ida - musik

Jag har blivit som besatt att rida med musik! Det är avslappnande och hjälper dig att fokusera. Det går också att variera mycket så om du ska träna något jobbigt intensivt kan du dunka fjortismusik i lyrarna och ska du försöka rida så harmoniskt och avslappnat som möjligt eller bara är lite irriterad kan du lyssna på lugnare musik.

När jag tävlar skapar jag en spellista med bara tagga-musik. Allt från dr bombay o alla olika dj-va de heter- osv. När jag tog av mig lyrarna i söndags fick jag nästan lite panik. För mig är det så pass avslappnande och det tar bort stressen så otroligt.

Sen rider jag inte med musik i ett proppfullt ridhus eller på lektion såklart! Frågan är vart du drar din säkerhetsgräns. Vissa tycker säkert det är rena vansinnet att rida med musik med tanke på vad som skulle kunna hända. Och vissa lullar runt som mig på framridningen med högsta volym i öronen

UnzUnzUnz!♥


ida - dagen

Idag tog jag mig en ordentlig sovmorgon. Gick upp på totti halv 8 och såg all snö. Minns inte alla svordomar och fula fraser jag hade avverkat men amma sa senare att de inte lät vackert från min del av huset.. Somnade sedan om och drog mig inte ur sängen fören kvart över 1.

Jobbade kalas på skogslotten som sög ganska ordentligt. Sjukt ovärt typ. Men nu hade jag lovat att jag kunde så vara bara o sätta ändan på bussen och åka!
image description
Tårta a la Ida! Vart den inte grym?



När jag väl kom hem från skogslotten klockan 7 slängde jag mig på moppen och drog iväg till Trixi. Red ett underbart dressyrpass i de kalla men ljusa vädret. Tränade mycket öppna och 15m volter i trav och galopp. Red egenom henne lite nogrannare en igår och i slutet kändes hon riktigt fin :) Helt underbar att jag red 19.20-20.10 och det var ljust hela passet. Jag hann precis hem (runt kvart i 9) innan det blev kolsvart.
image description
19.30 i mars? elt underbart!

ida - nu kan ju dagen bara bli bättre


ida - måndagens hopplektion

Hoppade i måndags, red Baltazar. Tyvärr var det en av dehär dagar som man slarvat lite med maten, sovit lite dåligt och bara är allmännt trött och grinig. Försökte att inte låta frusterationen ta över men de har nog aldrig varit så svårt.. Och just när jag tog tag i hästen säger min ridlärare " Bra ida, han ser mycket lösare ut i sidorna från början nu!" Haha ja tror tillockmed att jag sa lite smått för mig själv "IN MY ASS" Haha skrattar åt de nu men då var jag så sur. Vi hoppade ute på stora banan, första gången vi fått hoppa något som börjar likna hinder. Gick helt ok själva hoppningen, underlaget sög lite men hästen bjöd mkt bättre ute o hoppade bra!


Fina Baltazar♥


ida - dagens ridpass

Red idag för första gången sen i söndags.  Sjukt att jag inte fått abstinens en. Men ibland kan de va skönt o göra saker som man aldrig hinner annars. Bara en sån enkel sak som att kunna raka benen varje dag och hålla ögonbrynen noppade, smörja in ben och jobba bort finnar. Ibland behövs en sån liten paus.

Åter till dagens ridpass. Trixi har altså stått sen i söndags, en välbehövlig vila må jag tro. Red lite lugnt idag. Inga höga krav direkt. Red mycket ökningar för att få lite framåtbjudning vilket de resluterade i. Red också egenom lb:1 programet 2 gånger bara för lite extra träning. Ska nog rida henne i morgon kväll, och söndag. Sen hoppas jag att vi kan få med henne på lektionen på måndag. Har ju en kännsla längst in i magen att något inte står helt rätt till. Men de kan lika gärna bara vara pällsfällningen. Så skulle vara skönt om min ridlärare kunde ta en titt på henne eftersom det är den människan jag "känner" som ja ser upp till mest.

ida - Tävlingen

Nu ska jag sätta mig ned och skriva ihop hur det gick i söndags på Trixis och min första start för året. Red en lc:1 och en lb:1.

lc:1
Red fram långsamt och metodiskt i ca 50 min. och 20 av dem var skritt. På banan vart hon skitjobbig och tjurade ihop totalt. Blir jättestel och går emot skänkeln. Första galoppen fattade hon rätt och bytte sen bak. Så jag fick bryta av och fatta om. Andra galoppen (höger) fattade hon fel så jag fick brta av och göra om, men när jag bröt av gjorde hon precis som förra året första tävlingen att hon slängde upp huvudet och börjar passa. Eftersom jag redan viste att rästen av programet hade gått skit så försökte jag inte göra någon "snygg rädning" o dra in sporren i magen o fortsätta i galopp utan jag bara satt kvar och väntade ut henne. Fick tillslut 2-3 galoppsprång innan de var dags att bryta av. Kom på en tredjeplats med 57%, dock utanför placering. Men första starten förra året tror jag procenten var ennu länge så alltid en förbättring!

lb:1
Red inte fram lika länge men fortfarande metodiskt och lugnt. På banan fokuserade jag BARA på att hålla henne mellan hand och skänkel. Ned på tygel och fram för skänkeln. Ökningarna sket sig då hon bara tjurade. Men båda galoppfattningarna var bra, fick tillomed en 7a på HÖGER den som hon fattar som en kråka och komentaren;  lydig. Dock drog hon sjukt mycket emot utgången i båda galoppvolterna så dem vart otroligt normala och endå var komentaren på en av dem; Rund volt och en 7a. Haha tur att jag inte gjorde som jag hade tänkt då ;) Tror jag slutade på 62.9% vilket är väldigt bra betalt för en sån usel ritt. Tror jag hamnade i mitten ungefär.

Var somsagt ingen tävling jag hade tänkt åka ut och vinna, bara bli av med dehär fina dampmonents som jag inte vill ha när vi rider laget med 4 hästar på led.

Vist tog hon fina bilder Jet?:D Vill ni se fler (har typ 100 till..) Så får ni slänga in en komentar!

Jet - Frida

Tänkte berätte liten snabbt vem Frida är, då hon har en ganska stor del i den här bloggen.


Frida är ett år äldre än jag, alltså ´94. Vi har kännt vartandra sjukt länge, typ sen vi flyttade hit. När vi var små så lekte jag, Frida och Line alltid häst ute i trädgården. Line var ridlärare och Frida och jag sprang runt och hoppade över bänkar och stolar.

Förr hade Frida hennes ponny längre bort, men för två år sedan flyttade de till samma stall som vi har Ville. Vi ses säkert tre-fyra gånger i veckan när vi är i stallet samtidigt.

Frida är en person som man kan säga allt till utan att skämmas, hon fattar vad jag menar även när det kommer ut helt fel, och som man kan ha sjukt kul med!

Fridas ponny Fillan är en c-ponny och otroligt snabb, så en av favoritsysslorna är att dra ett race ute i skogen tillsammans med henne. Fillan är även en stjärna på att hoppa och rida ibland lite western. Allsidig, härlig och rolig.

Första gången Fillan släpptes i hagen, stackarn blev jagen av alla




Syster och Frida











ida - så ligger det till

Som ni märkt har jag absolut inget bloggsug. Gör så himla mkt annat just nu o orkar oah har nt tid att updatera. Hoppas att jag kan få lite insperation i helgen.


Hare bra så länge !
Puss


Jet - ridningen i tisdags

Ville blogg i tisdags, men blogg.se var nere. Det gick nämligen så bra när jag red Lucern att jag blev så sugen att skriva om det. Så tar det nu istället.

I början av passet var hon väldigt pigg, hon hade vilat två dagar och hade tankarna någon annanstans. Så efter mycket skritt och lite trav fick hon galoppera i nästan tio min. Efter det var det bättre så arbetade skritten ordentligt.

När det var dags för att trava av blev det pannkaka, hon spände sig och tjurade lite. Men det som var så kul var att det löste sig helt och hållet på slutet. Hon släppte efter och blev så j*vla fin! Stora lugna travsteg, mjuk i handen och villig att arbeta.

Det är härligt när problemen löser sig och när det man har tränat på fungerar. Det är då man fattar varför man håller på med den här sporten :)


Bild från i lördags när hon inte alls var lika fin

Jet - regnet faller

Som sagt regnade idag, typ första gången i år känns det som. Det är det man glömmer på vintern när det som värst snöar.
Började med Ville idag, hade hoppast på att grusvägen skulle vara tillräckligt mjuk för att trava, men så var det tyvär inte. Gjorde en del igångsättningar och travade korta snuttar, men mer än så blev det inte. Tog även mördarbacken en gång, men eftersom jag inte hade en sadel så ville jag inte göra det oftare.
Sen dags för även en uteritt på Lucern, racade lite i skogen med Frida. Lucern stoade sig lite ibland och testade även mig lite, men annars gick det bra. Hon är rolig att rida
Ville i somras med syster

Jet - vid hagen

Igår när Ville vilade så gick jag förbi och kollade i hagen om han såg pigg ut och så, och det gjorde han förstås. Men eftersom det nästan var dags för hästarna att komma in så var de lite oroliga vid grinden. När vi tar in hästarna så släpper vi de så att de får gå in själva, men som sagt var de lite oroliga.

Tycker det alltid är intresant att kolla på hur de uppför sig, det är alltid samma häst som står längst fram vid grinden och jagar bort alla andra hästar från ingången. Men när det kommer till kritan vill han igentligen inte gå först.

En ponny fick plötsligt för sig att jaga bort Fillan som Fillan sparkade emot, helt sjuk vilken snärt hon fick till! Haha tur att hon inte träffade. Även Lucern bestämde sig för att muppsa sig mot Ville, och även Ville drog en spark. Inte med samma kraft, men myclet högre. Långt upp över huvudet över Lucern, så säkert 2,30 meter. Inte en träff här heller, men iaf.

Igentligen helt sjukt att de ens låter oss rida







Jet - veckans shema

Eftersom syster åker skidor den här veckan så har jag stallet själv den här veckan, bestämde mig för att göra ett schema så att jag har stenkoll på allt

Måndag - Vila. Båda vilade igår med, men har inget val. Hade glömt bort att jag har fysikprov imorn så blev att panikplugga idag. Hatar när det blir såhär, får verkligen dåligt samvete, men säger till mig själv att det inte fanns så mycket att göra åt.

Tisdag - Gå en timmes promenad med Ville och rida dressyr på Lucern. Eftersom Ville har vilat i två dagar ska han få gå en promenad för att komma igång igen, och Lucern ska få jobba av sig lite energi.

Onsdag - Rida ut på Ville och longera/rida ut på Lucern

Torsdag - Dressyr Ville, Lucern vila.

Fredag - Syster är hemma, så hon får tömmköra Ville och jag rider dressyr på Lucern


Nu köttar vi denna vecka! Btw, har tagit ut tandställningen! Den här bilden är för ett år sedan, innan jag fick den. Men nu står alla tänder rakt och fint

ida - trött

Orkar verkligen nt blogga nu. Kör imr ist

Från idag!

Jet - sadeln

Okej, ni som vet något om det här, vad tycker ni om sadeln? 

Den hamnar i bakåtvikt, men det är den enda sadeln som ligger kvar på samma ställe. Ska man försöka stoppa om den, eller ska man satsa på padd. Eller både och?



Jet - häst nr två

Red senare på dagen den fina hästen Lucern. Dagens pass blev ganska långt ach intensivt, men ville verkligen få igenom allt idag. Det har känts lite som om det är på väg att släppa varje gång jag rider, men bara nästan. Idag släppte det.

Jag är ganska stolt över mig själv, Lucern har blivit finare. Sorts skräckblandad förtjusning när jag ser hur vi utvecklas. Lucern kan mer än jag, men vi måste lära oss att lyckas tillsammans. Jag är van vid Ville, och Ville och Lucern är som natt och dag, som lång och kort.






Jet - Två hästar senare

Började med att rida Ville, i början av passet kändes det helt fel. Inte att Ville kändes dålig eller så, mest bara det faktum att jag red honom. Läskigaste och skummaste känslan, inte alls behaglig och kan inte beskriva det. Men efter några minuter försvan det som tur var. Han är mysig att rida.
Han kändes lite seg i början, men jag och Line tror att det kommer från fällningen, det rinner verkligen om honom. Hans päls ser hemsk ut, lång, tunn, smutsig och tuffsig. Som om vi inte borstar honom alls, men är typ tvärt om ;)
Tillbaka till passet, som sagt lite seg i början, men efter ett litet tag så kändes det bra. Ville har haft svårt att ställa igenom helt och ta stöd på yttertygeln, så dagens fokus låg på det. I skritten gick det så gjorde massor övergångar från skritt till trav, och för varje gång kunde jag hålla den fina formen i traven lite längre.
Utvecklade övningen med att lägga in galoppfattningar från skritt, sen sakta av till trav och sen skritt igen. Samma jobb där. Ville har superlätt för fattningar från skritt, och han tyckte även att det var kul.
Efter en kvarts borstning, och då ska ni tänka på att det försvann dubbelt så mycket igår

ida - byter personlig blogg

Byter min vardagsblogg från blogg.se till nattstad.
www.nattstad.se/idaevertsson

ida - ut i skogen idag igen

Vart uteritt för Trixi idag med. Tänkte att hästen kunde få va lite stilig trotts att ja hade mjukispjuks så Trixi fick gå all in på westerntemat. Red runt sonstorp på ca 1.5 timma. Tog så lång tid eftersom jag skrittade nästen hela. Men eftersom jag tckte hon känndes fräck ut blev de lite trav och 2 kortare galopper.

Hon var lite orolig i början och tittade ofta om ingen var bakom henne, men jag brukar ju aldrig rida ut själv så det är ju förstårligt. Lita allmännt tittig o hoppade till lite då och då men eftersom ja satt med tyglarna i en hand och vilade andra handen mot sadelknoppen rörde jag mig knappt en milimeter i sadeln även om hon for iväg några meter.

Haha lillgrisen tog en tripp i Monicas trädgård när han inte ville vänta på sin tur att få springa genom stallet...

Jet - Tips från coachen

Använd en ryktskrapa för att få bort de lösa håren när hästen fäller! Funkar på de flesta hästar, dock inte alla. Asbra på Ville och halvdant på Lucern, beror på hur len påls de har.

Är även toppenbra att få bort lera med



Jet - torsdagsträning

Som de flesta torsdagar tränade jag idag, även denna gång på Lucern. Gick över förväntan, förra gången släppte det lite i slutet, men idag gick det toppen redan från början!

Någonstans i mitten när vi skulle galoppera så ville hon inte fatta högergalopp, det är inte att hon inte kan, det är bara att när hon har gjort fel några gånger så fastnar hon i samma mönster. Då gäller det att bryta det, så istället för att fatta från trav så fattade jag från skritt. Och efter den gången så gick det även från trav.

När vi var klara var hon helt dyngsur, stackars häst är ju inte rakad och fäller som ett djur. Får helt enkelt borsta mer


Även fast jag sitter som en sopsäck och hästar går lite lagom fult så gillar jag bilden på ett underligt vis


stel häst?

Detta är en övning som jag använder som jag sitter på en väldigt stel häst. Viktigt är att de funkar i skritt innan du övergår till någon annan gångart.


ida - skrittur

Skrittade ut med Monica och Q idag. Var ute över en timma, riktigt mysigt väder. Men ja har dock väldigt ont i rumpan..

ida - gårdagens

Igår följde Jet och Lovisa med till Trixi. Jet skulle från början med och kolla hur trixi såg ut, men så ville Lovisa rida ut så vi tog allesammans varsin häst och red ut. Jet fick äran att rida Q som skötte sig exemplariskt utan en enda brall! Jag red Nikita och Lovisa fick lilla Balder. Vi red samma runda som det blivit de senaste gångerna. Men igår var vägarna lite hårdare en dem brukar vilket va väldigt synd.

När vi kom tillbaka skulle jag rida Trixi lite lätt. Vi longerade henne innan och konstaterade att hon inte såg fräch ut men Monica tyckte jag skulle testa rida henne och se om det försvann. Så jag skrittade fram ordentligt, och började sen trava. Jet uppmärksammade något konstigt med hennes högerbog. Hon var inte tydligt halt på ett ben som hon har varit tidigare utan hon ville inte sträcka ut bogen. Efter några minuter försvann det men så fort jag gick in på en mindre volt så kom det tillbaka. Kan hon fått det när hon sträckte sig? känns konstigt eftersom jag uppfattade att hon var halt på vänster fram då. Inte höger. Har det hänt något annat? Eller vad är det för fel på henne?

Urs hatar att leva i ovisheten. Skulle vara så himla mycket lättare om hästen bara kunde förklara var den har ont, aja blir det inte bättre hoppas jag Monica kan kalla ut en vettrinär.

Jet och Lovisa

ida-tisdagens ridlektion

Hann inte blogga något igår, fy skäms på mig.

Men i tisdags red jag igen i mammas grupp. Fick rida en liten tanig b-ponny vis namn Donatello. Tyckte riktigt synd om den som va tvungen att bära runt på mig. Men vad jag förstod på Nina var de lite ordentligt ridnign den behövde.

Eftersom han bara går med de små barnen var han väldigt stretig och skänkeldöv i början av passet och vänstersidan var som fastspikad. Jag fick börna med att rida hen i en ganska låg form eftersom det var där han tog jämnast stöd. Vi tränade på halvhalter och serpentiner. De va 9 stycken i ridhuset så de va lite trångt. Lilla Donatello vart väldigt trött emot slutet men det var endå då han var som finast. Jag kunde plocka upp och ned han i formen och  han var inte lika stumm i munnen längre.

Ska jag vara ärlig rider jag hällre lite mindre ponnyer som behöver ridas egenom eftersom jag inte väger så väldigt mycket dör de inte av ett pass med mig på ryggen. En en "stor" ponny som oftare blir riden någolunda ordentligt. Känns lixom bättre när jag vet att de ger något för hästen med :)

Jet - sliten tjej

Så känner jag mig just nu, trött, utvrängd och allmänt uppskruvad. Ett tajt shema som går i kras, en arm som värker och hög med plugg.
Vaccinerade mig mot livmoderhalscancer idag, en process som tog över en timme. Tog sen med mig Ville på en promenad, som var över en timme. Mötte lite snälla personer på vägen som jag tog ett snack med.
Red även lite dressyr på Lucern, men dimman hade lagt sig över ridbanan vilket skapada så pass skymd sikt att jag inte kunde rida så länge. På torsdag är det träning igen, hoppas det går bra då.
Skälet till att jag bloggar så dåligt är helt eneklt tidsbrist, varken igår, idag, imorn eller i övermorgon kommer jag att komma hem innan åtta, då ska jag fortfarande äta, plugga och duscha. Bloggen blir då inte prio ett och hamnar i skymundan.
Otroligt gammal bild, men lite så här kändes ridbaban. Mörk och läskig, dock utan snö

ida - ridlektion

ridlektion väntar idag.. Updaterar i morgon :)

Ida- på andra tankar

Glömde helt bort att uppdatera idag. Tänker på så sjukt mkt annat nu (à) har iaf varit och longerat trixi i skritt 20 min och fixat hela stallet. Hoppas ni har lite överseende med att uppdateringen inte är på topp i veckorna då både jet och jag har endel annat vi måste prioritera framför bloggen.

svar på komentar

amanda om ida - promenix:

alltså jag måste fråga för jag fattar inte riktigt..
har ni båda egna hästar eller bara en ?

riktigt fin och läsvärd blogg iallafall ! :D








Först awe tack!

För att göra lite klarsak i de hela.
Jet har en egen häst som heter Ville




Hon rider också en häst som inte är hennes som heter Lucern






Jag (Ida) har ingen egen häst och jag vet inte vad jag ska kalla mig.. medryttare? På Trixi men jag rider även andra hästari det stallet som; Balder, suprice, nikita och Q

Jet på de 2 sista bilderna.



ida - kvällsunderhållning


Jet - dressyr på shemat

Ville har fått ta en lugn veck denna vecka, idag och i måndags var de enda riktiga passen. Vi tycker han ska få vila ordentligt ibland, han är ju inte en sådan häst som kryper ur skinnet när han tar det lugnt direkt.

Trixade lite med sadeln idag, problemet med den är att den ligger ganska mycket i bakåtvikt, vi hade bara en ganska tunn padd som inte räcker. Testade med en fårskinspadd med fyllning bak, men den gjorde så att sadeln låg på bogspetsarna.

Märkte det när jag travade fram och det gick inte att ställa alls. Blev då tvungen att sadla av och fick rida barbacka. Ville var fin, han lysnade fint men tyckte det var lite svårt att få med innersidan utan att tappa yttersidan.

Gammal bild när jag rider barbacka, haha vad har jag på mig? Fulaste på länge

Veckans blogg!

Och veckans blogg blev: Klicka


Vi valde denna blogg för att den har skapligt bra updatering med massa roliga bilder att kolla på. Hon har även en grymt fin häst som jag (ida) absolut inte skulle tacka nej till! ;)

sidförande skänkel

Här är en övning för att träna upp och finslipa kännsligheten för den sidförande skänkeln. Den går självklart att variera i gångarter, antal koner, tvärning osv :)


ida - promenix

Var nyss i stallet och promenerade med Trixi. Longerade på ridbanan i trav för att se om det blivit bättre. Var svårt att se så hoppade upp i grimma och grimskaft. På rakt spår kändes hon helt ren, men på mindre volter var hon ojämn stundvis. Altså en klar bättring från i fredags då det kändes väldigt tydligt på rakt spår.

Det fick bli en promenix i skogen på 15 min. Stretchade ordentligt efter så hon fick sträcka ut benen. Jag ska göra det samma i morgon och på tisdag så ska jag longera och ta beslut om jag kan börja rida på onsdag. Jet kommer hit då med så jag får lite hjälp.

Vem skulle inte bli glad av att möta denna söta ponny i hagen?

Jet - prioritera rätt

När man har mycket att göra och lite tid så gäller det att lägga ner tid på sådant som är viktigt. På skoldagar borstar jag inte hästarna mycket, jag borstar bort det värsta, kratsar hovarna och sen på med utrustning. Det kanske inte är värt att se perfekt ut när man ändå bara ska trimma på ridbanan eller ut i skogen där det ända man möter är max en älg typ.

Också viktigt att göra det effektivt, spara in lite minuter här och var för att snabbt bli klar. Typ sopa stallgolvet när samtidigt som du fyller på vattenhinken, ta på sadelöverdraget när hästen fortfarande har sadeln på ryggen, ha svansen i en fläta för att slippa borsta den varje dag, används benskydd istället för lindor osv.

Att fixa stallet tar för mig en 25-30 min, då mockar jag tre boxar, byter Villes vatten och lägger fram mat till hela dagen.

Jag borstar och sadlar i 15-20 min.

Rider 45 min

Rider jag en häst kan jag bli klar på två timmar, rider jag två tar det tre.


ida - nikita

Glömde skriva hur det gick att rida igår. Eftersom Trixi har sträckt sig och Nikita är i stort behov av en genomridning fick jag rida henne lite med gramanen på banan.

Gjorde inga speciella "övningar" eftersom hon måste lära sig så basicsaker som att gå på yttertygeln och flytta för innerskänkeln. Lite lagom seg så fick va på henne lite. Knepig häst för hon är så tungriden att det är svårt att få någon specifik kännsla av det. Bitvis var hon väldigt fin och gramaen kunde hänga löst i skritten och traven till slut.
När ja tyckte de räckte med att springa på tygel byggde jag fram den vita grinden som jag hoppade över några gånger. Första sprången blev kaputt, antingen kröp hon intill eller så blev det supermannen! Men några fina språng fick vi. Kan verkligen inte tro att hästen är 21 då den hoppas som den skulle vara 10.

Verkligen inte min typ av häst men blir säkert någon mer tur på henne i framtiden :)

Jet och Nikita fick så för bild som togs i vinter, vist har de matchat snyggt?;)

ida - bland de bättre i mitt liv

Bland de bästa jag gjort i mitt liv är att ta moppekort. När jag fyllde 15 tänkte jag inte ens tanken på de eftersom ja var tvungen att gå 10 timmar teori och jag hade ju cykeln så varför en moppe lixom? Men jag beslöt mig för att ta kortet senare samma år och gud vilken tur att jag gjorde det.

 Jag åker mest till stallet och det blir ju att jag kan åka dit oftare eftersom slänga sig på moppen o köra i 10 min är ju mer lockande en att trampa på en cykel och svettas i en halvtimma. Pluss att det är roligt att köra så ibland kör ja hällre moppen när jag ska någon stans även om det går bussar.


Såhär ser min moppa ut (inte just min på bild) Sjukt ful och gamal men den orkar ju köra runt på fläskis och jag tar mig dit jag vill och det är allt jag kräver ;)


Jet - sträckt ryggen

Mycket sträckningar här på bloggen, men det är min rygg, och inte Villes som fick ta smällen. Skulle flytta en säng, böjde inte som man ska, tog i, pajade ryggen, kastade mig på sängen och låg där i fem min innan jag kunde resa på mig.

Det hände igår, och nu funkar det faktiskt helt okej, planen är att vara i full gång imorn igen.

Men som ni förtsår så skippade jag att rida idag, tog istället tag i hästarnas träns. Det var sjukt länge sen vi putsade, och det märktes. De var rikitgt groose, båda två. Lite glad att vi bara har ett träns till Ville, bara jobbigt att putsa fler.

Syster tömmkörde Ville, och idag såg det riktigt bra ut. Han lyssnade fint fram, dock så fick han inte med yttersidan i början, men på slutet var det stor skillnad.


kolla halsen ;)

Veckans blogg!

Ni har vell inte glömt veckans blogg! Vinnaren utses i morgon, så passa på ;)
http://aqipage.blogg.se/2012/march/veckans-blogg.html



ida - lättnad

Har varit i stallet och putsat och ridit Nikita idag. Anledningen till att jag inte orkade blogga igår var att Trixi sträckte sig när jag red och såg halt ut vänster fram. Jag ska tävla på söndag och det är de som velar om jag ska åka eller inte. Men tiden för avanmälan har redan gått ut så jag får betala startavgift oavsett.

Det som är är att det är såhimla svårt att veta hur illa det är. Förra gången hon hade sträckt sig och markerade mycket tydligare var det borta på 2 dagar. Men det kan lika gärna ta några veckor om vi har otur. Men jag ska åka dit i morgon och gå ut och gå och stretcha henne, kanske longera lite bara för att kolla av läget. Gör antagligen det på måndag och/eller tisdag med. Beroende på hur hon ser ut då så hoppas jag att hon är återställd onsdag-torsdag och jag kan rida lite försiktigt för att sen rida genom henne på lördag kväll. Det är iaf såmin plan ser ut men det är bara om jag får önska.

Nu vet ni hur det ligger till iaf.

Jet - Tips från coachen

Lägg bett i kokande vatten för att få bort smutsen som sitter fast så himla hårt. Låt det ligga i en kvart eller något, när man putsar tränset kanske, och sen får man gnugga lite och vips så är det borta. Sjukt effektivt
Ville har ett tredelat eggbett som nu glänser fint

Jet - träningen igår

Igår var det träning för mig och Lucern.

I början gick det sådär, hon stretade lite och lyssnade inte helt. Så vi fick träna mycket på att hon skulle följa med när jag svängde och verkligen lyssna på mina halvhalter. Efter ett tag gick det bättre, hon är väldigt känslig för sitsen, man kan få henne att skritta långsammare genom att bara sträcka på sig, men i traven är det lite svårare och där lyssnade hon inte helt på mig.

Efter ett tag gcik det bättre, särskilt skritten gick bra, hon har börjat fatta hur jag vill ha den.

Men det som verkligen var kul med igår var att hennes galopp var underbar, stor, kraftfull men ändå lugn och taktmässig! Jag älskar hennes galopp.

Efter galoppen som släppte det i traven och fick en mjuk och behaglig känsla i handen, man blir så glad då



fin skritt






så synd att filmen där galoppen går bäst är suddig


ida - mår skit

Mår verkligen inte bra. Är stressad, ledsen, panikslagen.. Ja you name it. Tänker inte ta upp varför och kommer inte blogga mer ikväll. Ska försöka komma fram till hur ja ska göra för att komma ur dehär :/

varför just nu?

Jet - veterinär

Idag kom veterinären hem till stallet, istället för att vi åkte dit. Först kollade hon på när Ville sprang och blev longerad, och han såg toppen ut! Hade visserligen inte förväntat mig något annat eftersom han har känts så fräsch, men det var ändå skönt att få det bekräftat.
Veterinären tyckte också att Ville hade börjat få tillbaks sina muskler, han börjar bli fin i kroppen :) 
Sen var det dags för hans tänder. Alla hästar blev helt nerdrogad, jag tycker verkligen det är hemskt att se Ville så, han tappar liksom gnistan i ögonen. Jag klarar av att se typ alla hästar så, förutom Ville, kanske känner han för bra. Hans tänder var i vilket fall väldigt fina, behövdes inte slipas eller något, så det var kul att höra.
Klarar inte av att se den här blicken försvinna, så mamma fick hålla i honom när han var drogad. Det ser liksom inte ut som Ville, som alltid är possitiv

ida - HELT GLÖMT BORT!

Den 6e mars var det exakt 1 år sen jag satt på denna underbara ponnys rygg för första gången.

ida - rejsturer i skogen

Idag kom Lovisa och red med mig, hon red endel i brystorp förut innan Ozzy såldes. Red Trixi på banan 5 minuter innan vi red ut för att känna på henne och hon kändes som valnligt! Kanske något seg men inte stel och ovillig att röra sig framåt som hon var i förrgår.
Red först ut på Trixi och Nikita ett varv på dryga en timma. Var helt slut innan vi började eftersom Nikita hade börjat dampa när jag gick ned med Trixi till ridbanan. Men hästen är för skutton 21 år o då får den lära sig att stå ensam i ett stall. Så jag lämnade Trixi på banan och gick upp för att brottas med hästen. Tror vi försökate tränsa hästen i ca 15 minuter men många svordomar, hot till slakteriet och en och en annan lavett i huvet.

Ridturen gick bra, lite tittiga hästar men övrigt pigga och glada.

Efter de red vi en kortare runda på Balder och Suppe. Båda skötte sig bra och pinnade på riktigt bra trotts att en av dem hade en tjockis på ryggen ;)


Tjockis och lillhästen!
Haha inte lätt att ta bilder när man rör sig upp och ned hela tiden så därför de e så suddiga...

Kontroll på ytterbogen.

Detta är en väldigt bra övning för att få kontroll på ytterbogen. Eller om du har en häst som gärna svänger ut ytterbogen.
Du rider mellan kvartslinjen och spåret i valfri gångart. Viktigt att du rider spikrakt och hästen inte glider ut emot väggen. Om man vill kan men rida lite utåtställd i hörnen för att kunna peta in ytterbogen lite extra :)


ida - jet här!

Just nu sitter Jet här hos mig och redigerar bilder. Vi har fått i uppdrag av min ridlärare att skicka in massa fina bilder som är kopplade till dressyr till henne så hon kan updatera hemsidan med lite fina bilder :) Här är ett smakprov!

Nattis och Papays från finalen i div 3.

Jet - typiskt Ville

Villes boxplats är beläget så han kan ha koll på det mesta i stallet, sadelkammaren, spolspiltan/uppbundning, dörr till gödselstack osv.

På kvällen när Ville står och äter sin ensilage och jag kanske fixar med Lucern så kan han ha stenkoll på vad man gör. Han tar en tugga, lyfter upp huvudet så att han precis ser över boxkanten, spetsar öronen och följer en med blicken. Tills han behöver ta en ny tugga, dä böjar prociduren om igen

Det är inte alltid det händer, inte när han har fått vänta på sin mat ett litet tag, och inte när han precis börjat äta, men annars 







gammal favorit


ida - ...

Inget stall idag= inget att skriva om

ida - årets första tävling!

Äntligen anmäld till årets första tävling, o de i sista sekunden. Efteranmälan går såklart att göra men känns endå väldigt fel på något sätt. Ska rida en lc ovh en lb bara för att komma ut o bekanta oss med dommaren och dressyrstaketet såhär innan div 3 ;)

Tävlingen är på sussililjas anläggning även där jag startade min första dressyrtävling på Trixi förra året. Riktigt mysigt och fint! Tävlingen hålls dock utomhus så det återstår att se om hon blir tittigare eller lugnare. Personligen tror jag hon går "emot normen" och blir lugnare. Eftersom innomhus är det ett långt ridhus och i ena änden av det sitter massa läskiga saken. Utomhus är det mer öppet och inte allt läskigt samlat på samma ställa på sättovis. Men det återstår att se.

Jet hoppas jag följer med och kotchar mig o tar massa fina bilder!

Bilden är från sist jag va på sussililjas anläggning :)

Varierad träning på volt

Blev faktist inspererad av Jet till dessa övningar.

Det är egentligen ingen speciell övning utan man får improvicera.
Du rider på en volt i valfri storlek och gångart, och ska sen växla olika saker. Exempel på dessa saker är;
- Ställning
- Form
- Tempo
- Samling
- Gångart
- Tagen bakdel/framdel
Osv, listan kan bli lång. Målet med detta är att du ska kunna växla de du valt så snabbt som möjligt. Inte att det blir stressat, men att du kna ex rida en halv volt i ökad trav för att minska andra halvan. Detta gör att hästen bygger olika muskler fortare eftersom du växlar musklerna regelbundet relativt fort.

OBS Tänk på att innan du nu ex ska öka trav från samlad trav ska den samlade traven kännas bra, bättre att det tar 3 varv på volten i början en att du rider ett halvt varv utan att vara nöjd med den samlade traven och sen fortsätter i ökad trav. Det är viktigt att sätta tydliga linjer för hästen från början så att det inte blir några missförstånd.


Jet - ridbanan idag med

Red även idag på ridbanan, men började med att hon fick galoppera av sig. Jag stod i lätt sits och rullade på några varv i båda galopperna. Gjorde det av två skäl, ville att möjlig träningsvärk skulle släppa innan jag började jobba henne och att hon skulle få bort lite överskott energi.
Jag tror det fungerade, på slutet kändes det som följde med bra. Red inte lika hårt idag som igår, tycker det är viktigt med lite variation både i övningar och intensitet. Ibland är det bra att rida ett kort och intensivt pass, och ibland är det bra med ett längre och lugnare pass.

ida - trixi och q

Anna gjorde mig sällskap till stallet idag. Red Trixi och Q på banan. Q skötte sig galant men Trixi var inte riktigt som hon brukar. Kändes som hon var väldigt stel bak och ville inte riktigt gå på framåt. Hoppas verkligen att de är att hon blir så slö av pälsfällningen så att det inte är något alvarligt!

Jet - finaste bilderna

Fyra av de finaste bilderna jag någonsin tagen med en häst är på är dessa, inte rankade

Frida och Fillan 2010




Ville 2010


Frankrike 2011


Jet - ridbanan

Red på ridbanan idag med Lucern. Hon hade vilat i en vecka så hade inte förväntat mig några underverk, dock så gick det över förväntan. Hon var pigg, men det är så det ska vara.
Jag arbeteade henne ganska hårt, fortsätter på samma sätt imorn, men då ska hon få gå lite lättare och mjukare. Idag behövdes ett lite hårdare pass så att hon skulle komma igenom ordentligt. Syster hjälpte mig, då går det alltid bättre. Bästa coatchen man kan ha!

ida - dagens ridlektion

Ridlektion på skogslotten som stod på schemat idag. Fick rida på Baltazar. Kan inte säga att jag var jätteexited på det eftersom det inte gått något vidare bra sen i höstas.

Vi red ute första gången i år, vilket va både mysigt och kallt. Hade nog föredragit att harva runt inne då de inte blåser där ;) Vi red endel öppna, galopp med tagen bakdel och enkla byten. Till min förvåning gick det faktist helt ok! Sist jag red Baltazar va de "pain in teh ass" eftersom han är så himla stretig i munnen. Men efter några hemska minuter i början släppte det någolunda. Bitvis såg det förjävligt ut några minutpluttar mitt i passet men det är sånt som ja får ta. Var skönt att det gick framåt för en gång skull i alla fall :)

Bild i repris... gash! tur att jag sitter någolunda bättre nu iaf.

Jet - ljust

Det har blivit så ljust på kvällarna, man kan fortfarande rida ut vid halv sex. Det förvånar mig varje år, hur fort det faktiskt går.
Längtar så mycket efter sommaren, förhoppningsvis kommer det här bli en awesome sommar med massor spännande saker. Har även lite på gång på hästfronten och lär ha kommit en bit på sommaren. Mums, längtar

ida - woopa

Vet inte riktigt vad som hände men tror jag gillar det♥


Jet - uteritt i skogen

Red ut med Frida, Ville och Fillen i skogen idag. Vägen var mjuk, vädret härligt och ponnysarna glada. Vi skirittade mest men lullade lite galopp ibland. Det är så avslappnande att galoppera på det sättet, inte tänka, bara galoppera, långsamt och gungande. Helt underbart.
Tror det är bra för hästarna med, personligen tror jag att galoppen är med ryttare på ryggen är mer skonsam än om man skulle trava.
Tog även bilder på sadeln, men glömde kameran i stallet, så de får ni se imorn
Systet, Ville, Frida och Fillan 2010

Veckans blogg!

Ser om intresset finns för att köra igång veckans blogg. Komentera namn och bloggadress här under och så väljer vi den bloggen vi tyckte var finast och mest läsvärd. Ni vinner en länkning och motivering varför vi valde just din/eran blogg. Vi utser vinnaren på söndag om det är tillräckligt många intresserade.

ida - 6 timmar i stallet utan mat och vatten...

Hanna slaggade här ennu en natt så vi fixade hela stallet och red pållisarna idag med. Trixi och Nikita fick gå samma runda som igår i skogen. Q fick löslongeras med en löst åtdragen snodd och Suprice blev lite lätt riden undertiden Balder tömkördes.
Här är en liten film på Balder som jag klippte ihop lite snabbt

Jet - paintball

Körde paintball med några från klassen igår, verkligen helt sjukt kul! Haha trodde aldrig att det verkligen skulle vara så skoj. Värsta adrenalin kicken när man smög runt med vapnet och såg en av motståndarnas rygg och bara pepprade skott

Det var en av mina vänners födelsedagspresent, hon hade verkligen ingen aning fast typ halva skolan visste det. Fattade inte att vi lyckades hålla det hemligt så länge.

Det gör inte så ont, det nyper till ganska ordentligt och man kan bli lite blå, men lätt värt det. Ett stort tips för det är verkligen awesome!



Ja ni ser ju mig ;)

testa vändbarhet och lydnad

Detta är en bra övning för att träna på din hästs vändbarhet och hur ldig hästen är. Avståndet mellan hindrena går att variera beroende på hur mycket hästen ligger på emot hindren. Om den drar för mycket är det en bra ide att göra flera volter mellan.


ida - redigerat bild

Redigerade en jättemysig bild på Suprice och mig som Jet tog i söndags. Så himla mysig! Tycker det är så synd att hon är 27 år. Hade hon varit 10-15 år yngre och med lite träning tror jag hon skulle kunna bli jättefin!
Före:


Efter:

Tycks?:)

ida - alla 5 hästarna motionerade!

Awzum dag i stallet med min vänn idag. Vi började med att mocka och fixa och sen var de dags för lite rejs i skogen med Trixi och Nikita. Red runt sonstorp på 50 minuter. Trixi skötte sig prima, var skönt att kunna känna att jag kunde släppa henne och fortfarande ha konrtoll. Var påväg att ramla av båda två en gång när Nikita stannade för en vattenpöl och då var ju Trixi tvungen att tvärstanna från full galopp.



När vi var klara med de första pållarna jagade vi Balder i hagen en stund och fixade honom. Körde samma runda som vi red med Trixi och Nikita. Stannade också till vid handlarn för lite färdkost ;) HAHA

HAHA vrålåkeT!



Sist red vi Suprice och Q. Jag satt på Q första gången efter hennes hälta. Monica har ridit henneen hel del och Jet en gång när jag var tvungen att rejsa av Suppen. Enda kravet jag hade var att hon skulle trava fram. Lyssna något fram för skänkel. Gjorde inga bus eller så, de hade hon blivit av med när vi longerade henne några minuter innan.


Jet - deep clean!

Nu när våren är på väg och hästarna har börjat fälla brukar det bli hår överallt, särskilt om hästarna inte är rakade. Som Ville och Lucern inte är. Har testat massor med borstar men det är en som vinner överlägset. Deep clean borsten med gummipiggar.

Man gnuggar liksom i cirkelrörelser och massor hår lossnar, plus smutsen. Sen tar man bara en ryktbortsen och bortar bort smutsen och håret. Supersmidigt. Dessutom tycker de flesta hästarna att det är väldigt skönt så man kan ta i ordentligt. Ville älskar tex. när man borstar en bit bakom öronen, trycker sig emot.

Den enda nackdelen är att håret kan bli statiskt, inte så att man får stötar, men att håret fastnar på en själv istället. Så man är lagom snygg nät man är klar ;)

Lösgörande markarbetsövning

En helt ok lösgörande övning, då beroende på hur mycket fokus man lägger på bågarna. Där går även att rida skänkelvikning. En väldigt bra övning för att få kontroll på hästen, och att kunna reglera tempo. Det gåt självklart att göra övningen svårare genom att lägga in halter, volter eller att rida hela "banan" i galopp med enkla/flygande byten.


ida - rida in zebror

Såg en film på ponnysanning på en inriden zebra. Dem frågade även sina läsare om deras åsikt om att rida in zebror så jag tänkte skriva ett litet eget inlägg om det.

Vi börjar med filmen:



Allra fört vill jag poientera att ryttaren är aldeles för lång och stor för zebran.

Det finns många sett men kan se på saken med att rida in vilda djur. Hästen var ett vilt djur från början innan människorna tämjde den. Så det går inte att säga att det är onaturligt för vilda djur att bli ridna, för det är precis lika onaturligt för en häst i grund och botten. Bara att vi människorhar bortsett från det och utvecklat hästen och idag är det i de flestas ögon inte längre ett vilt djur.

Men just i detta fall när jag ser filmen på just denna zebra får jag en dålig magkännsla. Zebran gör som ryttaren vill men det ser väldigt onaturligt ut. När den hoppar ser det ju absolut inte ut som något som den ska göra. Den småtravar fram emot hindret och tragglar sig över.
Men jag vill ennu en gång poientera att det inte är naturligt för en häst att bli riden häller, så det går egentligen inte att gemföra även om vi gärna vill göra det.

Jag hade säkert fått en helt annan uppfattning om det var ett litet barn som skrittade runt på en tam zebra. Inte en vuxen för stor människa som driver den lilla zebran framåt.

Så även om jag gärna skulle vela dra slutsaten att jag tycker det är gravt fel så kan jag inte det. Eftersom det var precis såhär det var med hästar när indianerna tämjde dem.

Serpentiner med volt

En övning jag använder mig mycket av är serpentiner med volter i. Det är en väldigt lösgörande övning och de är en bra träning för hästar som är lite respektlösa emot innerskänkel (som Trixi). Börja med övningen i skritt och övergå inte till trav tills det funkar bra i skritt. Samma om du vill göra övningen i galopp, då går det även att lägga in halter, enkla byten och flygande byten vid passering av medellinjen.


Jet - Ville!!

Kolla vad fin han har blivit!


Understa bilden är andra traven från 16 januari, den översta från i torsdags.
Stå stollt att vi fixar det här 

Jet - sitta ner

Fick en fråga om hur man ska göra för att sitta ner, är inte proffs på det här men ska ge lite tips.

 

Jag antar att det är traven det handlar om, galoppen och skritten brukar vara ganska lätta att hitta takten i. Det svåra med traven är att den är tvåtaktig och diagonal, ena sidans fram rör sig samtidigt som motsatt sida bak. Den kan liksom bli stötig eftersom det rör sig väldigt mycket på en gång på olika sidor. Galoppen är tretaktig, börjar bak och slutar fram, det blir mer gung i. Skritten är fyrtaktig, den är lättare eftersom den är långsam, dessutom brukar inte benen höjas så högt i skritten.

Jag tror det enda sättet att bli bra på att sitta ner är genom att träna mycket på det. Det tar ett tag att lära säg hästens takt, steg och rörelse. Tvinga dig själv att lägga upp stigbyglarna och trimma. Det är jobbigt, tråkigt och i början brukar det inte gå bra, men efter ett tag släpper det. Ett tips är att rida lite utan stigbyglar varje ridpass istället för att ha ett helt ridpass utan, det blir lite för tufft då.

 

Saker man ska tänka på är att en häst som inte går i form är nästan omöjlig att sitta på. Hästen behöver inte gå på tygeln, bara den går i form med avslappnad rygg. En annan sak är att slappna av i insida lår, om de musklerna är spända är man körd. Glöm inte att andas.

 

Ett litet knep, om man litar på hästen, är att rida på en volt och stänga ögonen. När man inte ser så koncentrerar man automatiskt mer på de andra sinnena. Det blir då lättare hitta takten, försök liksom att få ett gung i kroppen, att fortsätta den rörelsen som hästen startad. Tänk er ett hopprep som man håller i ena änden i, resten hänger. När man börjar skaka på hopprepet fram och tillbaks så följer repet handens rörelse, det blir som vågor i repet. Det är så man ska följa hästens rörelse.

 

 

Utan stigbyglar på Lucern, i form men inte på tygeln

 



Ida - Morgondagens planer

I morgon ska jag och Hanna fixa stallet då Monika jobbar. Troligtvis kommer alla hästar att få motion.

Trixi och Nikita: Ridbanan eller ut och rejsa i skogen. Beror på väder och underlag.

Q och Suprice: 20 minuter på banan eller skrittur i skogen.

Balder: Körtur i skogen.

Vi kommer antagligen ha fullt upp. Ska försöka komma ihår att packa ned kameran så updaterar jag på em/kvällen.

Hanna och Tuff får stå för bilden!
Jet är fotograf

Ny kategori

Som ni ser har vi gjort en ny kategori, Ridövningar  där vi lägger ut oliak tips och övningar för att träna på olika saker innom ridningen. Kom gärna med tips om det är speciella övningar ni vill vi ska publicera.

ida - världens första tävling utan bett och sporrar

Nu har den första tävlingen någonsin som ridits uten bett och sporrar äntligen ägt rum i Finnland. Personligen tycker jag att det är en toppenide. Alla fins hästar kanske inte går att bettla upp till kandar och tävla på utan går best på bettlöst. Trixi går nästintill lika bra på ett vanligt bettlöst träns (inte hackamore)

Här är en liten filmsnutt lånad från youtube. Personligen tycker jag att det ser väldigt trevligt ut för flera ecipage. Men man ser ju somsagt vilka som brukar springa på tygel för att de har ett bett i munne och vilka som gör det för andra hjälper :)

ida - fail

Måste berätta om min otroliga fail jag gjorde i morse. Slutade 20 över 2 och skulle tvingas vänta på bussen i 45 min. Så jag tog moppen och antog att det skulle bli soligt och varmt när jag åkte hem som alla andra dagar. Äckligt kallt var det till skolan men jag överlevde.

Näst sista lektionen kollade jag ut genom fönstren första gången för dagen och inser att DET SNÖAR. Tvingades endå såklart att sätta mig på den dyngsura moppen och glatt tuffa hemåt. Efter ca en mil av snö, is, guppig väg och massa fula ord så var jag hemma. Rumpan hade domnat bort och kom inte tillbaka fören några tiotals minuter senare.


ida - 10 ni inte viste om mig

* Mina ben är olika långa, för några veckor sedan upptäckte jag att jag hade stiglädrena 4 hål längre ned på ena sidan en den andra. Tack och lov har det gått att smått smyga bort och få mina ben att fortfarande tro att de skilljer 4 hål, trots att de är exakt lika ;)

* De värsta jag vet är när ryttare själv beskriver sig som duktiga och ruttinerade och inte ens kan sitta på rätt sittben.

* Jag spenderar mertid i stallet en med mina vänner. Oftast för att jag umgås med dem i stallet.

* Jag brukar aldrig lägga mycket tid på att borsta, vist till tävling och så är det klart att hästen ska blänka. Men ska jag trimma lite på en lerig bana hemma gör det ju knappast något om hästen är lite smutsig på ena benet?

* Jag är beroende av Ben och Jerry. Pappa kom nyss hem med fel sort och jag va nära på att sätta mig på golvet och tjuta.

* Jag vill inte ha någon egen häst eftersom jag aldrig skulle ha tid om jag inte bodde på hästgård och jag tror det är lättare att tappa hästintresset i tonåren om man har fri tillgång till en. Genfört om man måste längte lite efter en.

* Jag skulle lätt offra allt i mitt liv för att lyckas innom hästsporten.

* Jag har grym beslutsångest inför gymnasie. Valet är redan gjort men ett omval är nästintill inplanerat.

* OM jag hade haft en egen häst hade jag varit grymt nogran vem jag hade låtit rida den. Skulle säkert ha kontrollerat varje ridpass med någon annan men mig i sadeln. Och försökrat mig om att den som sätter sig på min häst vet hur den ska ridar och hur man absolut INTE får göra.

* När "jag blir stor" är det ett måste att jobba med hästar. Inget annan är nära möjligt att föreställa mig. Att ha ett "vanligt" jobb och vara hobbyryttare på fritiden skulle jag aldrig nöja mig med.



Varning 2012

Ville bara varna er så att ni inte gör samma misstag som mig.
Jag skulel anmäla till årets första tävling igår när de kommer upp en röd ruta att hästen saknar licens. Efter lite läsning mellan raderna i TR så inser jag att från 2012 behövs hästlicens för ponny ävenpå lokal nivå. Lite klantigt av mig att inte kolla upp det men jag tror inte många av er viste de.

Så nu har vi fått sno ihop massa kopior som ska skickas till svenska ridsportsförbundet som ska godkännas och det lär antagligen ta ett par dagar innan licensen blir godkänd och kan betalas.


/ Ida


Jet - ute och springer

Istället för att rida varje dag så brukar jag ta med Ville på joggingturer i skogen. Det är ganska skönt, han lyssnar bra. Jag springer oftast framför honom, han börjar trava samtidigt som jag börjar smackar och trampar lite snabbt med fötterna, han saktar av när jag börjar gå, sträcker lite på mig och höjer en hand. Han går inte in i mig.
Dock så går det ju inte så fort, vi travar bara. Kanska vågar jag galoppera någon gång, men har är ju lite snabbare än mig.
Det roliga är när man möter människor, när jag har löpingbyxot och joggingskor på, ett spö i ena handen och ett grimskaft i handen. Alla kollar på en som om man är lite konstig. Skulle det inte vara förbjudet skulle vi inta motionsspåret, haha lätt värt.

Jet - utvärdering av sadeln

Tog Ville ut i skogen idag med sadeln på! Länge den jag red ut med sadel på Ville. Marken var frusen och hård och mina stigläder var för långa, så skrittade i strort sätt bara. På hemvägen fick Ville fart och skrittade på i ordentlig fart.
I alla fall, sadeln säte var lite underlig. Tänk er lite som att man vänder en tallrik upp och ner, och sen sitter på den lilla kanten som sticker upp. Efter att tag vande man sig och den och igentligen var det ganska skönt. Tror sadeln är lite för kort, förmodligen 16,5" och vi skulle nog behöva 17", sadeln slutar liksom precis vart min rumpa slutar.
Sadeln låg i vilket fall kvar bra på Ville, inte ett hår krökt. Har dock en känsla av att den kan vara pyttelite för liten. Ska låta lite folk kolla på den så jag verkligen är så bra på detta.
Pilen pekar på kanten som jag menar, random bild

Fråga till er läsare?

Skulel vara jättegulligt om du kunde ta dig 30 sekunder av ditt liv och skicka en komentar och skriva vad du vill läsa om? Känns somd et är lite dåligt angagemang från läsarnas sida så däeför skulle det vara roligt att veta vad ni vill läsa om?

ida - trixi och suprice

När jag kom till stalet hämtade jag in Trixi och fixade henne o följde med Monica och Ängla som skulle köra Balder runt Sontsorp. Eftersom ridbanan fortfarande va frusen så var det ingen ide att rida där. Jobbade nästan hela uteritten i en låg och väldigt ljup form. Stalde egenom ordentligt åt båda hållen trotts att vi bara red rakt fram. Hon va lite på tårna ibland o ville rejsa ifatt vagnen men jag körde stenhårt med att hon skulle vänta tills jag sa ok. Bland de värsta som finns tycker jag är när hästar drar iväg utan att ryttaren har något att säga till om. Men som tur är är Trixi väldigt ännslig i munnen och lyhörd så om hon skulle sticka tar debara några sekunder innan jag kan återfå kontrollen :)

När vio kom tillbaka fixade vi stallet och tog in Suprice och Q. Barnen skulle rida Suprice och eftersom hon är väldigt pigg och har lite egna åsikter om hur fort de ska gå osv så fick aghoppa upp o springa av henne innan. Känns faktist inte lika vemodigt trotts att hon är 27. Men enligt vettrinär ska hon ju somasgt vara yngre i båda psyke och kroppsligt. Fick också i uppdrag efter att barnen ridit att testa ett hinder. Byggde upp ett 50 cm kryss som hon vägrade gå över. Sjukt läskigt sa hon! La ned till bommar på marken o ledde över. Hoppade upp o red över och la upp till kryss igen, hoppade och höjde till 60 cm, men då tröt självförtroendet o hon ville inte, så ja ville inte tjaffsa me henne så la ned igen o hoppade över de lilla krysset som avslutning :)

Så söt! Ska ta en hel kroppsbild på henne sen nu när hon e klipt, ser dock inte ut som 27 utan mer som en rundare tävlingsponny ;)


Jet - Tindur

Sadeln som vi lånar den här veckan är av märket Tindur om jag försått allt rätt. Syster red i den igår och den låg kvar riktigt bra. Jag tror vi har storleken 17" och vid.
Tindur - Islandssadel
bild

ida - nu

Mot stallet! Updaterar senare i eftermidag va jag gjorde ;)

ida - gårdagens lektion

Orkade inte skriva något igårkväll eftersom jag kom hem typ halv 11 och då va de bara äta och bums i säng som gällde, även fast ja är ledig idag, STUDIEDAAAAAG!
Igår fick jag rida Baltazar, gick vell helt ok. Lite lagom stel och bet sig fast i better när vi red fram. Synd att han har blivit såå trälig eftersom han var så himla fin förut :/ Hoppade liten bana med studs travbommar och relaterat. Hoppa inge höjdermen endå kröt han i botten på endel.. Tydligen hade han stannat leta väl mycket på en tävling han va iväg på i helgen.Men somsagt då låg vell hinderna på 80-90 o när ja hoppa igår va vell de högsta 75? xD
Nae Baltazar är min lilla trokänare! Gör de man ber om,för demesta. La ju upp en film på honom igår tror jag?

VÅran sista tävling :') Lilla snyggplutten..

Jet - Qusing

När jag var hos Ida i lördags så hoppade jag upp på Q. Dör lite varje gång jag håller på med den, lätt mysigaste hästen. Kan liksom stå med huvudet i ens armar och bara gosa.

Hon kan vara lite stoig när man rider men jag tror hon skulle kunna bli riktigt fin, får man henna till arbete så går hon i en fin uppförsbacke med ordentliga bakben. Synd att hon är lite liten.

ida - kör idag med!

Haha inte så ni tror ;)
Ska hoppträna idag med i vuxengruppen för o rida upp mina kalasarbeten. Kanske inte de absolut roligaste o hoppa runt på pyttehinder ihop med gamlingarna  halv 10 mitt i veckan. MEN ja har studiedag i morgon så ja ska sova hela dagen! Hoppas självklart på något rolig häst som jag inte ridit på länge, Fame, Grayson eller Baltazar kanske? Eftersom de är så sent antar jag att jag inte kan släpa med mig någon som filmar. Så ni får nöja er med en utverdering av mig i morgon eller ikväll om jag orkar skriva på iphonen ;)

Jag och Famis i gräshagen i somras :)

ida - ja får pani.i.i.i.i.i.i.ik

Hade planerat de närmstkommandet tävlingarna någolunda ok och kollat me Monika så vi får låna hästen så osv. Sen när jag kollade på proppen till första tävlingen för några dagar sen (Va hiiiima tur att aj gjorde de igen) Så upptäcker jag att en av klasserna jag vill starta är regional. Visserligen skulle jag vell kunna starta en regiolan La:1. Eftersom första tävlingen endast är för träning så att säga. Men Trixi har ingen licens så hon får iaf inte för tillfället starta högre en lokal nivå.. Så det blir förmobligen en lokal dressyrtävling på sussi liljas anläggning, red min första start på Trixi där förra året o de e en riktigt mysig anläggning tycker jag!

Men nu måste allt planeras om, tävlingen är om drygt 3 veckor, ´ja måste höra med Monika, mamma måste planera om osv. Jag skulle kunna skita i att åka på något av dem tävlingarna men då är första starten för i år med div 3 (om de blir något såattsäga...) O de känns ju inte så jättebra ifall hon skulle få psykbryt ;)

Fiina ponny♥

Jet - borta med vinden

Känns som jag flänger runt ganska mycket just nu, löper runt lite varsom för att hinna med allt. Försöker göra det mesta noggrant, men en del blir halvdant. Sov inte hemma inat, så var inte heller i stallet igår.
Ska dit idag, vet inte rikitgt vad jag ska göra, måste prata med syster och fråga vad hon har gjort, jag tror hon red båda hästarna.
Sitter nu i skolan och skriver en inlämning som ska in på fredag, har prov och fysikinlämning på onsdag. Mys. Åker skidor på torsdag så det ska i cvilket fall bli kul.

ida - old movie

Hitta jättegamal film (ca 1 år) på mig o Baltazar när vi startar en regional Lb, i HOPPNING! De trodde ni inte om mig va? Filmen är lånad från Emily (www.hoppsystrarnaa.blogg.se)

ida -min knäppa vänn♥

Innan tandställningen va hon en lycklig tjej! Skämt å sido ;)
Hittade bilder från ett ridpass i början av förra sommaren tror jag det var? De va då vi hade våran perfekta grupp och allas mammor red efter os. Jet och jag stannade kvar o var "hinderpersonal" denna dag minns jag. Haha man kan ju itne mer en älska denna flicka!


ida - dagens hoppass

Fick rida svalan på hopplektionen idag. Har aldrig hoppat hästen men kan inte påstå att de ser så jätterolig ut då den ser väldigt seg ut och aldrig hoppar rena språng utan slänger in ett extra ben här och där.

De gick bra nrä ja red fram men skit nrä ja hoppa. Tydligen va Svalan extra seg idag så det enda jag kunde göra va att galoppera runt på halvlånga tyglar och bara driva som en idiot! Hästen välte inåt o jag kännde hur idiotisk jag såg ut.. Gick kanske lite bättre emot slutet då jag fick lite kännsla för avsprång. 

ida - ursäkt

Ja harat när folk ber om ursäkt på för att de bloggar dåligt. Det känns värkligen så B. Dock måste jag förklara  varför det har blivit dålig updatering senaste dagarna. Helt enkelt så att jag hassa att göra, inte bara skolan utan över huvudtaget. Får inte en timma o sätta mig still o chilla vid datorn och blogga. Stressar runt som ett djur o håller bara tummarna för att inte gå in i väggen!

Har dock en halvtimma nu att skriva lite så ska försöka sno ihop några tidsinställda, PÖSS!

ida - dagen

Dressyrpogramsträning idag som sagt. Gick helt ok! Hon dumma sig endel o kickade en helden när ja petade på med spöt. Välte lite innåt och lyssnade inte riktigt på vad jag sa. Blev lite sur eftersom hon inte brukar göra så när man är hemma och hon fokuserar. Idag hoppade hon över ljusfläckar, skyggade för saker osv. Men vi fick endel tips hur vi ska göra och vad vi ska träna på.

Största fokus läg på galoppvolterna och den förvända galoppen där jag behövde träna på att få upp stödet på högertygel. Formen för dagen var riktigt kass. Stundvis gick hon acceptabelt ganska ljupt men bakom lod, krullade ihop sig ibland o ja tror de e de som gör att jag inte riktigt vågar ta tag i höger då de känns som ja drar ihop henne ennu mera. Men hon har tappat massa muskler under vintern så det är bara hem och träna :) Drygt en månad till första starten så de blir hårdkörning om vi ska hitta en bra tävlingsform ;)

Efter skogslotten red Jet Q och jag red Suprice. Q skötte sig bra, tjura lite emot skänkeln. Anledningen att jag red suprice var att hon kör ganska mycket med barnen (vilket jag fick känna på) Inte att hon bockar och dummar sig utan om man galopperar en långsida och komemr där nästa gång kan hon dra iväg i världens trav utan att jag gör något. Så vart inte så mycket vaspringning som jag hade blivit beordrad utan mer uppförningsträning!
Satte mig o började redigera bilder men eftersom de va ca 20 st som jag plockade ut av alla så orkar jeg verkligen inte eftersom jag nyss kom hem från bakanta till vår familj så ni får oredigerade ;)

Vet att jag satt som en kråka urs... Ska aldrig emra rida i en något stor fleece igen, Ser ut som ja väger 10 kg mer en ja gör.

Så sööT!

smakprov från dagen!

Mer bilder kommer

Jet - rädsla

Jag tror det är bra att trilla av ibland, så att man märker att det inte är så farligt.
För kanske två år sedan hade jag inte trillat av på jättelänge, säkert flera år. Varja gång jag skulle rida funderade jag på om jag skulle åka av, och sa till mig själv att "nej, även denna gång ska jag sitta kvar". Att få smaka grus var typ det sista jag ville. Skulle försöka klänga mig fast tilld et sista.
Jag vet inte varför jag var så rädd, kanske var det för att fån ont, men jag är ganska smärttålig så jag tror inte det. Kanske var det för att det kommer så oförberätt, man vet liksom inte när det kommer att hända och att det i de flesta fall inte går något att göra åt.
Innan en hopplektion tänkte jag flera gånger att jag inte skulle åka av. Jag gjorde det i alla fall, hästen var på väg att hoppa men vägrade och jag hamnade bredvid hindret. Inget mer med det, jag hoppade upp igen och styrde på hindret.
Efter den smällen har jag trillat av mer regelbundet, både i skogen och på ridbanan. Det är inget jag tänker på längre
Det jag vill komma fram till är att jag tror det är bra av få känna backen. Det gör ont att åka av, men oftast är det inte värre än ett blåmärke och en svanskota som ömmar. Tänk inte på det, händer det så händer det, och that's it.

ida - dag5. Favoritbilder jag tagit

Jag tar nästan inga bilder längre, pga min usla kamera. Ska köpa Jets när hon käper ny btw!;D
Har dock några i arkivet som jag lyckats ktrycka av!

Ida - god morgon!

Vakna nyss så ska försöka dra mig upp och börja städa mitt rum, man ser inte ens  mitt golv... Runt 12 ska bag åka iväg till stallet och mocka och fixa allting. Sen kl 2 ska jag vara på skogslotten för att rida dressyrprogramsträning för Marie Karlgren.  Har inte ridit för henne på länge så ska bli spännande att höra vad hon har att säga!  Ska rida la:1 men programmet spelar egentligen ingen större roll, jag får ju alltid samma hjälp endå:)  förhoppningsvis följer jet med i då blir det såklart bilder! När jag kommit hem ska jag/vi rida q. Hon är btw under igångsättning och friskförklarad:D och så ska jag rida suprice... Lite skeptisk till det men hon behövde tydligen springa av sig för hon blir för stark och pigg med de små barnen. Men jag får be en bön innan så att hästen inte går av på mitten eller något. 

ida - irkipirk

För 2 somrar sen fottade jag min dåvarande vänn Johanna ihop med sin foderhäst som stod på skogslotten. Tyvärr lever inte längre Irk. Han fick avlivas i höstas efter en längre hälta.



Hej vandrande pinne.

ida- stockholm

Har varit i stockholm med min kära vänn Hanna idag. Var ett par jeans, 2 linnen, en hoodtröja och en boddy + ett par solglasögon. Skulle köpt en bikini från style by tyra... Men den av slut, fml! I morgon är det dressyrprogramsträning som gäller så ska försöka skaffa fram antingen film eller bilder :)

Jet - sadeltest

Testade som sagt islandshästsadlar på Ville idag, fyra välidigt olika bara för att se om det ens vore en möjlighet. De tre första gled alla fram minst en liten bit, men en glad fram massor. Den sista var den vi hade minst förtroende för, men den låg i sort sett helt perfekt.
Så himla skönt! Börjar få lite förtroende för att vi någonsin kommer att hitta en helt okej sadel. Vi ska nu låna den här sadeln i en vecka och sen får vi se hur vi gör, är vi fortfarande nöjda så kanska vi letar reda på en begagnad.

Sadeln på bilden är en kentaur, ett av märkena vi testade. Dock inte den vi lånar

Ni skulle ha sett Ville när syster red, hans galopp! Hans framben kom upp sjukt högt och hans bakben kom in aslångt under magen. Dog lite, finaste ponnyn

ida - dag4. Det här är jag bra på

En fråga som många ryttare i speciellt min ålsre har svårt att svara på. Men jag tycker jag är en väldigt modig ryttare. Eller egentligen är jag inte så modig utan jag har bara lyckats dölja och tänka bort det. Kan ju inte sitta o vara rädd när jag ska rida stallets bockmaskin dirrekt. Min ridlärare tror tydligen att jag är jättemodig och älskar o tillrida små ponnyer som slänger av barn åt höger och vänster. Men hon har säkert ingen aning om hur rädd jag är eftersom jag lyckas tränka bort de.

Åter till ämnet, jag är ganska bra på att rida olika hästar. Oftast iaf. Jag rider på kännslan och får utgå ifrån vad som händer på den när jag sätter mig på en ny häst :)

Haha ridlägret 2010. Fick rida till en shettis som kastade av barnen på daglägret. Stigläädrena är upplagda eftersom han trillskades med att stegra så jag ville ha "benfrihet" om hästen skulle gå över. Minns också att jag satte ned en fot i backen när hästan stegra och vände samtidigt och min ridlärare har fortfarande roligt åt det. Vet inte hur många gånger jag har fått höra att jag "ramlade av Brynolf"

ida - Malin goes bucked of

En period för något år sedan följde min vänn Malin (www.malinannelinoregustafsson.blogg.se) med mig mycket till Lillås (stallet där jag red innan Brystorp) Hon som då aldrig hade ramlat av tyckte de va skitkul när Abbe (shettisen på bilden) bockade av henne gång på gång! Minns en gång när hon red runt i grimma i hagen o satte sig på rumpan bara för att hästen skulle bocka va henne xD Har filmerna på min gamlagamla mobil... Synd att ja inte kan föra över dem... Galna minnen med min vänn Malin assåå :')



Datumen stämmer INTE! Hade min gamla digitalkamera..

ida - inte ok

Insåg nyssa tt de enda jag ätit idag är 5 morotsbitar som ja knapra i mig på skollunchen. Har druckit ett glas vatten och en festis med. Men de är de enda jag levt på. Måste skärpa mig, kommer aldrig kunna fokusera till max när jag rider utan energi i kroppen...

ida - uuunderbar ponny!

Drog iväg en snabbis till stallet direkt efter skolan. Behöved rida idag så hon inte är jättestel på söndag då jag inte har changs att rida i morgon. Ponnyn sköttes sig uuuuunderbart! Var lös och loss i sidorna från början så jag kunde fokusera på formen utan protester emot innerskänkeln. Red hela passet i en varierad låg och väldigt jup form. Res lite skänkelvikningar och förvänd galopp, vilket hon tyckte var ganska svårt. I värsta fall får jag vell smygöka lite på tävling ;) I slutet var hon uberfin! Red i en samlad trav/galopp i en låg form med lätt stöd i handen och kunde svänga och vända hur jag ville och hon tjafsade och välte inte innåt en enda gång.

Riktigt nöjd med ponnyn idag! Springer hon så på tävling blir hon väldigt farlig ;)

Red btw i hoppsadeln idag. Sitter sjukt fult, värsta stolsitsen.. Men dock så skön! Ibland måste sitsen få en vilodag med, o hänga o slänga^^

Jet - islandshästsadel

Imorn ska vi testa islandshästar sadlar på Ville, bara för att se om det är någon idé. Islandshästar är ju specialgjorda så att stora ryttare ska kunna rida små ponnier med en ganska kort rygg, inte det största manken och lite rund mage. 

Jag har stora förhoppningar och jag tror det skulle kunna fungera, dock så lär vi inte köpa en imorn

Bild från Agersta risdhop

Jet - varför jag började rida

När min syster började rida lektion på skogslotten en gång i veckan så följde jag med varje gång. Dock så var jag inte så intreserad av ridandet, hade mig ett flertal barntidningar och fika så satte mig på en gunga eller ngt och läste. Så gick det några gånger, kanske sex sju veckor, då det plötsligt blev en ledig plats i gruppen efter. Tror mamma tyckte lite synd om mig, hon hade ju inte haft en aning att hon skulle springa med syster bredvid ponnyn och lämna mig bredvid, så hon frågade om jag också ville börja. Och det sa jag ju inte nej till.
Den första ponnyn jag red på skogslotten var Minos de Star, det var pappa som ledde och jag var supernoga att Minos verkligen skulle gå en hästlängd bakom. På centimetern liksom ;)

ida - dag3. Det här behöver jag träna mer på

Min sits. Jag måste stärka varenda muskel i kroppen + att jag måste lära mig att vrida in tårna, vilket är nästintill fysiskt omöjligt för mig. Det har dock blivit bättre med åren med den är fortfarande något jag kämpar med dagligen.

Jet - träningen

Tränade för tränare idag med Lucern. Stötte på lite problem, hon ville inte följa med för högertyglen så bra. Fick träba massor på det och på slutet när jag travade av gick det faktiskt ganska bra. Har haft det problemet förut och nu hade det liksom långsamt byggt upp sig så det var skönt att vi fick lite hjälp med det.

Planen för imorn är att fixa båda hästarna innan skolan, börjar halv ett. Ska nog tömmköra eller ut och springa med Ville och för Lucern blir det nog en uteritt.
Bild från förra träningen

Hade fortfarande lite ont i min svanskota så red lätt hela passet, men det fungerande i alla fall

ida - dagens dressyrpass

Red ett kortare dressyrpass på Trixi idag, red ungefär 45 min men det var ganska intensivt så jag tycker det är bättre en att rida över en timma och skritta en kvart mitt i ridpasset. Ja hade ingen som hälls förväntan på hur de skulle gå eftersom hon inte blivit ordentligt genomriden på några dagar o då brukar hon vara rejält stel.

När jag red fram sket jag fullständigt i formen, tänkte bara på att hon skulle ta stöd i tygel och började ta egenom ganska ordentligt väldigt tidigt i passet. Red mycket öppna i början och övergick sedan till skänkelvikningar och lite förvänd galopp. Hela tiden i arbetet oavsett vilken övning jag gjorde la jag in små 10m-volter just för att kunna spotta på lite undan innerskänkeln upp på yttertygeln. Fokuset llåg somsagt mer på ställning och lösgjordhet en de perfekta formen. Hon gick stundvis lite mkt bakom hand men när jag travade av la jag ned henne i en väldigt låg och rund form, travade av ganska länge så vi avslutade i "rätt" form.

Gamal arkivbild

Skotips!

Tycker inte om att ha smutsig utrustning, men tycker inte heller om att puttsa, så tråkigt. Mitt bästa tips för att göra rent skorna utan att ens behöva plocka fram svampen är helt enkelt att gå igenom blött gräs med skorna. Kanske när man hämtar hästen?
Kanske inte bästa tipset nu när de flesta ingångerna vid hagen ser ut som en stor sörja, men på sommaren när gräset kan går upp över kbäna fungerar det awesome. När man kommer in är det bara att ta på lite fett och så behöver man inte tänka på det längre :)
Ville på sommaren, på bilden inte i det högsta gräset. Mer i mitten av hagen kan det nå upp till midjan

Pannband som glittrar

Oavsett om du har ett pannband av svarovski eller strass så vill du ju att de ska glittra om det? Här kommer mina tips för ett HÅLLBART glittrigt pannband.
1. Gör rent pannbandet ordentligt. Vatten och lädertvål.
2. Fetta in det med ett ordentligt lager läderfett. Även på stenarna.
3. Se till att du har torkat bort allt överflödigt fet.
4. Lägg ett jämnt lager nagellack över stenarna. Det är bättre att det blir lite för mycket så att det rinner ned "mellan" en att de är lite högst upp på dem bara.
5. Spraya lite glansspray på en trasa (inte svamp) och putsa på stenarna. Det kan du behöva upprepa efter varje gång du använt de för att de ska fortsätta glittra :)


ida - dag2. När & varför jag började rida

Mitt hästintresse började i mycket tidig ålder. Hade en kompis som hade 2 små shettisar och tjatade alltid på henne att v skulel borsta och rida på dem. När jag var 7 fick jag det underbara beskedet att jag skulle börja på ridskola. Vart såklart superglad och sen dess har jag stannat kvar. I 9 år har jag stannat kvar där.

Bättre ridskola får man leta efter.


RSS 2.0