Jet - lös i gången

Efter att jag hade ridit idag så fick Ville stå lös i gången när jag borstade honom. Tycker alla hästar borde kunna stå lösa, och det är faktiskt riktigt nyttigt att lära dom det.

Börja helt enkelt med att ställa hästen precis som den ska stå, och sen släpper du den. Hästen får inte ta ett steg, det gäller att verkligen vara konsekvent. Tar hästen ett steg fram ska den gå ett steg bakåt, tar den ett steg åt vänster ska hästen gå ett steg åt höger. Bli inte arg eller otålig, men var snabb. Försök redan innan hästen tar ett steg att gå fram för att korrigera hästen. Tar det för lång tid innan man korrigerar så finns det risk för att hästen inte förstår vad den gjort fel.

Hästen ska inte ha beröm eller godis när man flyttar tillbaka den, belöningen ska vara att du inte flyttar den.

Gör det lätt för dig, fösta gången du tränar är det bäst om det är tomt i stallet och maten inte ligger framme och lockar. Vill hästen nosa på något så vänd det bort från saken.

Det här ger riktig bra kontroll över hela hästen, för är det höger bak som går fram så är det höger bak som ska bakåt.

Jag brukar tycka att hästen får kolla åt vilket håll som helst, men inte nosa på hästar, golv eller andra saker. Fördelen med att kunna ha hästen lös när man borstar är extra stor på sommaren när den kan klia sig själv utan problem.

 


Kommentarer
Postat av: anonym

Hej, jätte jätte fin blogg, hur kan ni ha fått den där hadern så den ändras??

:-) //anonym

2012-01-18 @ 20:12:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0