ida - filmen

Här är filmen! har jag tid sätter jag mig o redigerar lite bilder ikväll med :)

Jet - hjälm dressyr

Som ni säkert vet så har en del regler ändrats om hjälm, i Kanada får man inte tävla utan, och i Sverige har regelns skärpts, fast den är fortfarande nästan samma. En ryttare över 18 med en häst över sju får tävla svår dressyr men valfritt huvudlag.

Jag tycker det är bra, ridning är ju en av de farligaste sporterna. De ryttarna som rider svår dressyr är väldigt duktiga, och hästarna väldigt lydiga, men en viktig detalj är att de är förebilder för väldigt många. Jag tror att om alla internationella ryttarna börjar använda hjälm i dressyr att hjälmen blir mer självklar. Just nu känns det som en del tycker det är en onödig del.

Egentligen är det lite sjukt, skulle någon som tävlade internationell skidåkning komme utan hjälm så skulla han förmodligen få starta.
Isabell Werth som kommer in på ridbanan med en guldig hjälm och matchande kavaj

ida - igår

Igår tränade vi på bakdelsvändningar, vilket verken jag eller Trixi är några proffs på. Vart lite dubbla budskap då hon i en bakdelsvändning ska vara stäld ifrån den flyttande skänkeln. Samtidigt som vi har tränat på skänkelvikningar och då har jag strävat emot det motsatta.

Men hon skötte sig bra! Inte jättestel men endå inte riktigt mjuk o fin som hon kan va. Men riktigt nöjd o Elinore knäppte lite fina bilder och filmer.

Vill ni se mer? Kanske en film? ;)

ida - sommarminne

I somras när Elinore och jag sov i stallet körde vi en riktig kvällsgalopp i hagen! Om jag inte minns fel så va de då Dinanett kastade av henne xD Klockan va ungefär 11 på kvällen och det var endå nästan lika öjust som det var på dagarna!



ida - icke hästrelaterat.

Måste bara ge en FET hiss till min vänn som ennu en gång på något vis lyckats få mig o se bra ut på bild!♥


Jet - diss

Måste dissa träns med förstor nosgrimma, vet att de flesta tycker det är fint, men jag tycker det är hemskt. Finns vissa nosgrimmor som är 6 cm breda, och det ser verkligen konstigt. En fin nosgrimma ska vara mittemellan tjock, typ tre centimeter, utan vit rand och lackad med pullback knäppning.
Rundsytt kandar med tyglar - Prestige
Det här tränset från Prestige är ju som sagt ingen höjdare enligt mig

Bild från chevalridsport

ida - om ni behöver ett gott skratt


ida - HAPPYFACE

I morgon ska Trixi få följa med på dressyrträning för Anita. Så sukt atggad o rida lite ordentligt för en gång skull :) Elinore filmar såklart. Har ingen film på när jag rider henne "ordentligt" sen i slutet av sommarlovet!

Veckans blogg!

Tänkte köra igång en veckans blogg här på Aqipage. Det är så enkelt att ni slänger bara in en komentar med en blogglänk och erat namn. Och förhoppningsvis varja söndag kommer vi att utse en ny "veckans blogg" Med början om exakt en vecka!
Vi väljer ut den bloggen vi tycker verkar intressantast, observera att den inte måste handla om hästar. Och skriver sedan en kort motivering om varför vi valde den bloggen.


// Ida och Jet

Jet - bloggtips

Tyvärr har den stått still ganska länge nu, men jag hoppas fortfarande på att den ska hoppa igång. Bästa bloggen späckad med bra inlägg och väldigt fina bilder. Värt att ta en titt, man blir inspirerad och avundsjuk på samma gång
http://horsebalance.blogg.se

ida - film från förra veckan

Älskar min kära mor som inte berättade att Elinore hade filmet förra veckans pass. Jag red som en kratta och hela passet vart i stort sett skit av. Men de va första gången jag satt på hästen, så det blir nog bättre efter några gånger när jag hittar knapparna :)

Den bockande grisen som är med är Blixten. Precis sådär gjorde han med mig i början när jag började rida han. Tur att Hanna inte har någon självbevarelsedrift ;)

ida - dagens ridtur

Red ut som vanligt idag. Underlaget var något bättre så det gick o trava hela ok o lägga volter och liknande. I början va hon lite stretig. Men mot slutet släpte det nästan helt o hon vart riktigt mysig att sitta på. Hittade en helt ok träningsform med.

Olle galoperade runt på lille segproppen Balder. Och emot slutet kunde vi ta ett rejs, vilket Trixi älskade då hon fick sträcka på benen ordentligt för första gången på länge ;)

Hej rollkur, fast det kallas ögonblicksbild^^


Lika snygga som alltid!


Jet - angående lindor

Red Lucern på gärdet nyss, och det gick inte toppenbra, men helt okej. Hon var något pigg och underlaget är ju sådär, så att trava av lite energi fungerar inte så bra. Men hon var duktigt i alla fall. 

Hade med mig kameran, och en nästan fotosugen syster, men inget minneskort.

Och nu, såg att Ida hade skrivit ett inlägg om benlindor, så tänkte säga vad jag tycker, märkte att vi har ganska olika åsikter. Mina favoritlindor är stickade, de går att dra åt hårt, sitter som berget och är lätta att linda med. Jag tycker man kan ha paddar under alla sorters lindor, bara man lindar jämnt. Har man paddar under fleece så ska man dra åt riktigt hårt, men resultatet brukar också bli bra. Dessutom mindre risk för den ovana att det går något fel.

Om hästen ska ha lindor på benen under natten tycker jag man ska ha en tjock padd av fleece och linda av fleece. Fleece är att aktivt material som transporterar bort fukt vilket är viktigt om hästen ska stå med de hela natten.
Som sagt ganska olika åsikter, men det är väll det som är inspirerande. Ingen har rätt, och ingen fel.
Samma lindor, understa med padd. Något tjockare, och fult lindat av mig, men fungerar bra

ida - dagens planer.

Blev inget ridhus för mig idag eftersom mamma blev bortvjuden och pappa har inget BE kort (som krävs för att köra Monicas transport) Men jag ska till stallet och rida ut med Nattis och förhoppningsvis lillebror! Ska hålla tummarna för att gärdet kanske blivit lite bättre med dem millimetrarna snö som har kommit så det går att trava lite längre sträckor.

Min lillebror följer isf med och rider Balder med oss. Ja för er som inte viste har jag en lillebror på snart 14 år. Han har inget som hällst hästintresse då det bara är mamma och jag som har det, men han gillar att följa med ibland o skumparunt eller leka med hundarna :)

ida - svar på komentar

tilde om ida - lindningstips:
där har har jag en liten kommentar angående paddar! det är viktigt att det är paddar under fleece lindor oxå för att det ska bli ett jämnare tryck vilket är det viktigaste när man lindar! man måste hålla ett jämnt tryck hela vägen när man lindar annars finns det risk att hästen skadar sig mer än det gör nytta!

Sv: Fast om du lindar utan paddar så drar du ju inte åt mera på dem ställena benet är tjockare, och du drar inte åt lösare där den e smal för att det ska bli en jämn lindning (som en korv typ) Utan när man lindar utan paddar drar man självklart åt lika hårt över hela benet. Och på så sett blir det ett jämnt tryck!

Här är det lindat med vanliga fleccelindor med ett jämnt tryck, och då formas de automatiskt efter hästens benform.


Hittade ingen bra bild men här är det med en padd under, och då blir formen mera rak. Detta ska man altså inte sträva emot när man lindar utan padd :)


Hoppas du förstod min förklaring!

Jet - tips från coachen

Lär hästan backa! Det bygger muskler, tränar koordination, men viktigast av allt, en häst som flyttar på sig för din skull visar respekt. Ett tips är att träna med godis, så att det blir något positivt och kul att rygga.

Det finns många exempel där man inte vill behöva lägga all sin vikt mot hästen för att den ska gå bakåt, som i transport, i gången och ibland i skogen när man tog fel stig. Händer mig ofta ;) 


Ni kommer väll ihåg filmen med syster och Ville där de gör spansk skritt, men också backar?

ida - säger som jet, komsi komsi vår!


ida - lindningstips

Det finns delade meningar om lindor. Vissa tycker dem är ett måste när man rider och andra tycker dem bara är ivägen och förstör. Jag tillhör som ni förstårr till den delen som älskar lindor. Dem ger inte bara stadga och skydd emot hästens ben, utan det är också så grymt snyggt! Hur snyggt är det inte men en perfekt matchad häst med schabrak lindor och hela altet?

Olika lindor
Det finna olika sorters lindor, dem vanligaste är;

Fleccelindor. Som lindas utan någon padd under direkt på hästens ben. Eftersom det inte är så mycket stretch i flecce så bör du dra åt relativt hårt när du lindar.


Elactiska lindor är en linda i ett elactiskt martial. Dessa ska du ha en padd under för att förhindra brännskador emot hästens ben. Eftersom lindorna är elactiska behöver du inte linda lika hårt som med fleccelindor. Men du bör endå linda så pass hårt att dem inte riskerar att glida ned under ridpadsset.

Kombinerade elactiska ock fleccelindor är min personliga favourit. Dem består av den delan av lindan som kommer ligga emot hästen är av flecce, vilket betyder att du inte behöver några paddar. Och den yttre halvan av lindan är elactisk så du kan dra åt och få lindan att sitta lite bättre en av vanlig fleccelinda. När du lindar med kombinerade lindor är det viktigt att du inte lindar med den elactiska delen högre upp eller längre ned en vad du har gjort med fleccedelen.

Stickade lindor, ja ni hör ju på namnet vad det är. Dem är ungefär som elactiska lindor vilket betyder att du måste ha en padd under. Men dem är inte riktigt lika elactiska. Så ur mina personliga syn tycker jag att dessa lindor är ganska väldelösa.



Lite saker man ska tänka på när man lindar är:

*Att INTE linda längre ned en ärtbenet, det är det ben som du känner i karleden. Man ska absolut inte linda i karleden eftersom det kan orsaka brännskador när hästen rör p¨å sig. Därför är ärtbenet ett bra siktmärke ;)

* Att inte linda för högt. Jag brukar linda precis under knät. Det är lite av en smaksak hur högt man brukar vela ha sina lindor. Jag tycker man ska ha dem så högt upp som möjligt utan att linda på knät. Eftersom om du lindar bara en kort bit på benet kmr det se ut som tjocka korvar på hästena ben.

Dessa ben tycker jag är lindade relativt lagom högt upp ock långt ned. Men det finns en sak som inte stämmer som är nästa sak du måste tänka på.

*Att linda framifrån och bak. Högerbenet ¨på bilden är rätt men inte vänster. Du ska altså lägga lindan fram på skenbenet och sedan dra bakåt på utsidan, Inte insidan.


Detta är ett exempel på en usel lindning. (hoppas det inte är någon läsares bild) Lindorna är lindade lagom långt ned, men är väldigt ojämnt lindade OCH är lindade åt fel håll. Dessutom är dem fleccelindor så du bör inte ha någon padd under eftersom du inte kan dra åt ordentligt. OM det skulle varit en padd under är lindorna endå lindade för långt ned, untan dem ska gå upp precis till paddkanten. Men inte över.

Jet - en inte så bra dag

Började med att åka in och shoppa, riktigt mysigt men jag fick skynda på lite eftersom jag hade lite bråttom. Han inte med myrorna så köpte inget till stallet, förutom tre mössor på rean.

När jag kom hem hade jag sjukaste mensvärken, men åkte genast och kollade på när syster träna, hon är bra. Planerade att skritta ut på Lucern men magen satte stopp. 

Imorgon ska jag rida, och sen gymma. I värsta fall får jag hoppa över gymmandet om jag tar några panodil, har för mig att det inte är så bra.
Kom på att jag har studietag på måndag, awesome
för nästan ett halvår sedan

Gr8 work!


Kom gärna med förslag på vad ni vill läsa om och titta på! :)


Jet - tips från coachen

Benlindor är inget bra att han när det är snö, eftersom snön gärna fastnar i kardborren. Det leder till att benlindan kan lossna och bli riktigt farlig. Använd istället benskydd, de kan också lossna, men de tappar man i värsta fall bara bort. Inte lika stor risk helt eneklt.

Något annat att tänka på är att man slänger benlindor med dålig kardborre, även fast det är favoriterna.
Benlindorna på bilden har jag slängt, syster blev inte så glad, men jag tyckte inte de gick att rida i. Av säkerhetsskäl

ida - om jag hade haft 250 000...

Då hade jag köpt denna ponnyn på dirren!


Dressyrponny *film*
Dressyrponny *film*. Hästar säljes

Typ: D  -  Inriktning: Dressyr  -  Kön: Valack  -  Födelseår: 2005  
Valack, f-05, e.Power Boy, 147,5 cm.

En ponny utöver det vanliga! Tre jämna och mycket bra gångarter. Mycket fin ridbarhet och arbetsvilja. Trots sin unga ålder så har han hunnit prestera en hel del. Han deltog i finalen och placerade sig i topp10 i ungponnychampionatet både som 3-, 4- och 6-åring. Startad LA på resultat upp till 77%! Han kom även till A-finalen i Agria ungponny dressyr 2011 (Ungponny-SM) där han placerade sig som 4:a. Även startad hoppning. Han är otroligt bussig i alla hantering!

Detta är en ponny för dig som vill nå den absoluta dressyrtoppen! Film finns vid seriöst intresse.

Priset är inkl. moms och kan diskuteras med rätt ryttare.
 
www.gullbacken.dinstudio.se
 
Pris   250 000 kr
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=574981


Jet - längtar efter våren

Längtar massor efter våren, när ridbanan är tinad och det går att galoppera i skogen. Just nu är ridbanan ganska bucklig och något isig, inte direkt seriöst ridbar. I skogen är allt stenhårt och isen är väl gömd under snön Nu måste jag ta båda hästarna till ridhuset, och varje gång förlorar jag fyrtio minuter. Tänk vad snabb jag kommer att bli när jag slipper det.

Aja, nu ska jag inte tjata, måste vara glad att jag har ridhuset i närheten.

Ville på våren, med sin favoritföda, maskrosor

följ!

bloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovinbloglovin
Vi gör även gärna bloglovinbyten med! Bara o slänga in en komentar ;)

ida - nyhet från hööks

Jag smällte totalt när jag såg denna nyhet från hööks. Varför har dem inte kommit på det tidigare? Lite synd att dem e i så starka färger, skulle gärna vela ha något i brunt eller svart.

Men en stor HISS från mig!








Självklart ska dem kombineras med ett par av dessa!

ida - dålig bloggning

Har varit sämsta updateringen från min sida denna vecka. Jag evt inte riktigt varför men jag kan inte rida mer en 2-4 gånger i veckan och då är det bara att skritta ut. MEN på söndag tar jag förhoppningsvis med Trixi till ridhuset i Finspång o rider där. Om jag fjäskar lite extra för Elinore kanske hon kan filma ;)

Så nu ska jag sätta mig o skriva ihop en lång lista med saker jag kan blogga om o förhoppningsvis kommer jag att vara peppad till att blogga framöver!

Jet - Lucern

Efter Ville så red jag Lucern i ridhuset, hade tänkt rida på samma fällt som Ville och att mamma skulle ta bilder, men jag ändrade mig. Det här ridpasset var verkligen ett stort steg fram, den vänstra galoppen gick som en klocka, och något som var läskigt försvann ganska fort. Känns som vi är på rätt väg nu i alla fall.

Imorgon ska jag nog skritta ut, ska se om jag hittar någonstans att gå, mycket is just nu.

Imorn ska jag även iväg och shoppa lite smått, hade tänkt fynda lite ridtröjor second hand



Jet - stallet på morgonnen

Red ju som saft både hästarna på morgonnen, då jag började ganska sent. Började med Ville, och han blev ju måttligt besviken när jag hämtade honom ur boxen mitt i hans frukost. Hagen var ganska bucklig, så jag red varken så länge eller hårt, men han var duktig. Galloperade även en liten sträcka, helt sjukt vad jag saknat hans gallop.
Bild på Ville efter ridningen, red även med dressyrsadeln idag. Är inte helt förtjust i den, men i början av febuari har vi förhoppningsvis en allround.

Visst är skydden fina? Vet att det är ganska många som tycker färgade benskydd är pest och pina, men när jag hade fått syn på dessa på en tävling blev jag bara tvungen att ha ett par. De gamla var ändå sönder.

Jet - volta bort läskiga saker

Har märkt att det kan vara lättare att passera läskiga saker om man voltar förbi dom, särskilt med hästar som har en tendens att blockera sig själva lite när de ser något läskigt. På bilden är det oranga det läskiga, och istället för att redan vända bort vid första volten så lägger jag små volter hela vägen fram. Varje gång jag rider mot det läskiga spänner sig hästen, men varje gång jag rider bort från den så slappnar hästen av. Varje gång så rider jag lite närmre.

Fördelen med det här är att hästen har tid att få vänja sig, och istället för att hästen stannar och vägrar gå fram så att man blir tvungen att bli bestämd så lurar man hästen närmre. Hästen behöver inte stanna, och är ställd bort från saken.

Det som är viktigt att tänka på är att hästen inte "kastar" sig iväg när man vänder bort.

jet - tömmkörning

Hoppades på att jag skulle vara helt ensam i ridhuset, men så var ju inte fallet. Det var hoppning på ena sidan med hästar mer vilda än lugna, och delade resten med två andra hästar. Det gick inte så toppen, det är svårt att koncentrera sig på vart alla hästar är, vart Ville är och hur Ville gåt. Mycket lättare om man rider.

Travade ganska mycket, absolut inga mängder, men några långsidor och kortsidor. Försöker undvika kortsidorna men han var lite pigg med mellanrum. Jag är ändå nöjd, det är inte det lättaste.

Kände mig inte så himla vacker där jag sprang runt med mjukisbyxor och utsliten fleecetröja, haha försöker att aldrig ha mjukisbyxor i stallet, men eftersom jag skulle springa och trodde jag skulle vara helt själv så tyckte jag det var skitsamma. Men det fick jag ju tillbaka, haha hela ridhuset fullt.

Glömde be mamma att filma, men imorn är det färska bilder som gäller!


Det här är också en av favoritbilderna på Ville

ida - inga hästar idag

Inga hästar på mitt schema för dagen. Minnesdag på skolan, förintelsen, såg en skitsorjlig film. Hotel Rwanda, tjöt som en gris vid ett tillfälle. Sen lyssnade vi på någon som hade överlevt 5 olika koncentrationsläger.

Efter de drog jag in till stan o mötte upp Hanna. Hittade ett par <3skor<3 ett par äckligt tighta svarta jeans. Känns som mina är grå typ... O sen en stickad tröja ^^

Jet - dålig bloggning

Har varit riktigt dåligt bloggning från min del den här veckan, men skyller på plugg och lite tid. Men det ska det bli ändring på!

Har precis kommit hem från stallet, men ska dit ikväll igen. Ska med Ville till ridhuset för att tömmköra, och det kan jag inte göra förren ridlektionerna har slutat. Tror jag ska lägga fram några bommar han kan skritta och trava över några gånger, alltid bra träning. Tror mamma ska med så hon kanske kan filma, är inte så bra på att tömmköra ochdet var ett tag sen så förvänta er inget mästerverk.

Lucern vilar idag, ska försöka rida henne och Ville innan skolan imorn. Börjar halv ett men måste vara där lite innan för ombyte, ska vara i industrin för dubbelkompetens
Bild från 2010, när Ville och jag tränar markarbete, han var lite busig då och har en del bilder där han hoppar på sitt sätt ;)

ida - tävlingsabstinens..!

Tittade genom lite bilder på hårdisken o sj'lvklart kommer bilderna från dem få tävlingarna jag red Trixi i höst. Blev så äckligt sugen på o tävla! Taggad till 1000x. Ponnyn har utväcklats så mycket, och inte bara ponnyn utan jag. Ska bli mycket intressant va de står på protokollen i vår ;)

Jet - ingen jacka

Åkte till stallet direkt efter skolan och red tillsammans med Frida på Lucern i en hage. Bästa stället att rida på hittills utöver ridhuset. Något buckligt men inte isigt.

Lucern tyckte det var kul, hon var pigg och ville hellst springa efter Frida, men det fungerade bra. På slutet lyssnade hon på mig och väntade lugnt. Hon är väldigt snäll på det sättet att hon inte springer iväg, fast hon sprallar av energi så väntar hon.


Red btw med vårjacka idag, dumt som tusan. Hittade inte vinterjackan, borta med vinden. Eller bara bråttom

ida - mörkerridning

Efter besöket på realgymnasiet som va awzum så åkte jag och Nattis till stallet. Klockan var då ca 5 så det var ganska mörkt. Vi skrittade ut den vanliga "rundan" med pannlampor o hela packet.

I början va Trixi väldigt tjurig o gick emot skänkeln o tjura. Men efter ett tag släppte hon genom i sidorna mer o mer o tillslut va hon mjuk o fin! Skrittade dock bara med några travsteg för o hålla bjudningen. Gjorde lite skänkelvikningar och öppna i båda varven, o ja vart så glad när jag bara kunde hålla ett jämnt stöd på yttertygel och bara behöva trycka till med innerskänkel för att hon skulle flytta. O de bästa va... att hon fortfarande va böjd genom kroppen trotts att innertygeln hängde!

Just dedär med skänkelvikningarna har vi fått kämpa med eftersom det gärna har blivit lite mycket innertygel när hon inte har vela ställa egenom ordentligt. Men idag funka det perfa trotts att vi skrittade runt i mörkret.

Kärlek till hästen♥


Jet - saker jag tycker man ska investera i

Är inte så för att köpa pissdyr märkesutrustning. Det finns däremot några saker som jag tycker man ska investera i och köpa riktigt bra saker.
Sadel
Klicka för att stänga fönster
En sadel är ju prio ett, och den ska ligga bra. Sen om det är en från Hööks för fem tusen eller en specialgjord för 30 spelar ingen roll. Ett tips är att köpa sadlar begagnade, hörde någon säga att en priset på en sadel sjunker tio procent varje år, så efter tre år har har den sjunkit med drygt 27 procent. En bra sadel har en livslängd på cirka tjugo, om inte mer. Sadeln på bilden är en Jessica Crown, tycker Crown sadlarna är riktigt bra. Har haft två, Stubben är också en favorit.

Transportskydd
Stäng
Transport skydd ska vara långa, gå upp över hasen, framknät och kronranden. De ska helst vara förstärkta vid hovdelen. Tycket ska vara stabilt och fodringen relativt tjock. Jag har dom på bilden från Jacson, de är väldigt bra men förstärkningen nere vid hovarna håller inte i all evighet.
Ridhandskar
Personlig åsikt, kan inte rida utan bra ridhandskar, sliter dessutom sönder några par om året och då ska vi inte tala om hur många det är som försvinner

ida - realgymnasiet

Idag ska jag joina minn vänn Nattis o stalka henne en dag på realgymnasiet ;) Jag funderar nämligen på att börja där i vår o då skulel de va kul o veta hur en "vanlig" dag ser ut där. Självklart har jag tur som har Nattis som bytte dit från vreta i höst så de vart ju inga problem.

Förövrigt tycker jag skolan låter riktigt nice! Skola 9-3 i 3 dagar i veckan sen praktik en dag o rida en dag på NFK. Så hoppas dem "valiga" dagarna lever upp till mina förväntningar :)

Såhär fräsigt ser det ut där!


jet - hönät

Alltså hönät måste vara det mest irriterande som finns, att fylla ett själv är ju så gott som dömt för att misslyckas. Känns som man behöver vara minst två, en för att hålla upp skiten och en för att trycka ner höet. Är ju lagom kul när man stressar för att komma iväg till en tävling och man lyckas inte med att fixa mat till hästen.
Syster och Ville 2009, L:B1 tror jag
Måste ta tummen ur röven och köpa en såndär påse med hål, någon som vet om de fungerar bra?



ida - skogstur med Malin!

Min kära vänn Malin joina mig idag o red ut i skogen på Nikita och Balder med mig. Trixi skullehopptränas av Monica ikväll så hon fick stanna hemma + att Balder har tjockat på sig ordentligt så han behövde jobba med en tjockis på ryggen ;) Nikita som få igåt inte kunde stå still i stallgången och hade hoppat över ett dike när Emmy red skötta sig prima! Lite spännd o stressad i stallet men kolugn när vi red. Malin red henne mest men den uppfattningen jag fick av henne på dem 15 min ja satt på hästen var att den va lite stretig i munnen men de släppte ganska fort. Bra i skritten men hade antagligen inte blivit ihopriden i traven så då tuffade hon mest på. Men de ska bli kul o testa rida den när ridbanan är tinad!
Balder fick en hel del galopp o tjurig va han o bockade emot spöt. Men liten ponny som han är har han nt en chans o få av mig när han bockar stillastående ;) Även om han får mig lite ur balans ibland eftersom ja red barbacka...

Här e 2 filmer, ni e awzum om ni lyckat utvinna en häst på båda :)

Jag tror denhär hästen kan bli riktigt snygg om man rider ihop den lite ;)

Jet - ridhuset

Red till ridhuset med Lucern, Fillan och Frida idag, gick först hela vägen dit. Det är fortfarande väldigt mycket is, så det är verkligen så att man glor ner i marken för att komma fram säkert. Varken Fillan eller Lucern har broddar bak, så det blir ju att man är lite nojig, i alla fall jag.

I ridhuset gick det bra, även idag var hon pigg men inte med lika mycket överskottsenergi, vilket gjorde att jag kunde jobba henne lite bättre. Förra gången hade hon stått i två dagar så det var nog därför, men det är ju så det ska vara. Har hästarna vilat ska de vara pigga och glada. Som vanligt låg fokus på ett jämnt stöd i tyglarna, men idag även att träna bort lite läskigheter. Tillslut gick det riktigt bra, hon är modig.

Genom hela ridpasset hade jag en positiv känsla, Lucern ville jobba och göra sitt bästa, och på slutet gick hon riktigt fint .

 

Vi kör en dagens outfit, hehe, gråa märkeslösa linder, vitt märkeslöst shabrak och så en fin svart sadel på det. Tycker jag har matchat riktigt fint.


ida - gårdagens dressyrträning

Igår fick jag rida Munsbro Mackintoch. Gick inget vidare då han bara sprang iväg från mig, när jag tog i han drog han bara mera + att jag inte hade något stöd på ytter. Men jag kunde inte gröpa ut för innerskänkel för då spranh han bara ennu mera. Lite depprimerande? JA! Men emot slutet gick det bättre även om han var stel som en planka men han drog inte iväg lite mycket och accepterade mina tygeltag, vilket han inte gjorde i början utan bara bet sig fast o då blir det ju dendär dragkampen man ska undvika.

Hanna o Mackintoch i sommras.

Jet - hundarna

Tänkte göra en snabb presentation av våra två hundar



Det här är Noah, Field Spaniel, tre år gammal och är helt galen i tennis- och fotbbollar. Han är lite blyg och tycker inte om när det kommer lite för mycket personer samtidigt, men efter ett litet tag så bryr han sig inte längre. Energisk men inte överspänd, tycker om att glo in i brasan och suckar ibland som han tänkte på något tungt.


Detta är Kalle, Golden Retriever, älskar alla och allt. 12 år gammal och en riktig gentleman. Tycker också om tennisbollar men eftersom han är så gammal så får eller kan han inte springa så fort eller mycket. Tycker mest om att kliad och att simma. Till och med min hundrädda vän vågar klappa Kalle och efter lite övertalande även Noah.

Båda har förståss uppfödningsnamn men jag har glömt bort de lite. Det är Noah och Kalle som gäller.

Jet - säkerhetsstigbyglar

En säkerhetsåtgärd som definitivt är värd att ha, att hänga bakom en häst måste vara en av de farligaste händelserna eftersom både huvud och bröstkorg är vid bakhovarna


Lätt de snyggaste säkerhetsstigbyglarna, kanske inte för dressyr men definitivt för hoppning. Kanske också de dyraste. Tror, eftersom jag aldrig testat, att de är väldigt bra, den yttre delen är flexibel och böjs om man skulle fastna.

 

Förmodligen den varnligaste stigbybeln, trillar du av så åker gummisnodden av, ganska ful men inte alls dyr. Säker eftersom gummisnodden inte sitter fast så hårt.

Säkerhetsstigbygelns som är mest lik en vanlig, är lite tveksam mot den här eftersom gångjärnet bara kan åka åt ett håll. Sitter foten tvärs mot stigbygeln så tror jag inte den åker ut lika fort. Dessutom är den lite seg.

 

Lättviktsstigbyglar som gör att foten inte fastnar lika lätt, men har den fastnat så sitter den fast.

Tror den här fungerar ganska bra, bara man håller spiralen ren från grus och tar bort rost. Tycker de är snygga och skulle gärna ha ett par själv.


De här är nog en av de fulaste, men tror nog de är bra. En del tycker de är "sladdriga" att rida med men jag märker ingen skillnad.


ida - jag och min webbcam...!

Lättunderhållen som jag är så kan jag sitta närmre en halvtimma o ta bilder i min webbcam. Inte alls för jag e egoistisk men jag tkr de e kul o göra det hela enkelt! Bilderna kan se ut allt från;

Till;

Till;


Är man inte fotogenisk kan man ju alltid satsa på dem 2 nedersta typerna ;)


Jet - träning

Ska iväg och träna nu, tyvärr inte ridning. Ska först vara med på Aktiv gång och senare Mage-Bak-Lår. Det här kommer bli jobbigt.

Syster fixar stallet idag, men Ville ska inte bli riden. Hon red han igår och då var han en stjärna! Gick somen klocka och skulle lätt kunna vara med i en tävling. Det märks att han gillar det, samma sak som när jag gick med honom sist, studsade glatt fram bredvid mig. Bästa ponny.

Imorn ska jag iaf rida Lucern i ridhuset igen, och jag hoppas hon är lite lugnare den här gången så att jag kan komma till arbete lite tidigare. Eller egentligen är det jag som måste tänka annorlunda, jag ska använda frammåtbjudningen till arbete. Måste även komma ihåg ett fleecetäcka. Vi säger så

Ikväll kommer det fler inlägg, håll ut godingar




ida - ridlektion

Dressyrträning som står på shemat idag! Ingen aning om vilken häst jag får, hoppas Blixten har sluta bocka så jag kan få chans o rida en annan häst ;) Vill rida typ Blackburn eller någon annan rolig liten häst. Elinore filmar förhoppningsvis så imr komemr det film!

Jet - hästmänniskor

Man cyklar och använder ”ytterskänkeln” när man svänger

Det snöar ute och man undrar om hästarna fryser

Tänker varje väderlek i underlag, typ bra att det regnar för ridbanan är lite torr

Kan inte hoppa höjdhopp på gympan om man inte ”galopperar” fram

Håller i hundkoppel som om det vore tyglar

Insett att långa naglar är ett hopplöst projekt

Vet alla hästens delar, sjukdomar och inspänningstyglar men glömmer alltid bort skillnaden mellan kemisk och mekanisk energi

Tror sig alltid vara lite bättre än vad man är

Har stenkoll på vad hästen äter men struntar i vad man själv äter


Förstår varför folk blir förvånade på all tid man lägger ner på hästar, men det är ju så värt det


ida - katastrofalt var ordet.

Något jag vill ändra på mer en något annan i min ridning är min sits. Mycket beror ju på vilken sadel man sitter i. Men jag upptäcker vissa problem som uppkommer lite då och då.

Bland annat;
* Lägger omkull och vrider ned händerna
* Petar ut tårna, speciellt i själva drivmomentet
* Lutar mig lite framåt i galoppen
* Sitter med händerna för brett
* Drar ofta upp knät och fram skänkeln.

Jag MÅSTE förbättra mig på allt detta! Skämms när jag ser på vissa bilder. Mina tår är nog värst men det är det som kommer bli svårats att ändra på eftersom det "alltid varit så"
Men jag ska peppa mig till max! Börja rida med sittskorrigerare i form av en sitsbåge eller ett vanligt spö? Funkar lika bra + att det snabbare går att ta bort om det skulle bli akut. Tårna måste jag själv påminna mig själv varannat steg "In med tårna din jubenta jävel, in med dem!"

När det inte går o rida hästen ordentligt får jag fokusera på mig. Och förhoppningsvis kommer jag kunna plocka några mer poäng på sitsen när tävlingarna drar igång. Wish me good luck, I will need it!

Jet - ridhuset

Red Lucern i ridhuset idag, bestämde mig last minut, efter att ha velat om det skulle gå. Fick strö ut grus typ femtio meter eftersom det är is överallt.

Lucern var pigg! Skrittade först ganska länge så att hon skulle få vänja sig lite vid ridhuset, tyckte det var lite läskigt. Efter ett tag fick hon trava av sig lite energi, blev svett, men jag är nöjd. Hon hade vilat i två dagar och efter det ska de vara lite pigga tycker jag.

Första biten red jag själv, haha stolt tjej

ida - hatar rubriker...

Idag följde ju somsagt Jet med o fottade och hjälpte mig i stallet. Bilderna vart somvanligt azwum med tanke på att det inte går att rida ordentligt. Jag har redigerat dem,i gimp av allt! Haha

Denna är klar favourit! Skulle vela ha den som stor tavla på mitt rum! Men just nu får det suga som skrivbordsunderlägg ;)



Var tvungen o visa mina extrema skilla i gimp ;D

ida - dagens planer

Idag far jag ennu en tur till stallet. Monica är o kollar på en ny häst så jag har stallfixet idag. Jet följer med mig o förhoppningsvis kan vi få lite fina ridbilder! Ang hästen Monica är o kollar på, så är det en korsning av nordsvens och halvblod. Men det enda man ser av nordsvensken på bilderna är att den är av den kraftigare typen. Men den skulle lika gärna kunna vara ett kraftigt halvblod ;) 158 hög är den. 18 år. Står på ridskola neråt Göteborg. Den skulle vara pigg o gilla o hoppa så jag tycker det låter som en mysig häst! Så det är bara o hålla tummarna att Monica kommer hem med något i transporten ikväll :)


Nikita!


ida - depperioder

Jag har kommit in i en ond cirkel. Vet inte vad det beror på men skulle gissa på att jag kan skylla på vädret och att jag inte kunnat rida Trixi ordentligt på flera veckor. Sen finns det ju såklart andra saker som bidrar till det också. Jag blir grinig o sur, emot mina vänner e jag ganska duktig på att dölja det tack o lov! Annars hade dem slagit ihjäl mig ;)

Men jag tror att många känner igen sig? När det är kallt o halt ute men endå ingen snö.
Skulle behöva att någon kastade en handfull näve med insperation på mig så jag hade massa ideer och planer!

Komsikomsi sommarN!

Jet - I'm sorry

Sämsta bloggningen från mig både idag och igår, förlåt. Men jag hade mina skäl, inspirationen försvann ganska fort. Nu ska jag rycka upp mig och ta tag i bloggandet igen.

Gick med promenad med Ville idag, på vallen. Satte på snodden som jag gjorde en gång innan och det gick toppenbra. Han var pigg och snodden hängde lös medans han nästan studsade lite i varje steg. Älskade ponny.

Den här bilden betyder mycket för mig, Ville kommer nämligen inte när man ska hämta honom ur hagen, men när jag tog den här bilden så hade jag först tagit kort på honom i hagen och sen gått. Han undrar om jag inte glömt honom. Hela han är så lurvig och nyfiken, vänlig och bäst!


ida - bilder

Gick faktist o rida lite skapligt idag. Kunde nästan trava på hela våran "volt" och  på en långsida emot skogen va de så mjukt att jag kunde ta en kort galopp. O det märktes att de behövdes eftersom hon bjöd på mycket bättre efter när jag jobbade henne i skritten. Allt jobb med dendär jädra vänstersidan igår gav lite resultat då hon var något mer lösgjord från början. Men gick fortfarande inte o rida ordentligt därav min oseriösa val av kläder osv.



 
Tack Elsa Abrahamsson som fottade!

ida - fullproppad dag.

Vakna nyss, så nu ska jag klä på mgi o åka till Brystorp. Förmodligen hinner jag se den nya ponnyn som kommer, o gissa hur gamal den är??? Sjukt. 30 ÅR!?! Den va tydligen för pigg för o tas bort. Men vad gör man med en häst på 30 år? Jag vågar ju inte sätta mig på den om den ramlar ihop. Den kan ju dö när som hällst.. Aja men det är vell bara bra om den får leva sin sista tid o spinga runt på Brystorp! Oj nu kom vi från ämnet Efter det är det bara o dra dirren till bussen o åka till skogslotten för o ha kalas med min kära mo Hanna! Sen har ja inget planerat vad som händer efter det, men de e sånt som märks ;)

Vill ha sommar!♥


ida - fördomar

Något jag reagerat väldigt mycket på senaste tiden är fördomar och hur fort man dömmer en människa innan man lär känna den. Jag gör det, ni gör det, ja alla gör det. Ser du en ryttare i enbart kl/pikeur/hv-polo osv komma ridande är den första tanken du får snobb. Tävlar du emot en ryttare men en jättefin häst tänker du säkert att hon/han är bortskämd o skitdryg. Lika dant om det kommer en person i trasiga ridbyxor och en ful tröja får du kännslan av att han/hon är fattig och inte vet så mycket.

Dessa fördomar var bara några exempel på vanliga sätt vi dömmer folk innan vi ens hört dem öppna käften. Jag avskyr det så extremt! Och dwet värsta är att jag själv gör det också. Det finns många människor jag undvikigt o prata med för jag tror dem är skitdryga, och sen när den gången när du verkligen MÅSTE prata med dem kommer så visar det sig att din uppfattning var på tok fel.

Det är läskigt hur mycket kläder,smink, ja utseendet över taget kan påverka hur människor dömmer os. Och inte bara kläder utan över huvudtaget. Om personen som har häst i boxen bredvid din inte pratar med dig första gången ni ses betyder inte det att den personen är dryg eller jätteblyg. Jag råkade ut för det en gång, men då utanför stallet. Att jag var med en kompis, och sen kom hennes kompis och dem börjar prata massa internskämt. Då är det klart att jag inte kan slänga mig in i samtalet hur som hällst? Och självklart fick jag reda på senare att hennes kompis trode jag var stumm bara för att jag inte pratade. Det är bara läskigt vilka uppfattningar den personen fick om mig bara av den korta bussresan på 20 min. Såna saker får mig verkligen att tänka på hur andra ser mig och jag blir ofta väldigt depprimerad.

Så innan du dömmr någon, tänk till. Tjejen med den svindyra ponnyn kanske jobbar häcken av sig för att ha råd med hästen? Och hon med äckliga fula kläder som är så tyst, kanske bara försöker passa in och är väldigt blyg.


ida - dumma is!

Det är verkligen is o stenhårt överallt nu! Ridbanan har ett istäcke, vägen är bara att glömma. Vi lyckades skritta ett varv på ett gärde men det var endå stenhårt o isigt. Vi skulle trava lite försiktigt öppför en backe på vägen hem, o Trixi laddar som bara den o sticker! Nattis häst gick från 0-100 på ingen tid alls o började bocka som en galning xD Båda satt barbacka utan en tanke på att hästarna kanske skulle sticka. Men när jag väl fick stop på Trixi kunde Nattis bromsa in Miranda o vi fortsatte en något spänd och taggad färd hemåt!

Såhär ser i stort sätt hela deras hage ut. Trotts broddarna på alla fyra är jag livrädd att någon ska sätta sig på ändan.


Snygg som få! Nae men bara de e varmt o bekvämt så duger det för mig ;)



Här ser ni att marken är något bättre men endå väldigt hård och isig.

Jet - favorit tyglar

Favoriten var länge gummitygeln, lätt att hålla i och behöver inte tänka på vart stopparna är. Slet ut dom ganska fort men tyckte det var lätt värt att köpa nya. Dom måste vara tunna, annars är det inte bra

Man får ju inte tävla dressyr med gummitygel så använde en tygel med gummi på insidan och läder på utsidan. Gummit slet fort och den var tjock och jobbig, men eftersom vi inte tävlade så ofta så dög den.


Använder nu dessa, gummi invävt i själva tygeln, dessutom med stoppar. Inte lika bra grepp som rena gummityglar men eftersom man har stroppar så kan man känna om tyglarna är lika långa. Förut kunde det vara ett problem att tyglarna inte var lika långa, och då är ju det här det lättaste sättet att lösa. 

Försvinner en stopp slänger jag bort de på en gång, kan inte rida med dåliga tyglar.


Alla bilder lånade från Hööks

Jet - mina ridstövlar

Har dessa ridstövlar från Sergio Grasso som "finstövlar" och jag älskar dom! De är sjukt snygga, dessutom väldigt sköna. Cirka pris 5000, men köpte mina för halva priset på Sharpmans rea. Like't!!



Slit och slängstövlar. Mina första ridstövlar, hade säkert tesat 10 olika som inte funkade när jag såg en annons i Hööks där dessa stod för 1099 kr. Satt som en smäck. Även de här stövlarna är en favorit, supermjuka men ger ändå ganska bra stöd. Den ena dragkedjan har blivit utbytt men de är lugnt värda pengarna.

Kan verkligen inte rida utan stövlar, så spelar nästan ingen roll vad gör, ibland rider jag till och med barbacka med ridstövlar.

Jet - ridövning


Rid skänkelvikning från medellinjen nästan ända fram till väggen, där gör du en riktig, eller som här, stor bakdelsvändning, så du får koll på hela utsidan

ida - stora planer!

Fick ett lite smått förvirrande sms av Monica nyss. Men vad jag kan läsa ut av det tror jag hon försökte förklara att på lördag åker Dinenett, och istället kommer det en liten c-ponny av den äldre men pigga modellen. Och att dem tygligen tittade på en nordsvensk korsning? + att 2 uteboxar ska byggas upp. Haha vart lite mycket o ta in. Men jag åker ut på söndag med kamran så får vi se hur mycket som har hänt ;)

image description
Älskade vänn!


Jet - vinnare

Vinnaren i designtävlingen är Natalie!!! Grattis :D
Vinnaren har blivit kontaktad via mail

Jet - ändrade planer

Redan hemma! Red med Ville till ridhuset, men red Lucern på ridbanan vilket gjorde att man slipper de 40 minuter de tar att gå till ridhuset och tillbaka.

Travade Ville för första gången på riktigt länge, saknat det massor. Tränade även skänkelvikning, öppna och stora bakdelsvändningar. Visar övningen i ett senare inlägg, kombinareda skänkelvikningen med bakdelsvändningen så att jag inte skulle tappa ytterbogen.

Haha måste berätta om klantigaste idag. Skulle hoppa upp på Ville barbacka, ställer honom vid pallen och slänger över benet så att typ knävecket var på Ville. Tar sats med benet på pallen, precis då går Ville fram och jag trillar på marken med ryggen före. Mitt i ridhuset där det var lektion och folk satt i cafeterian. Och alla glodde på mig. Haha skämt ut mig för gott.

Red sen Lucern, ridbanan var inte så bra så skrittade bara, syster hjälpte mig och tydligen har min sits blivit lite bättre. På slutet gick det helt okej, känns som vi är lite i en svacka nu men det är sänt man får ta.


Ville förra vintern

ida - något ni inte viste om mig

Något ni antagligen inte viste om mig är att jag är grymt envis och väldigt beslutsam. I mitt "vanliga" liv är jag kanske inte så extrem som med hästarna. Jag kan ju inte säga till en kompis; Jag tänker bara gå dit, och ingen annan stans. Ne då får man anpassa sig lite.

Däremot med hästarna är jag stundvis läskigt envis. Ex att jag SKA komma över den läskigt höga oxern eller galoppera snabbare en kompisens häst. Men inte bara sådana vansinniga bedrifter. Utan också saker som att jag INTE ska bli arg på hästen om den inte gör som jag vill. Och när jag bestämmer mig för att slappna av o tänka genom problmet. Hur jag gör den perfekta galoppfattningen som SKA sitta i slutet av denna lektion :)

Jag ska ju rida div 3 dressyr med Trixi i år, och förra veckan fick jag veta att kanske halva laget kommer bytas ut varje omgång. Men eftersom jag är så anvis så har jag nu lyckats plocka ihop ett "eget" lag med endast privathästar. Hade jag bara struntat i det hade ju ingenting hänt? Så det har jag min beslutsamhet att tacka!

Bild från förra året i div 3 på Baltazar. Red som en kratta i endå vann vi hela skiten:)!

ida - ridövning

Tänkte dela med mig av två olika ridövningar som jag använder mig endel av.

Den e så bra att den går att göra i alla gångarter och de enda du gör är att rida runt på fyrkanten egentligen. Jag tycker att man fort får stela häster lite mer eftergivna av denhär övningen relativt snabbt.
- Du rider runt på fyrkantspåret med rak häst. Men ställer hals och nacke innåt. Det går att variera utifrån häst om du ändast vill rida hästen lite inåtställd eller rida en kraftig öppna. I hörnen lägger du en 10m volt och även en eller två på långsidorna. Se till att göra volten korrekt rund. På kortsidorna rider du hästen rakställd eller utåt för att den inte ska fastna i innentygeln eftersom den annart hela tiden är inåtställd.

Se upp för: Att hästen inte hänger sig i innentygeln. Tänk att du ska rida med endast yttertygel och innerskänkel för att ställa hästen. Har du en häst som gärna släpper stödet i yttertygeln är det bra att rida utåtställd eller rakriktad på kortsidorna (och med om det behövs)
Ser ni ungefär vad det ska föreställa? ;)






Nästa övning är lite mer avancerad och kräver att hästen är mer lyhörd och att du kan placera den i "ramen"

Denna går också att rida i alla gångarten och går att variera väldigt mycket. Du vänder rätt upp. Rider rakt fram en bit och lägger sedan en volt åt höger, du ska komma ut på exakt samma ställe på medellinjen som du började volten på. Det är lite svårt i början men när man tränat lite går det bättre ;) När du gjort volten åt höger lägger du direkt en likadan volt åt vänster. I "voltbytet" kan du göra en halt, en övergång, ett enkelt byte eller ett flygande byte. Det går också att göra ingenting.

Se upp för: Att volten verkligen blir rund så att man inte fuskar och det blir som en liten halvslarvig åtta. Denna övning brukar jag använda mig av för att "kolla av" i mitten eller slutet av ridpasset om hästen är mellan mina hjälper och går rakt fram, och om den är lika lösgjord i sidorna osv.

Vill ni se några mer övningar jag brukar snvända mig av? :)




Jet - inte mycket tid

Slutar fyra och ska rida två hästar, en innan och en efter maten så kommer väll hem vid halv tio någon gång. Tror inte jag kommer uppdatera så mycket då, men ska försöka.

Ska först med Ville till ridhuset, och sen med Lucern. Mamma följer med när jag ska med Lucern så hon kanske kan filma.


ida - ont i huvudet

Hemma från skolan idag pga väldigt ont i huvudet. Det känns som ett stort bowlingklot som någon slår med en hammare på. Så altså inget stall idag. Men imorgon ska jag parvla mig dit om jag går till skolan,o kameran följer självklart med! Jag har sovit hela dagen o slaggat framför tvn. Det snurrar fortfarande lite i huvudet när jag reser mig upp men det är påväg åt rätt håll :)

ida - sommarbilder 2

Nästa bildminne är från avslutningshoppningen som ifs ägde rum innan ridlägret. Det var första gången jag red Trixi utanför "hemma". Jag minns väl hur stinstig hon var, hur hon stegrade lite här o var o försökte springa ut ur ridhuset, skyggade för allt osv. Men tävlingsponnyn smo hon är skärpte hon sig på banan o hoppa 70cm utan fel o slarvade o drog med sig en bom ned i 80cm.



Jag passade även på att hoppa en 80 cm på lektionsponnyn Fame med!

Jet - ordningen i stallet

I vilken ordning jag fixar stallet beror väldigt mycket på årstid och om hästarna är inne. På hösten och våren (på vintern är det redan mörkt iaf) när jag kan rida innan det blir allt för mörkt brukar jag springa bort till hagen, hämta hästen, kasta på sakerna och rida iväg. Borstar hästen efter, men borstar förstås bort smutsen om Ville är smutsig.

Är det redan mörkt när jag kommer hem och hästarna redan är inne, så brukar jag börja med att mocka boxarna (tre stycken), fixar allt det andra i stallet och rider sist. Sparar liksom det roligaste till sist. Också för när jag kommer tillbaks från ridningen brukar jag vara kall.

På sommaren mockar och fixar jag allt först, sen rider jag. Om det inte är sommarlov och jag rider halv åtta på morgonen för att slippa flugorna och värmen.

sommar

Jet - angående headern

anonym om Jet - lös i gången:
Hej, jätte jätte fin blogg, hur kan ni ha fått den där hadern så den ändras??
:-) //anonym

Svar:
Tack :)

Kolla inlägget som handlar om hur man gör en animation och sätt sen in animationen på bloggen. Toppenenkelt! Vill ni att jag visar i ett inlägg?

Jet - lös i gången

Efter att jag hade ridit idag så fick Ville stå lös i gången när jag borstade honom. Tycker alla hästar borde kunna stå lösa, och det är faktiskt riktigt nyttigt att lära dom det.

Börja helt enkelt med att ställa hästen precis som den ska stå, och sen släpper du den. Hästen får inte ta ett steg, det gäller att verkligen vara konsekvent. Tar hästen ett steg fram ska den gå ett steg bakåt, tar den ett steg åt vänster ska hästen gå ett steg åt höger. Bli inte arg eller otålig, men var snabb. Försök redan innan hästen tar ett steg att gå fram för att korrigera hästen. Tar det för lång tid innan man korrigerar så finns det risk för att hästen inte förstår vad den gjort fel.

Hästen ska inte ha beröm eller godis när man flyttar tillbaka den, belöningen ska vara att du inte flyttar den.

Gör det lätt för dig, fösta gången du tränar är det bäst om det är tomt i stallet och maten inte ligger framme och lockar. Vill hästen nosa på något så vänd det bort från saken.

Det här ger riktig bra kontroll över hela hästen, för är det höger bak som går fram så är det höger bak som ska bakåt.

Jag brukar tycka att hästen får kolla åt vilket håll som helst, men inte nosa på hästar, golv eller andra saker. Fördelen med att kunna ha hästen lös när man borstar är extra stor på sommaren när den kan klia sig själv utan problem.

 


ida - äntligen!

Nu är den tillslut framme, efter lite mer en en vecka... Men den va värd o vänta på. Perfektion!


Jet - backträning

Har precis kommit hem från stallet och sitter nu och försöker göra annat än fysiken som lurar runt hörnet.

Red backar med Ville, och det är första gången jag gör det uppsuttet nu under igångsättningsperioden. Vi tog det ganska lugnt, vi har tre relativt korta och en lång backa i närheten av oss. Planen var att rida två korta backar tre gånger var. Kom tyvärr inte så långt, den fösta backen var perfekt, men de andra tre var som iskanor hela vägen. Även på vägen var det mycket is, men har man en häst som är broddad runt om så går det bra, men lutar det tycker jag inte att det går.

Fick alltså vända hem ganska snabbt, hoppade av och gick sista biten hem.

Syster longerade Lucern i ridhuset.



ida - sommarbilder

Jag tycker det är lite tomt med nya bilder på bloggen just nu känner jag. Därför tänkte jag bjuda på lite olika bildbomber från i somras? Det låter väll bra? Eftersom de flesta antagligen itne följt mig på min gamla blogg www.idaevertsson.blogg.se så har ni antagligen inte sätt bilderna! Men håll ögnonen öppna. Det kommer fler an bara denhär ;)

Dessa bilder är från ridlägret i sommras. Skitkul hade vi! Men lite sorjligt då jag insåg att det var möjligt att det vart mitt sista ridläger på skogslotten på ett tag, eftersom jag inte tyckte det gav så mycket för dem pengarna det kostade.
Vi hade massa roliga olika träningar. Roligast hade vi antagligen på gräset där många eftermidagar spenderades o full galopp! ;)




Nedanstående bilder är uppvärmningen till dressyrtävlingen, därför hon är knoppad ;)




ida - vilodag

Har gått in i en liten deppression känns det som. Så jag tog mig en dag ledig från kompisarna och stallet idag o stannar hemma. Ska försöka skriva något vettigt o lärsvärt! Så håll ögonen öppna ;)

Jet - animation

Tänkte visa hur man gör en animation eftersom några hade frågat. Måste ge er ett tips på när ni inte vet, allt går att googla.

Jag gör mina animationer i photoshop cs 3 och det är väldigt lätt.

En animation bygger på det som visas, kanske lite konstig mening men ni kommer att förstå så småningom. Jag gör en fyrkantig smile som bytter mun hela tiden. Börja med grundlagret med ögon och gör sen fyra olika munnar, alla i ett eget lager.
Gå till Window-animation. Kan tänka mig att det heter fönster-animation på svenska.

Du får nu upp den här rutan, klicka på det pilen visar och välj New Frame. Fortsätt tills du har fyra.


Nu ska det se ut såhär, se till att bara ögonen och den svarta ramen syns.

Gör nu så att den första munnen visas, det blir munnar i alla rutor  och det är meningen.
Klicka på ruta nummer två, ta bort ögat vid mun ett och ha den vid mun två. I ruta två ska det nu bli en annan mun.

Markera ruta tre och klicka fram ögat på mun tre. Du ska ta ort ögonen på mun ett och två. Gör samma sak med sista munnen.
Klicka mitt i cirkeln och bestäm hur lång tid man ska se varje bild, i headern har vi två sekunder och här 0,5.

Det är när man sparar som det brukar gå fel. Tryck på File-Save for Web & Devices, det ska nu komma upp en ruta och byt inte på någon inställning förutom en. Där det står Looping options ska du fylla i forever, annars kommer det inte att fungera.
Fattar ni? Något ni undrar? 
Bara att fråga, jag hoppas jag det här var till hjälp

ida - inga hästar

Inga hästar på shemat för mig idag! Har inte mått på topp häller så därför ingen upd. Men ska försöka dra mig till stallet i morgon o ta lite bilder också :)

Jet - Hiss och diss

Läser en del böcker och tänker hissa och totalsåga några böcker.
B Ä S T A hästboken skriven, den är perfekt, håller med om allt som står i boken. Står full med bra övningar, tips, idéer och lösningar. Övningarna är lätta att förstå och funkar för alla nivåer.
Bok med horsemanship övningar som ger insperation pch handlar mycket om hästvett. Denna är verkligen full med övningar som kan användas på alla sorters hästar men också problemlösning. Rolig bok med många aha-upplevelser.
Fina biler, men det är verkligen allt. Hela boken står full med vilka muskler som man använder när, och man har ju ingen nytta av att veta att diafragman hit och dit spänns när man sitter där på hästen sne som en banan. Mer bara fakta än tips och idéer, det står inte hur man ska tänka när man vill ändra sin sits. Nej denna bok är inte vård pengarna alls.

Jet - ser ju bra ut..

Ihopklippt film från när Lucern och jag var i ridhuset och hon var så otroligt spänd. Det syns inte så bra på filmen men i verkligheten syns och känns det mycker mer, hon nästan steppar och slår med huvudet. Vet inte riktigt vad jag ska göra åt saken, visserligen har det blivit mycket bättre, i början kunde hon göra sådär ett helt pass.

Det ser ut som jag är väldigt svag, och det är jag kanske med, men hon är sjukt stark. Flyger typ fram på halsen. Är nog van med Villes ponnyhals så att detta också är en träningssak och att jag kanske kommer kunna sitta kvar i nästan samma hållning. Vem vet.


ida - hoppa utan träns?

Några jag farsineras grymt mycket av är Luciana Diniz &  hästen As-taro. Dem tävlar inte bara på världsniva emot dem bästa ryttarna i hoppning. Men dem gör det också utan träns!


Första gången jag såg dem på tv vart jag helt paff! Eftersom man inte såg läderrämmen under haka. Även om det finns en rämm som håller bettet på någolunda plats så är det endå otroligt att det sitter kvar! Ser ju faktist lite läskigt ut. Tänk om hästen frustartill och bettet hoppar ut mitt i banan. Men det finns säkert någon speciell grej med better som gör att det inte gör det.

Enligt uppgifter har hästen Head Shakeing Syndrom, som då måste vara den självklara anledningen till att plocka bort tränset helt. Ni kan läsa mera om denna ovanliga "sjukdom": HÄR!



Den har ju ingen nosgrimma som håller munnen stängd. Så jag förstår om det blir lite dragit emot hindrena!

ida - gårdagens dressyrträning

Igår red jag ju dressyrträning. Men inte för Anita för hon va på semester, så vi hade Stina Nerman som vikarie. Jag ville gärna rida en lektionsponny eftersom jag ridit Blixten mycket. O även om det är kul så går det ju inte o rida han likadant som en färdigutbildad häst, som man kan ha lite krav på ;) Men jag va tydligen spikad på Blixten eftersom hade bockat endel, IGEN-.-

Tog dressyrsadeln efter en annan i ridhuset o han blev typ som galen när jag skulle få på sedeln. Snurrade runt osv. Det stod en på vardra sida om han o endå drog han iväg. Men jag fick tillslut på sadeln, o började fundera på om han hade fått sadeltvång eftersom han aldrig gjort så tidigare? Dem tankarna fick inte stanna länge. Jag orkade verkligen inte med att han skulle bocka o massa så jag peta på han lite extra i början så han fick annat o tänka på.

Förövrigt gick passet väldigt bra! Han orkar bära sig mer och mer o igår drog han inte in huvudet lika mycker i bogen när vi galoperade, utan orkade hålla sig i en godkänd form vissa bitar. Han blev dock väldigt trött efter halva lektionen så jag fick driva som en idiot xD Lite anolunda att ida för Stina som förspråkar att man ska rida på innertygeln ibland. Och för mig blir det helt fel eftersom jag lärt mig o rida på ytter. Det kanske är bra och göra så ibland, men jag skulle aldrig kunna få en bra ridning av att rida en häst så hela tiden.

Men vi e lite mera kompisar nu han o jag när han inte villa bocka av mig ;D


Jet - ingen ridning

Båda hästarna fick vila idag eftersom båda gick lite hårdare igår. Båda är ju på igångsättning och då är det viktigt med vilodagar. Inte för ofta för då bygger hästen inga muskler men inte heller för få så att lederna och musklerna blir överansträngda. Det gäller att lägga upp arbetet bra. Ett tips är att skritta ut i stället för att vila.

Fixade i stallet, mockade och så, men var inte borta så länge.

Imorgon står det tyvärr inte heller häst på schemat eftersom jag ska in till stan för att mäta mellanrummet mellan mina ögon (av allt som går att mäta..) för mina kommande glasögon.

Det här en liten film på när syster red Ville i ridhuset igår, första traven på två månader. Vi är igång igen

 


Jet - vanttips

Jag fryser väldigt lätt om fingrarna, de bli liksom ljusgula och känslan försvinner delvis. Om jag tvättar händerna med kallt vatten så känner jag inte hur kallt det är förrän vattnet kommer på en inte gul hud.

Har i vilket fall testat massor med olika vanter som skinnhandskar, tumvantar och Back on Track. Har nu en variant som jag kommer dela med mig av som gör att jag klarar mig med helt okej genom vintern.


Dessa Roeckl handskar är de bästa jag har haft, de är gjorda av nästan samma tyg som våtdräkter. De håller alltså även värme när de är fuktiga. De är dessutom varma, andas och har ett toppen grepp. Nackdelen är att om det är väldigt kallt så kan det blåsa igenom, man behöver ha ett par ”skalvantar”.
Då har jag dessa från Trop Ride över, som är vind- och vattenavvisande. Något klumpiga men inte alls som andra handskar jag testat. Dessutom ganska billiga. Brukar slita ut ett par sådana här varje vinter.

Har alltså Roeckl vantarna underst och Trop Ride överst. Funkar bäst hittills.

ida - chillepill

Hemma från en ganska jobbig dag i skolan. Mitt överhoppande av frukos börjar nämligen få konsekvenser. Jag satt o kollade på ingenting på svenskan o helt plötsligt började det mörkna runt kanterna, och det blev suddigt, huvudet snurrade och det kändes jätteskummt. Så jag måste tvinga mig själv o äta iaf en frukt till frukost.

Idg ska jag till Trixi o borsta på henne o puttsa. Tror inte jag rider eftersom det regnar och snart är mörkt. Men ska bort o "bara vara" ett tag :) Sen blir det dressyrlektion för Anita :) Blir intresant o se om ja har fått byta häst eller fortfarande rider vildhästen Blixten!

Chillar.

ida - att lära en häst att stegra

Någonting jag är starkt emot är att lära en häst att stegra.

Många tycker det är coolt när hästen kan stegra på komando, både från marken och från ryggen. Visst det är vell ganska coolt på bilder osv? MEN det är också en stor risk med det.
Även om endel hästar är nogrant tränade att lyda dig in i minsta lilla vink är det faktist ett djur. Den har instinkter och beteenden som är normalt för en häst. Den starkaste av instinkterna är flykt. Även om det går att träna bort den nästan helt och hållet finns den endå alltid i bakhuvudet. Du kan aldrig förutspå hur din häst ska reagera på olika saker, och därför gör det dem väldigt oförutsägbara.

När man lär en häst att stegra är det som alla andra inlärsningsprosesser. Hästen gör som den ska vilket resulterar i beröm (ofta i form av godis)

En häst som är inlärd att stegra använder ofta stegrandet som en undanflykt vid arbete. Om du lärt den hur man stegrar är det stor möjlighet att den ex börjar stegra om det tar emot när du rider någon stans. Och när hästen stef´grar under ett ridpass eller i hantering utan komando antar jag att man inte sticker fram en morot till den? Utan tvärt emot. Bestraffar den. Detta KAN altså bli ett väldigt förvirrande budskap för hästen.

Sammanfattningsvis vill jag säga; Att lär inte era hästar att stegra. Det kanske är coolt, men det är inte lika kul när du har hästens framben i huvudhöjd när du leder den från hagen. Alltid säkerhet i första hand.


Jag och Trixi gör en sk. oplanerad stegring.

Jet - sporrar

Jag kan inte rida med sporrar, vet inte vart problemet sitter men får känslan av att jag inte kan skänkla ordentligt. Fått tips av en del tränare att jag ska ta på sporrar när jag rider Ville, men det ger för mig bara fel effekt. Iställer för att säga till honom på skärpen en gång så vågar jag inte rikitgt och sitter och tjatar lite med skänkeln, vilket gör saken värre.

På tävlingar blir jag ju tvungen att ha sporrar, och då gör jag det bästa av saken, det är inte att jag inte kan helt och hållet, det är bara det att det går bättre utan.

Tro nu inte att jag inte har sporrar för att jag skulle tycka synd om hästen för att man har det, jag kan bara inte rida ordentligt med dom, träningssak.
Tävlingen på ridlägret, tappa stigbygeln men med sporrar :)

Jet - Lucern i ridhuset

Red i ridhuset på morgonen, innan knä incidenten och Ida. I början gick det inte alls bra, hon var pigg, spänd och testade mig lite.

Började med att longera henne, så att hon skulle få trava av sig lite energi. Hon lyssnar väldigt på rösten, men förstår inte riktigt när hon ska sakta av. När jag hoppade upp kändes det som han hade lika mycket energi så istället för att börja traggla fick hon trava av sig ännu mer energi.

Tillslut hjälpte syster mig, och i början gick det ju inte så bra. Min sits blev korrigerad av en ström av ord, som inte verkade sluta. Först i slutet kunde jag sitta kvar någorlunda bra i typ en minut. På slutet gick även Lucern bättre, i början hade vi lite protester, men egentligen är det mitt fel. Till exempel; när hon travar i form och det börjar gå lite långsamt men jag gör inte något åt saken på en gång så är det nästan som hon tar chansen när jag slutligen säger åt henne. Det gäller alltså att inte tappa koncentration någon gång.



Filmen är en liten snutt från ridpasset, i början är det en riktig dålig igångsättning till trav, men på slutet av filmen visar jag när det går bättre. Siste delen av ridpasset som gick bäst är inte med för då var minneskortet fullt.

Hade en annan sadel på henne, och då blev det mycket lättare att sitta ordentligt.

ida - ponnyakuten...

Jag har följt båda sesongerna av ponnyakuten. Och tänker följa den tredje med. Första sesongen tycker jag var helt ok. Programet har en bra grundtanke, att hjälpa barn som har alvarliga problem med sina ponnysar
(och hästar sesong 3) men tyvärr tycker jag det har blivit aldeles för mycker "reklam" av det hela. Det är inte personerna som har dem alvarligaste problemen som kommer med till programen. Utan dem som "gör sig bäst på tv".

Ett exempel är Nellie Berntsson som deltog i den senaste. Hon hade lastproblem. Men hur mycket har vi läst på hennes blogg om lastproblem egentligen? Hon har åkt iväg på massa stora tävlingar och verkar inte ha lidigt av det. MEN hon driver dock en blogg med väldigt många läsare och hon syns och hörs.
Jag tycker att man ska få en plats i ponnyakuten för att man förtjänar det. Inte för status. Om man har ett problem som är så alvarligt att det blir farligt för ryttaren eller hästen. Eller att det kan orsaka problem. Eller om ryttaren har en rädsla eller fobi innom ridsporten som hindrar dem från att göra det dem vill.

Ang dehär med lastproblem när vi endå håller på. Den enda som varit med i ponnyakuten som jag tycker har haft ett RIKTIGT problem att lasta, är Jossefin o Hugo. Dem andra har helt enkelt saknat kunskap själv. Vist det är vell underbart o få lära sig lasta av självaste Tobbe Larsson. Men du kan hitta samma teorier på google, tro mig! ;)


Jet - mitt knä

Haha måste berätta om vad som hände idag, har fortfarande ont men ganska komiskt.

I alla fall, jag och syster är på väg hem från ridhuset, hon bredvid Ville och jag på Lucern, när vi plötslig kommer till en stor isfläck. I början var isen porös, sådär luftig att man sjunker igenom den, men på mitten var det ren is en liten bit. Syster och Ville går först utan problem, men eftersom Lucern inte är broddad bak så vill jag inte sitta på när hon ska gå över, om hon skulle "sätta sig ner". Syster tycker jag är helt dum i huvudet och något otroligt feg och säger att jag inte ska vara så rädd och bara gå över. Men jag insisterar och hoppar av.

Den porösa isen var tydligen inte så porös, när jag landar på fötterna så flyger de bakåt och jag landar stenhårt på knäna. Syster viker sig av garv. Jag blev sjukt förvånad men kravlar mig upp, och vi kommer utan problem över isen. Hon kanske hade rätt.

I början trodde jag inte det gjorde så ont, men kan nu inte lägga ner mycket vikt på min höger knä.



Jet - ponnyakuten

Tyckte förra årets program var en rikitg besvikelse, men det kanska blir bättre i år. Man kan väll alltid lära sig något så jag ska kolla på det. Lite intresanr med alla villda ponnysar

ida - ny heder!

Va tycks? Jet som har gjort den. Jag gillar den i alla fall skarpt! Vi har tagit massa bilder till den idag. Dock utan häst. Men de får bli det någon dag med :) Jag vet att jag varit urusel på att blogga... Menhar haft fullt upp! Ska bli bättring på den vägen.

Om ni vill vill få en egen design gjord av Jet kan ni delta i utlottningen!; http://aqipage.blogg.se/2012/january/tavling.html#comment

Jet - fotografering

Ida kom hit idag och vi tog massor med fina bilder. Först tänkta vi ta de tillsammans med Ville men vi ångrade oss och det blev bara med oss. Tycker de blev riktigt bra. Fixade även en ny header, tryck på F5 om du inte ser den.



Jet - kavajer

Dog lite när jag såg den här kavajen, älskar marinstuket med de stora knapparna. Skulle säkert passa mig bra. Kommer från Kingsland

Jet - Tips från coachen

Vill du ha en lösgjord häst men orkar inte jobba på ridbanan så rid på den traggligaste stigen de vet, med många små upp- och nerförsbackar, svängar och något bucklig mark. Skritta på ordentligt och var borta minst en timme.


Funkar självklart inte på alla hästar, men värt ett försök. Kanske tips på något man kan göra om man har träning dagen därpå och man vill att hästen ska vara mjuk

Jet - bilder från dagen


Jet - ute i skogen

Red ut med Lucern i skogen, tillsammans med Frida och syster. Syster gick med Ville, och Lucern fick gå sist. Vi mötte ganska många läskiga saker på vägen, som sumpig kall mark och en liten (2 dm bred) bäck som vi slutligen fick gå igenom ett antal gånger. Eller gå och gå, snarare hoppa och gallopera.
Men jag är nöjd, vi lär oss något nytt varje dag, det är det som räknas

ida - dessa skulle inte sitta fel i min garderob


Båda från hööks


ida - morsning korsning!

Massa brottom nu på morgonen men hinner med ett snabbt inlägg ;) Ja måste packa dels stallkläder OCH sovkläder, myskläder, datorn, "vanliga kläder" osv. Ska ju sova med 40 ungar på skogslotten inat. Så det kan bli intressant (y) Innan de ska jag möta upp HanniBanni och hon joinar mig till öppet hus på realgymnasiet, sen åker vi till skogslotten och hon ska rida hästen Lena. Får se om hon värkligen vågar de eftersom Lena nyss brytit foten på sig ägare. TROR den gick omkull på en grusväg när Lena blev rädd för något. Så ja kmr säkert få gå o hålla i Hanna hela vägen eftersom det är en bit från Lena till skogslotten ;)

Sen far vi hem till Hanna. Byter om och åker iväg till skogslotten igen. Upd kommer att ske från Hannas iphone om jag ber snällt!

Hanna och Lena!

ida - this or that!

Mer eller mindre alla bloggar jag läser har haft en this or that. Och lite efter som jag är komemr jag med det nu! Ni komenterar med ex ponny/storhäst. Ni får skriva hur många som hällst. Men innan söndag kväll för då kommer svaren!


Jet - Ridhuset med Lucern

Blåste massor utanför så trodde aldrig vi skulle komma fram till ridhuset, men hon var cool lugn. Ridhuset var däremot mycket läskigare, skyggade och spänd som en fjäder, ja ni ser ju på filmen. Hon brukar verkligen inte vara såhär, men ni får se den iaf.

Som sagt, spänd som en fjäder, vi var helt ensamna i ridhuset och halva var släckt, hon kastar massor med huvudet och fokus låg på att få henne att slappna av. Jag tror det var nyttigt för oss båda, jag fick lära mig att hon är modigare än vad jag trodde och Lucern fick träna på ridhus.

Ingrid som filmar. TACK :D

Emelie - teambe!

Hej, nu kan ni hitta mig och Bodi på http://teambe.blogg.se/ !

Ha det bra!

Jet - vattenkoppar

Skulle jag bli tvungen att välja sida för/emot vattenkoppar så tror ajg nog jag skulle bli emot. Det är klart väldigt händigt och man sparar väldigt mycket tid på alla möjliga sätt. På en del hästar funkar det, men på andra hästar är det helt omöjlig. På de omöjliga hästarna märker man det, och ger de en hink. Och då funkar det.

Men sen finns det också de hästarna som dricker ur vattenkoppen, men inte så mycket. Man märker det inte och hästan får i sig för lite vatten, så man kan inte heller göra någonting åt det.

Ville har en vattenkopp och en vattenhink, han dricker redan ganska lite så vi vill göra det så bra för honom som möjligt. Ville är väldigt kräsen och dricker bara om vattnet är rent, så syster och jag slavar med att tömma både hink och vattenkopp varje dag. Hahah hurså porslinhäst?
hur gör ni?
Btw är det storm ute just nu, gick på fem minuter från vanlig vind till storm med dnö. Trodde allvarligt ett träd skulla gå av.

ida - fredag den 13e

Otursdagen idag då! Dock kan jag inte se något ovanligt pinibelt förutom att det började ashagla när vi gick ned till centrum efter skolan. Inga stora finnar i ansiktet, inga snubblingar, inga "bad hair day" osv. Min onda hals blev bättre så jag planerar o ta ett litet spinningpass senare ikväll för o bränna lite rumpfett!

Förövrigt så ska jag och Hanna sova med 40 ungar ensamma med ansvaret på skogslotten i morgon! Vilken kan bli mycket intresant ;) Har inget internet till datorn men kan updatera med Hannas Iphone.


Jag idag. Inga jättefinnar eller andra pinabla saker!


Jet - stallet ikväll

Ska till stallet ganska sent ikväll eftersom jag ska rida i ridhuset och det är inte tomt förrän kvart i sju, så kommer väll hem någon gång vid nio. Ska snart till busshållplatsen för att hämta upp Ingrid som ska filma, så förhoppningsvis visar jag er en film ikväll.
Det var ett tag sen jag red dressyr på Lucern, på grund av att hon ömmade så mycket, så idag är det grunder som står på shemat, jämnt stöd men inte för tung i handen, och sits-sits-sits. Nästa vecka börjar med mitt träningsshema, lite orolig då jag inte är helt frisk än, men skitsamma ska börja träna iaf!

Headern ser lite annorlunda ut, ser ni inget tryck F5
Lite tomt med nya bilder, den här tog jag när vi var i Frankrika i somras.

Jet - Ni inte visste om mig

Jag har alltid haft en förkärlek för Nordsvenskar. Så himla fina och maffiga, tänk att rå rida ut barbacka på vintern när snön trillar ner eller gallopera med ett sådant kraftpaket på ett gjärde, fatta känslan!

Fascinationen började redan när jag var liten, när vi lekte häst ville jag alltid vara en nordsvensk, eller en blandning av nordsvensk och arab. Haha bästa blandningen!

Just nu skulle en Nordsvensk förmodligen inte passa mig eftersom jag vill ut och tävla och träna, sikta högre än jag förmodligen kommer att nå. Det är klart man kan tävla på Nordsvensk, men att komma högt i dressyren är den inte bygd för, har inte kapaciteten. Men någon gång vill jag ha en Nordsvensk, gå in på en dressyrbana och sopa skiten ur alla tävlingshästar, lära den rena galoppombyten, gallopera över ett enormt fällt och fläta in manen i en fläta.



Enormt vacker, eller är det bara jag?



ida - filmabstinens

Det bara kliar i fingrarna efter en ny film! Ett ordentligt dressyrpass och sen kladda ned det i en film. Senaste gången jag blev filmed va i regnet i slutet av sommarlovet. Så det är ett tag sedan. Så om någon vill komma ut och filme mig någon helg är ni välkommna ;)

Vill inte lägga upp filmen eftersom ja red så hemskt, men ni hittar den säkert på mitt videofyme-konto om ni letar genom allt! Men här är liten bildbomb, ENJOY!

Trevligt humör jao...!


ida - innan jag dör

Innan jag dör, ska jag ha ägt en frieserhäst! Jag har alltid gillat att titta på dem, högresta och svarta med sin långa tjocka man. Dem är så kraftfulla och det bara ryser i kroppen på mig när jag res en riktigt snygg friser!
Jag har aldrig själv suttit på någon, men det skulle vara underbart att få göra det. Kolla bara på Tobias Larssons frieser, dem e ju snygga så man skulle kunna dö. Lite synd att man inte ser några frieserhästar på högre tävlingar, då jag har svårt att tro att dem inte skulle kunna hålla måttet? Aja, innan jag dör SKA jag ha ägt en frieser!


emelie kommer och går, men ida och jet återstår!

Om ni har läst bloggen flitigt har ni säkert märkt att Emelie slutar blogga. Vilket vi tycker är synd men vi måste acceptera hennes val. Det var inget vi hade förväntat oss, lite synd att man det blev som det blev, men det var mest vi som bloggade. Lite tråkigt att man ibland säger satsar allt men att det inte händer så mycket. 

Men som ni märkt har inte Emelie varit aktiv på bloggen någon gång, och det har mest varit vi som har updaterat. Så någon större ändring lär det ju inte bli. Headern o presentationerna måste ändras lite annars kommer det rulla på som vanligt och vi hoppas att ni fortsätter läsa om våra liv! :)


Hälsningar
Ida och Jet


ida - svar på komentar

Matilda :)) om ida - favoritfilm:
Såå sjukt fina :) riktigt fin häst värkligen!



Sv: Tack så mycket! Ja fin är hon så det räcker och bli över, lite synd att hon är så pass liten bara. Annars hade hon nog varit värd ganska rejält med pengar.

Jet - rider en ny häst

Tänkte i detta inlägg skriva om hur jag rider när jag sitter på en häst eller ponny som jag aldrig ridit förut.

Prio ett är alltid framåtbjudningen, funkar inte den funkar ingenting. Redan i framskritten kräver jag av hästen att den ska gå fram av sig själv. Försöker få en uppfattning om hur hästen är, spänd, seg, motvillig eller kanske helt perfekt.

När hästen är varm kortar jag tyglarna, brukar inte lägga så stor fokus på skritten i början, har ibland känslan av att det i vissa fall kan få hästan att släppa bakbenen om man börjar med skritten. Tycker det är lättare att arbeta hästen i trav. Rider lätt på stora volter och serpentiner och nu ska hästen söka sig framåt nedåt. Lätt ställning i kroppen, men hästen måste först bli varm. Även här ska hästen gå fram av sig själv, inget segande här inte.

När hästen är varm börjar ställa lite högre krav, om hästen inte tar lika mycket stöd på tyglarna så lägger jag fokus på det. En häst som tar olika mycket stöd är oliksidig, vilket ioförsig inte betyder att hästen är rak om den tar ett jämnt stöd, men det är i alla fall en början.

Nu har jag förmodligen en bra uppfattning om hästen och börjar lägga mer krav, avsacktningar, igångsättningar eller annat som behövs.

Den första gången lägger jag alltså inte så stora krav på hästen, förutom att den ska gå fram, ta ett jämnt stöd och lyssnar bra på mig.



Emelie - Hejdå!

Hej,jag känner att jag inte riktigt passar in på den här bloggen, därför kommer ni att kunna läsa om mig och Bodi på en annan blogg sen..
Jag känner att den här bloggen inte var något för mig, för eftersom dom har dressyrhästar och här kommer jag med en gammal islandshäst, så nej!

Lycka till med bloggen Jet och Ida nu, den här bloggen kommer att bli suuper bra!'

Kram ifrån mig och Bodi!


Vilka är ni?

Ni läsare vet ju relativt mycket om oss på Aqipage. Men vi vet ingenting om er. Därför ber vi er så snällt att skriva lite om vem du är, hur gamal du är, om du rider hoppning eller dressyr (I EN KOMENTAR)? Valet är fritt ni bestämer själva! Skriv gärna varför ni väljer att läsa just våran blogg med :)
Skicka med länk till eran blogg så vi kan få läsa era med! Vi läser säkert flera av era bloggar redan. Men det är alltid kul o hitta nya att börja läsa ;) 

Kram // Ida och Jet


ida - favoritfilm

Kollade genom mitt videofyme konto. Har massa filmer från i somras på den, men favoriten är klart denna!
Blir så glad när jag ser den för det var precis när hon kom in i den perioden att hon hade slutat bralla och bocka.

Lämna gärna en komentar om vad ni tyckte! Tänk på att hästen nyss blivit 4 när filmen gjordes ;)


Ida - sjuk

Hemma från skolan idag eftersom jag har äckligt ont i halsen. Gör ont när jag pratar och sväljer,så blir lite träligt o gå runt i skolan utan att kunna säga något. Men något possetivt finns det ju i det! Eftersom jag kommer sitta hemma och updatera massa ;)

Ida-Jämnförelsebilder

Jag har ridit Trixi i ungefär 10 månader. Vilket betyder att det snart är ett år! Jag funderar på hur mycket det har hänt med inte bara ponnyn utan mig.
 

Hästen var stel som en pinne. Tuffa på i sitt eget tempo med nosen i bringan. Släppte bakbenen och ryggen totalt. + att sadeln ligger aldeles för långt fram.
Jag sitter relativt lodrätt med en helt ok vilkel i armbågen. Men det syns på bilden att jag spänner hela överlivet, enda från höften upp till nackslutet. Händerna faller också lite omkull och det ser ut som jag håller i en handväska. Jag kommer ihåg att jag var jättenöjd att jag hade träffat en häst som gick på fint på tygeln så jag kunde fokusera på min sits.

Nu

Hästen är lösgjord i båda sidorna och tar stöd på yttertygeln. Hon går i en bra arbetsform med aktiva bakben. Hon finner sig i det tempo jag sätter henne i och arbetar utifrån det. + att sadeln med hjälp av en padd inte längre ligger för långt fram och trycker på bogarna.
Jag sitter i en nästan lodrät sits, underskänkeln ligger lite för långt fram men jag sitter endå betydligt mer avslappnat en åvanstående bilden. Jag har även en bra vinkel i armbågen. Jag är inte nöjd bara för att hästen "springer på tygel" utan strävar alltid efter kortsiktiga mål under varje ridpass.


Jet - sitsen

Som säkert många vet så försöker jag förbättra min sits, som på sista tiden verkligen har blivit katastrofalt dålig. Mitt mål med att träna tvåtre gånger i veckan har jag inte ens kunnat börja med eftersom jag är ganska förkyld. Får nästan huvudvärk av att gå upp för skolans trappor.

Ett tips som jag har att få bättre sits är att försöka tänka på det hela tiden, men särskilt när man rider ut. När man rider dressyr ska man självklart också försöka tänka på det hela tiden, men det är ju så svårt. Det är så mycket annat att tänka på, hästens form, ställning, vägen och att tänka på sitsen blir nästan för mycket. Därför tycker jag man ska tänka på det när man rider ut, upprepa för sij själv; ajustdet, sitter som en sopsäck. Ta som mål med uteritten att man ska sitta fint hela tiden.

Nu menar jag inte att uteritter är flängridning där man inte alls tänker på hur hästen går, men när man skrittar på långa tyglar så ska man kunna sitta fint. Jag menar, kan man inte sitta bra när man skrittar ut på lång tygel, hur kan man då förvänta sig att man ska kunna bra när man galopperar på dressyrbanan?

Ska från det här...
..till det här, eller bättre

Ida- Varför ingen egen häst?

Som ni vet har jag ingen egen häst och planerar häller inte att köpa någon innom dem närmsta åren. Den enda anledningen till det är inte frågan om pengar. Även om jag skulle ha pengarna till att köpa en riktigt fin häst och ställa den på något lyxigt ställe skulle jag inte göra det. Jag VILL inte ha någon egen häst.

Jag tycker att det ger så himla mycket som jag gör nu; Att jag rider olika hästar hela tiden. På så sätt utvecklas jag fortare och lär mig rida olika hästar. Jag påstår inte att man utvecklas långsammare med en egen häst. Men det blir inte på samma sätt. Rider du bara din egen häst kommer du få problem om du sätter dig på en häst med motsatta egenskaperna en din egen häst.

Sedan tycker jag det är så synd med barn som köper hääst för tidigt. Jag har inget emot om mamma o pappa till en liten hästgalen tjej körer en b-ponny till henne o fara runt i skogen på. Men när man köper en fin häst som man rider sönder. Det finns en person i ett av stallen i närheten (tänker inte nämna namn) Som köpte en superfin häst! Och inte hade tillräckligt erfarenhet att behålla den i den fina form som den kom i. Men nu är hästen helt utmäglad och hon/han vägrar att ta hjälp från andra vilket e synd då hästen verkar så himla mysig.

Jag har det guld värt som jag har just nu med Trixi att jag kan rida när jag vill. Skulle jag skaffa en egen häst skulle jag antaglige tröttna på den om den inte var hästen i mina drömmar så att säga ;)

Här på en häst som står på Haningbyggdens ridskola. Där skogslotten har en utbytestävling varje år då det KRÄVS att du kan hoppa upp på en helt okänd häst, rida runt på den i en halvtimma och sedan vara redo att gå in på dressyr/hoppbanan.

Ida - Men oj!

Död häst hittades på vägen

En död häst hittades på eftermiddagen mitt på vägen mellan Kusmark och Ersmark.

Det gäller länsväg 867 mellan Kusmark och Ersmark.

– En död, fullstor häst, har påträffats mitt på vägen. Den har inga synliga skador, berättade vakthavande befäl hos Västerbottenspolisen tidigare på måndagseftermiddagen.

Polis skickades till platsen för att undersöka saken ytterligare.

”Tagit sig ut”

– Som  jag har fått det beskrivit av mina kollegor så tycks hästen ha tagit sig ur hästfinkan under transport via en sidodörr på släpet, säger Johan Karlsson vid Skelleftepolisen.

Hästen har transporterats bort från platsen.

http://norran.se/2012/01/skelleftea/dod-hast-mitt-pa-vagen/


Detta verkar helt sjukt! Jag kollade in på den tjejen som ägde hästensdayview och läste lite mera exakt vad som hade hänt. Den åkte tydligen i en transport som va byggd att hästen skulle stå bakfram. Och den hade på något sett hoppat över bommen där bak (eftersom den åkte baklänges) Och fått upp sidodörran som fanns precis framför bomen. Hur hästen kunde göra något sånt är ganska sjukt? Hur den lyckades med det? Och ennu sjukare är att föraren inte märkte någonting! Transporten var dubbelaxlad och skulle vara någon special för hästen så den åkte mjukt. Men om en häst kastar sig ur transporten i farten tycker jag man borde känna det? Elelr var föraren helt enkelt inte tillräckligt uppmärksam för att märka? Och det står att hästen hittades utan ytliga skador. Men säg att transporten åker i 80 km i timmen och hästen hoppar ur, så kan den omöjligt landat på alla 4 ben helt stilla utan måste ha fått stora skrapsår enligt mig.

Ganska sjukt och läskigt. Min största rädsla när det gäller transporter är att hästen ska sparka hål i golvet och gå genom golvet då jag hört skräckhistorier med det. Men något sånhär skulle jag aldrig kunna föreställa mig :O
<div><font size="1" face="georgia"><em>R.I.P Ballerina! &lt;3</em></font></div> <div><font size="1" face="georgia"><em>Finaste ponnyn i världen&lt;3</em></font></div> <div align="center">&nbsp;</div> <div>&nbsp;</div>
Stackars lilla ponny.. Alla tankar till dig Jennifer!


Jet - Lucern

Planerna var ju som sagt att rida på ridbanan, och syster skulle filma och allt. Men planerna ändrades så jag, Frida och Lucern red i stället ut i mörkret. Hände ganska många spännande saker, i början stod det ett rådjur på vägen vilket skapade en 190 graders sväng, men inga skada skedd. Har hittills trillat av Lucern en halv gång typ.

Det var väldigt halt på vägarna, även fast det har varit plusgrader hela dagen, så vi red fram och tillbaks, men var säkert ute en halvtimme. Fridas häst är inte skodd och Lucern bara skodd fram, så is är inte så populärt.

Mötte även en kanin, en pall och en människa ute i skogen, och Lucern tog allt med ro. Hon har verkligen blivit säkrare än sen jag började rida henne, lite mer trygg i sig själv.

Imorn står det inte häst på schemat, men på fredag kommer en av mina vänner så hon kan säkert ta lite bilder.

 

 

Ännu en bild på Ville, som syster gick med idag, har inte så många bilder på Lucern på lager


Ida- Nu så!

Lite lite updatering dem senaste 3 dagarna.. Men det är pga att jag inte varit hemma mer en en halvtimma under den tiden. Men igår va ju somsagt sista gången jag var stallvärd, så jag komemr he tisdagarna till att blogga med! Och förhoppningsvis när jag fyller år den 1a feb så får jag min iphone och kan blogga där ifrån.

Igår red jag även i mammas grupp. Fick välja vilken häst kag ville av dem som inte gick så jag valde Grayson. En kritvit c-ponny. Har inte ridit honom på jättelänge så skulle vara kul o se om jag hade utväcklats något sen sits! Han är egentliogen för liten för mig men jag är inte så stor så att jag stör hans balans. Lektionen gick bra! Jag fick träna på bakdelsvändningar, vilket gick lite sådär i början men helt ok i slutet! Han är så himla trippig så det är svårt att få ett jämnt stöd i handen eftersom de blir lite glappkontakt ibland. Men det gick bättre emot slutet då han blev lite mer eftergiven i sidorna. Riktigt frän ponny tycker jag! Så himla snygg på tygeln o med lite tryck i baken. Synd att han travar som en shettis bara...

Här med min vänn Elsa i sadeln! Jets mamma e fotograf och Jet har redigerat.

tävling!!

Designtävling!

Den som vinner kommer att vinna en helt egen design, gjord av mig, Jet.

Jag kommer att använda vinnarens bilder, och göra bloggen efter vinnarens önskemål. Om vinnaren så vill kommer jag även att sätta in den på bloggen, för ett perfekt resultat.

Regler
För att delta behöver ni bara kommentera detta inlägg, och även lägga upp den här bilden på din blogg, samt länka våran blogg i inlägget. I kommentaren i detta inlägg ska ni dessutom länka till erat inlägg så att vi ser att ingen fuskar.

Om du inte har någon blogg men kanske vill starta än med den här designen kan man lägga upp bilden på facebook. Skriv i så fall det i kommentaren så löser vi det.

Vinnaren lottas ut den 17 Januari, alltså om sju dagar

Lycka till!!

Glöm inte eran mailadress, så jag kan kontakta er så lätt som möjligt angående designen


Jet - stallet idag

Åkte till stallet nästan direkt när jag kom hem, och började med att ta in hästarna. Lucern har fått skor så imorn är det ridning på schemat, förhoppningsvis ska vi ta oss till ridhuset, men vi får de hur det går.

Red Ville på vallen sen, och jag är väldigt nöjd. Fokus låg på ett jämnt stöd i tyglarna, men även att han skulle spåra ordentligt i svängarna. Sista raksträckan gick det väldigt bra, ordentlig skritt och det kändes som om han gick väldigt jämnt och rakt. Jag brukar alltid lägga ner lite tid på att börja med att få hästarna jämna i tyglarna, kommer senare ett inlägg med varför.

Marken var väldigt bucklig, så jag red inte så länge, halvtimme eller så. De första tio minuterna var skritt på lång tygel.

 

Jag har hittat bilderna från början av 2010! Toppenglad tjej

Ida-stallvärd

Sitter o tittar på hoppträning med Hanna! Sista stallvärldsdagen idag :D Ska dock sova i stallet på söndag o hålla koll på barnen som har sin kickoff. Ridlektionen igår gick bra. Blixten bockade bara en gång när en annan tjej drog spöt i ändan på sin häst xD Rolig häst som bockar när andra hästar åker på stryk... Han va väldigt fin i traven och orkade bära sig mera en dem tidigare gångerna. Galoppen orkade han dock inte riktigt och sprang antingen med halsen som en giraff eller knäppte av med nosen i bogen. Men duktig häst!!  image description

Jet - Ridskoleregler

En ridskoleregel (som att leda från vänster, hoppa upp från vänster, aldrig stå bakom en häst etc) som jag alltid håller stenhårt på är att när man ska ta på/av täcken att göra allt i rätt ordning. Ska man ta av ett täcka ska man knäppa upp bokspännena sist, och ska man ta på ett ska man knäppa de först.

Det spelar ingen roll vilken häst, vara sig det är Ville som står i boxen och äter eller med en okänd häst i gången. Skräcken är att hästen skulle bli rädd för något och slita sig eller stegra och täcket fastna på bakbenen. Paniken skulle förmodligen bara eskalera och chansen att få hästen lugn igen är väll ungefär noll.

När mamma eller pappa tar av Villes täcke när jag håller i honom är jag också stenhård, de får inte börja med bokspännena. En olycka händer så lätt, och med en så här enkel säkerhetsregel känns det så ovärt att ta risker.

Måste däremot medge att det finns andra regler jag är slappare med, det där med att göra allt från vänster har jag aldrig fattat. När jag leder vill jag dessutom gå framför hästen.

 





Jet - överraskning!

Första skoldagen vilket inte kändes så jätte kul, men slutade en halvtimme innnan vilket var väldigt nödvändigt, haha alla låg typ på borden. Syster som börjar imorn fixade stallet idag, så har inte ens tänkt häst idag, men ändring på det imorn. I veckan ska Lucerns sko, så då kan vi rida igen. Glad tjej.
Men har en riktigt rolig överraskning på gång, kan avslöja att det blir en tävling, med ett pris jag inte skulle säga nej till. Mer info imorn, så kolla in bloggen då! 


Ida-hannisbannis och IvarJ

Sitter alone i klubbrummet. Hanna har nyss ridit lektion på hennes "medryttarponny" Ivar. Lektionen gick bra med tanke på att Ivar har en förkärlek till att efterlikna en giraff... Om en och en halvtomma ska vi rida dressyrträning för Anita, vilket kan bli mycket intressant då jag ska rida Blixteb igen. Jag hoppas verkligen han inte är lika jobbig som förra veckan för jag orkar verkligen inte ramla av xD Menmen jag informerar er pm hur det gick efter lektionen.            Här är en bild på Hanna och Ivar!. image description

Jet - olika hästar

Har alltid gillar att rida på olika hästar och ponnyer, så fort jag får chansen säger jag inte nej till att rida en annan häst. Tycker det är spännande att liksom få känna på den hästens styrkor och svagheter, och se om jag kan göra någonting åt det.   

Det är också ett av skälet att jag har ridit på ridskola så pass länge, även fast jag hade egen ponny, slutade i november 2011 någon gång. Att alltid ha möjligheten att få rida en annan ponny tre gånger, känna hur vi blev bättre, för att sedan hoppa upp på en ny igen är så kul. Kommer ihåg att en del personer tyckte vissa ponnyer var ganska tråkiga, men jag tyckte alla var roliga på sitt sätt, jag menar, under tre lektioner kan man alltid utvecklas lite till.

Ibland fick jag frågor om jag inte ville utvecklas med min egen ponny (vilket jag självklart också ville göra) istället för att rida på massa ridskolehästar. Men jag tycker det är så inspirerande att rida olika hästar att jag fortsatte, alla hästar är olika så man alltid lära sig något.

Varför jag slutade nu på ridskolan var av några skäl, men bland annat för att gruppen som alla mina vänner var i hade börjat splittras och för att jag både vuxit ur ponnyerna i storlek och kunskapsmässigt. Jag saknar det ibland, min gamla ridlärare, alla hästar och alla vänner. Det var så mysigt.

Jag och Benjamin, ponnyn med skönaste attidyden!!



Figaro, haha kolla inte på vad jag har på mig. Fulaste ever typ


På Q

papaya och Jet Verhey KM-mästare i dressyr för lektionsryttare 2009
Jag och Papaya när vi vann KM 2009, bild från skogslottens hemsida


Du har tagit tillbaka din plats... Den plats jag kunde kalla min plats
Amaranthe – Amaranthine


Ida- Ursäkta.

Förlåt för att jag inte bloggade igår. Hade inget intressant som hade med hästar att göra o skriva om. Idag ska jag rida lektion på skogslotten. Ska försöka få någon o filma lite. Men det är inget måste! Updaterar i morgon bitti elelr lite snabt på foonen ikv :)

PÖSS!

Jet -hjälptyglar

Hjälptyglar är också ett omdiskuterat ämne i ridsporten, kanske inte lika mycket som bett, men nära därpå. Tänkte gå igenom några stycken och även anmärka mina åsikter. Min grundåsikt är att jag tycker hjälptyglar är bra när man hjälper hästen/ryttarren till en bättre ridning. Alltså om man hjälper hästen att hitta formen, inte hålla en häst i formen. Till exempel en snodd som sitter så löst spänd att hästen bara känner av den när den höjer huvudet högt.

Snodd/halsförlängare
Måste vara en av de vanligaste hjälptyglarna, särskilt på ridskolor. Ganska mild då den är helt elastisk, men även den kan spännas åt för hårt. Nackdelen med snodd är att man som ryttare kan ha problem med att påverka längden av den, för knuten sitter mellan hästens öron.



Graman
Även den är en av de vanligaste hjälptyglarna, men används mer av de avancerade ryttarna. Gramanen är ganska lik snodden, men det är ryttaren som bestämmer hur hård den ska vara, dessutom ger den inget tryck mellan öronen. Använd den för hårt kan man dra ihop hästen för mycket, och hästen hamnar på bogarna.


Thiedermantygel
En blandning av snodd och graman, även kallad fast graman. Ganska snäll hjälptygel, då den är svår att spänna åt för hårt, upplever själv att den inte ger så mycket effekt.




Inspänningstygel
Används vid longering, har inte använd den så ofta eftersom jag föredrar att tömmköra.




Martingal
En ganska snäll hjälptygel som hjälper ryttaren att se till att hästen inte höjer huvudet för högt, både av säkerhetsskäl och för att ryttaren inte ska behöva dra så hårt i tyglarna. Tror hästen inte märker om den har den här hjälptygeln, eftersom det inte är hjälptygelns som håller ner huvudet.




Gräsätartygel
Haha älskar den här hjälptygeln, kanske inte det optimala sättet att få hästen att sluta att äta gräs, men i alla fall. Har aldrig använt den, men namnet är så klockrent. Kan verkligen se små envisa shettisar gå runt med sådana här.

 

Alla bilder är lånade från Hööks, som btw även har bra beskrivningar för alla hjälptyglar


Jet - Ingen ridning

Det blev ingen ridning idag, för Lucern ömmade om hovarna. Gick med henne halva hagen innan jag släppte henne igen för det funkade inte. Tänkte i så fall pyssla om henne men tyckte lite synd om henne att hon bara skulle bli borstad ett litet tag för att sedan gå hela vägen tillbaka. Hon blev verkad för några dagar sen, så kan vara därför, och att marken är helt stenhård och jätte bucklig, särskilt vid grinden, längst bort i hagen är den faktiskt helt okej med lite gräs. Tycker att det ska komma snö eller bli plusgrader, för det här är inte hållbart.

Kollade på en ridträning igår, och var så taggad på att rida så det kändes lite surt att det inte gick, men det är så det är.

Gick sen promenad med Ville, eftersom han reds igår så kunde jag ju inte rida. De dagar han inte rids brukar vi tömmköra eller gå backar, men testade något helt nytt idag. Tog på longeringsgjorden, träns, tog ett spö och gick promenad, men när vi hade kommit en bit så satte jag på en snodd. Han skulle skritta på ordentligt, och gick det för långsamt manade jag på honom lite med spöet. Det gick faktiskt riktigt bra, han arbetade på bra med bakbenen i ett bra tempo. Det kändes lite konstigt att gå sådär, men jag tror det är värt det, det är ett enkelt sätt att jobba honom.



Imorn kommer en text om vad jag tycker om olika inspänningstyglar.


Emelie - hej!

Idag blev det en slalomtur med min sofie och våra killkompisar, helt underbart så inge stall idag heller.Ska försöka ta mig dit imorgon.

Jag tricktränade ju Bodi förut men har slutat men jag funderar på att ta upp det igen,jag fick en sån bra kontakt med honom då & han tyckte att det va så himla kul! Så jag ska nog börja med det igen,eftersom att jag nästan aldrig rider så måste jag göra någonting annat än att bara ut&gå och sånt...Men jag måste få lite insparation!

Fick en himla fin bild idag!



Och måste ( efter att ha gjort det väldigt mycket ) be om ursäkt för jag nästan aldrig bloggar!

Ida-Gina Tricot = Häst?

Har ni hört att ginatricot har lanserat en kollektion med hästkläder? Shabrak och tröjor? Lite förvånad att dem har tagit fram en kollektion som är så pass snygg och billig! Lite synd bara att dem endas kommer kunna köpas på tävlingarna i Borås 9/2-12/2, jag skulle mer en gärna velat klicka hem något om det nu så gick. 

Men dem får en stor HISS från mig!


Ida- Nu är den beställd!

Nu har jag beställt min nya kavaj! Som jag skrev tidigare blev det en pikeurs scarlett. Nypris ligger mellan 2000-2500 men jag har lyckats hitta en nästan oanvänd i min storlek för närmre halva priset. Riktig tur hade jag där ;) Så om allt går som det ska hämtar vi den i Norrköping nu i veckan. Ska bli intressant att se vad jag tycker om denna modell eftersom dem kavajerna jag haft alltid varit lite stora och pösiga. Men denna modell verkar vara mer av den åtsittande typen.

Någon av er läsare som har en sånhär? Vad tycker ni om dem?

Jet - ska snart till stallet

Ska rida Lucern och gå backar med Ville, har inte ridit på några dagar så är astagg. Ska till ridhuset, fokus ligger på att få henne gå nära sarjen och speglarna. Även självbärighet och jämnt stöd i tyglarna. Går det bra ska jag även testa på en skänkelvikning. Mamma följer med så hon kanske kan filma lite.

Utvärdering kommer ikväll



Jet - förbättring av min sits

Som jag skrev några inlägg innan så sitter jag snett, viker mig i min högra sida, drar fram vänster axel och hamnar mer på höger sittben. Jag lutar mig dessutom för långt fram, har för raka armbågar och drar fram skänklen. Mitt mål är att få en bra sits, få tillbaks mina ryggmuskler och bli rak på två månader. Kommer bli ganska hårt men jag har redan ett träningsschema i huvudet J


Påverkan
En sned sits leder till en ojämnt muskladd häst, och om sitter jag mer på höger sittben kommer jag alltid ha känslan av att hästen trycker mot min vänster skänkel, det blir en omedveten dubbelsignal: Sitsen säger till hästen att flytta sig till vänster medans skänklarna säger något annat. Kollar man ner och lutar sig fram så hamnar men för mycket på hästens bogar, dessutom ser man inte vad som händer. Var på väg att trilla av för ett tag sen när Lucern drog en tvärnit och jag kollade ner i hennes man.


Åtgärd
För min del finns det ett ganska lätt sätt att fixa det här med m in sneda rygg, nämligen att titta utåt (till vänster), då sänker jag min vänster axel och rätar upp mig i min högra sida vilket också leder till att jag hamnar rakt över hästen. Men jag måste också få fler ryggmuskler, jag måste orka ha en rak rygg. Mitt mål är att gymma två och en halv gång i veckan, alltså två till tre gånger i veckan under två månader. Det blir tjugo träningspass, och på det borde jag kunna få lite muskler. Det ska både vara coorball, bodypump och vanligt gymm.

För att åtgärda problemet med att jag lutar mig för långt fram ska jag försöka påminna mig själv hela tiden med att kolla upp. Då följer hela överlivet med.

Börjar vecka tre, så vecka elva får ni en utvärdering. Nu kör vi!

 


Ida - God morgon!

Helt sjuk statestik igår! Ja menar det är otroligt att faktist över 100 personer läste våran blogg igår? Och komentarerna kom som på rullande band. Ni anar inte hur uppskattade ni är. Hur glad man blir när någon skrivit en komentar eller dem unika besökarna ökat med flera stycken dem senaste minutrarna.

Idag blir det dock ingen ridnign för mig. Men jag ska åka till Skogslotten och hjälpa min vänn Hanna som håller i julgransplundringen. Men jag har gjort lite tidsinställde inlägg som kommer upp under dagen, så ses vi ikväll!

Nämen vad hände här?



Vi kan bara säga tack!
Det är jättekul när statistiken klättrar och vi får nya komentarer hela tiden.

Keep on going ;)


Ida- Bett

Tänkte skriva lite om dem tankar som snurrar i mitt huvud den senaste tiden om bett.

Det finns så många olika bett av olika typer och som ger olika efekt. Vanligast är då det 3delade tränsbettet. Andra vanliga bett är; Pessoa, pelham, rakt bett, 2delat, hackamore ja listan kan bli oändlig.


Ett nytt bett som jag sett ganska mycket på senaste tiden är pe wee-bett.

Bild lånad från google
Dem ska tydligen ligga väldigt bra i munnen och vara bra för hästar som lätt blir irriterade av bettet. Jag har aldrig ridit på det men jag tycker att det inte ser så snällt ut emot hästen om man kollar på själva bettet. Smalt och rakt, visserligen rörliga ringar. Ett stort pluss för hakrämmen! Även fast bettet inte har någon hävstångsettekt, så gör den så att bettet ligger mer stilla i munnen och inte åker så mycket åt sidorna eller upp i munnen.
Trotts att jag tycker själva bettet är lite för smalt är det definitivt ett bett jag skulle kunna tänka mig att testa!

Bettlöst
Någonting jag förspråkar och gillar är när ryttare rider bettlöst! När vi stoppar in bett i munnen på våra hästar är det bara en falsk säkerhet. Hästen går undan för tryck i sin nattur så egentligen borde ett hackamore eller bara en grimma vara det självklara när man vill kontrollera en häst från dess rygg. Därför tycker jag det är lustigt att du inte får tävla dressyr på ett hackamore eller annat bettlöst huvudlag i sverige. Det har införts i andra länder men jag tror tyvärr det inte kommer komma till sverige.

Pessoa
Ett bett som det diskuteras starkt omkring är pessoa. Jag har redan gett min åsikt om detta bett och ni hittar det bland dem första inläggen. Jag tycker att det är ett väldigt hemskt bett, OM du är väldigt rutinerad och informerad om hur bettet verkar-går det säkert att rida med de utan dessa "skador" som ploppar upp att hästen får. Men jag är mycket tveksam till att det finns en sådan människa. Hade jag fått bestämma hade det blivit en lag på att detta bett inte fick förekomma iaf i tävlingssammanhang eftersom jag har väldigt svårt att se att någon häst kan gå bra på ett sånt bett.

Bild lånad från google


Uppbettsling
Det är tyvärr många som bettslar upp sina hästar helt i onödan. Oftast ponnyryttare som köper en het häst och ska ut o hoppa höga klasser. Innan man bettslar upp sin häst tycker jag man ska fundera egenom det väldigt nogrant. Vist det är väll inte fy skamm o rida på pelham eller annat skarpare bett? Men frågan är om man verkligen behöver det? Jag tycker man ska ta till alla metoder för att försöka lösa problemet utan att sätta ett skarpare bett i munnen på hästen. Om du har en häst som blir stark och tung i handen emelleråt när du rider dressyr bör du fundera på om du kan påverka detta med andra metoder? Inte slita och dra hårdare, men att andvända andra hjälper för att försöka motverka att hästen blir stark och tung.
Den enda gången jag tycker man ska bettsla upp sin häst är om den starkt vantrivs med ett vanligt tränsbett, eller om den blir farlig på det bettet man rider. Så att häst och ryttare kan skada sig om den ex sticker ohejdbart innan hinder.

Jag hittade en film på yt som jag tänker dela med mig av. Hade jag haft en häst som gör som denna gör IBLAND hade jag övervägt att betsla upp då den som blockerad kastar sig emot hindrena.






Om man bortser från allt ovanstående jag har skrivigt tycker jag det allra VIKTIGASTE med bett är att hästen trivs med det bett den har.

Jet - Syster och Ville

Mådde lite bättre än igår så följde med syster till stallet idag, pysslade om Ville och tog sen lite kort när hon red. Tänkte att jag kanske kunde visa lite bilder. I början var han lite seg, men när hon sa till han på skarpen skrittade han på ordentligt med öronen pekade fram.
Tycker att inte ser så pjåkig ut fast han knappt har jobbat på åtta veckor

Jet - mina förebilder inom ridsporten

Bild lånad från hans hemsida
Jf Pignon, de flesta vet nog vem han är då han brukar vara på Stockholm Horse Show. Det han gör med hästarna är helt otrloligt. Fatta känslan när man kan få typ tio häst att springa bredvid varann.

Rolf Göran Bengtsson får också en plats även fast jag inte är hoppryttare. Hur han utan problem lotsar över hästar över de största hinderna är också ganska unikt. Ser så lekande lätt ut
Alla som någonsin har läst hennes bok "Dressyr med Kyra" fattar varför hon får stå på min lista. Och ni som inte läst boken, så gör det, man blir inspirerad till tusen och vill bara kasta sig upp på vilken häst som helst och rida.

Roffe bäst i världen!



Rolf-Göran världsetta


 

Hoppning  Nu är det färdigräknat. När alla resultat för december är klara är Rolf-Göran Bengtsson världsetta i hoppning.

 

- Jag trodde inte att det skulle gå vägen under december. Jag visste att jag tappade mer poäng än Eric Lamaze och hade inte koll på hur många nya poäng han samlade på sig. Självklart känns det väldigt bra att börja dety nya året som etta på världsrankningen, säger Rolf-Göran från helgens tävlingar i holländska Zuidbroek, där han i går var tvåa med AB19 Chianti i en 1,40-klass.

Rolf-Göran skrev historia när han i höstas som första svensk vann EM i hoppning. Nu skriver han historia igen som första svenska ryttare att toppa världsrankningen i hoppning. Roffe regerar!

Tio-i-topp
1 (2) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige 3 372
2 (1) Eric Lamaze, Kanada 3 291
3 (3) McLain Ward, USA 3 078
4 (4) Pius Schwizer, Schweiz 3 033
5 (5) Ludger Beerbaum, Tyskland 2 947
6 (7) Edwina Tops-Alexander, Australien 2 822
7 (8) Denis Lynch, Irland 2 820
8 (6) Kevin Staut, Frankrike 2 770
9 (9) Beezie Madden, USA 2 700
10 (10) Nick Skelton, Storbritannien 2 668

44 (42) Malin Baryard Johnsson 1 628
59 (63) Angelica Augustsson 1 428
90 (89) Henrik von Eckermann 1 055
157 (175) Peder Fredricson 595
171 (168) Jens Fredricson 560
183 (174) Erika Lickhammer 518

Källa: http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Nyheter/2012/1/Rolf-Goran-varldsetta/


Ida-Skrittur

Nu n'r det är så hårt i backen tror jag många håller med mig om hur svårt det är att hitta bra underlag. Vi har inte häller någon tillgång till ridhus om vi inte vill ta transporten o åka iväg. Så vi får hålla os till godo med dem avlägsna gärdena och grusvägarna i skogen. Idag skrittade jag och Nattis ut, Balder fick följa med som handhäst. Tog ungefär en timma så dem fick röra på sif ordentligt men inget ansträngande. På den rundan vi red passerade vi ett gärde jag glömt bort fanns. Det perfekta gärdet att rida på när det är såhär hårt! Det har varit högt gräs hela sommaren och är fortfarande så trotts att marken är frusen är det endå skapligt mjukt pga allt gräs. Så jag får se om jag rider dit nästa gång med Nattis o drar några repor där ;)

Jet - min sits

Min sits har verkliugen försämrats sen jag inte kunde rida regelbunder med samma mängd. Dessutom har jag nog inte gymmat på över en månad och förlorat massor av mina ryggmuskler. Tänkte visa hur jag sitter, vad mina svagheter är.
Det här är en gammal bild, tre år gammal. För nått år sedan lutade jag mig alldeles för långt bak med överlivet, särskilt i traven. Vilket också ledde till att jag drog tillbaka skänkeln. Den röda linjen är hur jag sitter, och den vita är hur jag borde sitta.


Jag har jobbat mycket med min sits, verkligen försökt vara konsekvent. Tycker det har blivit en stor förbättring, hamnar fortfarande något bakåtlutad men inte så farligt. Som jag sitter här tycker är godkänt, helt okej.

Tycker samma med den här bilden, en helt okej sits. Borde titta mer upp och dra tillbaka armbågarna något, men annars helt okej.


Jag skäms, visserligen rider jag lätt men det här är katastrof! Den blåa linjen är som jag sitter och den vita är hur jag borde, och den blåa är ju ordentligt böjd. Den ända som är bra är att jag kollar upp och att armbågarna är i en bra vinkel, men det är bara för att syster skrek till mig precis innan bilden togs att armbågarna skulle bak och blicken upp.
Det som inte syns är att jag dessutom viker mig i min högra sida, drar fram och höjer vänster axel och lägger mer vikt på höger sittben. Är sned som en banan och blir ju inte bättre av att jag rider med väst som gör att felen inte märks, kan liksom vila min sneda (vänster) axel mot västkanten, dessutom syns det inte lika mycket.

Det här blir mitt mål för tvåtusentolv, fixa sitsen, ett inlägg är på gång hur jag ska gå till väga, för det här är inte okej.

Ida-Bilder från dagen

Blev inte så många bilder när jag red eftersom Elinore filma när jag hoppade och framridningen va ren kaos *suck* Jag menar, hur svårt ska det vara att leda hästen INNANFÖR spåret och att flytta på sig när någon skriker "HOPPNING OXER"

Emelie - stallet.

Hej,idag blev det inge stall för mig, det kom folk hem som ska köpa hundvalp av oss, vi har hundkennel om jag inte har berättat om det. Så jag va med Therese  idag eftersom hon åkte hem.

Men igår va jag & Therese o red, vi red i paddocken i nästan två timmar.Hur kul som helst, och vi red lite dressyr på Orce, sporrar red Therese med och vi har aldrig haft det på Orce, men han gick väldigt bra med dom så ska dom nu. Bodi red vi runt lite på bara sådär, eftersom han inte orkar så mycket så kan man inte göra så himla mycket heller, men jag älskar han ändå.

Jag och Orce..
Mer bilder kommer sen.

Ida-Resultat

Hemma från en lång dag med mycket kyla och nervösitet. Jag hoppade 50 cm stilbedömning först. Hästen va kolugn på framridningen men blev helt konstig i ridhuset. Hon tyckte publiken va läskig o vingla åt alla möjliga håll. Körde med huvudet så fort jag tog i henne o hoppade konstigt! Tro det eller ej men vi rev ett hinder xD 50 cm... Skämms lite. 
 
Jag skrattar lika mycket åt slutet varje gång! Vet inte riktigt vad jag gör? Jag bjuder!

Sen skulle jahg hoppat 70 cm utom tävlan (cl) Men jag efteranmälde mig istället i sista sekunden till 80 cm a:0/a:o, kan inte påstå att det gick super då häller. Men klart bättre! Men hon sticker iväg från lektaren från 3an till 4an (som ni ser på båda filmerna) Så är det bara att hålla sig i o försöka komma rätt på hinder. Ett pet här med, också med bakbenen. Jag slarvade lite allmänt där så de får jag ta :)


För övrigt nöjd med ponnyn som brukar bli ett nervvrak, hon ex reste sig utanför framridingen till första klassen. O hon är ju en dressyrponny egentligen! Men det är kul att kunna göra sånthär endå även fast hon inte har någon hopptalang ;)

HÅLL ÖGONEN ÖPPNA EFTER LITE BILDER FRÅN DAGEN!

Jet - Sjukling

Planerna var att jag skulle följe med Ida till maskeradhoppningen och ta massa fina bilder, men fick börja dagen med att ringa Ida och säga att jag är sjuk. Tycker det är hemskt att vara sjuk, sitter bara på soffan och kan inte göra ett skit. Aja, planerna är att vara igång igen imorgon.

Ska i vilket fall uppdatera bloggen bra idag, och ska fixa ett antal förinställda inlägg när skolan har börjat. Vet inte hur mycket jag kommer kunna blogga då men målet ligger på i alla fall två inlägg om dagen.


Ville i somras

Ha det gott och jag hoppas ni mår bättre än vad jag gör

Jet - Ville i hagen

Här är några bilder som jag tog nät vi släppte ut Ville i sin gamla hage igen. När han var hallt fick han stå i en mindra hagen med en lugnt häst och nu är han står han med hela flocken igen. 

Jag trodde de skulle börja springa när jag släppte ut honom, men de höll sig lugna. Ville och Mårten (den svarta) viftade med frambenen och skrek lite, men det var allt. Ville har väldigt hög rang, men det är nästan som om han inte bryr sig så mycket om de andra hästarna. När det kommer en ny häst är det Mårten som går fram, men Ville bestämmer.
Lite suddig bild, men man ser tydligt hur välvda halsarna är




Så liten jämfört med den andra

Jag har alltid tyckt det är intressant att se hur hästarna rör sig i hagen.

Ida-Taggad till 1000

Har nyss sminkat mig o klätt på mig, ja ska slänga i mig några kex och sen bär det av till stallet för att tvätta skitig ponny! Taggad som bara den ;) Massa bilder och förhoppningsvis film kommer ikv.

PÖSS


Ida- Fotografer!

Jag har ju ofta samma personer som fottar mig när jag rider. Dem som fottar alla bilder som är mer en bara "vardagsbilder" Är Jet och Elinore. Både är grymt duktiga och jag är grymt tacksamför att dem tar alla underbara bilder på mig :) 

Tänkte dela med mig av mina personliga favouriter från dem båda, vi börjar med ELINORE!




Och nu JET


Bilderna blev lite koniga, pga att dem inte är sparade i så hög upplösning i min dator. Så ha lite överseende med det tack!

Jet - resten av bilderna

Tog mig säkert en timme innan jag kunde ladda upp de här bilderna
Restan av bilderna från ridpasset idag, min sits är verkligen hemsk, men jag rider lätt. Inte för att det är en ursäkt men kanske lite ett skäl. Det som inte syns på bilderna är att jag drar fram min vänster axel och hamnar snett. Det har blivit värre, jag tror att jag blivit svagare, så ska försöka ta tag i träningen. Bodypump på söndag!



Ida-Dagens dressyrlektion

Min dressyrträning blev flyttad till idag morgon för att ridläraren var ute o reste i måndags.
Jag fick rida Nybyggets Blixten igen. För er som inte kommer ihåg är han en liten storhäst, nyss 5 fyllda år. Han kom till skogslotten för några månader sedan, då han aldrig hade varit utanför stall nybygget i hela sitt liv.


Dem gångerna jag sett och ridit Blixten har han varit supersnäll och väldigt stabil för sin unga ålder. Men idag när jag kom in i ridhuset sa Anita att han hade bockat endel i traven dagen innan. Det dröjde inte länge innan hästen framför drog på en kospark och Blixten då tar shansen o börjar bocka. Då i skritt! Han gjorde lite likadant i traven några gånger. Lika dant första galoppfattningen och en gång på galoppvolten. Jag kände ett fåtal gånger att det kunde vara min tur att få smaka på grus, men han bockade så runda stora språng att jag bara kunde stå upp o försöka hålla upp huvudet. När jag trode det värsta hade lagt sig drog han på en riktig fuling, delt i samlad trav på en 10m volt xD Rolig häst där! Annars va han ganska fin i traven. Lite mer egen bärighet om man gemför med sist! Galoppen va katastofel då jag bara fick hålla upp huvudet i mata innerskänkel ungefär ;)

Menmen, alla ridpass kan inte vara jätteroliga, ibland kommer det lite skit i vägen o då får man ta tag i de för att de sedan ska gå bättre näste gång.

Hittade en bild på honom från när han stod på nybygget. Han ser ungefär lika dan ut nu. Men inte fetare utan krafrigare över lag. O hårigare såklart ;)

Ida-Svar på komentar!

Såg att Jet hade gett sitt svar på denna men tänkte dela med mig av mitt eget med!

Nathalie om Jet - Nya skor:
Det här inget pekat just mot Jet.. Men eran blogg har börjar bli så sjukt tråkigt.. Det är en hästblogg. Likadant med den där oseriösa listan som hon Ida skrev med sin kompis, den kan hon väl ta på sin gamla blogg?. Emelie bloggar på bättre om hästar osv. Och jag tycker det är mycket roligare som läsare när Ida och Jet skriver om ridpasset i stället för om nya kläder osv :((

Bra blogg annars!



Det är precis sådant vi vill höra! Vi vet att vi slarvat lite med bloggningen o den har antagligen flytit iväg lite åt alla möjliga håll.. Men vi tar åt os kritiken och ska försöka förbättra oss! 100%hästblogg NÄSTA!

Säger som Jet " om ni har något mer är det bara att säga till Just spit it out!"

Jet - ridningen

Red först ut med Lucern tillsammans med syster som gick med Ville. Hoppade några stockar, eller hoppar och hoppar, det är typ max femtio högt. Haha men hon är så otrolig härlig, först tvekar hon massor, och sen hoppar hon som det vore ett riktigt hinder. Hoppar verkligen med ryggen, och ner med huvudet. Hon har inte blivit hoppad mycket, så att hon ”hoppar” över stockarna är ett ganska stort steg.

När vi hade galopperat upp för en backe två gånger blev hon ganska studsig och steppig, så jag bestämde mig att hon skulle få gå bakom Ville. Annars går hon alltid först så att hon ska bli modigare, och för att hon kan bli lite lugnare då. Men idag fick hon rätta sig i ledet och helt enkelt gå sist. Ville gick inte så fort så i början tyckte hon det var hemskt, slog med huvudet och försökte komma i fatt. Ville är en sådan ponny som man kan gå i rumpan på, vilket hjälpte en del. På slutet gick det bättre, hon hade lugnat sig och gick relativt avslappnat. Då fick hon gå först igen.  

Efter uteritten red jag kanske en kvart på ridbanan, om ens det. I början gick det hemskt, min sits förstör verkligen allt. Det blir mitt mål 2012, fixa sisten. Tillbaks till passet, hon har lite svårt för att ta ett stöd på yttertygeln, men på slutet gick det bättre. Det som händer när hon går i en bra form och arbetar bra med bakbenen är att hon tar tag lite i bettet och travar på lite för fort. Blir lite tung i handen liksom. Jag tror det kommer släppa så småningom när hon orkar gå i en bärigare form och arbeta på bra med bakbenen och ryggen.

Annars nöjd med passet, och vi fortsätter träna på bärigheten och jämnt stöd.

Kvallen är inte den bästa, men systerkameran nästa gång

Tror blogg.se's server är lite överbelastad, går inte så bra med bilderna. Har några bilder kvar så de kommer lite senare :)

Jet - Svar på kommentar

Nathalie om Jet - Nya skor:
Det här inget pekat just mot Jet.. Men eran blogg har börjar bli så sjukt tråkigt.. Det är en hästblogg. Likadant med den där oseriösa listan som hon Ida skrev med sin kompis, den kan hon väl ta på sin gamla blogg?. Emelie bloggar på bättre om hästar osv. Och jag tycker det är mycket roligare som läsare när Ida och Jet skriver om ridpasset i stället för om nya kläder osv :((

Bra blogg annars!


Svar
Jag är alltid öppen för åsikter och vill att bloggen ska vara så bra som möjligt. Ska absolut försöka skriva mer om hästarna och ridningen, men det är ju inte alltid det går. Det blir svårt att skriva om ett ridpass när jag inte ens varit i stallet. Eftersom jag delar Ville med min syster så rider jag inte varje dag. 

Men jag håller faktiskt med, det har blivit lite få saker om hästarna de senaste dagarna, jag skriver om det som händer, men ska som sagt försöka skriva mer om hästar.

Någon mer som har en åsikt? Just spit it out!

Snart kommer det bilder från ridningen!

Ida-Maskeradhoppning

I morgon är det den årliga maskeradhoppningen på skogslotten! Jag vile inte tävla lektionsponny i år så jag ska ta med Trixi. Ska dock inte hoppa några som hellst höjder eftersom jag inte har kunnat hoppa ordentligt en enda gång i vinter förutom i tisdags. Men jag ska hoppa 50 cm stilbedömning och 70 cm clearround ^^ Bilder och resultat kommer antagligen i morgon em-kväll.

Hittade lite bilder från förra året då jag hoppade lektionsponnyn Baltazar, tänkte ni kanske ville se?

Snacka om att vända på en 5-öring! (vi hoppa nyss de blåvita)

Här med Nattis och Jet ;)

Jet - powerwalk

Började dagen med en powerwalk, så otroligt skönt! Borde verkligen göra det oftare. Men är aldrig så tagg på att ofra min sömn, haha. Älskar min säng på morgonnen.

Fortsätter trixa med designen, gjorde en tabbe vilket gjorde att jag behövde fixa om headern och bakgrunden igen. Var verkligen inte meningen, förlåt. Det här är en nödlösning som förmodligen kommer att ändras inom loppet av några dagar, och är även inte helt klar än. Ser det konstigt ut så tryck på F5, eller tömm ditt casherminne.

Nu ska jag i alla fall iväg till stallet för att rida Lucern, var några dagar sen jag red henne så det ska verkligen bli kul. Syster lovade att ta bilder så ikväll blir det roligare inlägg.



Emelie - shalalla

Hej,just nu ( 02:56 ) så sitter jag i sängen, ska upp klockan nio,suck! men drar ju till stallet och fotar massor med världens bästa Therese, så en bildbomb kommer att komma, lovar att det blir super bra bilder!

Tänkte göra en " åsikt sak " sen, om bruna träns på vita hästar,SÅ FULT !
Aja, det tar jag sen..

Onödigt inlägg men jag kände att jag vela uppdatera lite! :)

Lite trött efter att inte sov något igår.

Emelie - förlåt!

förlåt för dålig uppdatering,ännu en gång men jag har bestämt mig för att jag verklingen ska satsa på bloggen nu, den ska bli stor.
idag va jag inte i stallet för jag hann inte för en kompis ifrån östersund skulle åka hem sen skulle en annan kompis komma med bussen,så jag hade fullt upp hela dagen. igår va jag och hanna ute och red med jennie och joker runt berget, det gick hur bra som helst,det va lite kallt bara.. imorgon ska jag och therese fota i stallet så det kommer en bildbomb.
jag skriver ifrån telefonen så det kanske blev lite stavfel någon stans men men jag gjorde ett inlägg ialla fall. kram,

Jet - Nya skor

Måste även passa på att visa mina nya skor! Har visserligen ingenting med hästar att gör men gillar de starkt
I bakgrunde ser ni Noah

Vad vill ni läsa om?

Statistiken och komentarerna går lite upp och ned. Därför frågar vi på aqipage DIG vad ni vill läsa om, titta på eller höra? Vad ska vi förbättra? Vad gör vi bra, och vad behöver vi göra bättre?

Jet - tömmkörning

HAr precis kommit hem från stallet där jag tömmkörde Lucern. Hon var något spänd men annars gick det heöt okej. Har inte tömmört henne på ganska länge så jag är ganska nöjd. Tömmkörde Ville igår, hade tagit fram sex bommar som han fick skritta över, vet inte om det gör så mycket, men eftersom vi ska ta det lugnt nu i början så tyckte jag att det här kändes ganska bra. Innan tömmkörning gick jag några backar med honom.

Måste be om ursäkr för dålig bloggning, men håller på att trixa med en helt ny design, och det går inte så jätte bra. Den blir ganska lik den förra, men med några stora skillnader, som bredden på bloggen


Den blivande headern, vad tycker ni?

Tycker också, som jag sa till Ida, att man ska ha ha den nyaste webbläsren, då det är den jag gör bloggen i. Det är redan tillräckligt svårt att göra en blogg som fungerar till alla webbläsare, men om jag också ska hålla koll på alla äldre årsgånger kan jag hålla på hur länge som helst. Så ser bloggen konstig ut, börja med att uppdatera och om det inte funkar uppgrade din webbläsare.


Ida-Äntligen!

Idag var äntligen ridbanan tillräckligt tinad för att rida på! Det var visserligen lite vattenpölar, men inte så farligt. Jag red barbacka vilket jag ångrar i efterhand då jag har skav i rumpan. Jag red fram en stund o kännde lite på henne, ganska mjuk men hon tjurar emot innerskänkeln ibland. Hoppade några språng på ett litet kryss. Mest för att hitta avsprångspunkten. Höjde till ett räcke på ca 70 o hoppade lite på det med, första 3 gångerna rev hon xD Antagligen för att jag släpte kontakten lite för mycket, för när jag höll i hennelite mer o satte henne lite mer på bakbenen emot hindret hoppa hon så fint! Kom i en situation där jag va tvungen o välja på att trycka av tidigt eller hoppa genom hindret. O självklart med lite seg reaktion petar ja på med spöt på bogen o Trixi bara kastar sig över hindret? Haha så söt var hon! Ja sänkte ned till ett krysso hoppade det en sista gång bara för o avsluta lätt, o självklart kastar hon sig över då med.

Men jag tycker det är skönt när hästarna kan ta lite egna initsiativ o hoppa av. Att man inte ska behöva lutsa dem till avstampet utan att dem tar saken i egna händer ;)

Ida-Gårdagens hoppträning

Tänkte skriva lite om hur det gick på hoppträningen igår. Jag hade ju inte hoppat Trixi på ett tag så det var lite intresant. Nina (ridlärare) tyckte hon såg mycket finare och mer kösgjord ut från början när vi värmde upp. Och det har jag JET mycket att tacka! :D När vi hoppade fram vart de lite blandade språng. Trixi har ingen direkt taxeringsförmåga och det är väldigt svårt att lägga henne rätt eftersom hon inte häller kan hoppa av i alla lägen.

I slutet hoppade jag en bana, vid de laget hade hindrena klättrat upp på 80-1m. O eftersom alla andra hoppade typ 30 så såg det ganska högt ut! Men jag parvlade mig egenom med några stop o lite kråkliknande språng. Men ponnyn va jätteduktig, och dötrött efter! :)

Här är banan! Klaga inte på mina paintskills ;)


Jet - Ville and so on, part 3

2009 började bra, i april tog Ville och jag var våran första placering, i L:C1 tror jag det är. Kommer ihåg när jag stod där på ridbanan och fick välja mellan en svartrosa grimma och reflexer. Valde reflexer. Lite roligt att vi blev placerade när det börjar med att Ville går med huvudet i vädret hela vänd rätt upp.





I juni var Ville och jag med i en av våra första hopptävlingar, och det gick väll sådär. Ville gjorde lite som han ville, och jag red ju inte så himla bra. Känns lite kul att i somras så hoppade jag en bana på nittio på honom, vilket visserligen inte heller är högt men en tydlig förbättring. Älskar att alla funktionärer hjälper mig genom hela banan.


Tävlingarna fortsatte, och även placeringarna, både för syster och för mig. Hade fortfarande samma problem med att jag spände mig när jag red in på banan.



Under den här sommaren så åkte vi till New Forest mästerskapen, där vi ställde ut honom. Syster tävlade L:A1 för första gånger och fick över 60 % tror jag.



Under början utav hösten blev Ville hallt, förmodligen en stukning i hagen men ändå några veckors vila.


Jet - beslutsångest



Måste välja glasögon tills imorn. Så snälla hjälp mig


Och angående mitt efternamn, jag heter Jet Verheij, och jag glömde skriva det på headern. Det är klart jag har ett efternamn :)

trixi Chillar vid preem medans mamma tanka...

foto2421 (MMS)

trixi Chillar vid preem medans mamma tankar! Påväg till hoppträning på Skogslotten, skriver om hur det gick i morgon :D


Svar på komentar

emma och ebba om Ida-Kavajer...:
har inte jet något efternamn ? Eller varför skrev ni efter namn på bara ida och emelie ?
IP: 81.226.254.172


Svar: Jo det är klart att hon har? Verhey (tror de stavas så) Det behöver vell inte finnas en anledning till att hon inte skrev det? hon kanske glömde, eller heltenkelt inte ville skriva ut sitt efternamn inför alla människor som kikar in på våran blogg varje dag. Men Jet håller på med en ny heder så får se om det blir någon ändring där!

Ida-Kavajer...

Någonting jag ALTID har hatat djupt är kavajer. Det kanske ser bra ut OM dem sitter bra men fy vad obekbämt det är att rida i dem. Jag har aldrig lyckats hitta en kavaj som sitter bra på mig. Alla är för stora och bulliga. Idag skulle jag sy in min kavaj ytterligare, men eftersom det tydligen inte gick så sa mamma att jag kunde få en ny kavaj om jag hittade en för ett skapligt pris. Så de senaste timmarna har jag spånat runt på internet och letat. Och jag tror jag har hittat en kavaj som skulle passa mig! En Pikeur scarlett. Visserligen ligger den ganska ordentligt över min budget. Men har lyckats hitta en begagnad i min storlek. Så går allt som de ska köper jag nog den!


Vad tycks? Lite mer åt hoppstilen men den används flitigt i dressyr med! Ingrid Skoog från dressyrmupparna.se har bla tävlat i en sådan.


Jet - Ny header

Ny header, vad tycks? Ser ni den inte så tryck på F5



Jag är inte helt nöjd och har redan börjat på nästa. Denna får vara så länge

Emelie - förlåt!

Förlåt för att jag har varit så dålig på att blogga på sista tiden,men jag ska bli så mycket bättre.

Äntlingen har min älskade Hanna kommit hit & det va första gången jag träffade henne idag faktiskt! Vi red en sväng,fyyyfan va kallt det va!
Men förlåt ännu en gång, imorgon ska jag blogga jätte mycket!

Ida-Mål 2012

Jag har ju en oseriös lista på saker jag och Hanna ska göra under 2012. Men tänkte dock skriva några mål för mitt hästliv som jag ska sträva emot detta år.

Tävla Trixi
Försöka tävla så mycket som möjligt. Delta i div 3 och åka på andra lokala dressyrtävlingar. För tillfället finns ca 10 st DRESSYR tävlingar ute på tdb som jag skulle kunna åka på. Det skulle även vara kul att testa på att åka på någon pay and jump.

Jobba på min sits
Verkligen anstränga mig för att förbättra den. Just nu skämms jag hur jag sitter. Jag slarvar aldeles för mycket. Jag måste kritiskt granska mig själv och förbättra mina svagheter.

Lära mig så mycket som möjligt
Försöka snappa upp så mycket kunskap som möjligt. Inte bara i ridning utan allmänt om hästar. Det fanns ett tag då jag tyckte att jag kunde det mesta om hästar. Den perioden har vell alla haft, när man tror man e jätteduktig för att hästen går på tygel, tror de flesta av er känner igen er? Men den tiden är förbi för länge sedan och jag får "aha"upplevelser var och varannan dag.
Att ta hjälp av många olika personer stärker enligt mig ridningen mer en om du bara tränar för en tränare ofta. Hade jag bara ridit för instruktörerna på skogslotten hade jag varit långt från där jag är idag. Och jag har MÅNGA vännersom hjälpt mig att tacka! :D

Ha kul!
Tänka possetivt och ta vara av varenda sekund.

Jet - Hiss!!

Jag har redan två par stövlar, ett par slit och släng och ett par finare till träning och tävling. Rider alltid med stövlar, kan verkligen inte rida utan, till och med uteritter så använder jag stövlar. De här stövlarna från Hööks har jag alltid tyckt vara så himla fina! Lite gammelmodiga med snörning och helt perfekta. Brukar inte gilla Hööks utrustning så mycket, men de här stövlarna är perfekta!



Vad tycker ni?

Ida- AJJ!

Hejsan alla sömntutor! Idag åkte jag och Elinore och red i brystorp. Vi red på ett gärde barbacka. I början gick de in åt helvete piss... Precis lika dant som förra gången jag ar där. Men jag beslöt mig för att lösa problemet istället för o bli arg och frustrerad. Så jag jobbade på en 15m volt i skritt och trav. Höll ett jämnt stadigt dtöd på ytter och plockade lite med inner. Så fort hon gav efter o böjde genom släpte jag den. Osv för att få upp mer stöd på ytter. I slutet gick det helt ok även fast hon fuskar lite i böjningen.

Vi åkte moppe till stallet, jag skjussade Elinore. Vi åkte på "stora vägen" en lång bit för att slippa åka så mycket på grusvägen som vi viste skulle vara väldigt hal. Och gash va hal den var! BARA isgata! Men jag körde jättelångsamt och lugnt. Vi kom ca 1 km in på vägen o hade halva kvar, när moppen bara viker sig under mig, och jag dunsar i backen. Elinore hoppade upp som ingenting men jag hade fastnat med mitt ben under moppen x'D Gjorde typ jätteont men ja kunde traska till stallet o rida utan problem iaf. Monica skjussade hem os eftersom kopplingshandtaget var HELT av, det bara hängde. Och växelpedalen hade böjts. Så nu kan jag antagligen inte köra moppe på ett antal dagar -.-'! O nu när ja kom hem upptäckte jag massa knölar på mitt smalben.. Så det är värsta bölderna på det. Menjag hoppas att svullnaden läggersig tillimorgon så jag inte får ondare.

Jet - Nytt år, nya mål

Det är svårt att sätta mål när man inte vet vad vill uppnå. Jag kan inte säga att jag vill placera mig i L:A med Ville eftersom jag inte vet vad som kommer att hända. Jag kan inte säga att jag vill placera mig i L:C med Lucern eftersom jag inte vet om jag kommer fortsätta att rida henne. I nuläget känns det som jag kommer göra det, men inget är bestämt eller fast.

Just nu tror jag att mitt mål med Lucern är att få igång henne ordentligt, fortsätta miljöträna henne och transportträna henne. Om fyra månader är det en lokal tävling för storhäst inte långt härifrån, och skulle vi klara av att komma dit, rida programmet utan problem så skulle det betyda massor. Men jag vet att det kommer bli tajt, så jag tror inte vi kommer att klara det. Det viktiga med mål är att de inte är orealistiska, klart de kan vara tuffa, men inte orealistiska. Dessutom vill jag inte ha bråttom med Lucern, det ska få ta den tid det tar.

Ville ska komma igång, vi ska bygga upp honom från grunden, och just nu är det bara skritt som gäller. Både backar för hand, tömmkörning och lätt ridning. Sen så vet vi inte direkt vad som kommer att hända, men går allt som det vill så kommer det förmodligen bli riktigt bra!

2011 slutades med att Ville blev friskförklarad. Han han tappat muskler och tappat kondition, men vi är på rätt väg igen

Ida-Black swan

Ligger i sängen med Elinore och har precis sett klart "Black swan" Jag trode filmen skulle handla mest om balett o lite drama runtomkring. Men jag har hört att den ska vara ganska psykiskt jobbig. O fyfan säger jag bara! Tjejen blir helt mindefucked!!! Typ såg spökliknande saker o dödade något, fast hon egentligen inte gjorde det? En scene blundade jag eftersom ja e feg... Men ja vart så ***** rädd bara för att Elinore typ dampa loss då. Ne tyckte inte filmen hade någon riktig handling. Mest psykiska syner och väldigt rörig...

Jet - Ridit Ville efter åtta veckor!

Igår så red jag Ville igen efter drygt åtta veckor! Barbacka med täcka och fårskinnspadd och det var så himla mysigt. Satt som en kung på hans rygg och njöt.

De två till tre första veckorna kommer det bara vara skritt, både från marken och på ryggen. Nu i början kommer han bara att bli riden max varannan dag, de andra dagarna är det tömmkörning, eller promenad med backar som gäller. När vi tömmkör kommer vi även att använda oss av bommar och även ute i skogen. I början kommer vi att gå backar med honom, alltså att vi inte rider. Det gjorde jag idag och det gick riktigt bra, han får inte trava uppför, men skritta på ordentligt. Vi tog inte den jobbigaste backen, den sk ”mördarbacken” haha, men några lite mindre. På kvällen tömmkörde syster lite snabbt. Så vi är igång igen!



Lucern vilade idag, syster red henne igår och det gick riktigt bra. För Lucerns del imorn är det tömmkörning eller ridning på shemat.

 

 


Ida-Svar på frågestunden

Johanna Sällström
Hur många medryttar ponnyer/hästar har du nu??:)

Sv: Det är det att jag brukar alldrig ge en titel på hästarna jag rider, såsom; Sköthäst, medryttarhäst och foderhäst. Så ja kan inte säga att jag har någon medryttarponny just nu eftersom det inte finns något "kontrakt" på det. Men jag hjälper till att rida Trixi och Q. Även ibland Balder och Dinanett :) Så jag rider i stort sätt alla hästar i brystorp (förutom Nattis foderhäst)



Julia
Gör ni era designer själva? Dom är väldigt fina! Ha det bra,Kram

Sv: Nepp! Ingen av os (förutom Jet) Har någon designerfarenhet... Den designen vi har nu har en duktig tjej vid namn Emma gjort! (www.emmahangsmaa.blogg.se)



Alice
var har ni gjort eran blogg design??! Jättesnyggt! ;D

Läs åvanstående :)



Moa
Favorit gångart?

Sv: Det varierar helt beroende på häst! Jag ogillar att sitta på skumpiga hästar med kort steg. Galopp är ju såklart härligast oavsett! Men över lag tycker jag det är lättare att sitta snyggt i traven eftersom jag lätt faller lite framåt i galoppen, vilket jag tror många av er känner igen er i ;)

Här är ett bra exempel!





Ida- 2011

Ja tänker ju som sagt inte göre en årssume av 2011, men jag tänkte lägga ut lite bilder? Från stunder som betyder ganska mycket för mig. Har ingen aning om exakt datum på alla bilder så dem kommer i slumpvis ordning!

Massa fotograferingar med min snygga vänn Ellinor!


Vinst i div 3 med Baltazar


Massa olika roliga lektioner på Skogslotten


Började rida Trixi, tävlade, fotograferingar, ridläger och massa annat! :)


Jet - Ville and so on, part 2

Hösten 2008 började jag på högstadiet. Våren 2008 red jag min första tävling, en L:C1, som jag kom näst sist i. Den sista hade blivit utesluten. Jag kom ihåg hur besviken jag blev, hade hoppats på vinst eller i alla fall placering. Haha Ville gick ju inte ens i form. Det var min första riktiga dressyrtävling, annars hade jag bara ridit klubbtävlingar på ridskolan på ridskolehästar.



Efter den gången lärde jag mig att i L:C så måsten hästen gå i stadig form.

Jag blev, och blir fortfarande, spänd när jag rider in på en dressyrbana, rider inte på samma sätt. Ville dör lite, förmodligen på grund av mig, och det blir väldigt svårt då. Det har släppt lite, jag börjar kunna rida ordentligt.

Tävlingarna fortsatte, den här filmen kommer Juni 2008, inte 2088 som jag råkade döpa filmen till. Red med säkerhetsväst under kavajen och hade glasögon. Här börja det gå lite bättre, han gick inte helt i eftergift, ni ser ju hur mycket huvudet pendlar.  Måste också påpeka att Ville har mycket finare trav nu.



Började även hoppa med Ville, och hade värsta sitsen. Att vänja sig vid Villes språngkurva tog ganska lång tid. Han hoppar stort över, och med världens kraft. Liksom inte att han flyger sig över, mer att han trycker sig över med bakbenen. Fick sjukt många kråksprång.



I november vann jag och syster både KM, båda på Ville. Det kändes skönt, eftersom vi red samma klass på samma ponny kändes det lite som en tävling mellan oss, men när vi hade samma procent och dessutom vann så kändes det bra. Jag tävlar inte längre mot syster, vi har olika styrkor och svagheter, generellt så rider hon bättre än mig, men det kan även vara skönt ibland. Det är inte värt att vara avundsjuk så det har jag släppt för länge sedan.


Här syster som rider

I maj tog Ville sin första placering med syster, en Lätt C:1.


Jet - Gott nytt år!

Hoppas ni hade en toppen nyårsnatt, med en bra start på 2012! Det hade jag i alla fall. Började hemma hos mig med mat för att sedan gå ut och träffa massor med människor. Kom hem ganska tidigt, vid tre någon gång, men idag mår man ju som man förkänar ;)

Hade tänkt ta bild på hur jag såg ut men glömde, men det här är en bild på när man jag hade julklappsbyte med vännerna.

Ida-Vem vinner tror ni?

Hejsan alla underbara läsare! Nytt år o allt nu då. Kan ju alltid hoppas på ett roligare år i år. Jag hade tänkt göra en årssume. Men insåg att jag inte har en aning om vad som hände och när :/ Hanna och jag inleder ju våran tävling nu. http://aqipage.blogg.se/2011/december/ida-to-do-2012.html 
Vem tror ni vinner? Lägg en röst så får ni se i slutet av 2012 vem som vann ;)

2012

Gott nytt år kära läsare, hoppas ni har ett awzum nyår!


RSS 2.0