ida - lindningstips

Det finns delade meningar om lindor. Vissa tycker dem är ett måste när man rider och andra tycker dem bara är ivägen och förstör. Jag tillhör som ni förstårr till den delen som älskar lindor. Dem ger inte bara stadga och skydd emot hästens ben, utan det är också så grymt snyggt! Hur snyggt är det inte men en perfekt matchad häst med schabrak lindor och hela altet?

Olika lindor
Det finna olika sorters lindor, dem vanligaste är;

Fleccelindor. Som lindas utan någon padd under direkt på hästens ben. Eftersom det inte är så mycket stretch i flecce så bör du dra åt relativt hårt när du lindar.


Elactiska lindor är en linda i ett elactiskt martial. Dessa ska du ha en padd under för att förhindra brännskador emot hästens ben. Eftersom lindorna är elactiska behöver du inte linda lika hårt som med fleccelindor. Men du bör endå linda så pass hårt att dem inte riskerar att glida ned under ridpadsset.

Kombinerade elactiska ock fleccelindor är min personliga favourit. Dem består av den delan av lindan som kommer ligga emot hästen är av flecce, vilket betyder att du inte behöver några paddar. Och den yttre halvan av lindan är elactisk så du kan dra åt och få lindan att sitta lite bättre en av vanlig fleccelinda. När du lindar med kombinerade lindor är det viktigt att du inte lindar med den elactiska delen högre upp eller längre ned en vad du har gjort med fleccedelen.

Stickade lindor, ja ni hör ju på namnet vad det är. Dem är ungefär som elactiska lindor vilket betyder att du måste ha en padd under. Men dem är inte riktigt lika elactiska. Så ur mina personliga syn tycker jag att dessa lindor är ganska väldelösa.



Lite saker man ska tänka på när man lindar är:

*Att INTE linda längre ned en ärtbenet, det är det ben som du känner i karleden. Man ska absolut inte linda i karleden eftersom det kan orsaka brännskador när hästen rör p¨å sig. Därför är ärtbenet ett bra siktmärke ;)

* Att inte linda för högt. Jag brukar linda precis under knät. Det är lite av en smaksak hur högt man brukar vela ha sina lindor. Jag tycker man ska ha dem så högt upp som möjligt utan att linda på knät. Eftersom om du lindar bara en kort bit på benet kmr det se ut som tjocka korvar på hästena ben.

Dessa ben tycker jag är lindade relativt lagom högt upp ock långt ned. Men det finns en sak som inte stämmer som är nästa sak du måste tänka på.

*Att linda framifrån och bak. Högerbenet ¨på bilden är rätt men inte vänster. Du ska altså lägga lindan fram på skenbenet och sedan dra bakåt på utsidan, Inte insidan.


Detta är ett exempel på en usel lindning. (hoppas det inte är någon läsares bild) Lindorna är lindade lagom långt ned, men är väldigt ojämnt lindade OCH är lindade åt fel håll. Dessutom är dem fleccelindor så du bör inte ha någon padd under eftersom du inte kan dra åt ordentligt. OM det skulle varit en padd under är lindorna endå lindade för långt ned, untan dem ska gå upp precis till paddkanten. Men inte över.

Kommentarer
Postat av: Astrid

Bra inlägg! Mer tips och sånt :D

2012-01-29 @ 09:24:06
Postat av: tilde

där har har jag en liten kommentar angående paddar! det är viktigt att det är paddar under fleece lindor oxå för att det ska bli ett jämnare tryck vilket är det viktigaste när man lindar! man måste hålla ett jämnt tryck hela vägen när man lindar annars finns det risk att hästen skadar sig mer än det gör nytta!

2012-01-29 @ 09:35:48
Postat av: Anonym

Ärtbenet sitter på baksidan och lateralt på carpus ( framknä)

Inte i karleden!

2012-01-31 @ 19:50:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0