ida - att lära en häst att stegra

Någonting jag är starkt emot är att lära en häst att stegra.

Många tycker det är coolt när hästen kan stegra på komando, både från marken och från ryggen. Visst det är vell ganska coolt på bilder osv? MEN det är också en stor risk med det.
Även om endel hästar är nogrant tränade att lyda dig in i minsta lilla vink är det faktist ett djur. Den har instinkter och beteenden som är normalt för en häst. Den starkaste av instinkterna är flykt. Även om det går att träna bort den nästan helt och hållet finns den endå alltid i bakhuvudet. Du kan aldrig förutspå hur din häst ska reagera på olika saker, och därför gör det dem väldigt oförutsägbara.

När man lär en häst att stegra är det som alla andra inlärsningsprosesser. Hästen gör som den ska vilket resulterar i beröm (ofta i form av godis)

En häst som är inlärd att stegra använder ofta stegrandet som en undanflykt vid arbete. Om du lärt den hur man stegrar är det stor möjlighet att den ex börjar stegra om det tar emot när du rider någon stans. Och när hästen stef´grar under ett ridpass eller i hantering utan komando antar jag att man inte sticker fram en morot till den? Utan tvärt emot. Bestraffar den. Detta KAN altså bli ett väldigt förvirrande budskap för hästen.

Sammanfattningsvis vill jag säga; Att lär inte era hästar att stegra. Det kanske är coolt, men det är inte lika kul när du har hästens framben i huvudhöjd när du leder den från hagen. Alltid säkerhet i första hand.


Jag och Trixi gör en sk. oplanerad stegring.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0