Jet - sitta ner

Fick en fråga om hur man ska göra för att sitta ner, är inte proffs på det här men ska ge lite tips.

 

Jag antar att det är traven det handlar om, galoppen och skritten brukar vara ganska lätta att hitta takten i. Det svåra med traven är att den är tvåtaktig och diagonal, ena sidans fram rör sig samtidigt som motsatt sida bak. Den kan liksom bli stötig eftersom det rör sig väldigt mycket på en gång på olika sidor. Galoppen är tretaktig, börjar bak och slutar fram, det blir mer gung i. Skritten är fyrtaktig, den är lättare eftersom den är långsam, dessutom brukar inte benen höjas så högt i skritten.

Jag tror det enda sättet att bli bra på att sitta ner är genom att träna mycket på det. Det tar ett tag att lära säg hästens takt, steg och rörelse. Tvinga dig själv att lägga upp stigbyglarna och trimma. Det är jobbigt, tråkigt och i början brukar det inte gå bra, men efter ett tag släpper det. Ett tips är att rida lite utan stigbyglar varje ridpass istället för att ha ett helt ridpass utan, det blir lite för tufft då.

 

Saker man ska tänka på är att en häst som inte går i form är nästan omöjlig att sitta på. Hästen behöver inte gå på tygeln, bara den går i form med avslappnad rygg. En annan sak är att slappna av i insida lår, om de musklerna är spända är man körd. Glöm inte att andas.

 

Ett litet knep, om man litar på hästen, är att rida på en volt och stänga ögonen. När man inte ser så koncentrerar man automatiskt mer på de andra sinnena. Det blir då lättare hitta takten, försök liksom att få ett gung i kroppen, att fortsätta den rörelsen som hästen startad. Tänk er ett hopprep som man håller i ena änden i, resten hänger. När man börjar skaka på hopprepet fram och tillbaks så följer repet handens rörelse, det blir som vågor i repet. Det är så man ska följa hästens rörelse.

 

 

Utan stigbyglar på Lucern, i form men inte på tygeln

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0