning som det hade behövt, eftersom jag inte var smart nog att förstå att jag aldrig skulel vinna en sådan kamp med min erfarhenhet.
Samtidigt som jag red Abbe började jag rida hans mor, Olivia. Hon är ett sto som var 12-13 år tror jag? Jag fattade mer tycke för henne en för hennes bångstyriga son. Tiden gick och Abbe utvecklades utan agressiva metoder som tyvärr hans ägare satsade mer på.

Efter en tid konstaterade vi att ägaren inte hade någon användning för hästen och den kostade bara pengar och stalde till med besvär. Jag kollade runt lite på bla skogslotten. Men tyvärr för sent...
Vi hann göra mycket tillsamans, men absolut inte tillräckligt. Men dagen kom, jag fick ett sms där det stod att Abbe skulle visas för ev köpare. Jag viste inte ens om att han hade kommit ut på anons. Jag ville inte visa honom för köparen eftersom han hade haft en hemsk period just då. Men jag ville endå vara där och träffa dem o ev säga hejdå. Men det accepterade inte ägaren. Senare den eftermidagen åkte mamma och jag förbi där när vi skulle ut på ett ärende. Vi såg Olivia stå ensam vid hagöppningen och en okänd kraftig mann på stallplanen. När vi körde samma väg tillbaka körde en transport med uppfälld lucka ut framför oss.

Ingen behövde säga något, tyda på något, inget behövdes för att förstå att det var Abbe som åkte iväg framför oss. Det var den hemskaste känslan jag hafft i hela mitt liv. Trotts att jag tyckte hästen va hemsk och odräglig-så hade den en speciell plats i hjärtat. Jag hade aldrig någonsin gråtit så mycket i hela mitt liv,och jag hoppas slippa göra det igen. Jag kunde knappt sitta upp. Jag grät ohejdbart i flera timmar. Det värsta var inte att han var borta.. Utan att jag aldrig fick säga hejdå. Den hemska känslan att förlora någon utan att den viste hur mycket den egentligen betydde för dig.

Jag fick inte ens något sms av ägaren att han hade åkt. Inte dagen efter, inte dagen efter det häller. JAG fick skicka ett sms och fråga hur det hade gått för att få höra det från henne.

Några veckor senare åkte jag förbi och hämtade mina saker. Jag grät hela vägen ut från bilen, in i stallet och ut ur det igen. Jag gick till Olivia som stod ensam i hagen. Hon blev överlycklig när hon såg mig, spetsade öronen o gnäggade. Det var nästan som hon förstod. När jag satt på huk vid hennes huvud, tårarna rann ned på min kind.
Att hon stod så nedstämt o förväntansfull i hagen. I väntan på att hennes son skulle komma tillbaka. Helt ovetande om att han aldrig skulle komma tillbaka. Det gjorde så ont i mig, att se henne.

Detta är något jag fortfarande har svårt att prata om. Jag hoppas slippa behöva uppleva något liknande igen. Jag har tutit mig genom hela texten. Men ibland är det skönt att få skriva om saker som hänt..Få gråta en "liten" skvätt o kladda ned det i en text.
Alltid saknad, aldrig glömd♥ 

Band of Horses – The Funeral


Ida- I'm sexy and I know it!

Kom nyss hem från stallet. Vi började tolka med Trixi i hagen, hon va superduktig o hoppae bara lite hit o ditnågra gånger. När jag vände upp mot stallet o skulle galopera på lite-började hon helt pöltsligt att sticka iväg. Innan hade hon varit lite med handbromsen i efersom hon tyckte det var jobbigt att ta i. Men det var nästan som någon stuckit henne i baken.. Sköt under sig o sprang iväg. Efter ett litet tag återfick jag kontrollen och insåg att Nattis hade ramlat av xD Jag stannade Trixi men hon började dampa runt o ville sticka iväg. Vi va precis i slutet av hagen så hon ville int hemåt. Jag trodde hon hade trasslat in bakbenen och fick därför panik? så jag slängde mig av när hon redan börjat dra iväg. Hon lugnade ned sig och jag gick runt med henne lite. När hon va lugn beslöt vi os o hoppa upp o fortsätta lite lungt. Men då upptäckte vi att hon blödde lite fråg höger bak, hon hade antagligen trampat sig o eftersom hon har broddar hade det blivit ett litet sår.
Jag viste att det inte var så alvarligt så eftersom hon inte haltade kunde vi ha fortsatt eftersom det inte rann blod. Men vi tog in henne, tvättade och la på jodopax eftersom jag inte hittade någon blåspray.

När Trixi var ompysslad hämtadevi Balder o testade tolka med honom. Han va superduktig! Pinnade på o tog i som satan. Körde inte så länge, kanske 20 min? Endå blev han väldigt svettig. Men vi pysslade om han, gjorde samma prosidur med Trixix "sår" och släpte ut dem.

Riktigt mysigt! Hoppas snös håller sig i morgon så Hanna kan få en tolktur:)

Sexig som få, eller vad säger ni? ;)

Emelie - Jullov!

Nu är det äntlingen jullov & jag har fått mina första betyg som va sååå hima bra..Eller ? Nej, det kan jag inte precis säga att dom va har E i alla ämnen utan fysik för där har jag ett F .. Har inte ett par glada föräldrar på mig men men..

Åker till stallet om en timme, tar med mig kameran men det kanske blir lite för mörkt att fota då men jag ska försöka ta lite halvbra bilder så det kommer lite nya bilder upp (:

Nä,nu ska jag ut & fota lite hundar..Bilder kommer sen.Kram!

Ida-Åsikt

Blev sugen på att skriva ett långt seriöst inlägg, tycka till om någonting. Inget vanligt som bett eller travare. Något anolunda! Har ni några förslag? Vad tycker ni jag ska skriva om? Komm med förslag. Jag väljer ut det bästa och skriver ned något om det. Låter det bra? Jag har så mycket tid nu på lovet :)


Så.. Vad tycker du jag ska skriva om? Kom med förslag!

Ida-LOV!!!

Nyss hemkommen chey från "avslutning" Vi hade någon showgrej o titta på, endel sög o endel va ganska bra (y) Sen något kakkalas? Haha kul o sitta närmre 100 pers i o äta frysta kakor xD Fick mina betyg med, ganska nöjd. Hade höjt mig med 5 p. Höjde altså ett betyg o sånkte ned ett till IG. Ja vi som är 96;orfår betyg efter gamla betygsskalan. Skulle bli så rörigt annars.

Just nu dunkar jag musik o filosoferar över vad jag ska göra pålovet, senare idag ska jag i alla fall inleda lovet med lite tolkning tsm med Nattis :9 Och imr kommer Hanna o då ska vi tolka eller rida. Beror på väder och vind.

Jet - Ville

Trodde det aldrig det skulle bli såhär

förlåt

test

test


Ida-Måndagens dressyrlektion

I måndags red jag lektion på skogslotten, vi hade hästbyte den dagen och då fick jag rida Nybyggets Blixten. En liten storhäst valack född 2007, altså ganska ung. Hade inge förväntningar eller krav när jag hoppade upp eftersom det e en unghäst jag aldrig suttit på. Dem få jag sett rida honom har det sett ut som han är ganska stark o biter sig fast lite. Men när vi red fram ville han gärna lägga sig lite bakom hand och "fuska" ganska likt Q faktist. Men det blev bättre in i passet. Han hade en jättefin stor galopp så ja kunde typ inte sitta ned xD En typiska vinglig unghäst. När vi red på volt trängde han inåt massa, men när ja skulle lägga volt från dem andra gick han nästen skänkelvikning trotts att jag gång på gång matade som tusan med ytterskänkel (haha ANNA) Lektionens tema var kadrilj, som en lite julavslutning. Ja va ju såklart tvungen o rida först o de va inte så lätt när hästen vinglar åt alla möjliga håll.. Sen skulle vi göra kvalvingar, grymt svårt va de iaf. Men kul var det.
Ritade en liten bild för hittade ingen film på yt

Haha förstår ni? på en volt.. Sen kunde man byta med på medellinjen. Då skulle dem som galopera stanna och den som "snurra på stället" börja galopera. Väldigt bra övning för att man var tvungen att sätta hästarna på plats och anpassa sig efter dem andra.
Sen när vi travade av o la ned hästarna va han så trött så han sprang med huvet i backen, haha plötte! Ne men de va en riktigt rolig häst o rida trotts sin unga ålder :D

Blixten!

Ida-Hoppla...

Ni får ursäkta min frånvaro dem 3 senaste dagarna, tur att Jet håller stämningen! Men jag red i måndags, va stallvärd i tisdags och har varit i stan hela dagen idag. Jag har altså varit i full rulle dessa 3 dagar.Men ikväll kommer de flera updateringar från min sida! Nu på lovet kan jag lova en superupdatering med! :D

Jet - En vecka, sju åsikter

Dag ett – travare
Dag två – utrustning
Dag tre – barfota eller skoning
Dag fyra – säkerhetsväst
Dag fyra – sadel
Dag fem – träning
Dag sex – islandshästar
Dag sju -?

Jag lät dag sju stå tom så att ni skulle kunna önska något om ni skulle vilja.

By the way, jag har fått glasögon! Haha har blivit ännu mer nörd nu jag både har tandställning och glasögon


Emelie - Förlåt!

Förlåt för att jag är så dålig på att uppdatera..Men jag har verklingen kämpat med skola dom sista dagarna nu & imorgon ( äntlingen ) får vi jullov,då ska varje dag spenderas i stallet.Idag blir det inge stall för att jag har verklingen ingen lust & det är så himla kallt ute också..

Privatliv
Kan ju även passa på att säga att jag har blivit anmäld för kränkningar & hot av min såkallade " bästa kompis " , det känns ju riktigt toppen alltså!Så är väldigt irreterad & sur över det..Men men..



Jet - gästbloggare









Funderar på att skriva om sju av mina åsikter om olika saker, en varje dag. Typ en vecka, sju åsikter?

Jet - gästbloggare

Slutade skolan extra tidigt idag, redan tio över ett vilket var otroligt nice. Kändes smått ovanligt att cykla hem när det fortfarande är ljust liksom, slutar vanligtvis fyra.

Åkte direkt till stallet och gick promenad med Ville, blev bara 45 min, hade planerat längre men kunde knappt gå någonstans då alla vägar var som isbanor. Han uppförde sig inte helt underbart och studsade runt lite men det gick helt okej. När han blir stark så tar jag ibland grimskaftet över nosryggen, men jag tror att det kan vara något han reagerade på. Han drog upp huvudet, kastade sig bakåt och skakade på huvudet tills jag släppte på grimskaftet, så jag misstänker att han tyckte det klämde över näsan eller något.

Efter det red jag Lucern, och jag är väldigt nöjd med ridpasset. Fokus låg på ett jämnare stöd på tygeln, och då särskilt lite på ytter. I början kändes det sådär, hon sänkte ner huvudet, bet fast lite och travade på lite för fort. Efter ett tag lyckades jag lugna tempot lite och hon kom i en mer ärlig form dessutom med världens bakben. Kändes skönt att jag kunde vända något negativt till något positivt



Bild tagen precis innan jag skulle hoppa av, tyckte skuggan av lampan vid ridbanan blev lite speciell. Tog dessutom några bilder i hagen som jag kanske visar snart.


Ida-New in!

Handlar inte om hästar denna gång, men tyckte de kunde va kul o bryta av lite ;) Hade beställs lite sommarkläder för o liva upp stämningen såhär i vintern! Ni får inte klaga på kvaliten för kunde inte använda blixt då man inte såg ett skit, så fick bli äckligt lång slutartid ist. Rörde jag på mig de minsta en millimeter vart dem jättesuddiga...

Blekfis...


Ida-Vinterns första tolktur

Kom nyss hem från en tur tull stallet, jag lyckades över min förväntan ta mig dit på moppen. Haha det började bra med att jag kom halvvägs uppför garageinfarten o sen tippade jag, i värsta slowmotion! Märkte knappt att ja ramla förens ja låg o kravlade på backen. Jag kan verkligen se det framför mig Hehehe.
I stallet testade vi att tolka efter Trixi, Ängla varvade Monika satt bakom på en snowracer och jag red. Vi körde bara lite på ridbanan eftersom vi inte viste om Trixi blivit tolkad efter eller inte. Hon har häller inga snösulor en, så det blev lite styltor melleråt, men broddarna åkte iaf på idago ska sitta där tills den nya hästen kommer :) Hästen skötte sig jättebra o reagerade inte ens när snörena tröck på bakbenen (dem som hon är så rädd om) Körde inte så länge. Älskar förövrigt att et är snö ute eftersom det nästan va ridvänligt väder när jag började puttåka hem runt 5 :)

Bild från i höstas! Ja tycker hon passar ganska bra i western"kläder" ;)

Emelie -

Jag tycker att våran blogg börjar på att bli riktig bra faktiskt.statestiken är jätte bra & det är nya kommentarer varje dag, super kul! har även fått in en gästbloggare som också är roligt.

Ihelgen ska jag få någon att följa mig till stallet & knäppa lite julbilder på mig & Bodi..Har värsta planen,hehe!


Jet - gästbloggare

Imorse gick jag promenad med Ville, måste bara säga att jag älskar snön! Man blir så barnsligt glad av att det är helt vitt. Mys.

Ville skötte sig ganska bra, nu när han inte rids blir han ibland odräglig att ha att göra med. Värst var det för två veckor sen eller så, när jag gick på vallen med honom och han tjafsade och studsade. Blir han för jobbig så kanske jag tvingar upp Ida på hans rygg, hon väger ju lite mindre än mig :)



Ville fick världens snösulor, tycker det är så obehagligt om han skulle halka. Han har ju visserligen broddar, men med så pass mycket snö under hovarna ger ju inte de någon effekt. Vi brukar alltid ha gummisulor på vintern, men när han skoddes hos veterinären för någon vecka sen så glömde vi säga det. Dessutom har han ringskor fram, och i de verkar snön nästan suga sig fast i de.

ida-hejsan!

busig som ja e har  jag nallat ebbas mobil!! mohaha nu ska jag hem o tolka bloggar ikv :d

Tjäna pengar på bloggen!

Vi har registrerat os på en sida där man tjänar pengar på sin blogg! Det är superenkelt! Du lägger ut en enons påbloggen och får pengar när läsare klickar på den :) Jättesmidigt, även för dem mindre bloggarna. Tycker alla kan registrera sig o börja tjäna pengar!


Tryck där för att börja:
<-----------------

// Ida och Emelie

Jet - gästbloggare

Jag heter Jet (uttalas jett och inte gét) och jag har fått som uppdrag att gästblogga lite. Jag kan börja med en kort presentation. Jag är född ‘95, så går nu första året på gymnasiet på teknikvetenskapliga linjen. Totalt ointressant.   


Jag har en ponny som heter van Nihenhoven’s Devilian som är en Holländsk import på elva år. Devilian kallas Ville och är en New Forest ponny som gör som han vill. Ponnyn (som jag brukar kalla honom) delar jag med min syster som är ett år äldre. Vi har haft honom sen 2007, alltså fyra år och Ville betyder enormt mycket för mig. Jag har tävlat en del dressyr på honom med blandat resultat, det bästa vi har kommit är tvåa i en L:b och så har jag flera godkända resultat i L:a1. Min syster har lyckats bättre, hon har placeringar i L:a1. Jag vet inte vad som alltid går fel när vi tävlar men det blir aldrig som när jag tränar hemma, kanske påverkas jag starkare än vad jag tror av nervositet.







Just nu behandlas Ville för en envis hälta, och det känns hemskt. Rädslan av att han aldrig kommer bli helt bra gnager lätt på en hela tiden, men jag försöker tänka så positivt som det går. Jag tror att jag börjar märka skillnad på honom, han känns fräschare vilket känns väldigt skönt!


Utöver Ville så rider jag också en häst som heter Lusern, hon är född ’01 tror jag, inte helt säker. Jag började rida henne i somras och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om henne. Hon är väldigt nyfiken och hon lär sig fort, men hon är ganska rädd av sig. I vilket fall gillar jag Lusern massor och jag är glad att jag får möjligheten att rida henne, särskilt nu jag inte kan träna med Ville.



Emelie - snö&usch

Hej..Idag har det snöat sjuukt mycket här hemma,helt sjukt.Det blev inget stall för mig idag..Mamma är sjuk&orkade inte köra mig..Men jag tar bussen dit imorgon :)

Någon som vet vart jag kan köpa ett rosa träns?

Ida- Snööö!

Idag kom den efterlängtade snön till Finspång! Vet inte hur länge den ligger kvar men kan iaf hoppas till jul? Jag har verkligen längtat ihjäl mig efter snönn, allt är så lerigt o grått nu. Vill ut o rejsa på snötäckta fält, slänga på selen och dra en skrikande kompis på skidor bakom. Det är sådant som väger upp den kalla mörka vintern. Letade genom mina bilder på fb o hittade massa från förra vintern, då jag red en liten c-ponny vid namn Palett. Jag fick ett sånt sug på o fotta massa vinterbilder när jag såg dem! I vit skimmrande pudersnö. Här får ni några av bilderna, titta och njut;

Avslutar med absoluta favouritbilden, känslan *dregel*


Vad brukar ni göra för något speciellt med hästarna på vintern? Tolka, isgalopp? Berätta :D

Ida-Förlåt

Jag har inte haft tillgång till någon dator på ett tag och där av min urusla updatering... Jag har jobbat på skogslotten och vart hos Elinore, vi har gjort typ ingenting xD Mest chilla. Tog lite bilder med, alla är på hennes dator men ni kan få en från min fb!

Länk

Länk till denna grymma tjej som gjorde våran design! http://emmahangasmaa.blogg.se/

Ida-Travare

Fick en till fråga om jag kunde skriva om Travare.
Jag tycker det är ett svårt ämne att diskuter om eftersom det finns så myckert argument på båda sidorna.

Avel
 Travare ÄR avlade för att gå trav, att kunna trava väldigt fort. Den har altså inte samma egenskaper som en "vanlig" häst. Dem är inte byggda för att bära upp en ryttare, att kunna arbeta i en bra form genom hela kroppen. Det är ren fakta det bara är så.

Användning
En av dem största fördomarna är att man inte kan rida en travare. Bara för att hästen ex inte är byggd att bära upp en ryttare i en bra balanserad form, betyder det inte att det är omöjligt. Det fins många fina sk "ridtravare" Det är precis samma sak som händer med en avlad hopphäst som kanske går medelsvår i dressyr? Det finns inga begränsningar vad du kan göra med en häst men det är svårare med vissa pga deras byggnad och ursprung.

Min tanke
Jag tycker att det är att aldeles för stort uppdraget om travare. En travare går inte sönder för att du rider den, så länge den är en frisk häst. Men det är möjligtvis lite viktigare att ex hålla koll på ryggen på en travare eftersom den i grund och botten är gjord för att DRA. Inte BÄRA.
Vi har ju Dinanett som står i samma stall som Trixi. Hon går utmärkt o jobba i form. Men eftersom hon tidigare har gått trav har hennes ben fått ta stryk av det och dem hänger inte riktigt med. Det är INTE pga att hon har blivit riden i sina äldre dagar, utan att hon är byggd för att TRAVA och DRA, och det är det hon har gjort.


Emelie - äntlingen..

Hej..Äntlingen kunde jag ta mig till stallet igen,efter ungefär nästan två veckor! Jag red bara en liten sväng för jag är fortfarande sjuk & vill inte bli sjukare igen.. Bodi va pigg idag , vi galopperade lite i snöstormen , haha gud vad det har snöat idag asså..men haha, jag hatar snö mest av allt..Bara så ni vet liksom ;-)




Ida-Pessoa

Vi fick frågan om vi kunde skriva våran åsikt om pessoa. Detta bett har diskuterats omkring ganska mycket i hästvärlden på senaste tiden tycker jag. Och enligt mig finns det anledning att göra det..

Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångrat idag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle.


En vanlig missuppfattning


Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - men det ärmycket fel. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja eller annan rem under hakan, mycket logiskt. Men på pessoabettet finns ingen sådan och det hindrar INTE ryttaren för att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.




Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet eftersom det sitter mycket nerver i nacke. Pessoabettet trycks även upp mot gommen och uppåt mot hästens tänder, vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler. 

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa utan att det tar stop någonstans. När detta sker kan hästen få sår och tryckskadori gommen, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna. 

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är att det aldrig blir någon eftergift. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt.




Hur reagerar hästen på detta?


Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. 

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp ännu mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner. 
 


Om man har en häst som gärna springer på, vad ska man använda för bett då om pessoat alltså är dåligt?
Det första man ska göra är att undersöka anledningen till att hästen springer. Har den ont någonstans? Har den dåligt passande sadel? Är ryttarens ridsätt anledningen till det hela? Är hästen frisk så måste man först och främst jobba med lydnaden. Att betsla upp är i många fall en genväg då det i många fall egentligen handlar om att grundarbetet inte sitter. Skulle man vilja rida på ett skarpare bett finns det tusentals andra som är bättre än pessoabettet! Se till att du vet allt om bettets funktion innan du stoppar det i hästens mun.

Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!

hälsosamt.




Jag hoppas ni uppskattar denna långa text nu, den tog nästintill en timma att skriva ihop:)


Ida-Uppe med tuppen

God morgoooon! Grym som jag är är jag uppe halv 8 idag, bara för o åka o morgonfodra hästarna :) Ser ridbanan bra ut rider jag nog en sväng på Trixi med. Lovade Camilla o ta morgonfodring och utsläpp + att jag måste åka bussen halv 2 från finspång för att vara kalasvärd på skogslotten. O då gäller det att varauppe med tuppen. Jag mår fortfarande piss från igår... (nee nt bakis) Men ja började me o dricka 1L Fanta Exotic. Några minuter senare halsa jag 1L julmust på.. a va kan de ha varit? 2 min? Så när jag skulle sova igår kände jag att jag var påväg att spy. Jag svalde supersnabbt och då blev det som en jättestor sur uppstötning :S Men nu måste jag åka om ja ska va i stallet te 8! Är nog lite halt ute me så måste köra försiktigt :* PÖSS O HEJ!

Ida-Svar på fråga

Jag har ju svarat på frågestunden men det rullade in en till fråga så snäll som jag är svarar jag på den i ett sepatat inlägg ;)

Elin frågade:
Ida : Är Trixi din egna häst ? :)

Nej. Som jag säkert skrivit tidigare är det inte min egen häst. Enligt mig har jag det bättre en om det hade varit min egen häst. Jag rider gratis i stort sätt när jag vill. Men har inga krav på att jag måste ha stalltjänst vissa dagar osv, jag får tävla med hästen och låna transport gratis. En riktig LYX helt enkelt, och jag är somsagt otroligt tacksam för det!

Trixi och ägare för några år sedan :)
Hoppas det var ok att jag lånade bilden Emmy!

Ida- Tinad ridbana = Timmen upp!

Kom precis hem från en sväng till stallet. Jag tackar gudarna att ridababan hade tinat trotts att det snöade runt lunch idag. Så jag kunde rida lite serriösare en när jag rider ut iaf. Red barbacka som vanligt för o träna upp balansen, red fram ganska lätt utan några krav. Galopperade ett bra tag över tygel innan jag krävde någon böjning och form. Bara för att hon skulle bli uppvärmd ordentligt. Mamma va med o skrittade Dinanett. Hon hade stalt upp ett litet kryss på ena långsidan som blev ett räcke på ca 60 cm. Skuttade några gånger i varje varv mest för att få lite kontroll på avsprångspunkten. Hon är ju lite svår med dedär eftersom hon inte har någon egen taxeringsförmåga och kryper gärna intill om man inte stöttar tillräckligt. Men om jag som idag har en relativt hög grundgalopp så kan jag be henne hoppa av lite stort om jag skulle behöva :)

Bild från i somras

Ida-Alla hästar i stallet

Trixi
Sto född 1996. Okänd härstamning.
Ägare: Monika Sanglert.
Ni kommer ju få veta massa om Trixi närmsta tiden och det känns som jag har skrivit det mesta om henne






Secret Q
Sto född 2007. E-? U-Trixi
Ägare: Monika Sanglert
Känns som jag har skrivit ganska mycket om "Q" också. Hon kommer somsagt ha vila under vinter, men i vår kommer jag antagligen skriva mera om henne om jag börjar rida henne efter vilan.






Dinnanet
Sto född 1991. Okänd härstamning.
Ägare: Camilla Lenartsson
Dinnanet är gameldamen i stallet. Ganska rolig häst med massa energi trots sin gamla ålder. Hon har följt med mig på galna uteritter med mina kompisar på ryggen. Lätt att rida i form med tanke på att hon inte bara är en sk "travare" utan hon har faktist gått trav. Till om hon va ?8? ja kanske är helt ute och cyklar? xD Tyvärr börjar hennes ben ge efter mest pga ålder. Inget hon lider av eftersom hon rejsar runt i hagen som en galning. O eftersom hon inte visar någon som hälls smärta får hon följa med ut i skogen lite då o då, men håller inte längre för mer ansträngande ridning eller på ridbana.

Här med min helt orutinerade lillebror på ryggen.





Balder
Valack född 1995-1997 (minns inte fullt) E-? U-? Welshponny kat-B
Ägare: Stall skogslotten AB
Balder är till vardags ridskoleponny på skogslotten, men lånas under vinterhalvåret ut som provatponny, pga att han inte riktigt funkar ii verksamheten eftersom han är väldigt agresiv i hanteringen i stallet. Så Monika och Camilla hyr honom till sina döttrar som båda är runt ?8 år? Han är en riktigt snygg herre som jag personligen tycker skulle passa bättre hos en dressytintreserad duktig liten ryttare, då han är byggd utöver de vanliga och har väldigt fina gångarter. Jag har ridit Balder ett fåtal gånger, mest i skogen för han ska komma ut och rejsa lite. Några gånger på banan med för skojs skull. Ingen komentar om att jag är aldeles för stor eftersom jag är fullt medveten om det, men hästen tar inte skada av det eftersom jag är så pass balanserad i min ridning att han inte påverkar honom, och min vikt inte är någon fara :)






Och
Runt nyår kommer min vänn Nattis ställa in en foderponny vid namn Hera! Nattis är vanligtvis stammisen som brukar troget följa med mig i ur o skur, sena kvällar och tidiga mornar.  och nu när hon hyr egen ponny så vi kan göra massa roligt tsm :D Utan att hon behöver pluttra runt på balder eller dinnanet..

Ida-Morgondagen!

I morgon har jag tagit på mig ansvaret av insläpp, mockning, påspackning och kvällsfodring. Eftersom ägaren av stallet är bortrest får jag och en annan som har häst där turas om att sköta stallet undertiden hon är bortrest. Jag ska försöka komma ut i skaplig tid så kanske jag rider ut ett varv om jag får med mig bror :) Om inte annat får jag skritta lite på ridbanan, den är antagligen stenfrusen... Men jag kan ju be till gudarna och hoppas på plussgrader. Jag blir galen när det blir mörkt o marken fruser så tidigt som 4. Jag hinner aldrig rida ordentligt?

Btw såg att Emelie hade skrivigt om alla hästar i stallet, skulle ni vela att jag gjorde någonting liknande?

Ida-Vinterskoning

Nu när det börjar bli vinter så brukar dem flesta sko om sina hästar, Trixi ska få snösulor och  permanenta korta broddar fram som även ska sitta på i hagen. Och hon ska troligtvis gå barfota bak. Jag tycker det är lönnlöst att försöka rida utan broddar eller snösulor. Antingen blir det styltor eller så halkar hästen runt. 

Hur gör ni mer era hästar under vintern? Tar ni av skorna? Broddar ni innan ridning? Snösulor? Berätta för mig! :D

Bloglovin!

Glöm inte att följa våran blogg via Bloglovin !

// aqipage

Emelie - hästarna i stallet.

Nu tänkte jag köra en liten presentation av alla hästarna i stallet.. :)

Saga
Islandshäst
f.1996
Ägare : Therese vesterström


Saga är stallets lilla ängel,ibland..Hon är inte mycket riden & vääldigt pigg..Knappt jag vågar rida henne..
Men hon är huur söt som helst och man kan verklingen inte bli sur på henne..Jag skulle verklingen inte tacka nej till henne, faktiskt! Hon har en avkomma,Kalle ( fjalar ) som inte är i vårat stall..
Innan hon kom till oss så bodde hon på en gård där vi tror hon blev slagen av sin ägare,hon är rädd för allt.Och då menar jag verklingen allt..Men vi försöker så gott vi kan att hjälpa henne :)




Orce
Islandshäst
f.1995
Ägare : Therese vesterström/ Ulrica sydberg


Orce är en heeelt underbar häst.Väldigt tjock bara.Det är som att sitta i en fotölj ;-)
Orce ser inte ut som en islandshäst ibland faktiskt,till&med jag tog fel på ras första gången jag såg honom, då trodde jag faktiskt att det va en tinker, haha..




Bodi
Islandshäst
f.1991
Ägare : -


Ja,ni vet väl det mesta om Bodi? Bodi är  verklingen mitt allt o ja..Jag älskar honom mer än allt annat.



Ida-Fjortonde december tvåtusenelva

Hej alla underbara bloggläsare! Statistiken bara stiger och jag blir jätteglad varje gång jag loggar in på bloggen och läser alla underbara komentarer! Dagens planer för mig är att möta upp Elinore och dra in te stan, sen får vi se vart de slutar.. Så det blir inga hästar för mig i dag. Men skriver något åsiktsinlägg ikväll när jag kommit hem, som jag hinner så klart ;)

Dagens jag!

Vad andvänder ni för bett?

Vad andvänder ni för bett på era hästar?
Fungerar det bettet bra?
Varför har ni det bettet?


Det vore kul om ni svarar på frågorna :)

// aqipage

Emelie - sjuk.

Eftersom jag är sängliggandes hela dagen så kan jag ju blogga mycket..Och nu tänkte jag ta upp en sak jag stör mig väldigt mycket på..

Och det är dom på dressyrmupparna.
Asså dom ska ha en outfit som passar varje gång dom är ute och rider..Och när dom ska ta en sväng ut i skogen eller nått sånt så måste dom ha en passande outfit, jag fattar inte, varför har man det?
Jovisst på tävlingar och när man ska fotograferas men annars?
Det kanske bara jag som inbillar mig och stör mig väldigt mycket på det..?

Emelie - bett..

Jag har länge funderat på att köpa mig ett starkare bett på Bodi,för han drar iväg med mig 9/10 gånger..Och jag tycker att det börjar på bli jobbigt,så jag tänkte försöka byta bett på honom och se om något ändras!

Men då va frågan, vilket bett?


Ida-Överlycklig chey :D

Idag hade jag vikt och längdkontroll hon skolsköterskan eftersom hon anser mig som underviktig bara för att jag liger under genomsnittet... Men jag fick en otroligt rolig nyhet! Någonting jag inte hade väntat mig, det kändes lite som ett världsproblem hade blivit löst :D
Jag har inte växt någonting på ett helt år, så jag har troligtvis slutat att växa!!!
Det var en enorm lättnad eftersom en av mina värsta mardrömmar är att jag ska blir för lång för Trixi, att blir för lång för rida henne. Jag vet att det inte skulle skada om jag var lite kortare, men jag är INTE för lång i nuläget. Och även om jag lägger på mig 15 kg skulle det inte vara en tanke på problem att rida henne. Nu har jag inte tänkt det men det äe ju såklart sådant som snurrar runt i huvudet..

Vad är eran åsikt, hur stor är jag på ponny? Kom med motivation :)

Ida-Svar på frågestund

Känns inte som ni var så taggade på frågsetund, right? ;) Men ja svarar på dem frågor jag har fått så får ni fråga på mera när ni lärt känna mig mera.

Jet
Vad är du ridmässigt sätt enligt dig bra på och vad vill du förbättra? ;)

Bra fråga! Det är ju alltid svårt tycker jag att prata posetivt om sig själv, något jag precis som många andra ryttare behöver träna på. Men vad jag tycker är att jag är ganska bra på att rida olika hästar, att variera min ridning efter hästens förutsättningar. Erfaren, unghäst, pigg seg osv, att jag har ett bra grundtänk vad det gäller min ridning och kan variera det efter hästens behov.
Sen kommer vi till den oendligt långa listan på saker jag tycker jag behöver förbättra. Dem två största "problemen" men min rinding måste vara mitt skänkelläge och min inställning. Jag har alltid haft mina ben lite omvridna i knäna vilket resulterar i att tårna pekar utåt. Jag har försökt korrigera det flera gånger men när jag vrider dem till normalpossition gör det jätteont i hela benen. Och sen var det inställning med ja... Jag tappar lätt tålamodet om det inte går som jag vill, oftast när jag inte har så mycket tid på mig eller är stressad. Jag blir frustrerad och tar då ut min frustration på hästen vilket resulterar i att det går ennu sämre. Det går lite upp och ned med just den frustrationen i min rinding. Men jag jobbar på att hålla lugnet och själv andas när jag rider så jag inte stressar upp mig i onödan och tänker genom problemen i stället.


Anonym
Hejsan ida! Bor du på vikbolandet? :)

Nepp, som det står i presentationen bor jag i en by vid namn Fränntorp. Utanför finspång som i sig är en förort till Norrköping, som i sig ligger i östergötland ;)


Amanda
1. Kan du skriva och beretta lite mera om Trixi?
2. Hur gamal var du när du började rida?

1. Ja vill inte riktigt va ni vill veta? Tidigare tävlingsmeriter eller hur hon är som personlighet? Men jag kan ju säga att hon har tävlats upp till lokal nivå i hoppning förut, och lite klubbtävlingar. Mina mål är att klubbhoppa lite och tävla lokalt i dressyr, kortsiktigt mål under nästa tävlingsserång är att ta flera placeringar i Lb:1 och La:1. En liten rolig sak med henne är att hon kan passa, i början när jag red henne passade hon väldigt mycket i galoppfattningar. Även om jag red runt på långa tygler och gjorde en korrekt galoppfattning kunde hon passa. Det göt hon aldrig nu för tiden. Nu är det mer om hon stoar emot lite. Händer iblan på tävlingar, oftast när det är galoppfattning på rakt spår. Och när jag rider ut när hon blir taggad kan hon också passa. Men jag ska försöka filma en sån händelse någon gång så ni får se :)
2. Jag tror jag satt på en häst första gången när jag va ungefär 2-4 år? Jag var galem i hästar från första början. När jag va 7 så fick jag börja på ridskolan. (skogslotten)   



Ida-Filmen

Sorry för dålig updatering från min sida, men eftersom jag kom hem så sent igår var det bara mat o sängen för mig som gällde. Lite kort om ridpasset då;
Vi hade fokus på förvänd galopp, på rakt spår och även kortsidor. Och jag som då red den hästen som har lättast att byta i ponnystallet fick ett ganska ordentligt jobb xD Desutom hade hon gått lektionen innan som var hoppning, och hade inte häller blivit genomriden något vidare. Så hon var väldigt spänd o stark redan när jag började rida fram. Framridningen gick vell relativt bra, förutom att jag fick sitta emot jättemycket. Men endå fin häst! Själva övningen var pain in the ass! Hon blir så taggad när det är galoppfattning efter galoppfattning, desutom med dagens utgångsläge. Jag fick till några ganska bra förvända, men de var många gånger jag fick ta hjälp av väggen eller styra in i ett hörn för att få stop på hästen. I vanliga fall brukar det räcka med att man slappnar av ordentligt, men idag va hon som blockerad, bara drog och stretade. Vi avslutade på samma sätt som vi började på en volt. Men tycker jag löste det relativt bra endå. Hon va superfin i galoppen vilket hon brukar vela studsa lite.
Detta pass va nog det plågsammaste jag varit med om, jag kunde inte röra fingrarna efter. De va kallt o jag hade inga vantar xD

Men när ni ser på filmen får ni ha lite överseende med att jag rider med handen lite i knät eftersom man blir starkare där och jag hade ju sådan fruktansvärd kramp i fingrarna. Orkade inte redigare så npgrant eftersom det endå va mörkt o blev inge bra då. O jag har häller inte klippt bort dem scener där hon drar mig framåt och ur formen. Eftersom jag aldrig försöker dölja mina brister, utan försöker göra något åt dem :) Släng gärna en komentar!
 

Emelie - Hela historian..

Efter att ha fått många förfrågningar om jag har kunnat skriva
om hela min och Bodis tid tillsammans så ska jag göra det nu..Det kanske kommer i
två delar för jag får ont i fingrarna av att skriva så mycket..Men vi får se hur mycket jag orkar :)

Allt började tre dagar innan 4/12-2010..På kvällen när jag skulle gå och lägga mig så vela mamma prata med mig..Det första hon sa va " Emelie, Therese vill ge dig en häst ",det kom jag mycket väl ihåg..Sen började jag på att gråta..Jag vela självklart ha honom!!..
Tre dagar efter klev jag upp tidigt och Therese hämtade mig,häst transoprten va på och vi skulle åka dom 9milen för att hämta honom..Min häst.. När vi kom fram möttes vi av 16stycken lösa hästar på en enorm gård
.. Och Therese pekade på en häst som stod där bakom och såg vääldigt ledsen ut..Efter en timme lastade vi honom och åkte hem..Efter ca två timmars bilresa kom vi äntlingen hem,men min häst!


Dagarna gick och jag lärde känna honom mer och mer.Jag började på att rida lite smått men han orkade verklingen inte bära mig..Så jag tränade honom ifrån marken i ca en månad.Sen satte jag igång med ridningen..Det gick bättre och bättre för varje dag.




Tillslut blev vi ett riktigt team!





Idag så är Bodi inte min längre..Vi valde att ge bort honom men jag får vara hos honom när jag vill och jag får fortfarande känna att han är min egna häst, fortfarande..




Om jag inte hade tagit Bodi förförsta början så hade han gått till slakt..


Emelie - Hej!

Hej alla..Nu kan jag äntlingen börja på att blogga..

Som nu kanske vet heter jag Emelie och äger bilddagböckerna EHphoto och Equites men nu valde att skapa en blogg med Ida som ska bli suuuper kul,hoppas att många kommer att följa bloggen och kommentera.För den hä bloggen vill vi att det ska bli något stort!

Massa kramar!


Ida-Dressyrlektion!

Idag är det äntligen dags för den efterlängtade dressyrlektionen på skogslotten! Jag tränar varja måndag halv 9 dressyr för Anita Jonsson. Jag har bara tränat för henne 2 gånger, innan red jag för Nina Mäkinen. Nu när jag rider för Anita är det egentligen pivat-grupp. Men eftersom det är sent bara som det är när jag nu lånar lektionsponny så finns det helt enkelt inte tid att ta med Trixi, för då skulle jag komma hem tidigast 11 o jag måste orka upp till skolan dagen efter.. 
Nu rider jag mest på en lektionsponny som heter Fame, hon blir 13 år nästa år och är en d-ponny. Hon har stått på skogslotten i ca ett år, och jag tycker jag har ridit hene relativt mycket under det året. (Mer en dem andra hästarna iaf) Vi har tävlat lite bla, 1a i distriksmästerskapen i hoppning och 2a i km dressyr. Jag tycker hästen e så himla klockren att rida eftersom det är en häst som avslöjar alla skavanker hos ryttaren. Hon har ganska mycket egen motor hon börjar lätt studsa om man inte vat vad man gör. Så sätter du en ryttare på henne kan man ganska fort avgöra hur duktig den är, eftersom hon också är så otroligt fin när man väl lär känna henne! Elinore Kastensson (aka Lillgriisen!) kommer följa med och filma i morgon. Jag har nästen inge bilder på när jag rider henne. Och vet därför inte hur det ser ut mer en va jag kan sneekpeeka i ridhusspegeln. Så på tisdag kan jag lova er en dressyrfilm på mig och Fame ;)

Jag lyckades rota fram en film från i våras, maj juni kanske? När jag hoppar henne på lektion. Jag sög på att redigera filmer, men hoppas ni gillar den endå!

Dehär va altså när hon fortfarande va i en liten galen preiod till och från, och jag inte kände hästen så väl! Jag rider INTE lika dant nu... O ja! 0:33; de gjorde väldigt ont i rumpan i landningen, någon gång får vi till 3 byten i varje med bakbenen me ;) (!:26)

Ni ÄR grymma!

Bloggen har inte funitts i ett dygn en, o vi har endå haft över 120 unika besökare! (och 200 sidvisningar) 
Ni är DEM BÄSTA
Har ni några tips om vad vi ska skriva? vad vill ni läsa om? släng bara in en komentar ♥


Ida-Lera och pigga hästar

Jag kom nyss hem från stallet, så har ätit och fixat lite med bilderna som Jet fotade på mig idag. Hästen var förövrigt jättepigg o rolig! Hon höll på o dra iväg med mig några gånger, men jag känner mig alltid så himla säker på henne endå. Eftersom jag vet att det enda hon gör är att springa jättefort, hon bockar aldrig och det går alltid att bromsa. Jag har i alla fall aldrig varit med om att hon sticker helt okontrolerat? Stuckigt har hon ju gjort några gånger med mig men det har altid gått att återfå kontrollen ganska fort.
Hästen var förövrigt jättepigg o rolig! Hon höll på o dra iväg med mig några gånger, men jag känner mig alltid så himla säker på henne endå. Eftersom jag vet att det enda hon gör är att springa jättefort, hon bockar aldrig och det går alltid att bromsa. Jag har i alla fall aldrig varit med om att hon sticker helt okontrolerat? Stuckigt har hon ju gjort några gånger med mig men det har altid gått att återfå kontrollen ganska fort.

Jag vet att min kamera suger o har ingen zoom. Men för o ha så dålig kamera tycker ja Jet fick några riktigt fina bilder! Vart inte så mkt bilder med fukus på mig utan mera på ljuset och omgivningen :) Ja drog dem genom picnik lite snabbt för o zooma in lite extra osv.

Reeeejs!

Jag hoppas ni gillade bilderna! Släng gärna in en komentar ;)Följ min blogg med Bloglovin

Ida-God morgon!

Va kul att se att så många hittade hit även fast bloggen inte blev klar förens sent igårkväll GO! Men jag har precis vaknat o ligger i sängen o kollar på tv, dem vanligt morgonrutinerna typ.. Jag ska snart dra mig upp ur sänken o ducha. Senare runt lunch idag kommer min kompis jet (www.jetjetjet.blogg.se) hit så ska vi åka till stallet och rida ut en sväng. Och eftersom det är så fint väder så följer kamran med. Ja har en systemkamra men en enkel sort utan något vidare zoom. Men de blir helt ok bilder så jag antar att de duger? Jag hade tänkt fotta lite i stallet och så med så får ni se hur det ser ut :)

Titta en sol tittar fram! :D Haha där ser ni också en del av våran trädgård, som för övrigt ser ganska skabbig ut nu när snönn inte kommit en.

Frågestund!


Vi funderade lite på hur vi skulle börja skriva på bloggen, vad vi ska inleda med? Det känns lite svårt eftersom ni antagligen inte vet så mycket om oss, o kommer förmodligen inte förstå någonting om jvi skriver om ett vanligt ridpass ec. Så efter lite funderande konstaterade vi att en frågestund skulle vara en bra början! :D Ni får fråga allt mellan himmel och jord. Om det är något speciellt ni vill veta om oss? Så kommer vi inte behöva förklara oss så mycket i början. Det kan vara frågor som; Vilken hästras gillar du mest? Eller; Hur högt utbildad i dressyr är Trixi? Eller varför inte; Hur tycker du en bra pojkvänn skall vara?
Det finns inget rätt eller fel, inga dumma frågor utan bara dumma svar;)

För att lättare kunna urskillja vilka frågor somär till vem får ni helt enkelt komentera; Ida, Emelie eller båda (om ni vill att båda svarar på samma fråga) vi har inte bestämt när frågestunden avslutas eftersom det beror helt på i hur snabb takt frågorna kommer in. Men när vi är nöjda svarar vi i varsit enskillt inlägg. Vi ska svara så ärligt och utförligt vi kan så att ni har besta möjliga förutsättningarna att lära känna oss!

Jag hoppas också att ni har uppfattat kategorierna? Det finns 3 av dem; Ida, Emelie och Aqipage. Ida och Emelie förstår ni hoppas jag, men Aqipage är dem inlägg vi skriver tillsammans. Eller i alla fall har kommit överens att skriva det :) 

Emelie-Presentation

Hej jag heter Emelie. Jag ägde tidigare bloggen http://chevalin.blogg.se/ men Mye valde att ta en paus och jag vela fortsätta att blogga. Så nu ska jag och Ida börja blogga tsm :)

Jag är 14 år gammal och bor i Sveg som ligger i Härjdalen. Jag har vart väldigt hästintressrad och har haft en egen häst,tills 1/12-2011. Jag hade en egen islandshäst som hette Bodi, men vi bestämde oss för att inte ha kvar honom, men jag får träffa honom när jag vill. Jag har en vääldigt lång historia att berätta , men den tar jag sen :)

En bild på mig!


Och en på Bodi... ;)

Ida - Presentation

Jag heter Ida Evertsson och blir 16år i feb. Jag bor utanför Finspång i en liten by vid namn Fräntorp. Jag har tidigare bloggat på www.idaevertsson.blogg.se och www.idasgastliv.blogg.se men det blev ganska jobbigt i längden att blogga själv och svårt att hinna med bra och seriösa updateringar. Jag äger ingen egen häst men jag rider två hästar som heter Trixi och Secret Q. Jag rider även sedan snart 9 år tillbaka på ponnyridskolan skogslotten.

Trixi
är ett sto, korsningsponny född 1996. Hon är jätte snäll och har en underbar egen personlighet! Jag var och hälsade på i stallet där hon stog i mars i år, vi har inte hunnit tävla så mycket under dethär året eftersom det mest gått ut på att lära känna henne riktigt bra. Men vi har lyckats komma ut på några lokala dressyrtävlingar och startat upp till La:1, därav en placering på våran sista tävling i Lb:1, och godkännt resultat i La:1. Vi har gjort mycket annat under året med, så som; Träningsläger, klubtävlingar och dressyrprogramsträningar.
Jag älskar denna hästen någonting enormt och jag hoppas att jag aldrig växer ur henne. Mitt mål under 2012 är att komma ut på flera lokala dressyrtävlingar och utväcklas mera i dressyren eftersom det är där jag har mitt stora intresse, och även kanske delta i div3.



Seqret Q (eller Q som hon kallas) är Trixis "föl" född 2007. Hon är en väldigt liten storhäst, men känns betydligt större att rida en vad hon ser ut. Hon är ett typiskt litet tjurigt sto (ärvt från mor), men har otroligt fina gångarter och en enorm utstrålning. Jag har inte ridit Q lika länge som Trixi eftersom hon precis va inriden när jag började rida i det stallet. Jag har ridit henne mest under våren i utbildningssyfte för både mig och henne, och hon har utväcklats otroligt. En väldigt lättriden och okomplicerad häst för att vara 4 år. Men då hon har sin mors temprament så jag har fått käka grus ett antal gånger under sommaren. Hon har stått på skogslotten under hösten i utbildningssyfte och har precis flyttat hem och ska få vila under vintern på lösdrift.


Jag har även tävlat lektionsponny för skogslotten i 3 år. Men endast framgångsrikt det senaste året. Bla vinst i div3. Och vinsti i distriktmästerskapen i hoppning för lektionsponny.

Jag hoppas ni kommer gilla våren nystartade blogg och komentera och läsa varje dag! ♥


RSS 2.0